kéktúrázás napja

Ismerd meg Zalát a Kéktúrázás Napján!

Mindannyian ismerjük. Sokan belekezdtek már. És jó néhányan végig is járták az 1168 km hosszú, legendássá vált Országos Kéktúrát, melynek két zalai szakaszán több mint 60 km-en keresztül csodálhatod hazánk e nyugati peremét. A Kéktúrázás Napján, 2020. október 10-én pedig három különböző hosszúságú útvonalon ismerheted meg Zala megye természeti és kultúrális látnivalóit.

Nagy teljesítmény, erős elhatározás, kitartás és komoly országismeret a jutalma annak, aki teljesíti Magyarország és Európa első és leghosszabb jelzett túraútvonalát. Idén márciusig 6702-en teljesítettek és még sosem vágtak bele annyian, mint manapság. Éves szinten 15000-nél is többen vásárolják meg az igazolásra használandó bélyegzőfüzetet és teszik meg az első lépést a kéken.

A Kéktúra több, mint egy útvonal. A kéktúrázás életre szóló élmény, őszinte szeretet ébred benned kicsi országod iránt.

Magyarország és Zala igazi arcát talán így ismerhetjük meg a legjobban. Bakancsban, vándorolva.

Magyar Természetjáró Szövetség 1961 óta koordinálja a kék sávval jelzett, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, Magyarország középhegységeinek legmagasabb pontjait összekötő útvonalon zajló jelvényszerző túramozgalmat, amely még 1938-ban született Szent István vándorlás néven.

2020. október 10-én, az őszi túraszezon kellős közepén egynapos, nagyszabású, az Országos Kéktúrát egy nap alatt történő közösségi teljesítésre hívják a természet kedvelőit, a Kéktúrázás Napján.

Összesen 1168 km-t fogunk együtt túrázni 152 darab pecsételőpontot érintve, 31 550 méter szintemelkedést és 32 130 méter szintcsökkenést fogunk legyűrni. Közösen, lelkesen túrázva, vendégként viselkedve az erdőben, vigyázva a természet kincseire.

70 szakaszban, egyenként 50 fős csapatokkal, felkészült túravezetőkkel lehet majd egyszerre, egyidőben végigjárni a teljes útvonalat, így a GPS jeladóknak köszönhetően estére a virtuális térképen is kirajzolódik majd az ikonikus útvonal képe, az ország legkeletibb végétől a legnyugatibbig. A menetirány nem egységesen keletről nyugatra vagy nyugatról keletre tartó, ezért a jól időzített túrák végpontjaiban szimbolikus találkozásokra kerülhet sor.

A szakaszok között lesz néhány tematikus jellegű, ahol például kutyával túrázhattok vagy éppen kisgyerekes családokat várnak, ám négylábúak nélkül… Néhány esetben pedig a túra házigazdái lesznek olyan ismert személyek, akik munkásságukkal szorosan kapcsolódnak a kék jelzéshez. A távok felosztása úgy történt, hogy ne csak tapasztalt túrázók, hanem a természetben való testmozgással épp csak ismerkedők is megtalálják a maguk kihívását. Az egész országot átszelő útvonal pedig igazi terepi kínálatot, választási lehetőséget ad a legválogatósabb túrázók számára is.

A Kéktúrázás Napja Zalában

A szervezők a Zala megyét is érintő szakaszokat 3 útvonalra osztották fel:

Zalaszántó >> Sümeg

Igazi hegyre fel és hegyről le túra vár a 21 km-es túrán. Érinted majd a Tátika várának réges-régi romjait, a halomsírokat, majd végül a zalaszántói Béke Sztúpához érkezel. Meseszép panoráma, messziről látszó várak és kanyargó patakok szegélyezik majd utad.

További információkért kattints ide!

Zalaszántói Béke Sztúpa

Zalaszántó >> Keszthely

Zalaszántó, Rezi Vára, Hévíz és Keszthely. A csaknem 25 km-es túra során a Keszthelyi-fennsík lábánál haladsz, mígnem eléred a Festeticsek egykori birodalmát. Hévízen magadba szívhatod a termáltó illatát, majd a véderdőn átkelve megpillanthatod a Festetics-kastély tornyát.

További informácókat ide kattintva találsz.

keszthely-festetics-kastely-hinto-zala

Tapolca >> Keszthely

Ezen az útvonalon számtalan természeti csodát fedezhetsz fel. Tapolcán a bazaltos táj hangulata, Várvölgy határában mediterrán borvidék, a Festetics-kilátóból a balatoni panoráma, majd a Balaton-parti városok őszi forgataga kísér utadon. A majdnem 28 km bár hosszúnak tűnhet, a magával ragadó látvány mindenért biztosan kárpótol majd!

Részletes információkért kattints ide!

Kéktúrázás Napja - Várvölgy

A túrákra csupán regisztrálnod kell, melyet ezen az oldalon tehetsz meg. A részvétel ingyenes.

A kéktúrázás valódi élmény, testnek és léleknek egyaránt.

Forrás: kekturazasnapja.hu

Ha van olyan ismerősöd, aki a túrázás és a természetjárás szerelmese, oszd meg vele ezt a cikket bátran!

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Olvass tovább és derítsd ki milyen kincs vár még rád!