Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

Keszthely látnivalók

Keszthely látnivalók – Izgalmas programok és kihagyhatatlan érdekességek Keszthely festői környékén

Keszthely látnivalók

Tervben van egy pár napos pihenés Keszthelyen és környékén? Ti pedig előszeretettel színesítenétek a kirándulást néhány érdekes keszthelyi látnivalóval?
Akkor ez a cikk bőségesen ad majd muníciót, ha elkélne némi ötlet cunami keszthelyi programötletek címszóval. Megérkezett a Keszthely látnivalók lista!

Az elmaradhatatlan Festetics-kastély – mi mással indulhat a Keszthely látnivalók lista

Ha bakancslistát írnánk Keszthely kihagyhatatlan látnivalóiról, akkor a Festetics-kastélyt kétségkívül az első tételek között vésnénk fel. Elvégre ki ne akarná legalább egyszer az életben látni Magyarország egyik legnépszerűbb kastélyát?

Festetics-kastely - Kesztely látnivalók
Festetics-kastély

Másoknak egy-egy régi osztálykirándulás emlékeként derenghetnek a “papucsban csúszkálás” mókás pillanatai. Persze ma már a kastélylátogatás szőnyeggel borított útvonalon történik, ellenben igencsak széles érdeklődési kört fed le izgalmas látnivalókkal.

Elvégre hol másutt van lehetőség egy füst alatt hintókiállítást, vadászati kiállítást és történelmi modellvasút kiállítást is látni, megkoronázva mindezt Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtárával?

Festetics-kastély kertje - Keszthely látnivalók
Ez itt a kert

A Festetics-kastély meseszép parkja pálmaházzal és madárkerttel

Mikor már csordultig vagytok a kastély épületén belüli látnivalókkal, jóleső érzés lesz kimozdulni kicsit a szabadba. Megcsodálni valókban persze itt sem szenvedtek majd hiányt, elvégre az Oroszlános kút, a tetszetős szökőkutak, vagy a pálmaház csodás kincsei egytől egyig apropót biztosítanak az álmélkodáshoz.

Oroszlános kút - Festetics-kastély
A Festetics-kastély Oroszlános kútja

Mind közül talán az 1880-as években épült pálmaház lesz a legnagyobb attrakció a maga egzotikus növényeivel és a trópusi növényházak hamisítatlan esszenciájával. A nemrégiben felújított hangulatos tóról pedig még nem is tettünk említést, aminek a partján egy kellemes séta is lehet a feltöltődés forrása.

Festetics-kastély -Pálmaház - pipavirág
Pipavirág a Pálmaházból

Festetics fasor, avagy 140 éves fák szép egymásutánban

Mialatt felfedezitek a Keszthely látnivalók széles tárát és a környék szépségeit, legalább egyszer érdemes lesz a 71. sz. főút keszthelyi szakasza felé is elkanyarodnotok. Merthogy egy nem hétköznapi kettős feketefenyő fasor látványa tárulhat elétek.

Ha imponálni szeretnél a többiek előtt, akkor a fasor történetéhez elég annyi, hogy még az 1880-as években ültették a gróf Festetics család megbízásából. Olyannyira kuriózumnak számít, hogy magyarországi viszonylatban is unikális természeti, történelmi és táji értékként szokás aposztrofálni.

A Festetics fasor egyedülállósága másokat is lenyűgöz, a Mondolo csapata utánajárt a 7 km-es allé történetének.

Festetics-fasor - Keszthely látnivalók
A 7 km hosszú Festetics fasor, ahol egykor úraságok és úrihölgyek kocsiztak.

Az elképesztő látványt ígérő Festetics-kilátó

Ígérem, több „Festetics” nevezetű látnivaló nem lesz a cikkben. A Festetics-kilátó megközelítéséhez nincs szükség Ironman edzettségre, merthogy a kilátó mindössze 231 méteres magasságból biztosít meglepően lenyűgöző panorámát és került fel a Keszthely látnivalók listára.

festetics-kilátó

Természetesen a puszta látvány megér egy misét, az itt készült fotók pedig nagyot mehetnek a közösségi média felületeken.

De mit is fogtok látni, miután felkapaszkodtok a Festetics-kilátóra? Mindenekelőtt a Balaton nyugati öblét fentről valóságos ékszerdoboznak ható Keszthely városával. Ehhez jön hozzá pluszban a Keszthelyi-hegység sűrű erdeje, természetközeli jelleget kölcsönözve a pillanatnak.

Zalaköveskúti kilátó

Ha további lélegzetelállító panorámára vágytok, akkor látogassatok el a Keszthelytől kb. 20 km-re magasodó Teréz Anya kilátóba!

Szigetfürdő, avagy hangulatos fürdőzés egyedülálló környezetben

A keszthelyi Balaton-part unikális látványeleme, amit a móló környékén sétálgatva lehetetlen nem észrevenni. Habár első ránézésre századeleji hangulatot és stílust tükröz, ugyanakkor modern felszereltséggel várja a pihenni és kikapcsolódni vágyókat.

Sokan mondhatják el magukról, hogy Keszthely egy-egy strandján élvezték a „magyar tenger” hűsítő vizét, ellenben a Szigetfürdő kapuját már annál kevesebben lépték át. Holott az eredetileg 1864-ben készült, és legutóbb 2017-ben teljesen újraépített komplexum mindenképp megér egy kipróbálást.

Keszthely - Szigetfürdő
Keszthely – Szigetfürdő

Kellemes séta (vagy kocogás) a Helikon park megnyugtató környezetében

A város legnagyobb zöldterülete valóságos oázisként várja azokat a természetbarát kikapcsolódni vágyókat, akik szomjazzák a manapság ritka kincsnek számító csendet.

A Helikon park lenyűgözően magas, évszázados fái alatt könnyű megfeledkezni mindenféle stresszforrásról, ráadásul rendszeresen ápolt és gondozott sétányokon van lehetőség egy-egy kellemes sétára.

Vagy ízlés szerint futásra, hogyha az egészséges testmozgás öröméről Keszthelyen sem szeretnél lemondani. A park kristálytiszta levegőjét belélegezni futás közben valóságos élet elikszírrel érhet fel.

Helikon-park-keszthely-látnivalói

Tavirózsa Kalandpark, ha szívesen mozognátok egy kiadósat

A gyerkőcökben túlteng az energia? Netán a felnőttek is szívesen mozgatnák meg minden porcikájukat? Akkor a legjobb, ha Keszthely-Kertváros felé veszitek az irányt, célként pedig a Tavirózsa Kalandparkot írjátok be az útvonaltervezőbe.

Egészen különleges kalandparkról van szó, ugyanis az akadálypálya viszonylag kis területre koncentrálódik. Így a szülők (vagy kísérők) könnyedén szemmel tarthatják a csapat minden tagját.

Persze a felnőttek is találhatnak kedvükre való elfoglaltságot, ugyanis a Tavirózsa Kalandparkban minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő feladatokat és kihívást.

Sétahajózás, ha a nyílt vízről is megcsodálnátok a Keszthelyi-öböl látványát

Képzeld el, ahogy a szikrázó nyári napsütésben szép kecsesen kihajóztok a kikötőből. A Balaton vize tükörsima, a hajó kecsesen szeli a habokat, miközben enyhén hűsítő fuvallat simogatja lágyan az arcod.

Az egyébként menetrend szerint induló hajók fedélzetéről szemlélve egészen új perspektívából szemlélhetitek Keszthely festői városát. Na jó, nem fokozzuk tovább a sétahajózás páratlan élményének leírását. Inkább próbáljátok ki élőben, amikor Keszthelyen töltötök néhány napot és a Keszthely látnivalók felfedezését tervezitek.

Sétahajózás Keszthelyen
Sétahajózás Keszthelyen

Könnyed séta a Phoenix Marina Kikötőben

Fényűző jachtok, lágyan ringatózva a Phoenix Marina Kikötőben. Ehhez adjunk még hozzá egy hamisítatlan naplementét, és máris megvan az egyik kora esti látnivaló. Különösen egy könnyed esti vacsorát követően lehet nyerő ötlet.

A vitorlázás iránt plátói vagy beteljesült szerelmet ápolók minden bizonnyal odaáig lesznek majd a különféle vízi járművel látványától. Persze nem kell ahhoz szenvedélyes vitorlázónak lenned, hogy a Phoenix Marina Kikötő idilli hangulata magával ragadjon.

Egy csipetnyi kultúra a Történelmi Panoptikumban

Ha nem is egy egésznapos program, viszont egy könnyed kirándulást mindenképp megér. Különösen akkor, hogyha a híres királyok, fejedelmek, hadvezérek, költők és írók megtévesztésig hű viaszszobrának látványa nélkül nem szívesen távoznátok Keszthelyről.

Ha a csapatban többeknek is erőteljes affinitása van a történelem iránt, akkor tényleg nem érdemes kihagyni. Hogy elkerüljétek a tömeget, előtte proaktív ötlet lehet odatelefonálni érdeklődés címén.

A történelmi Vajda János Gimnázium

Az épületnek több évszázados történelme van, elvégre gróf Festetics Pál alapította 1772-ben, három évfolyamos gimnáziumként. Impozáns látványt nyújt, különösen az esztétikus építészeti alkotások kedvelőinek.

Amíg Keszthelyen vagytok, az egyik séta alkalmával érdemes bekalkulálni az útvonalba.

Vajda János gimnázium - Keszthely
Vajda János Gimnázium

Cadillac Veteránautó Múzeum

Bejön az amerikai életérzés? Csíped az autókat, különösen a nem hétköznapi modelleket? Ráadásul Keszthelyen keresel izgalmas programokat? Bingó, a Cadillac Veteránautó Múzeum pont a felsoroltak közös metszetében helyezkedik el.

No ne csak úgy képzeld el, hogy kiállítva látsz néhány veterán autót. Sokkal inkább egy komplex audiovizuális élményre számíthatsz. Ha nálatok is szívhez közel álló tényező a benzingőz, ezt tényleg ne hagyjátok ki.

Hol strandolhattok Keszthelyen?

A kérdést annál is inkább érdemes megfontolni, mivel több opció is megjátszható. Dióhéjban mutatjuk a részleteket, ti pedig szabadon dönthettek a leginkább preferált szempontok alapján.

Városi strand – értelemszerűen a leginkább felkapott strand, ahol szinte képtelenség unatkozni. Ha szeretitek a nyüzsgést, a sokféle vendéglátóhelyet és programlehetőséget, akkor imádni fogjátok.

Helikon strand – a városi strand pepitában, kevésbé népszerű kivitelben. Itt célszerű leterítenetek a törölközőt, ha a strandolás nálatok inkább csendesebb, nyugis formában az igazi. 

Libás strand – korábban itt volt szokás libákat úsztatni, persze manapság erről szó sincs. Ellenben egy kevésbé felkapott, ennél fogva kellemes időtöltést kínáló strandról van szó.

Kutyás park és piknikkert – ha a házi kedvencet sem szívesen hagynátok ki a strandolás örömeiből. Keszthelyen bizony kutyabarát strand is akad, ami rendkívül igényes kialakítással, tisztasággal és rendezettséggel várja az arra járókat.

balaton-parti-strandok-zalában

Hol strandolj a Balatonnál? Balatoni strandok Keszthelytől Balatongyörökig.

K125 Coworking Balaton

Naná, hogy a közösségi iroda mozgalom már Keszthelyre is begyűrűzött. Tökéletes helyszín lehet a fókuszált munkához, hogyha néhány óra erejéig elvonulnál a család elől.

Pláne a barátságos attitűd miatt, ami egy közösségi iroda esetében egyébként is alapvető sajátosság.

keszthely-szallas

Tudod már, hogy melyik keszthelyi látnivalót nézed meg először?

Reményeink szerint a felsorolt látnivalókkal már könnyedén betelhet akár egy tíznapos keszthelyi nyaralás programterve is. Mi legalábbis tutira őket választanánk!

Tetszett a lista? Netán neked is van néhány extra program ötlet Keszthelyen? Írd meg nekünk kommentben, vagy küldd el nekünk üzenetben. Szívesen vesszük az ötleteid.

fotó: Adorján Flóra, Pocsai B. Ábel, Helikon Kastélymúzeum Facebook oldala

Facebookon követed már az oldalt? Érdekességekkel, fotókkal, tippekkel várunk!

„Minden domb mögött kincset találsz!” Fedezd fel mindegyiket!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.