Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

Zalai kerékpárutak, Vonyarcvashegy

Két keréken Zalában – Látványos zalai kerékpárutak

Zalai kerékpárutak, Vonyarcvashegy

A jó idő közeledtével még inkább megjön a kedvünk arra, hogy akár egyénileg, akár családdal összekössük a kikapcsolódást az aktív sportolással. Elő a kerékpárokkal, járd körbe a zalai kerékpárutak dimbes-dombos vidékét!

Zala változatos tája tökéletes lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra. A megyében nincs mindenhol jelzett kerékpárút, emiatt sokszor az országúton és kevésbé forgalmas mellékutakon vezet az útvonal. De van olyan is, hogy a természet közvetlen közelében tudsz tekerni, mezőkön, erdőkön, dombos utakon át. Azt ajánljuk, hogy ahol csak tudod, kerüld el a forgalmasabb országutakat és tegyél egy kisebb kitérőt a zalai települések felé. Így még közelebbről megtapasztalhatod, milyen izgalmas két keréken is megismerni ezt a vidéket. 

Két keréken a Kis-Balatonhoz

Hévíz – Alsópáhok – Szentgyörgyvár – Zalavár – Sármellék – Alsópáhok – Hévíz: 35 km

Irány a Kis-Balaton mesebeli világa! A zalai kerékpárutak ezen különleges túrája során felfedezheted Zala megye kisebb-nagyobb településeit, miközben erdőkön keresztül, patakok, szőlők és présházak mellett eltekerve frissülsz fel. Itt-ott emelkedővel teheted próbára állóképességedet, így érdemes sok folyadékkal készülni a tekerésre. Bára Kis-Balatonhoz vezető úton nem mindenhol van kiépített kerékpárút, szerencsére a forgalom kicsi ezeken a részeken. 

Kiindulópont a Hévízi-tó környéke, ami tökéletes helyszín is lehet egy tekerés előtti vagy utáni csobbanásra. Hévíz emelkedőin áttekerve lassan Alsópáhok településére fogsz beérni, ami méltán híres az Ófalujáról, hiszen innen csodálatos kilátás nyílik Zala szőlőhegyeire. Az utat ezután Zala megye egykori várhelyszíne követi, Szentgyörgyvár, amit egy hosszabb lejtőn tekerve fogsz megpillantani. 

Itt érdemes megkeresned a vizek között rejtőzködő Békavárat, amelyről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz: Dimbeken innen, dombokon túl – zalai várak nyomában 

Szentgyörgyvár és Zalavár között hepehupás földút vezet, ám a látvány kárpótolni fog, hiszen a Zala folyó csordogáló hangja mellett tudsz menni addig, amíg meg nem pillantod a Kis-Balaton nádas övezetét. Érdemes egy kis pihenő és ennivaló keretében megnézni a tó csillogó vizét és körbejárni az Emlékparkot is, hiszen Zalavár után egy újabb emelkedő vár még rád visszafelé Szentgyörgyvárig. 

Az alacsony forgalmú mellékút először az autók között vezet tovább, majd Sármellék községén halad a házak árnyékában. A település végén egy mezőn át tudsz tekerni a kis forgalmú betonúton, ami után présházak és pincék között jutsz el a szentgyörgyvári szőlőhegy tetejére. A pazar kilátás kárpótol a fáradalmakért, amerre a szem ellát szőlők és dombok pompájában töltekezhetsz itt fel. Még egy utolsó emelkedős szakasszal érsz utána vissza Alsópáhok Nemesboldogasszonyfa részére, ahol a kerékpárút táblát követve már jó minőségű betonút vezet vissza Hévízig. 

A túraútvonalat innen tudod letölteni: Hévíz-Zalavár kerékpáros körtúra

A legszebb zalai kerékpárutak egyike: a Kerka vidéke

Lenti – Máhomfa – Kerkateskánd – Szécsisziget – Csömödér – Iklódbördöce – Mumor – Lenti: 26 km

Ha igazán Zalai élményre vágysz, akkor ne hagyd ki ezt a túrát! A kerékpárúton folyamatosan váltakozik a táj, egyszer az erdei madarak éneklését, majd a folydogáló Kerka patak zubogását hallgatva ismerheted meg a vidék icinyke településeit és hepehupás tájait. Garantáljuk, hogy a túra végén már igazi zalainak fogod érezni magadat! 

Főleg akkor, ha közben ezeket a zalai szavakat is megtanulod.

Az út legtöbb helyen kiépített kerékpárúton vezet, viszont vannak olyan szakaszok, ahol kis forgalmú műúton és bekötőúton az autók között tudsz haladni. 

A túrát Lentiből kezd, ahol a göcseji, hetési és őrségi néprajzi tájegységek találkozását csodálhatod meg. Máhomfáig kissé göröngyös, de jelölt kerékpárúton tekerhetsz, a településre beérve ártéri erdő árnyéka keresztezi majd az utadat és vezet vissza a kerékpárútra. 

Szécsisziget - bivalyrezervatum
Szécsiszigeti bivalyrezervátum

A falut elhagyva kisebb emelkedőkkel és lejtőkkel jutsz el Kerkateskándig.  A pici zalai községben tekeregve szőlőhegyek, legelésző lovak és szarvasmarhák mellett még egy szoknyás fa haranglábat is megcsodálhatsz. Szécsiszigetig jól járható, de hepehupás mellékút vezet. Szerencsére a forgalom ezen a szakaszon kicsi. Beérve a községbe érdemes megállni és megcsodálni a Kerka vízimalmot, megnézni az Andrássy-Szapáry kastélyt és a Bivalyrezervátumot is, ha pedig épp szombaton látogatsz el ide, semmiképp se hagyd ki a termelői piacot se! 

A kisforgalmú mellékút ezután az egyik legszebb sík szakasszal folytatódik tovább, jobbra erdő, balra pedig mező kísér végig egészen Csömödérig. Út közben érdemes megnézni a hegyen található Mároki kápolnát, ami egy erdei tisztáson, a magasra nőtt fák között elbújva várja látogatóit. 

Ha már nagyon elfáradtál az út alatt, akkor Csömödér községébe beérve próbáld ki visszafelé a kisvasutat, ami Lenti és Kistolmács között nyújt varázslatos zalai élményt a látogatóknak. Kerékpárral tovább tekerve a mellékúton a bájos Iklódbördőcére érkezel, ahonnan már jelölt kerékpárút vezet vissza néhol erdős szakaszokon Mumoron át Lentiig

Túraútvonal: Lenti-Szécsisziget-Csömödér kerékpáros körtúra

Kerékpározás zalai völgyeken és erdőkön át

Kiscsehi – Bázakerettye – Budafa – Kistolmács (majd Kányavárig kisvasút – Lispeszentadorján – Kiscsehi): 12 km – (kibővítve 20 km)

Ha egy kis nyugalomra vágysz, miközben jobban megismernéd a zalai erdők és völgyek világát, már indulhatsz is Kistolmácsra, ami Letenyétől 15 km-re található. Erdős dombvidéken, völgyeken és szőlőhegyeken át vezet végig a nem túl forgalmas beton mellékút  Kiscsehi felé, miközben többek között a budafai gyöngyszemet, az arborétumot is érdemes beiktatni az útitervedbe. 

Akár családostul, akár egyénileg vágsz neki az útnak, az  biztos, hogy az igazi zalai tájakon való felfrissülés garantálva lesz. 

Budafai-arborétum - zalai kerékpárutak
Budafai arborétum

A túrát Kiscsehiből indítsd Bázakerettye felé. Az út a következő településig alacsony forgalmú mellékúton vezet, viszont kátyúkkal biztosan fogsz taláIkozni, így érdemes lassabban hajtanod. A mező és a fenyőfák kanyargó rengetegében tekerj egészen Bázakerettyéig, ahol jobbra letérve tudsz egy kitérőt tenni a Budafai arborétumba, amiről itt tudsz bővebben tájékozódni: Zalai arborétum körút 

Ha pedig egy kis csobbanásra vágysz, ne hagyd kis a termálfürdőt se, ami nyáron várja a felfrissülni vágyókat. 

Bázakerettye után tovább haladva a csodaszép fenyőfák árnyékában egy jobb minőségű kanyargós beton mellékút vezet egészen Kistolmácsig. A falu, amelyet minden oldalról erdő ölel körül, még a halastaváról is híres, aminek csillogását már távolról is láthatod. Így biztos nem fogod eltéveszteni az utad.

TIPP:

Kistolmácsból indul a híres Csömödéri Állami Erdei Vasút, amivel egészen Lentiig el tudsz menni. Érdemes kisvasúttal elmenni Kányavárig, majd onnan Lispeszentadorjánon keresztül visszatekerni 7 km-en át egészen a Kiscsehi kiindulópontig. Az erdei vasút menetrendjéről ezen a LINKEN tudsz bővebben tájékozódni.

Tavaszi kerekezés a medvehagyma illatban 

Keszthely – Büdöskút – Balatongyörök – Keszthely: 31 km

Ha szeretnéd összekötni a kerékpározást egy kis erdei gyűjtögetéssel, akkor ne hagyd ki a zalai kerékpárutak Keszthely – Büdöskút közötti túráját, hiszen tavasszal milliónyi medvehagyma – és sok más védett növény – nyílik ezen a vidéken! A kerékpártúra néhol földúton, néhol kátyúkkal tűzdelt betonutakon vezet, így érdemes hegyikerékpározásra alkalmas bringával belevágni a túrába. 

A túrát Keszthelyről indíthatod. Itt egyszerűen megtalálod a balatoni kerékpárutat, amit egészen az alsógyenesi strandig tudsz követni a fák hűsítő árnyékában. Gyenesdiásnál egy földút fog bevezetni az erdőbe, amin végighaladva kisebb-nagyobb emelkedőkkel fogsz feljutni a Büdös-kúti pihenőig. A emelkedős szakasz után érdemes egy kis pihenőt tartani, majd folytasd az utad az aszfaltúton tovább, ahol kellemes viszont itt-ott kátyús lejtőn a medvehagyma rengetegen keresztül jutsz el először a Bélapi pihenőpontig majd Balatongyörökig. 

A Szépkilátónál megcsodálhatod a balatoni panoráma páratlan látványát, ahol Fonyódon át a szigligeti várat is látni fogod tiszta időben. Érdemes itt a Promenád kávéházban egy hűsítő ital társaságában tovább szemlélni a panorámát, majd a balatoni kerékpárúton Vonyarcvashegy és Gyenesdiás érintésével tekerhetsz vissza Keszthelyig. 

Padkűi kilátó
Padkűi kilátó

TIPP:

A Büdös-kúti pihenőnél keresd fel a Padkűi kilátót, ahonnan a Keszthelyi-hegység dombos vidékét és a Balatont is megszemlélheted. 

A túra útvonala: Kerékpártúra a Keszthelyi-hegységben

Balatoni panoráma kerékpárút 

Keszthely – Gyenesdiás – Vonyarcvashegy – Balatongyörök – Keszthely: 22 km

Nem kell ahhoz az egész Balatont körbetekerni, hogy valódi csodát láss. A balatoni kerékpárút zalai szakasza is számtalan élményt tartogat, amit akár egyénileg akár családostul is felfedezhetsz egy délután alkalmával. A túra alatt végig tudod követni a balatoni kerékpárút kijelölt szakaszána Balaton partján vezet. 

Balatongyörök - szépkilátó
Balatongyörök Szépkilátó

Keszthelyről kiindulva kanyargós úton át jutsz el Gyenesdiásig, ahonnan bokrok és fák kíséretében éred el Vonyarcvashegyet. A nagyközség után érdemes egy kis kitérőt tenni és felmenni a vonyarcvashegyi Szent-Mihály-kápolnába. A 136 méteres dombra nem kell sokat mászni, a látványért pedig mindenképp megéri, hiszen 180 fokos panoráma nyílik innen a Balaton csillogó vizére és a déli partra. Ezután Balatongyörököt elérve érdemes felmenni a Szépkilátóig, ahova egy hosszabb emelkedő vezet, viszont a látvány itt is kárpótolni fog. 

Visszafelé vezető utat összekötheted egy strandolással és fagyizással valamelyik balatoni településen.

Letölthető útvonal: Balatoni panoráma kerékpárút

Útravalóként

Mielőtt nekivágsz a kirándulásnak ellenőrizd, hogy minden felszerelésed megvan és jól működik a kerékpáron:

  • bukósisak
  • csengő 
  • elől – hátul lámpa, ha sötétben kerékpároznál
  • a fék jól működik (próbáld ki, hogy fog-e a fék)
  • mini-pumpa: nagyon jól jön ha esetleg engedne a kerék 
  • megfelelő mennyiségű víz és táplálék

Figyelj arra, hogy a KRESZ szabályai ugyanúgy érvényesek a kerékpárosokra is. Ha mindent rendben találsz, akkor sisakot fel és neki is vághatsz a legszebb zalai kerékpárutak sorának! 

fotó: Bakos Imola, Márton Anikó, Adorján Flóra

Minden domb mögött kincset találsz.” Fedezd fel mindegyiket!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.