Zalaköveskúti kilátó

Kihagyhatatlan kilátók Zala szerte – mesés panorámák nyomában

A tavaszi-nyári színpompában ragyogó zalai dombok, szőlőhegyek most kezdik megmutatni a leghangulatosabb oldalukat. Magyarország egyik legszebb vidékéről beszélhetünk, van itt minden, ami szemnek-szájnak ingere, dimbek-dombok, erdők, völgyek, vizek, borok, templomok…. Így hát, csak annyi dolgod maradt, hogy igazi kalandorként egy cseppnyi bátorsággal fedezd fel Zala megye kilátóit, túraútvonalait, hogy mesés panorámákra bukkanj!

Zalaköveskút, Teréz Anya kilátó – ahonnan belátod egész Kelet-Zalát

Zalaköveskút a Zalai-dombság keleti felén, Hévíztől 10 kilométerre északra helyezkedik el. A falu határában lévő dombon található a Teréz Anya kilátó, amelynek névadója a Nobel békedíjas Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya, római katolikus apáca. 

A kilátóból megcsodálható néhány környékbeli település, Hévíz, Keszthely, Zalaszentgrót, emellett tiszta időben csodás kilátás nyílik a zalaszántói sztúpára, Rezi várára és a sümegi várra is. A kilátó alatt, a völgyben húzódó Zalaköveskút, mely a megye egyik legkisebb falva. Ha csendre és nyugalomra vágysz, erre a vidékre jellemző érintetlen természeti környezet tökéletes célpontja lehet feltöltődésednek.

Bazitai tévétorony Zalaegerszegen – bakancslistád kötelező eleme

A bazitai tető legkiemelkedőbb pontján található a tévétorony, melynek a látogatható szintjén presszó és nyitott kilátóterasz vár rád. Ehhez hasonlóval hazánkban csak Pécsett és a Kékestetőn találkozhatsz, ez is alátámasztja azt, hogy látnod kell. Emellett elhelyezkedésének köszönhetően 360 fokos panorámában gyönyörködhetsz. Ígérem, nem fogsz csalódni a látottakban!

Tipp: A torony látványos külső lépcsősorától sem kell megijedned, hiszen a kávézóhoz és a kilátóteraszhoz lifttel is fel tudsz jutni.

Megközelítés és nyitvatartás: 

Autóval Zalaegerszeg belvárosából néhány perc alatt megközelíthető és a ráadás, hogy közvetlen a torony előtt tudsz parkolni. Ha tömegközlekedéssel érkeznél, akkor sem kell lemondanod erről a fantasztikus lehetőségről, hiszen a belvárosból buszjáratok is indulnak a kilátóhoz. Fontos tudnod, hogy TV-torony április elsejétől október végéig látogatható, emellett a jelenlegi járványhelyzet miatt mielőtt elindulsz, mindenképp tájékozódj a szolgáltató honlapján

Ha pedig Zalaegerszegen jársz ne hagyd ki a Zala folyó helyi áramlásainak fő őrzőjét!

Nagykanizsai kilátó – ilyen nagyot se nagyon láttál még

Tudtad, hogy az ország egyik legmagasabb kilátójáról olvashatsz a következő sorokban? A maga nemében különleges, fémből és üvegből készült, 48 méter magas torony két kilátó szinttel rendelkezik. Ahhoz, hogy a felső szintre feljuss, 230 lépcsőfokot kell leküzdened, de az eléd táruló látvány kárpótolni fog mindenért. 

A kilátó szintjeiről az alatta elterülő Csónakázó-tóra és a városi keleti részére nyílik rálátás, továbbá, ha körbenézel zalai erdők, dombok nyújtotta gyönyörű kilátás tárul eléd. Ha szerencséd van és szép tiszta időben érkezel a kilátóhoz, akkor akár a badacsonyi hegyeket is megpillanthatod. 

Látogatás előtti tudnivalók:


A torony aljában automatikus beléptetőrendszer üzemel, belépőjegyet a jegyautomatából tudsz váltani és fontos tudnod, hogy a  kilátóban egyszerre  50 ember tartózkodhat.  Nyitvatartás:
– Március 1 – március 31-ig a hét minden napján 9.00 – 18.00 óráig
– Április 1 – augusztus 31-ig a hét minden napján 9.00 – 20.00 óráig

A magyarszerdahelyi Szent Orbán kilátó – avagy a zalai horhosok meghódítása

A kevésbé ismert, de ennek ellenére csodás környezetben található Szent Orbánról elnevezett kilátót a 74-es útról a Magyarszerdahely elágazóval szemben lévő Régi Csárda mögött húzódó zalai horhosokon keresztül vezető földúton közelítheted meg. A szőlőbirtokok önmagukban is különleges atmoszférát nyújtanak, ezen felül a kilátót megmászva csodás kilátás nyílik a Principális völgyre, a környék szőlőhegyeire és az újudvari toronyra. 

Ha a kilátóhoz vezető úton elfáradnál, megpihenhetsz a Szent Kristóf pihenőhelynél, ahol piknikezhetsz vagy akár sütögethetsz a szabadtéri tűzrakó helynél. És ha mindez nem elég még a hegyi kápolnát is szemügyre veheted. 

Ha pedig igazi túrázó-barangoló lélek vagy, akkor semmiképp ne hagyd ki a körülbelül 17 km-es magyarszerdahelyi nagy körtúrát sem.

A túra útvonala: Magyarszerdahely, Régi csárda – Szent Kristóf kápolna – Borsos tanya – Várdomb alja – Obornak, Nyitnikék Erdei Iskola – Obornak, harangláb – Homokkomáromi szőlőhegy – Pingált pince – Aligvári-hegy – Lukács-dűlő – Szent Orbán kilátó – Szent Kristóf pihenőhely – Magyarszerdahely, Régi csárda. 

Ne feledd, az időjárás egyre kegyesebb hozzád és a zalai dombok mögött mindig sok kincset találsz!

A cikket írta:

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Egy cikk, amit szívből ajánlunk!

Legfrissebb cikkeink

Történetek, amik szintén tetszeni fognak