Zalaköveskúti kilátó

Kihagyhatatlan kilátók Zala szerte – mesés panorámák nyomában

Zalaköveskúti kilátó

A tavaszi-nyári színpompában ragyogó zalai dombok, szőlőhegyek most kezdik megmutatni a leghangulatosabb oldalukat. Magyarország egyik legszebb vidékéről beszélhetünk, van itt minden, ami szemnek-szájnak ingere, dimbek-dombok, erdők, völgyek, vizek, borok, templomok…. Így hát, csak annyi dolgod maradt, hogy igazi kalandorként egy cseppnyi bátorsággal fedezd fel Zala megye kilátóit, túraútvonalait, hogy mesés panorámákra bukkanj!

Zalaköveskút, Teréz Anya kilátó – ahonnan belátod egész Kelet-Zalát

Zalaköveskút a Zalai-dombság keleti felén, Hévíztől 10 kilométerre északra helyezkedik el. A falu határában lévő dombon található a Teréz Anya kilátó, amelynek névadója a Nobel békedíjas Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya, római katolikus apáca. 

A kilátóból megcsodálható néhány környékbeli település, Hévíz, Keszthely, Zalaszentgrót, emellett tiszta időben csodás kilátás nyílik a zalaszántói sztúpára, Rezi várára és a sümegi várra is. A kilátó alatt, a völgyben húzódó Zalaköveskút, mely a megye egyik legkisebb falva. Ha csendre és nyugalomra vágysz, erre a vidékre jellemző érintetlen természeti környezet tökéletes célpontja lehet feltöltődésednek.

Bazitai tévétorony Zalaegerszegen – bakancslistád kötelező eleme

A bazitai tető legkiemelkedőbb pontján található a tévétorony, melynek a látogatható szintjén presszó és nyitott kilátóterasz vár rád. Ehhez hasonlóval hazánkban csak Pécsett és a Kékestetőn találkozhatsz, ez is alátámasztja azt, hogy látnod kell. Emellett elhelyezkedésének köszönhetően 360 fokos panorámában gyönyörködhetsz. Ígérem, nem fogsz csalódni a látottakban!

Tipp: A torony látványos külső lépcsősorától sem kell megijedned, hiszen a kávézóhoz és a kilátóteraszhoz lifttel is fel tudsz jutni.

Megközelítés és nyitvatartás: 

Autóval Zalaegerszeg belvárosából néhány perc alatt megközelíthető és a ráadás, hogy közvetlen a torony előtt tudsz parkolni. Ha tömegközlekedéssel érkeznél, akkor sem kell lemondanod erről a fantasztikus lehetőségről, hiszen a belvárosból buszjáratok is indulnak a kilátóhoz. Fontos tudnod, hogy TV-torony április elsejétől október végéig látogatható, emellett a jelenlegi járványhelyzet miatt mielőtt elindulsz, mindenképp tájékozódj a szolgáltató honlapján

Ha pedig Zalaegerszegen jársz ne hagyd ki a Zala folyó helyi áramlásainak fő őrzőjét!

Nagykanizsai kilátó – ilyen nagyot se nagyon láttál még

Tudtad, hogy az ország egyik legmagasabb kilátójáról olvashatsz a következő sorokban? A maga nemében különleges, fémből és üvegből készült, 48 méter magas torony két kilátó szinttel rendelkezik. Ahhoz, hogy a felső szintre feljuss, 230 lépcsőfokot kell leküzdened, de az eléd táruló látvány kárpótolni fog mindenért. 

A kilátó szintjeiről az alatta elterülő Csónakázó-tóra és a városi keleti részére nyílik rálátás, továbbá, ha körbenézel zalai erdők, dombok nyújtotta gyönyörű kilátás tárul eléd. Ha szerencséd van és szép tiszta időben érkezel a kilátóhoz, akkor akár a badacsonyi hegyeket is megpillanthatod. 

Látogatás előtti tudnivalók:


A torony aljában automatikus beléptetőrendszer üzemel, belépőjegyet a jegyautomatából tudsz váltani és fontos tudnod, hogy a  kilátóban egyszerre  50 ember tartózkodhat.  Nyitvatartás:
– Március 1 – március 31-ig a hét minden napján 9.00 – 18.00 óráig
– Április 1 – augusztus 31-ig a hét minden napján 9.00 – 20.00 óráig

A magyarszerdahelyi Szent Orbán kilátó – avagy a zalai horhosok meghódítása

A kevésbé ismert, de ennek ellenére csodás környezetben található Szent Orbánról elnevezett kilátót a 74-es útról a Magyarszerdahely elágazóval szemben lévő Régi Csárda mögött húzódó zalai horhosokon keresztül vezető földúton közelítheted meg. A szőlőbirtokok önmagukban is különleges atmoszférát nyújtanak, ezen felül a kilátót megmászva csodás kilátás nyílik a Principális völgyre, a környék szőlőhegyeire és az újudvari toronyra. 

Ha a kilátóhoz vezető úton elfáradnál, megpihenhetsz a Szent Kristóf pihenőhelynél, ahol piknikezhetsz vagy akár sütögethetsz a szabadtéri tűzrakó helynél. És ha mindez nem elég még a hegyi kápolnát is szemügyre veheted. 

Ha pedig igazi túrázó-barangoló lélek vagy, akkor semmiképp ne hagyd ki a körülbelül 17 km-es magyarszerdahelyi nagy körtúrát sem.

A túra útvonala: Magyarszerdahely, Régi csárda – Szent Kristóf kápolna – Borsos tanya – Várdomb alja – Obornak, Nyitnikék Erdei Iskola – Obornak, harangláb – Homokkomáromi szőlőhegy – Pingált pince – Aligvári-hegy – Lukács-dűlő – Szent Orbán kilátó – Szent Kristóf pihenőhely – Magyarszerdahely, Régi csárda. 

Ne feledd, az időjárás egyre kegyesebb hozzád és a zalai dombok mögött mindig sok kincset találsz!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta: