Szent Mihály kápolna, Vonyarcvashegy

Kincsek várnak a zalai Balaton parton

A Balatont minden Ă©vszakban Ă©rdemes meglátogatni, hiszen a strandolás mellett számos lehetĹ‘sĂ©ged van arra, hogy a parttĂłl kicsit eltávolodva Zala ezen desztináciĂłját is felfedezd. ElĹ‘ a hátizsákokkal Ă©s a tĂşracipĹ‘kkel!  

Keszthely, a Balaton fővárosa mellett, a „Magyar Tenger” elhelyezkedésének köszönhetően további három Balaton-parti településről beszélhetünk, melyek Zala megyében találhatók. A három kis település: Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök igazi kincseket rejteget. Engedd meg, hogy most ezekből mutassunk be Neked párat!

.

Fedezd fel a Vadlánylikot! – Hogy mit?      

A KeszthelytĹ‘l csupán 2 km-re lĂ©vĹ‘ Gyenesdiás egyik fĹ‘ jellegzetessĂ©ge a gazdag flĂłra Ă©s fauna, mivel a város egy Ăşgynevezett ĂĽtközĹ‘zĂłnája három (pannĂłniai, atlantikus Ă©s mediterrán) Ă©ghajlati hatásnak. A levegĹ‘be szippantva ezt rögtön Ă©rezni is fogod, arrĂłl nem is beszĂ©lve, amikor elhagyod telepĂĽlĂ©st…

Magad mögött hagyva Gyenesdiást, a termĂ©szetben számos lehetĹ‘sĂ©g tárul majd elĂ©d, pĂ©ldául a LĂł-hegycsoport egyik oldalában hĂşzĂłdĂł kis barlangnyĂ­lás, amelyet a környĂ©kbeliek csak Vadlányliknak neveznek.

De honnan ered az elnevezés?

Pontos feljegyzĂ©sek arrĂłl nem maradtak fenn, hogy a barlang milyen “vad lányrĂłl” lett elnevezve, de egyes források szerint egy szerelmi bánatban bujdosott leány emlĂ©kĂ©t Ĺ‘rzi.

Ezt a kis tĂşrát összekötheted a Festetics-kilátĂł nyĂşjtotta panoráma felfedezĂ©sĂ©vel is, ahonnan szemĂĽgyre veheted a Balaton nyugati öblĂ©t, a Keszthelyi-hegysĂ©g erdejeit Ă©s hidd el, pazar kilátás fog nyĂ­lni a Keszthelyi járás fĹ‘városára is, ami örökre az emlĂ©kezetedbe fog vĂ©sĹ‘dni! 

A természeti kincsek mellett számos emberkéz által épített értékkel is találkozni fogsz. 2020 őszén nyitották meg a felújított Talabér (Osvald-Bujtor)-féle vízimalmot. A malom építésének történetéről csak néhány írásos feljegyzés maradt fenn, melyek szerint már az 1550-es években is megállás nélkül őrölt. Napjainkban a felújított környezetben mutatják be a molnár- és a pékmesterséget. Sőt, megismerheted a gyógy- és fűszernövényeket és benézhetsz herbáriumba is!

.

Merre tovább, ha elhagytad Gyenesdiást?     

Gyenesdiás után semmi képpen se hagyd ki Vonyarcvashegyet, ami a Keszthelyi-öböl partjától, egészen a Keszthelyi-hegység tetejéig terjed. A mai település területe egykor a nyugat-balatoni bortermelés központja volt, ma pedig sokak számára kedvelt kirándulási célpont, nem is csoda, hiszen számos természeti értékekkel, programajánlattal, szálláshellyel, strandolási és sportolási lehetőséggel rendelkezik.

Ha Vonyarcvashegyen jársz, mindenkĂ©ppen mássz fel a FĂ©nykereszthez, hiszen csodás panorámát nyĂşjt a Keszthelyi-öbölre.  A kicsit bevállalĂłsabbak semmikĂ©pp ne hagyják ki a Berzsenyi-kilátĂłt sem, hiszen legfelsĹ‘ szintjĂ©rĹ‘l lĂ©legzetelállĂ­tĂł körpanoráma tárul elĂ©nk: Ă©szak felĹ‘l a távolban (tiszta idĹ‘ben) Rezi vára láthatĂł. Keleti irányba tekintve Badacsony dĂ©li rĂ©szĂ©t is megpillanthatjuk.

DĂ©lre fordulva elĂ©nk tárul a Balaton, a hĂ­res Szent Mihály-domb Ă©s a rajta fekvĹ‘ kápolna – ami kĂ©tsĂ©gtelenĂĽl Zala egyik legĂ©rtĂ©kesebb kincse!

A Szent Mihály kápolnát  hazánk egyetlen halászkápolnájakĂ©nt tartják számon.  Egyes feljegyzĂ©sek szerint a dolomitkĂ©pzĹ‘dmĂ©ny, ami a templomot a földhöz tapasztja, egykor a Balaton vĂ­zĂ©bĹ‘l kiemelkedĹ‘ sziget volt. A rĂłmaiak idejĂ©n Ĺ‘rtorony állhatott itt, majd várat Ă©pĂ­tettek a dombtetĹ‘re, amely kĂ©sĹ‘bb megsemmisĂĽlt.

De hogy kerĂĽlt rá a kápolna? 

Egy legenda szerint a kápolnát halászok emeltettĂ©k tiszteletadáskĂ©nt, amiĂ©rt Ă©ppen hogy, de sikeresen megmenekĂĽltek egy balatoni viharbĂłl.  Erre a legendára utal a kápolnához vezetĹ‘ Ăşt mellett láthatĂł a 40 halász emlĂ©khelye is. 

.

TIPP: Ha nyugalomra, bĂ©kĂ©re, romantikusra, valami kĂĽlönösen szĂ©pre vágysz, akkor itt a helyed.  

.

Ne hagyd ki a balatoni panoráma “fővárosát” sem!

Nem kell mást tenned, mint Vonyarcvashegy után a Balaton Ă©szaki partján keletnek tartanod. Az elsĹ‘ telepĂĽlĂ©s, amit elĂ©rsz, a Keszthelyi-öböl Ă©s a Szigligeti-öböl határán fekvĹ‘ Balatongyörök lesz. KedvezĹ‘ fekvĂ©sĂ©nek köszönhetĹ‘en „a balatoni panoráma fĹ‘városának” is szokták nevezni. Ami nem is csoda, hiszen a SzĂ©pkilátĂłbĂłl elĂ©d tárulĂł panoráma olyan rálátást enged a tĂĽkörsima vĂ­zre Ă©s a Badacsonyra, hogy nehĂ©z nála szebbet találni! Fontos tudni, hogy nem konkrĂ©t kilátóépĂĽletrĹ‘l van itt szĂł, hanem az egykor “kápolnadombra” keresztezett tisztásrĂłl. Ha feltöltĹ‘dĂ©sre vágysz, csodás naplementĂ©t szeretnĂ©l látni, akkor itt akár egy padra leĂĽlve is megteheted ezt.

Egy dologban biztosak vagyunk:  az elĂ©d tárulĂł kilátással alig tudsz majd betelni. Egyaránt jĂłl láthatĂłk a Tapolcai medence tanĂşhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a TĂłti-hegy, a Haláp, a SomlĂł-hegy, a Kis-SomlĂł Ă©s a Ság-hegy Ă©s ezt a látványt a Szigligeti vár elĂ©d tárulĂł kĂ©pe fokozza.

.

TIPP: A “kilátó” tökĂ©letes ĂşticĂ©l családosok számára, ugyanis a Balatongyörök keleti rĂ©szĂ©n találhatĂł domb autĂłval Ă©s biciklivel is könnyen megközelĂ­thetĹ‘! 

.

Ha viszont Ăşgy Ă©rzed mĂ©g sem tudtál betelni a kilátással, kirándulásod kösd össze a közelben lĂ©vĹ‘ másik három  kilátĂłval is.  Balatongyörök felett a Pap-hegy csĂşcsán 448 mĂ©ter magasan áll a Batsányi-kilátĂł, ahonnan a Balaton-felvidĂ©kre nyĂ­lĂł lĂ©legzetelállĂ­tĂł kilátást Ă©lvezheted. Ha már itt jársz, a kilátĂłt Ă©rinti a Balatonederics Ă©s Balatongyörök között hĂşzĂłdĂł Pele-ApĂł tanösvĂ©nye is, mely kifejezetten gyerekek számára ajánlott. VĂ©gĂĽl, de nem utolsĂł sorban Ă©rdemes ellátogatni a BĂ©l Mátyás-kilátĂłhoz is, hiszen innen is gyönyörűen belátni az elĹ‘tted elterĂĽlĹ‘ Balatont Ă©s környezetĂ©t.  Bátran mondhatjuk, hogy ez a zalai telepĂĽlĂ©s nem szűkölködik szĂ©p kilátásokban…

Ha pedig megéheztél a sok kirándulásban, készítsd el otthon Zala egyik gasztronómiai különlegességét. Az igazi autentikus ízek elérésért javasoljuk egy másik cikkünkben lévő receptet.

.

Szeretünk Zala: Ahol minden domb mögött kincset találsz!

A cikket Ă­rta:

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Legfrissebb cikkeink

Történetek, amik szintén tetszeni fognak