Kincs a Mura mentén

Letenye - A Mura városa

Letenye a Mura városaként bújik meg a magyar-horvát határon, éppen a folyóparton, arra vár, hogy megtaláld és megismerd minden apró zeg-zugát.

Itt, az ország dél-nyugati kapujában páratlan csodák várnak! A letenyei kistérségben erdőkön, mezőkön és dombokon át vezet az út fel a hegyre vagy éppen onnan le.

Az Öreg-hegyen, a borospincék között sétálva a nyugalom szigetét találod majd, ahonnan rálátsz az alattad elterülő városra, a Mura- és a Dráva-völgyének zöldellő tájaira. Megéri itt elidőzni, andalogni, akár piknikezni és magadba szívni a természet friss illatát.

Zala Zöld Szívében kalandozni bizony jó!

A Béci-hegy és a Kurta-hegy szőlős- és gyümölcsös kertjeinek ölelésében pici, misztikus hegyi kápolnákra lelhetsz, és ha szerencséd van még egy igazi zalai búcsúban is részt vehetsz.

Gyere hát, tapasztald meg a zalai vendégszeretetet, a szőlőhegyek hangulatát!

Mura folyó

Letenye látnivalói - Az Öreg platánoktól a kanyargó Mura folyóig

Letenye városkájában járva számos történelmi múltú csodát fedezhetsz fel. Itt áll, egészen a 18. század óta az Andrássy- Szapáry-kastély, amelynek kertjében magasodik, az immár 150 éves platán. Heveredj le az öreg fa törzsénél és csak szívd magadba a kerti virágok illatát. A kastély kertet ezek után se hagyd el sietve, nézd meg a 12 szögletű könyvtárat helyette!

A Szapáry-kastély ősparkjából kilépve rögtön gyógyító termálvizet találsz. Merülj el a Letenyei Termálfürdő medencéiben, és élvezd a szabadtéri zöld színek feltöltő hatását.

Ha elhagynád a város zsongását, kapd fel a túracipőd és vedd az irányt északra, a szőlőhegyek felé, hogy a zalai dombokról belásd a Mura folyóját.

Ha távolabbra mennél, látogass el a Budafai Arborétum különleges kertjébe, és ha már ott jársz, ugorj be a bázakerettyei termálfürdőbe.

Gyaloglás helyett kerékpároznál? Pattanj biciklire és tekerj el a Dél-Zalai Erdőtáj kerékpárút lankáin egészen Lentibe.

Még több természetért Murafölde vidékét és Murarátkát se hagyd ki. Érintetlen és békés tájakat fogsz majd látni. Mássz fel a hegyre, annak is a legmagasabb pontjához, hogy jól beláthasd onnan az itt már szeszélyesen kanyargó Murát, az ártéri erdőket és a hullámzó dombokat.

Hát érted már, miért is hívják Zala Zöld Szívének ezt a vidéket?

Budafai Arborétum
fotó: Fülöp Veronika

Letenye gasztronómiája - Illatos borok, káposztás rétesek, malacságok

Letenye és vidéke a Zalai Borvidék déli képviselője. Itt teremnek a legzamatosabb szőlők, amiből a legillatosabb fehér borok készülnek. Kirándulj hát el az Öreg-hegyre, a Béci-hegyre vagy a Kurta-hegyre és látogasd végig a dombok élein magasodó pincéket.

Ennél valamit? Jó helyen jársz! Zala e déli része jól ismert az isteni rétesről, amit itt némi horvát esszenciával készítenek az asszonyok. Ha a rétes a Te kedvenced, akkor Tótszerdahelyen van a helyed!

Letenye vidékén malacságokból sincs hiány! A disznóvágásnak a Mura mentén is nagy hagyománya van. Kóstold meg a hajdinával vagy kölessel töltött hurkát! Desszertnek pedig válaszd a csupa csokis Zala kockát!

Bár a füge és a kivi nem éppen őshonos zalai, mégis a gasztronómia egyik fő szelete. Mára hozzátartozik a zalai gyümölcsösök látványához. Az itteni kivi, hát még a füge mézédes és illatos, megéri leruccanni ide szüretkor.

Letenye gasztronómiája
fotó: Facebook