hirdetés

Lokalista Nagykanizsa – Ahol az étel és az élmény kéz a kézben jár

Oszd meg másokkal is!

hirdetés

Nagykanizsa szívében 2024 novemberében nyílt meg a Lokalista, egy olyan közösségi tér és étterem, amely messze túlmutat a hagyományos vendéglátás keretein. A Lokalista nem csupán egy étterem, hanem Nagykanizsa pezsgő találkozóhelye, ahol a helyi termelőkre, szezonális alapanyagokra és a nem mindennapi gasztronómiai élményekre építenek.

Gelencsér Janka és Csillag Richárd neve azoknak, akik jártasak a gasztronómiai hírekben már ismerős lehet. Hozzájuk köthető a nagykanizsai Piac a Kertben termelői piac és a Kéthelyen 2024. december végéig működő Michelin ajánlott Lokal47 Étterem és Borbár. A két projekt számos ponton erősítette egymást, a Lokal47 nem is működhetett volna a zalai-somogyi termelői gárda nélkül.

Ezt a szerepet tölti most be a dél-zalai Lokalista – ámbár mivel a kínálat jóval sokszínűbb, ezért nem kizárólagosan termelői alapanyagokkal dolgoznak, viszont ahol tudnak, ott törekednek rá.

Régi álomból lett valóság

Amikor meghallottuk, hogy az alapítópáros Nagykanizsán nyitja új éttermét, csak annyit gondoltunk, hogy “végre, itt volt az ideje”. Hiszen Janka, aki helyi kötődésű, és Ricsi, aki gyüttment létére joggal hívja magát zalainak, első közös vendéglátóhelyüket a Somogy megyei Kéthelyen alapították elmondásuk szerint azért, mert akkoriban így hozta az élet. 

Most viszont jött a kanizsai lehetőség, amire nagy lendülettel csaptak le.

“Mindig is szerettünk volna egy olyan helyet nyitni Nagykanizsán, amely elsődlegesen azt a szemléletet adja át a helyieknek, amit mi képviselünk. A lehetőség végül 2024-ben érkezett el, és azóta igyekszünk olyan vendéglátóhelyet fenntartani, ahol nemcsak enni lehet, hanem beszélgetni, sütizni és részt venni változatos programokon.”

Lokalista vendégtér
Vidám, kreatív vendégtér, ahol a falakat Janka húga, Gelencsér Luca dekorálta.

A képlet egyszerű: jó alapanyagból jót főzni

A Lokalista egyik legfontosabb alappillére a helyi termelőkkel való együttműködés. Az étterem kínálatában a legtöbb fogásban visszaköszön Zala megye: az alapanyagokban vagy a hagyományos ízekben. 

A friss zöldségek, kézműves tejtermékek, minőségi húsok és más termelői alapanyagok biztosítják, hogy minden fogás a lehető legjobb minőségben kerüljön az asztalra.

Ezzel együtt a szezonalitás is nagy hangsúlyt kap. A Lokalistában valószínűleg sosem ehetünk majd epret decemberben – a házi lekvár persze kivételt képez.

A fenntarthatóság is a jelszavaik között van. Már azzal, hogy próbálnak minél több alapanyagot a környékből vagy legalábbis Magyarországról beszerezni, kizárják a messzi földről érkező avokádót vagy ananászt. Így pedig egyszerre a frissességet is kipipálhatják a listán.

Télen ugyan nehezebb változatos alapanyagokat beszerezni, de a kihívásnak örömmel állnak elébe, és saját főzésű lekvárokkal, természetesen tartósított termékekkel igyekeznek még az “ínségesnek” mondható hónapokban is változatos étlappal előállni.

„A Lokalista nem egy nagykereskedelmi beszállítókra épülő bisztró. Hiszünk abban, hogy a minőség ott kezdődik, ahol ismerjük a termelőink nevét, és tudjuk, hogy milyen odafigyeléssel készítik, termelik az alapanyagokat.”– meséli Janka és Ricsi.

Reggeli, ebédmenü, nem klasszik vacsora

Az étlap három részre tagolódik: reggeli, napi menü és esti kínálat, amelyekben mindig a szezonális, helyi alapanyagok dominálnak.

Reggelire mi próbáltuk már a Lokalista melegszendvicset, a bundás kenyeret házi majonézzel és kerti salátával, a sertésrilette-t, de számunkra a Napi szendo az abszolút kedvenc – termelői felvágottal, sok zöldséggel, házi szósszal puha briósba csomagolva.

A hétköznaponként elérhető ebédmenü hetente változik és nem csupán a változatosság miatt, hanem a kínálatba a szezonalitás és az éppen elérhető alapanyagok is beleszólnak. Kettő vagy három fogásos menüt kérhetünk, ami levesből, főételből és édességből áll.

A vacsora fogalma a Lokalistában új értelmet nyer – ízében és látványában is. A kisebb, de mégis tartalmasabb adagokra koncentrálnak, amit vacsorapartnerünkkel oszthatunk meg, de egy pohár natúr bor mellé való csipegetésként is választhatjuk.

Mindezt olyan különleges italokkal öblíthetjük le, mint a kombucha, a házi szörp, vagy a termelői tea.

Jöhet egy délutáni kávé és süti?

Mivel reggeltől estig nyitva vannak, ezért elődjüktől, az itt található cukrászdától átvették a süteménypultot, amit már saját kreálmányaikkal töltenek fel. A sütiknél is szempont a termelői, viszont sokkal nagyobb a rugalmasság, hiszen a csokoládés édességek mindenkinek nagy kedvencei.

Ennek ellenére kóstolhatunk becsehelyi kivit, termelői túróból készült tortát, házi tojással és bio tejjel főzött madártejet vagy iharosi gesztenyemasszából készült süteményt is.

Sütemény becsehelyi kivivel
A becsehelyi kivi ezen a tarte-on zselé formájában kapott helyet.

A zalai klasszikusok közül meg-megjelenik a kukoricaprósza házi lekvárral, de a hagyományos almáspite vagy a pogácsa sem hiányozhat a sütisorból.

almáspite a Lokalistában
Tálcán kínálja magát a vastagon töltött almáspite.

Több, mint egy étterem

A Lokalista nem csupán egy bisztró, hanem egy olyan tér, amely közösségre és közösséget épít. Rendszeresek a kézműves és gasztronómiai témájú workshopok, a hétvégi borvacsorák és már nyitottak a kiállítások felé is. 

„A Lokalista egyik legnagyobb erőssége, hogy az embereket összehozza. Legyen szó egy közös workshopról, egy helyi borász borkóstolójáról vagy egy tematikus vacsoraestről, nálunk minden esemény a közösségről és az élményekről szól.” – teszik hozzá.

És az árak? A hely ahhoz képest, hogy egy merőben eltérő koncepciót visz, nem dolgozik elszállt árakkal, így bátran ajánljuk minden kanizsainak, átutazónak vagy Nagykanizsa környékén kirándulónak.

Végül egy kis spoiler: a lokal sztori nem áll meg itt, hamarosan nyílik a Lokalista kisbolt és a vidék ízével visszatérnek a Balatonhoz is.

Ha egy olyan helyet keresel Nagykanizsán, ahol az ízek mögött történetek, a falak között élmények, a tányérokon pedig minőség található, akkor a Lokalista a te helyed!

fotó: Adorján Flóra – Szeretünk Zala

A cikk 2025.02.18-án jelent meg először.

hirdetés

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.