Szentgyörgyvár látnivalói

Meseszép úticél a Zala folyó partján – Szentgyörgyvár látnivalói

Szentgyörgyvár látnivalói

Megszámolni sem tudom, hogy hányszor tekertem már el Szentgyörgyvár hegyi pincéi között. Ilyenkor általában “csak” a dombtetőről tökéletesen látszódó naplemente köti le a figyelmem, ami már önmagában felejthetetlen élmény. Ám ha valaki még ennél is többre vágyna, akkor íme Szentgyörgyvár és környékének 12 látnivalója. 

A háromszáz fős település kulturális esszenciáját ezesetben nem a kocsma adja, hanem a településhatáron belül és kívül található épített látnivalók és természeti kincsek. Van itt többek között zalai dombtetőről “lefolyó” szőlősor, narancssárga napnyugta, hegyi pincék sora, várat elfedő lápvidék, Széchenyiek hagyatéka. Egy szó mint száz… Fedezzük fel együtt Szentgyörgyvár látnivalóit!

Szentgyörgyvár látnivalói

Szent György-templom

A zalai kistelepülések templomainak többsége egy kisebb magaslatra, dombtetőre épült. A templomok kiváló iránytűk lehetnek, hiszen az úton már messziről látszódnak- természetesen, ha éppen nem takarja el őket egy dombocska. 

A szentgyörgyvári templom halványsárga alakja a szemközti Bókaháza felől nézve is pont ilyen.

A tizennyolcadik században épült templom sárkányölő Szent Györgyről kapta a nevét. Kertjében terebélyes zöld pázsit csalogatja a nyugalomra vágyókat.

Tudtad?

A történelmi Magyarország területén összesen 119 Szent György elnevezésű helység volt. Közülük a történelmi Zala megye tízzel is büszkélkedhetett. Az őrségi Szentgyörgyvölgyet ismered?

A Széchenyi Pince borbirodalma

A sárgára meszelt falú borospince Szentgyörgyvár közepén áll. Egykor a Széchenyi uradalom borászatának központja volt. Az épületet a közelmúltban újították fel, így régi-új pompájában fogadja az idelátogatókat.

Az utcafront felőli épület azonban csak a külcsín. Mögötte, a domb alatt egy hatalmas, téglával kirakott pince terül el, benne fahordókkal, több száz éves tányérokkal és korsókkal, valamint egy 1853-ban palackozott tokaji aszúval.

A pincében a mai napig borkóstolókat és egyéb rendezvényeket szerveznek.

A lápvilág alatti Békavár

Az egykori, mára már csak sáncmaradványokból álló Békavár jelentős szerepet töltött be a falu életében. A török időkben a vár feladata volt a Zala-folyó gázlójának őrzése a török dúlás ellen. 

Bár a Békavárra már csak írásos anyagok emlékeztetnek, a helyét egy kalandos Zala-parti túrán könnyen felfedezhetjük magunknak. Gyalogszerrel és kerékpárral is ajánljuk.

Nemestóthy kápolna

Eldugott, mégis forgalmas helyen találjuk a Nemestóthy család kriptakápolnáját. A 76-os elkerülő út mentén, a domboldalból őrzi az alatta elszáguldó autósokat. A Szent Erzsébet kápolna nemrég nyerte vissza eredeti szépségét. Kevesen, szinte csak a helyiek ismerik, így biztosak lehetünk benne, hogy e rejtett zalai kincsben egy pár percre csak mi gyönyörködhetünk.

  • Széchenyi Pince Szentgyörgyvár látnivalói
  • Nemestóthy kápolna Szentgyörgyvár látnivalói
  • Szent György templom Szentgyörgyvár látnivalói
  • Szentgyörgyvár

Szentgyörgyvár körül – A Kis-Balatontól Zalaszentgrótig

Kis-Balaton és a Kányavári-sziget

A Kis-Balatoni csodavilág legismertebb helyszíne a Kányavári-sziget. A szigetre való átjutás is már önmagában egy élmény. A fa szerkezetű, félköríves hídon gyalogosan lehet átkelni a buján zöldellő paradicsomba. 

A sziget körül található Búbos Vöcsök Tanösvény 15 állomásán a vízivilág állatait és növényeit ismerhetjük meg. A táblákon szereplő élőlények sokaságát pedig jó eséllyel szabad szemmel is megfigyelhetjük.

Tudtad?

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén a Kányavári-sziget az egyetlen, ami szabadon látogatható.

Árpád-kori kincsünk: a Kallósdi kerektemplom

Kehidakustány és Zalaszentgrót között, a zalai dombok ölelésében bújik meg egy aprócska zsákfalu, amit a hazánkban is egyedülálló Szent Anna kerektemplom tett igazán híressé.

A Kallósdi kerektemplom kulcsát a falubeliek őrzik.

A legszebb naplemente helyszíne: Teréz Anya-kilátó

A kilátó Zalaköveskúton, Szentgyörgyvártól mindössze 15 km, Hévíztől pedig 10 km távolságra a Zalai-dombság keleti felén magasodik. Tetejéről a panoráma tiszta időben semmihez sem fogható: nappal a zalai hullámokat csodálhatjuk, éjszaka a hullócsillagokat számolhatjuk.

Bár Szentgyörgyvárnak kilátója nincs, a szőlőhegyéről éppolyan emlékezetes a naplemente, hiszen percről percre figyelhetjük, ahogy a Nap lebukik a dombok mögött. 

TIPP:

A Szentgyörgyvári szőlőhegyen található még az ország legvastagabb törzsű gesztenyefája is

Zalacsányi Horgásztó

Keszthely irányából érkezve a tükörsima tavat balról sűrű, lombos erdő, jobbról pedig a 76-os út szegélyezi. A tóparton kis faházak és pecabotok jelzik a horgászok jelenlétét. A vízfelszín alatt pontyok, ezüstkárászok és amurok úszkálnak.

Horgászatra és egy lassú sétára is remek lehetőség.

A horgászat szerelmeseinek ajánljuk Dani írását: TOP 5 zalai horgásztó 

Deák örökségek Kehidakustányban

Tudtad, hogy Deák Ferencben is zalai vér csörgedezett? A söjtöri születésű magyar politikus később Kehidakustányban találta meg otthonát. Róla nevezték el a zöld erdő alatt megbúvó tiszta vizű, ma is iható Deák-kutat, ahol a legenda szerint a haza bölcse sok időt eltöltött. A kúttól 2 km-re a település központjához közel találjuk a barokk stílusú Deák-kúriát, ahol egykor Deák Ferenc lakott. A kúria ma múzeumként üzemel.

A település termálfürdőjében pedig megmártózhatunk a Zala-völgyének aranyában.

  • Kallósdi kerektemplom Szentgyörgyvár látnivalói
  • Kányavári-sziget Szentgyörgyvár látnivalói
  • Sénye Kemence kápolna Szentgyörgyvár látnivalói
  • Teréz Anya-kilátó

Sénye Kemence Kápolnája

Ha még több zalai kilátást keresünk, akkor irány Sénye dombtetője. Az itt álló Kemence Kápolnát Szilágyi István, a szőlőhegy lakója építtette, mellé pedig az ország egyik legnagyobb zászlaját állíttatta.

Látszik innen a Béke Sztúpa és a Rezi Vár is. 

Hévíz és az egregyi Szent Magdolna-templom

A Szentgyörgyvár környéki látnivalók listájából nem maradhat ki Hévíz sem. Ezúttal azonban az Egregyi városrészbe kalauzolunk, ahol az Árpád-kori Szent Magdolna-templom mellett nézhetünk át a szemközti Cserszegtomajra és Rezire.

Keszthelyi kiruccanás

Keszthely, a Balaton fővárosaként és a Festetics család “birodalmaként” vonult be a köztudatba. Barangolhatunk a Festetics-kastély kertjében, bejárhatjuk a Pálmaházat vagy sétálhatunk a Festetics-fasor ősöreg fekete fenyőinek árnyékában.

További keszthelyi látnivalókat itt ajánlunk.

Fotó: Valuska Gábor, Pocsai B. Ábel, Adorján Flóra, Chibi Roland

A cikk 2021.08.09-én jelent meg először.

Minden domb mögött kincset találsz! Fedezd fel mindegyiket!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta: