paradicsom tartósítása

Paradicsom tartósítása – Így tedd el télire a nyarat

paradicsom tartósítása

Nyáron a legtöbbünk kedvence a paradicsom, amiből számos szín, forma, íz van már a zöldségpalettán.* De hogy ne csak nyáron élvezzük az isteni finom ízeket, tippeket hozok a paradicsom tartósításhoz, amivel egy kis nyarat csempészhetsz az asztalra egész évben. A paradicsom tartósítása különböző módokon történhet: készülhet belőle paradicsomszósz télire, paradicsomlé, aszalt paradicsom, de még az éretlen, zöld paradicsomot is eltehetjük.

*Tudtad? A paradicsom alapvetően gyümölcs, de a köznyelvben zöldségként hivatkozunk rá és inkább sós ízvilágú receptekben használjuk.

Nagymamáink kamrájában biztosan sokan emlékszünk a polcokon sorakozó paradicsomlevekre, amiket gyakran minden nélkül, hidegen megittak, és amik nem egy szezont, hanem akár éveket töltöttek el a polcon a dundi üvegekben. Készítsd el te is otthon!

A saját nyári fűszernövényekről sem kell lemondani télen! Tippek fűszernövény tartósításhoz >>

Paradicsomlé készítése házilag hagyományos módon

Hozzávalók: paradicsom, steril üvegek

Előkészületek:

A hagyományos paradicsomlevet érdemes erre a célra való paradicsomokból megfőzni, például: ökörszív, kecskeméti, marmande stb… Ez azért fontos, mert ezek sokkal húsosabb fajták és a levük is sokkal több. 

A paradicsomlé alapvetően elég időigényes elfoglaltság, csinálhatjuk bármekkora kiszerelésben, épp annyi paradicsomból, amennyink van, de ha egyszer nekiállunk, érdemes a paradicsomlevet több kiló paradicsomból csinálni.

Ha a saját termést kiegészítenéd vagy nagy mennyiségű paradicsomra van szükséged, akkor a helyi termelői piacokon érdemes beszerezni a télire valót.

Fontos, hogy mint minden elrakás előtt, gondosan sterilizáljuk az üvegeket, mert ez a paradicsom tartósítás és úgy általában tartósított dolgok kulcsa.

A paradicsomokat alaposan mosd meg, és a hibás paradicsomokat ehhez inkább ne használd fel.

A készítés:

A paradicsomléhez érdemes a paradicsomhéjakat előre levenni – ehhez vágd be kis keresztbe a paradicsomokat és forrázd le. Vigyázz a meleg vízzel, és óvatosan húzd le a héját minden paradicsomnak. 

Ha megvan, akkor jöhet a passzírozás (persze, ha szeretnéd – az egyszerűbb út a botmixer, de akkor a lében benne lesznek a magok is), ami talán a legidőigényesebb része a folyamatnak, de így lesz szép homogén a paradicsomlevünk. 

Paradicsompasszírozót minden háztartási boltban találsz, van fém vagy műanyag verzió is belőle.

Amint lepasszíroztad, a fennmaradt levet forrald egészen addig, amíg a felesleges lé elpárolog, és kicsit sűrűsödik.

Igény szerint rakhatsz bele cukrot, sót, de maradhat natúran is, így majd akkor ízesíted, amikor tudod mit készítesz belőle. 

Ha kész, steril üvegekbe öntjük őket, gondosan lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Paradicsomlé készítése házilag hidegen

Hozzávalók: paradicsom, cukor, só, szalicil, steril üvegek

A metódus annyiban különbözik a fentitől, hogy megspóroljuk a főzést és hidegen, minimális tartósítószerrel készítjük el.

A paradicsomokat megmossuk, összevágjuk és egy zárható nagyobb edénybe tesszük – itt is kivágjuk a rossz részeket, a csumáját. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és a tartósítószert, kicsit megnyomkodjuk és 1 teljes napig állni hagyjuk a hűtőben. Másnap kipasszírozzuk és hidegen steril üvegekbe öntjük. 

Arányok: mi 5 kg paradicsomhoz 1 max 2 teáskanál szalicilt adunk, a cukor, só pedig ízlés szerint mehet.

Paradicsomszósz télire – házi pizzaszósz is készülhet belőle sütőben

Hozzávalók: paradicsom, hagyma, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, oregánó

Ehhez a recepthez megint csak nem hozok mennyiséget, hiszen bármennyiből készítheted.

Ha a végeredmény két üvegnyi szósz, azzal is megmentetted a paradicsomokat későbbre.

A fenti hozzávalókat vegyesen belevágjuk egy tepsibe: paradicsom kockára vágva – rossz részeket eltávolítva, hagyma felszeletelve, fokhagyma vékonyra szelve, fűszerek beletépkedve, beleszórva.

Majd mindezt betesszük a sütőbe 150-160 fokra és addig sütjük, amíg minden paradicsom szét nem esik és jó sok lé nem keletkezik benne.

Ha kész, az egészet beleöntjük egy magas lábosba, botmixerrel pürésítjük, majd felforraljuk

Ha így még túl sok lé van benne, akkor főzzük hosszabban, ha szép pürés, akkor viszont elég, ha összeforraljuk.

A szokott módon forrón üvegekbe tesszük, amiket jól bezárunk, és száraz dunsztban kihűtjük. 

Ezt a szószt készítheted fűszerek nélkül is, hogy többféle ételhez lehessen felhasználni, de ha kimondottan pizzaszószt készítesz, akkor mehet bele bőséggel a zöldfűszer.

paradicsomszósz télire Kertikonyha receptje
A paradicsomszószból extra fűszerezéssel készülhet pizzaszósz is.

Melegszendvicskrém

A nyári tökös-cukkinis cikkben írtam a cukkinis melegszendvicskrémről, amibe elhasználhatjuk a paradicsomokat is.

A receptért kattints:

Tök jó tökös receptek: cukkini, patiszon, kolbásztök, főzőtök és a többiek >>

paradicsom tartósítása cukkinis melegszendvicskrém készítéssel
A cukkini más zöldésggel is helyettesíthető.

Házi aszalt paradicsom olívaolajban

Nem szükséges különösebb gép a paradicsomaszaláshoz, megfelelő a napsütés, amiben most bővelkedünk rendesen vagy akár a sütő. Ami az asztalt paradicsomnál fontos, hogy jó fajta paradicsomokat válasszunk ehhez is, pl. San Marzano vagy Lucullus – ezek hosszúkásabbak, húsosak, így szárításkor nem egy cipőtalp szerű paradicsomot kapunk, hanem egy húsosabb verziót. 

Elkészítés: a paradicsomokat alaposan megmossuk, majd felszeleteljü. Válasszunk inkább kisebb méretű paradicsomokat, mert azokat elég csak félbe vágni. Ha nagyobbat választunk, akkor pedig vastagabb karikára vágjuk őket (ezek lehet, hogy jobban letapadnak majd). 

Helyezzük a paradicsomokat az aszalógépbe egymás mellé, sütőpapírra, ha sütőben készítjük, egy sűrű szövésű hálós keretre, ha a napon szárítjuk és hagyjuk megszáradni. 

Amint kész, én általában egyből olívaolajba sorakoztatom őket, mert így egy zamatos olajom is lesz egyből, ami szuper olaszos ételekhez vagy pékáruhoz. 

Ha nem olajba teszed el, akkor légmentes helyre kerüljön mindenképp, hogy ne penészedjen meg, illetve hogy ne puhuljon vissza.

Az aszalt paradicsom nagyon finom akár antipastiként vagy salátákba aprítva, de tésztaételekbe rejtve vagy házi pékáruban is! 

Ahogy látod, ezt végtelenül egyszerű elkészíteni, főleg, ha a napra bízzuk a szárítást, ami elvégre a hagyományos eljárás.

Ha nem érik be a paradicsom? Tippek a zöld paradicsomhoz

A zöld paradicsom nagyon finom savanyúság, úgyhogy ha a nyár végén készítesz vegyes savanyúságot, tedd bele nyugodtan a zöld paradicsomokat is. Ha van „bedobálós” savanyúságod, akkor abba fokozatosan pakolsz amúgy is,  abba belemehetnek a paradicsomok.

Zöldparadicsom lekvár és chutney – fűszerekkel megbolondítva és megfőzve még el tudjuk fogyasztani a zöldparadicsomokat húsok, sajtok mellé. 

Ehhez szintén profi receptjét ajánlom, Mautner Zsófiét.

Ha ezt mind megcsináltad, és még mindig van zöldparadicsomod, akkor próbáld ki, hogy belerakod egy papírdobozba őket egy piros almával, mindezt sötét, száraz helyre teszed és szépen lassan beérnek majd. Ami fontos, hogy csak egészséges paradicsomok legyenek a dobozban, nehogy a teljes adag kárba vesszen!

+ 1 tipp 

Bár sokan azt mondják, hogy a paradicsomot nem éri meg lefagyasztani, én minden évben megteszem. Összevágom a paradicsomot és a paprikát, bezacskózom duplán és kiváló pörköltalap lesz télen, és nem kell megvenni a bolti ízetlen paradicsomokat.

További tippekért keresd a Kertikonyha Instagram oldalt, ahol a fentieket idén is elkészítem!

kertikonyha-receptek

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.