Rejtett zalai látnivalók, ahol még a madár se jár – rendhagyó programajánló márciusra

„Nyakunkon a hétvége, március van, merre menjünk kirándulni?” – hangzik a tavasz beköszöntével egyre gyakrabban a bűvös mondat. Ebben a cikkben több izgalmas lehetőséggel is a kedvedben járunk, amiket akár egyenként is betárazhatsz majd az idei szabad hétvégékre.

A gyűjtésben felsorakoztatott zalai látnivalók kimondottan a kevésbé felkapott, sokkal inkább rejtettnek számító kincsekre fókuszálnak. Vagyis az itt következő helyszíneken tömeg és hangos zsivaj helyett sokkal inkább nyugalom, kaland és persze a felfedezés öröme vár majd rád.

Túra az óriás tölgyfához

Zala megye hamisítatlan dimbes-dombos vidékén vezet az út az 1801-ben Szent Lőrinc tiszteletére épített kápolnáig. A börzöncei borospincék szegélyezte szőlőhegyen elhelyezkedő barokk stílusban épült kápolna a mai napig helyszínéül szolgál a szertartásoknak, miközben a templom mellett kialakított pihenőhelyen jóleső érzés lehet megpihenni a márciusi napsütésben.

Persze akad itt még látnivaló bőven. A festői táj lélegzetelállító, tiszta időben (állítólag) akár a Badacsonyig elláthatunk innen. Találunk itt még további zalai látnivalókat is, méghozzá Dél-Zala egyik legnagyobb, egész pontosan 5,4 méter kerületű tölgyfája. Geocaching rajongóknak majdhogynem kötelező úti cél.

TIPP:

Akik szeretnének kiszakadni a város zajából, azoknak Nagykanizsáról akár autóval, de bátrabbaknak kerékpárral is jól megközelíthető úticél a fent említett zalai látnivalók egyike.

Tavaszi töltekezés: Energiadomb Zalaegerszeg közelében

Kire ne férne rá az éltető erő így a tél végeztével? Ennek jegyében a Zalaegerszegtől 15 kilométerre található Böde települése felé érdemes venni utunkat. De mégis milyen „erővel” lehet itt testközelből találkozni?

Többek között Lourdes-ban, Medjugorje-ban, Fatimában, Tápiószentmártonban és Böde településen is ezt keresik az oda látogatók. Az itt uralkodó energia ugyanis az elbeszélések szerint segíthet a testi betegségeik és fájdalmaik leküzdésében.

Feltöltődés és energiával való töltekezés címén ideális márciusi program lehet ellátogatni ide. Az elmondások szerint valami megmagyarázhatatlan bizsergés tapasztalható ezen az egyébként szemre is roppant tetszetős tájon.

TIPP:

Az energiadomb megközelítéséhez elhagyva a falu táblát, forduljunk jobbra, hogy feljussunk gyógyító területre.

Tudtad?

A Zalaszentgrót melletti Csáfordon is rákapcsolhatod magad a természet energiáira. Hogy pontosan hol, az sokszor még a helyiek számára is titkos. Ha van kedved, járj utána!

Szent Mihály templom Böde
A bödei Szent Mihály templom az Energiadomb közelében.

Márciusi vitaminbomba, avagy szedjünk zalai medvehagymát

Nem messze Börzöncétől, Obornak és Bocska között valami csodás medvehagyma lelőhely található.

A jótékony hatású medvehagymát a kora tavaszi erdő egyik elmaradhatatlan csodájaként is szokás aposztrofálni.  Hagyományosan a március végi, április eleji periódusra tehető a begyűjtése.

Viszont a korán jött jóidő velejárójaként nem árt résen lenni, hátha a természet hamarabb borítja virágba a pompázatos látványt nyújtó Bocska melletti erdei világot.

TIPP:

A legtutibb medvehagyma lelőhelyek térképes nézetéhez ide kattints.

Kirándulj velünk és tanulj a medvehagyma elkészítési módjairól!

Tavaszköszöntő túránkon a Tátika környéki, medvehagymától illatos erdőkben fogunk egy kellemes kirándulás tartani. A javában lankás, eleinte és szinte végig medvehagymával szegélyezett útvonalon érinteni fogjuk a Tátika várát, így panorámában sem lesz hiány. A túra nem csak a természetről fog szólni. Bizonyos állomásokon a medvehagyma felhasználási módjaival is megismerkedhetsz majd. A receptek és trükkök mellett, készülünk némi kóstolóval is, hogy ne csak a látványtól, de az ízektől is ámulatba essetek! 

Regisztráció:

Hamisítatlan bunker-túra a pákai erdőben

Vasbeton építmények, helyreállított lövészárkok, és persze az elmaradhatatlan tüzelőállások. A II. világháborús történések iránt fokozottan érdeklődők számára majdhogynem kihagyhatatlan látnivaló.

Hogy hová is kell ehhez utazni márciusban? A helyszín a Csömödér és Páka közötti erdős szakasz, ahol az 1951-1955-ös években az ország déli határszélének elsődleges védvonalának céljából több elemből álló erődrendszer építése volt a cél.

Bunker túra
Bunker túra

Úgyhogy ennek jegyében izgalmas felfedezésnek számít a környék, ahol többek között páncéltörő ágyús erőd, óvóhely és géppuskás erőd is bújik a csodás erdei táj mélyén. A rövid, nagyjából 30 perces de annál érdekfeszítőbb túra különleges élményekkel gazdagítja az oda ellátogatókat.

A vadvizű strand tavaszi ébredése Zalalövőn

Zala és Vas megye határán is akad festői látnivaló március idusára. A Borostyán-tó ideális választás lehet, ha szívesen töltitek az időt egy tömegtől mentes vízparton, napsütésben fürdőzve és kellemes madárcsicsergést hallgatva.

A parton ülve egy pillanatra képzeletben repüljünk vissza az időben és képzeljük el mennyi emléket rejt a terület, hiszen a 35 hektáron fekvő tó a Zalalövő határán egykor átvezető Borostyánkő útról kapta nevét.Ha pedig megvolt a piknikkel fűszerezett laza séta a Borostyán-tónál, az innen egy kőhajításnyira fekvő Szőcei tőzegmohás láprét felfedezését sem érdemes elmulasztani. Oké, ez már Vas megyéhez tartozik. Ugyanakkor az Őrségi Nemzeti Park egyik leghíresebb szekcióját vétek volna kihagyni.

Zalalövő - Borostyán-tó
Zalalövő – Borostyán-tó

Tavasz eleji bemelegítő biciklitúra 

A Keszthely – Balatongyörök biciklitúra a maga 10 kilométeres (oda-vissza 20 km) távolságával majdhogynem ideális terep lehet ahhoz, hogy lepókhálózd a téli hónapok alatt porossá vált bringád. Pláne annak fényében, hogy a táv döntő hányadát közvetlenül a vízparton, sík terepen tehetitek meg.

További kerékpáros túrákért ide kattints.

Szent Mihály kápolna, Vonyarcvashegy
Szent Mihály kápolna, Vonyarcvashegy

Útközben állj meg a Balaton egyik legikonikusabb látnivalójánál, a Szent Mihály-dombon ágaskodó Szent Mihály kápolnánál és élvezd a csillogó víztükör és a déli part látványát.

Fantasztikus szépséggel megáldott természeti csodák

A Budafai Arborétumról valamiért kevés szó esik, holott elképesztően sok izgalmas látnivalót tartogat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Lokációját tekintve Bázakerettyétől és a kiscsehi elágazástól aszfaltúton, Kistolmács felől a kék kereszt turistaúton közelítheted meg.

Messze földön híres a különleges növényállományáról. Szám szerint 132-féle tűlevelű és 88-féle lomblevelű fát ültetettek itt tudatosan, a jegenye- és mamutfenyők, a mocsárciprusok látványa pedig egyenesen élményszámba megy.

No és persze ott van még a Makk-Kaland elnevezésű játszótér, hogy a család apraja se unatkozzon a zalai látnivalók felfedezése közben. 

TIPP:

A Budafapusztai Arborétum látogatását már április elején ajánljuk, ugyanis a növénykert ekkor nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A nyitás pontos dátumát a Zalaerdő oldalán lehet nyomon követni.

Jó szórakozást kívánunk a rejtett zalai látnivalók felfedezéséhez!

A cikk 2021.03.11-én jelent meg először.

“Szeretünk Zala – Ahol minden domb mögött kincset találsz!”

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta: