Tippek és trükkök a medvehagyma elkészítéséhez – receptekkel

Zala vármegye a medvehagyma lelőhelyek számát és sűrűségét tekintve szinte az ország első számú medvehagyma lelőhelyének számít – érdemes a tavasz eleji túrákat ennek tudatában tervezni. Korábbi cikkünkben ezekre a titkos „farmokra” kalauzoltunk el Titeket. A frissen gyűjtött medvehagymából rengetegféle ételt lehet készíteni, mi most egy teljes napi menüt állítottunk össze nektek pár recept segítségével!

Kezdjük a legelején… Miért érdemes medvehagymát enni?

Mert…

  • C-vitaminban gazdag immunerősítő 
  • többféle vitamint, ásványi anyagot tartalmaz
  • enyhíti a hasi görcsöket, puffadást
  • méregtelenítő hatású
  • segít a bélflóra helyreállításában
  • ahogy a többi hagyma is, jót tesz a vérereknek
  • jó a koleszterinre és a magas vérnyomásra 

Ugyanakkor felhívjuk figyelmeteket, hogy a medvehagymát érdemes elkerülni műtétek előtt, illetve véralvadásgátló-szerek szedése mellett sem ajánlott!

Így hát nincs más hátra: irány a konyha. Lássuk, mit készíthetünk belőle!

Indítsd a napod medvehagymával!

Rántotta, ahogy a medvék szeretik: A felvert tojásokhoz adj egy kevés sót és egy csokor friss, aprított medvehagymát, és kész is az ízes reggeli – a reszelt sajt és sonka csak ráadás!

Néhány ötlet az ebédhez

Medvehagyma-krémleves

Hozzávalók:

  • 2 csokor medvehagyma
  • 1 db közepes méretű vöröshagyma
  • 1 db közepes méretű burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma (hogy fokozzuk az élvezeteket)
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • só, bors

Minden zöldséget alaposan megmosunk, a burgonyát és hagymát kockára vágjuk, a medvehagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Az olívaolajon megfuttatjuk a hagymákat (fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma), 2-3 perc múlva hozzáadjuk a burgonyát és felöntjük vízzel (ha van, akkor alaplevet is használhatunk), sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Botmixerrel pürésítjük, majd összeforraljuk a főzőtejszínnel.

Medvehagymás kijevi csirkemell

A jó kijevi szelet titka a fűszervaj, a mi javaslatunk, hogy készítsd el ezt is medvehagymával! Ehhez annyit kell tenned, hogy a lágy vajat habosra kevered kézzel vagy robotgéppel, hozzáadod a nagyon apróra vágott medvehagymát, újra alaposan átkevered, majd alufóliára kanalazod és hengerré gyúrod, így felhasználásig mehet a fagyasztóba. 

Medvehagyma pestós tészta

Pestót bármelyik fűszernövényből lehet csinálni, így medvehagymából is. A megszokott receptedben helyettesítsd a bazsalikomot, petrezselymet medvehagymával, az eredmény egy intenzív, szuper szósz lesz, amit ehetsz tésztával, húsokkal, pirítóssal.

Medvehagymás rizottó

Ha van szokásos rizottó recepted, dobd fel azt is medvehagymával!

Mi erre a rizottó receptre esküszünk!

Vacsorák, amivel érdemes zárni a napot

Egy könnyű saláta medvehagyma levelekkel – ehhez sem kell bonyolult recept, tedd egészben vagy aprítva a szokásos salátádba a medvehagyma leveleket.

Nassolni valók

Medvehagymás pogácsa

Ha a medvehagymára gondolunk, úgyis mindenkinek a pogácsa jut eszébe, így mi is hoztunk egy gyors, kelesztés nélküli receptet, így azoknak sem kell aggódni, akik nem szeretnek az élesztő felfuttatással bíbelődni:

  • 50 dkg liszt 
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 3 nagy kanál tejföl
  • 20 dkg margarin
  • 1 csapott evőkanál só 
  • 1 kávéskanál bors
  • 2 db tojás 
  • 5 dkg medvehagyma

A lisztet, a tejfölt, 1 db tojást, az összekockázott margarint egy tálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan összedagasztjuk. Ha megvan, hozzáadjuk a sót, a borsot és az aprított medvehagymát, ezekkel is alaposan átdagasztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és pihentetés nélkül szaggatjuk. A kiszaggatott pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, felverjük a másik tojást és ezzel megkenjük a pogácsák tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük, ez kb. 25-30 perc.

Ha nem használtad el az összes medvehagymát, amit szedtél:

Hűtés

Légmentes dobozban egy hétig eláll a hűtőszekrényben.

Fagyasztás

Kis csomagokban fagyasztva megőrzi hatásait, bármikor előveheted, és kiváló ízesítője lehet leveseidnek, töltött ételeidnek

Szárítás

A medvehagyma levelek leszáríthatók akár egyben, akár aprítva, használhatod úgy, mint a többi fűszernövényt, azonban ezzel az eljárással gyengül a gyógyhatása

Savanyítás

Ha valami extrára vágysz, akkor készíthetsz medvehagymacaprit is a medvehagyma zöld bimbójából, de fontos megjegyeznünk, hogy a bimbó csak egy hétig alkalmas erre, hiszen utána fehér virággá változik.

Ugye meggyőztünk, hogy útnak indulj? A Zala vármegyei medvehagyma lelőhelyeket térképen is megtalálod, ebben a cikkünkben.

A cikk 2021.03.08-án jelent meg először.

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.