Zala vármegye a medvehagyma lelőhelyek számát és sűrűségét tekintve szinte az ország első számú medvehagyma lelőhelyének számít – érdemes a tavasz eleji túrákat ennek tudatában tervezni. Korábbi cikkünkben ezekre a titkos „farmokra” kalauzoltunk el Titeket. A frissen gyűjtött medvehagymából rengetegféle ételt lehet készíteni, mi most egy teljes napi menüt állítottunk össze nektek pár recept segítségével!
Kezdjük a legelején… Miért érdemes medvehagymát enni?
Mert…
- C-vitaminban gazdag immunerősítő
- többféle vitamint, ásványi anyagot tartalmaz
- enyhíti a hasi görcsöket, puffadást
- méregtelenítő hatású
- segít a bélflóra helyreállításában
- ahogy a többi hagyma is, jót tesz a vérereknek
- jó a koleszterinre és a magas vérnyomásra
Ugyanakkor felhívjuk figyelmeteket, hogy a medvehagymát érdemes elkerülni műtétek előtt, illetve véralvadásgátló-szerek szedése mellett sem ajánlott!
Így hát nincs más hátra: irány a konyha. Lássuk, mit készíthetünk belőle!
Indítsd a napod medvehagymával!
Rántotta, ahogy a medvék szeretik: A felvert tojásokhoz adj egy kevés sót és egy csokor friss, aprított medvehagymát, és kész is az ízes reggeli – a reszelt sajt és sonka csak ráadás!
Néhány ötlet az ebédhez
Medvehagyma-krémleves
Hozzávalók:
- 2 csokor medvehagyma
- 1 db közepes méretű vöröshagyma
- 1 db közepes méretű burgonya
- 2 gerezd fokhagyma (hogy fokozzuk az élvezeteket)
- 200 ml főzőtejszín
- 1 liter víz
- 1 teáskanál olívaolaj
- só, bors
Minden zöldséget alaposan megmosunk, a burgonyát és hagymát kockára vágjuk, a medvehagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Az olívaolajon megfuttatjuk a hagymákat (fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma), 2-3 perc múlva hozzáadjuk a burgonyát és felöntjük vízzel (ha van, akkor alaplevet is használhatunk), sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Botmixerrel pürésítjük, majd összeforraljuk a főzőtejszínnel.
Medvehagymás kijevi csirkemell
A jó kijevi szelet titka a fűszervaj, a mi javaslatunk, hogy készítsd el ezt is medvehagymával! Ehhez annyit kell tenned, hogy a lágy vajat habosra kevered kézzel vagy robotgéppel, hozzáadod a nagyon apróra vágott medvehagymát, újra alaposan átkevered, majd alufóliára kanalazod és hengerré gyúrod, így felhasználásig mehet a fagyasztóba.
Medvehagyma pestós tészta
Pestót bármelyik fűszernövényből lehet csinálni, így medvehagymából is. A megszokott receptedben helyettesítsd a bazsalikomot, petrezselymet medvehagymával, az eredmény egy intenzív, szuper szósz lesz, amit ehetsz tésztával, húsokkal, pirítóssal.
Medvehagymás rizottó
Ha van szokásos rizottó recepted, dobd fel azt is medvehagymával!
Mi erre a rizottó receptre esküszünk!
Vacsorák, amivel érdemes zárni a napot
Egy könnyű saláta medvehagyma levelekkel – ehhez sem kell bonyolult recept, tedd egészben vagy aprítva a szokásos salátádba a medvehagyma leveleket.
Nassolni valók
Medvehagymás pogácsa
Ha a medvehagymára gondolunk, úgyis mindenkinek a pogácsa jut eszébe, így mi is hoztunk egy gyors, kelesztés nélküli receptet, így azoknak sem kell aggódni, akik nem szeretnek az élesztő felfuttatással bíbelődni:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 nagy kanál tejföl
- 20 dkg margarin
- 1 csapott evőkanál só
- 1 kávéskanál bors
- 2 db tojás
- 5 dkg medvehagyma
A lisztet, a tejfölt, 1 db tojást, az összekockázott margarint egy tálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan összedagasztjuk. Ha megvan, hozzáadjuk a sót, a borsot és az aprított medvehagymát, ezekkel is alaposan átdagasztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és pihentetés nélkül szaggatjuk. A kiszaggatott pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, felverjük a másik tojást és ezzel megkenjük a pogácsák tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük, ez kb. 25-30 perc.
Ha nem használtad el az összes medvehagymát, amit szedtél:
Hűtés
Légmentes dobozban egy hétig eláll a hűtőszekrényben.
Fagyasztás
Kis csomagokban fagyasztva megőrzi hatásait, bármikor előveheted, és kiváló ízesítője lehet leveseidnek, töltött ételeidnek
Szárítás
A medvehagyma levelek leszáríthatók akár egyben, akár aprítva, használhatod úgy, mint a többi fűszernövényt, azonban ezzel az eljárással gyengül a gyógyhatása
Savanyítás
Ha valami extrára vágysz, akkor készíthetsz medvehagymacaprit is a medvehagyma zöld bimbójából, de fontos megjegyeznünk, hogy a bimbó csak egy hétig alkalmas erre, hiszen utána fehér virággá változik.
Ugye meggyőztünk, hogy útnak indulj? A Zala vármegyei medvehagyma lelőhelyeket térképen is megtalálod, ebben a cikkünkben.
A cikk 2021.03.08-án jelent meg először.