Tippek és trükkök a medvehagyma elkészítéséhez – receptekkel

Zala a medvehagyma lelőhelyek számát és sűrűségét tekintve szinte az ország első számú medvehagyma lelőhelyének számít – érdemes a tavasz eleji túrákat ennek tudatában tervezni. Korábbi cikkünkben ezekre a titkos “farmokra” kalauzoltunk el Titeket. Reméljük sokan el is indulatok szedni őket. Aki még nem tette, most biztosan kedvet kap! Friss medvehagymából rengetegféle ételt lehet készíteni, mi most egy teljes napi menüt állítottunk össze nektek pár recept segítségével!

Kezdjük a legelején…

Miért érdemes medvehagymát ennünk?

Mert…

  • C-vitaminban gazdag immunerősítő 
  • többféle vitamint, ásványi anyagot tartalmaz
  • enyhíti a hasi görcsöket, puffadást
  • méregtelenítő hatású
  • segít a bélflóra helyreállításában
  • ahogy a többi hagyma is, jót tesz a vérereknek
  • jó a koleszterinre és a magas vérnyomásra 

Ugyanakkor felhívjuk figyelmeteket, hogy a medvehagymát érdemes elkerülni műtétek előtt, illetve véralvadásgátló-szerek szedése mellett sem ajánlott!

Így hát nincs más hátra: irány a konyha. Lássuk, mit készíthetünk belőle!

Indítsd a napod medvehagymával!

Rántotta, ahogy a medvék szeretik: A felvert tojásokhoz adj egy kevés sót és egy csokor friss, aprított medvehagymát, és kész is az ízes reggeli – a reszelt sajt és sonka csak ráadás!

Néhány ötlet az ebédhez

Medvehagyma-krémleves

Hozzávalók:

  • 2 csokor medvehagyma
  • 1 db közepes méretű vöröshagyma
  • 1 db közepes méretű burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma (hogy fokozzuk az élvezeteket)
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • só, bors

Minden zöldséget alaposan megmosunk, a burgonyát és hagymát kockára vágjuk, a medvehagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Az olívaolajon megfuttatjuk a hagymákat (fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma), 2-3 perc múlva hozzáadjuk a burgonyát és felöntjük vízzel (ha van, akkor alaplevet is használhatunk), sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Botmixerrel pürésítjük, majd összeforraljuk a főzőtejszínnel.

Medvehagymás kijevi csirkemell

A jó kijevi szelet titka a fűszervaj, a mi javaslatunk, hogy készítsd el ezt is medvehagymával! Ehhez annyit kell tenned, hogy a lágy vajat habosra kevered kézzel vagy robotgéppel, hozzáadod a nagyon apróra vágott medvehagymát, újra alaposan átkevered, majd alufóliára kanalazod és hengerré gyúrod, így felhasználásig mehet a fagyasztóba. 

Medvehagyma pestós tészta

Pestót bármelyik fűszernövényből lehet csinálni, így medvehagymából is. A megszokott receptedben helyettesítsd a bazsalikomot, petrezselymet medvehagymával, az eredmény egy intenzív, szuper szósz lesz, amit ehetsz tésztával, húsokkal, pirítóssal.

Medvehagymás rizottó

Ha van szokásos rizottó recepted, dobd fel azt is medvehagymával!

Mi erre a rizottó receptre esküszünk!

Vacsorák, amivel érdemes zárni a napot

Egy könnyű saláta medvehagyma levelekkel – ehhez sem kell bonyolult recept, tedd egészben vagy aprítva a szokásos salátádba a medvehagyma leveleket.

Nassolni valók

Medvehagymás pogácsa

Ha a medvehagymára gondolunk, úgyis mindenkinek a pogácsa jut eszébe, így mi is hoztunk egy gyors, kelesztés nélküli receptet, így azoknak sem kell aggódni, akik nem szeretnek az élesztő felfuttatással bíbelődni:

  • 50 dkg liszt 
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 3 nagy kanál tejföl
  • 20 dkg margarin
  • 1 csapott evőkanál só 
  • 1 kávéskanál bors
  • 2 db tojás 
  • 5 dkg medvehagyma

A lisztet, a tejfölt, 1 db tojást, az összekockázott margarint egy tálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan összedagasztjuk. Ha megvan, hozzáadjuk a sót, a borsot és az aprított medvehagymát, ezekkel is alaposan átdagasztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és pihentetés nélkül szaggatjuk. A kiszaggatott pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, felverjük a másik tojást és ezzel megkenjük a pogácsák tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük, ez kb. 25-30 perc.

Ha nem használtad el az összes medvehagymát, amit szedtél:

Hűtés

Légmentes dobozban egy hétig eláll a hűtőszekrényben.

Fagyasztás

Kis csomagokban fagyasztva megőrzi hatásait, bármikor előveheted, és kiváló ízesítője lehet leveseidnek, töltött ételeidnek

Szárítás

A medvehagyma levelek leszáríthatók akár egyben, akár aprítva, használhatod úgy, mint a többi fűszernövényt, azonban ezzel az eljárással gyengül a gyógyhatása

Savanyítás

Ha valami extrára vágysz, akkor készíthetsz medvehagymacaprit is a medvehagyma zöld bimbójából, de fontos megjegyeznünk, hogy a bimbó csak egy hétig alkalmas erre, hiszen utána fehér virággá változik.

Ugye meggyőztünk, hogy útnak indulj? A Zala megyei medvehagyma lelőhelyeket térképen is megtalálod, ebben a cikkünkben.

A cikket írta:

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Legfrissebb cikkeink

Történetek, amik szintén tetszeni fognak

Ahol megannyi kincs vár még rád...

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét -vagyis a cookie szabályzatot-, itt eléred annak részletes leírását.