Az olajtök termesztéséről, a tökmagsajtolásról és a tökmag pozitív hatásairól korábban írtunk már, most következzen néhány izgalmas recept az Őrség zöld aranyával, a tökmagolajjal. Lássuk, mennyi mindenhez használhatjuk az illatos, zamatos olajat!
Ha a termesztés és a sajtolás is érdekel, kukkants be ide.
Ha még nem kóstoltátok a tökmagolajat
Az első találkozás alkalmával érdemes néhány cseppel kezdeni, mivel hozzá kell szokni az intenzív ízhez és illathoz, amit a tökmagolaj nyújt.
Javasoljuk, hogy elsőként próbáljátok ki valami könnyed salátára vagy krémlevesbe – például egy finom sütőtökkrémlevesbe.
Tipp:
A tökmagolaj mellett tegyetek a levesbe néhány szem pirított tökmagot is, garantáltan szuper ízélményt kaptok!

Saláták tökmagolajjal
Használhatjuk az olajat akár egyszerű dresszingként is: isteni minden frissen szeletelt zöldségre öntve. De ha ennél egy komplexebb, intenzívebb ízre vágytok, javasoljuk, hogy próbáljátok ki az őrségi konyha néhány finomságát! Például a tökmagolajos krumplisalátát, hagymasalátát és babsalátát!
Ezekben a salátákban az a szuper, hogy mind gyorsan elkészíthető, egészséges és hogy nagyon laktató. A krumplisaláta receptjét a farsangi cikkben megtaláljátok, a többit pedig hozzuk is.
Tökmagolajos babsaláta
- 3 bögre bab
- 2-3 fej lilahagyma
- 1 evőkanál ecet
- tökmagolaj
- só
A sós vízben megfőzött babot leszűrjük, és kihűtve összekeverjük a szelt vagy apró kockára vágott lilahagymával. Ráöntjük az ecetet és ízlés szerint a tökmagolajat. 2-3 órát hagyjuk pihenni, míg összeérik.
Tökmagolajos hagymasaláta
- 6-8 közepes lilahagyma
- 2 evőkanál tökmagolaj
- fél evőkanál ecet
- só
A lilahagymát vékonyra szeljük, kicsit sóban átkeverjük, majd ráöntjük a tökmagolajból, sóból és ecetből álló öntetet. Frissen tálaljuk, mert a hagyma összeesik.
Tipp:
Akár a hagyma-, akár a babsalátát kóstoljátok meg, ajánljuk, hogy próbáljátok ki héjában sült krumpli mellé. Isteni!

Szószokba, mártogatósokba
Néha a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. Ilyen például, amit a Mi Kertünk családi gazdaságban kóstolt meg tavaly nyáron a Szeretünk Zala csapata, a tökmagolajos tejföl.
Mi kell hozzá?
- Tejföl, fokhagyma, só, bors és tökmagolaj. Kiváló mártogatós a frissen sült kovászos kenyérhez, zöldségekhez, kenyérlángoshoz vagy friss rántott zöldségekhez.
A tökmagolajjal feldobhatjátok a padlizsánkrémet is: majonéz és tejföl helyett egy kis adag tökmagolajjal, petrezselyemmel kell kikeverni a krémet, így még egészségesebb nassolnivalót és szendvicsfeltétet kaphattok.
Az olaj mehet töltelékekbe, mártogatósokba zöldségek, húsok, szendvicsek mellé, de például a friss sajtokhoz és sajtkrémekhez is isteni.


Tökmag a süteményekbe? Naná!
Hogyan is lett országosan ismert és újra közkedvelt a tökmagolaj?
Az Őrség zöld aranya torta által. 2016-ban, Magyarország tortájába többféleképpen is bekerült a tökmag és a tökmagolaj: először is a piskótába, a pralinéba, a glazingbe és a tetején lévő ropogós rétegbe is. Ezeket az elemeket mind variálhatjuk az otthon elkészített sütik esetében is.
Például kicserélhetitek az olajos piskóta receptben a napraforgó olajat néhány kanál tökmagolajra, így egy igazán zamatos, friss, zöld piskótát kaptok.
Vagy akár feldobhatjátok a sima piskótát egy tökmagolajos krémmel.
És akár gondolnátok, akár nem, még tökmagolajos kávét is tudtok kóstolni az Őrségben, méghozzá Szentgyörgyvölgyön, a Tökmag Kávézóban.
Az biztos, hogy ez az íz sokaknak újdonság és mindenkit le tudtok nyűgözni ezekkel a finomságokkal.
És persze az édességek mellett a sós nassolnivalók is ott vannak, hiszen egy frissen sült tökmagolajos pogácsának nincsen párja… pillanatok alatt elkapkodja mindenki.
Mi kell hozzá?
- A zsiradékot – például a margarint, vajat cseréljétek ki egy kanál tökmagolajra vagy aprítsátok össze alaposan a tökmagot mozsárral, hiszen az is elegendő színt és ízt ad majd a pogácsáknak.
Tökmagpogácsa kicsit másként
Manapság abszolút nem szokatlan az, hogy magvakból is készítenek különböző liszteket. Nincs ez máshogy a tökmaggal sem.
Amint lesajtolták belőle az olajat, megmarad a héj és minden száraz összetevő, amit pogácsaként visszakérhettek a sajtoló üzemtől – igen, ennek fennmaradó, szilárd, kör alakú tökmagőrleménynek is pogácsa a neve.
Ebből a pogácsából reszelve tökmaglisztet kapunk, ami szintén szuper mindenféle kenyérhez, zsemléhez és otthon készült pékáruhoz.
Reméljük, tudtunk nektek inspirációt adni a tökmagolaj felhasználásához. Ne feledjétek, számos jó tulajdonsága van az olajnak, tényleg szuperegészséges, így mindenképp érdemes beépíteni az étrendbe.
Fotó: Kása Andi – Szeretünk Zala
A cikk 2023.11.15-én jelent meg először.
