tökmagolaj recept

Tökmagolaj receptek az izgalmas ízek kedvelőinek

tökmagolaj recept

Az olajtök termesztéséről, a tökmagsajtolásról és a tökmag pozitív hatásairól korábban írtunk már, most következzen néhány izgalmas recept az Őrség zöld aranyával, a tökmagolajjal. Lássuk, mennyi mindenhez használhatjuk az illatos, zamatos olajat!

Ha a termesztés és a sajtolás is érdekel, kukkants be ide.

Ha még nem kóstoltátok a tökmagolajat

Az első találkozás alkalmával érdemes néhány cseppel kezdeni, mivel hozzá kell szokni az intenzív ízhez és illathoz, amit a tökmagolaj nyújt. 

Javasoljuk, hogy elsőként próbáljátok ki valami könnyed salátára vagy krémlevesbe – például egy finom sütőtökkrémlevesbe.

Tipp:

A tökmagolaj mellett tegyetek a levesbe néhány szem pirított tökmagot is, garantáltan szuper ízélményt kaptok!

tökmagolaj receptek sütőtök krémleves
Sütőtök krémleves tökmagolajjal

Saláták tökmagolajjal

Használhatjuk az olajat akár egyszerű dresszingként is: isteni minden frissen szeletelt zöldségre öntve. De ha ennél egy komplexebb, intenzívebb ízre vágytok, javasoljuk, hogy próbáljátok ki az őrségi konyha néhány finomságát! Például a tökmagolajos krumplisalátát, hagymasalátát és babsalátát!

Ezekben a salátákban az a szuper, hogy mind gyorsan elkészíthető, egészséges és hogy nagyon laktató. A krumplisaláta receptjét a farsangi cikkben megtaláljátok, a többit pedig hozzuk is.


Tökmagolajos babsaláta 

  • 3 bögre bab
  • 2-3 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál ecet
  • tökmagolaj

A sós vízben megfőzött babot leszűrjük, és kihűtve összekeverjük a szelt vagy apró kockára vágott lilahagymával. Ráöntjük az ecetet és ízlés szerint a tökmagolajat. 2-3 órát hagyjuk pihenni, míg összeérik.

Tökmagolajos hagymasaláta 

  • 6-8 közepes lilahagyma
  • 2 evőkanál tökmagolaj
  • fél evőkanál ecet

A lilahagymát vékonyra szeljük, kicsit sóban átkeverjük, majd ráöntjük a tökmagolajból, sóból és ecetből álló öntetet. Frissen tálaljuk, mert a hagyma összeesik. 

Tipp:

Akár a hagyma-, akár a babsalátát kóstoljátok meg, ajánljuk, hogy próbáljátok ki héjában sült krumpli mellé. Isteni!

tökmagolaj Pethőhenye
Tökmagolaj pethőhenyei kistermelőtől

Szószokba, mártogatósokba

Néha a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. Ilyen például, amit a Mi Kertünk családi gazdaságban kóstolt meg tavaly nyáron a Szeretünk Zala csapata, a tökmagolajos tejföl.

Mi kell hozzá?

  • Tejföl, fokhagyma, só, bors és tökmagolaj. Kiváló mártogatós a frissen sült kovászos kenyérhez, zöldségekhez, kenyérlángoshoz vagy friss rántott zöldségekhez. 

A tökmagolajjal feldobhatjátok a padlizsánkrémet is: majonéz és tejföl helyett egy kis adag tökmagolajjal, petrezselyemmel kell kikeverni a krémet, így még egészségesebb nassolnivalót és szendvicsfeltétet kaphattok.

Az olaj mehet töltelékekbe, mártogatósokba zöldségek, húsok, szendvicsek mellé, de például a friss sajtokhoz és sajtkrémekhez is isteni.

Tökmag a süteményekbe? Naná!

Hogyan is lett országosan ismert és újra közkedvelt a tökmagolaj? 

Az Őrség zöld aranya torta által. 2016-ban, Magyarország tortájába többféleképpen is bekerült a tökmag és a tökmagolaj: először is a piskótába, a pralinéba, a glazingbe és a tetején lévő ropogós rétegbe is. Ezeket az elemeket mind variálhatjuk az otthon elkészített sütik esetében is.

Például kicserélhetitek az olajos piskóta receptben a napraforgó olajat néhány kanál tökmagolajra, így egy igazán zamatos, friss, zöld piskótát kaptok.

Vagy akár feldobhatjátok a sima piskótát egy tökmagolajos krémmel.

És akár gondolnátok, akár nem, még tökmagolajos kávét is tudtok kóstolni az Őrségben, méghozzá Szentgyörgyvölgyön, a Tökmag Kávézóban.

Az biztos, hogy ez az íz sokaknak újdonság és mindenkit le tudtok nyűgözni ezekkel a finomságokkal.

És persze az édességek mellett a sós nassolnivalók is ott vannak, hiszen egy frissen sült tökmagolajos pogácsának nincsen párja… pillanatok alatt elkapkodja mindenki.

Mi kell hozzá?

  • A zsiradékot – például a margarint, vajat cseréljétek ki egy kanál tökmagolajra vagy aprítsátok össze alaposan a tökmagot mozsárral, hiszen az is elegendő színt és ízt ad majd a pogácsáknak.

Tökmagpogácsa kicsit másként

Manapság abszolút nem szokatlan az, hogy magvakból is készítenek különböző liszteket. Nincs ez máshogy a tökmaggal sem. 

Amint lesajtolták belőle az olajat, megmarad a héj és minden száraz összetevő, amit pogácsaként visszakérhettek a sajtoló üzemtől – igen, ennek fennmaradó, szilárd, kör alakú tökmagőrleménynek is pogácsa a neve. 

Ebből a pogácsából reszelve tökmaglisztet kapunk, ami szintén szuper mindenféle kenyérhez, zsemléhez és otthon készült pékáruhoz.

Reméljük, tudtunk nektek inspirációt adni a tökmagolaj felhasználásához. Ne feledjétek, számos jó tulajdonsága van az olajnak, tényleg szuperegészséges, így mindenképp érdemes beépíteni az étrendbe.

Fotó: Kása Andi

kertikonyha-receptek

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.