Mura látnivalók

Top 5 látnivaló a Murán innen

Mura látnivalók

Zala és Somogy megyén folyik keresztül az ország egyik legvadregényesebb folyója, a Mura. Különlegességét nem csak a buja természeti környezete adja, hanem az is, hogy pont annyira a sajátunk, mint amennyire nem is. Útja négy országon vezet keresztül, így a közeli települések változatos kultúrája még izgalmasabbá teszi a tájat. Ebben a cikkben öt programlehetőséget és látnivalót gyűjtöttünk össze a Mura környékéről. 

A gyors sodrású folyó Muraszemenyénél lép be Magyarországra, majd a határmenti településeken élők életét egészen Őrtilosig kíséri, ahol egyesül a Drávával. Útját csodás kis falvak, mesebeli tájak és borospincék tarkítják. Ismerd meg a Mura környékének látnivalóit!

A szigorúan és szűken vett Mura-menti települések közé Muraszemenye, Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári, és Murakeresztúr tartozik bele, azonban a pár kilométerrel odébb fekvő területek mindennapjaiben szintén szerepet játszik a kacskaringós folyó.

Lovászi, ahol a föld alatti bunkerben megelevenedik a múlt

Lovászi határmenti településnek számít, a tornyiszentmiklósi határátkelőtől nem messze található. Kalandvágyó túrázóknak kihagyhatatlan célpont, ugyanis az olajipari múltja mellett a település szinte teljes egésze alatt húzódó bunkerrendszer is izgalmas kalandokat tartogat.

A rendszerváltás előtt 470 olajkút működött a környéken, ami szinte a teljes lakosságnak munkát adott. Hogy megvédjék az itt élőket, bunkert építettek a település alá, ami a teljes – kb. 1000 főt számláló – lakosság számára nyújtott volna megfelelő búvóhelyet egy esetleges atomtámadástól. 

A bunkerben zuhanyzók, mellékhelyiségek, kazánrendszer, orvosi és parancsnoki szoba és számtalan ülőhely is kialakításra került. Természetesen nem luxuskivitelben, sokkal inkább a túléléshez elengedhetetlen módon. 

A bunker állapota azóta nagyon sokat romlott, ellenben egy támogatásnak köszönhetően az utóbbi időszakban kialakításra került a világítási rendszer, így az újra látogatható. 

A látogatás kizárólag vezetett túra keretein belül lehetséges, amiről Simon András (+36302659614) tud bővebb tájékoztatást adni. 

A múlt a szabadban is megelevenedik: a térség tele van máig jó állapotban lévő parancsnoki erődítményekkel, futóárkokkal, megfigyelő állomásokkal és aknákkal, amelyhez a legjobb túraútvonal leírást itt találod. 

Tipp:

Lovásziban érdemes a jelenben is körbenézni.  Az itt található Bear-lak Macimúzeum egy több ezres macigyűjteménnyel rendelkezik. A gyűjtemény Hermán Ágnes gyűjtőhöz tartozik és előre egyeztetett időpontokban látogatható.

Őrtilos és a Mura-Dráva összefolyás

Őrtilos egy bájos Somogy megyei település, takaros kis házakkal, kreatív helybéliekkel (erről a falu határában időről időre megújuló díszítés tanúskodik), és buja természeti környezettel.

A község melletti Szentmihály-hegy egyik dombtetején található a Szent Mihály-templom, ahonnan a lenyűgöző kilátást élvezhetjük az egész térségre. Megfelelő időjárás esetén gyönyörködhetünk a Mura horvátországi szakaszában is. 

Igazi feltöltődésre alkalmas pont!

A Szentmihály-hegy továbbá borairól is híres. A mai napig többen foglalkoznak még bortermeléssel a kiváló környezeti adottságoknak köszönhetően.

A hegyről lefelé indulva, 2,5 km-en belül elérjük a vasútpartot és ezzel együtt a Mura-Dráva összefolyást és a Dráva-ártér tanösvényt. A folyó másik oldalán már Horvátország található, általában mindkét oldalon horgászokat látni. Érdemes rászánni pár órát a kirándulásra és a tanösvényre, bőven akad miben gyönyörködni! Több kajakos, kenus túra is indul innét, de ezek már a Dráván folytatódnak.

 

Csörnyeföld, a Mura-menti borvidék egyik központja

A Zalai Borvidék e környékének legismertebb borászata a csörnyeföldi termőterületekkel rendelkező Bussay Pince. Nem véletlenül, hiszen országos szinten is elismert, kiváló borokat készítenek. De az ízek mellett a hangulatos pince és a dombokra néző kilátás mellett sem mehetünk el szó nélkül. 

A pincészet komoly múltra tekint vissza. Dr. Bussay László 1989-ben alapította, majd 2015-ben lánya, Dorottya vette át a birtok működtetését, és azóta sem múló lelkesedéssel készíti a jobbnál jobb csörnyeföldi borokat. 

Egyik zászlós boruk a Mura (50% olaszrizling 25 % szürkebarát 25% rajnai rizling tartalommal), ami a Mura-menti túrának kihagyhatatlan fehér cuvéeje. Ha egy borban szeretnéd megkóstolni a vidék esszenciáját, ezt ajánljuk.

“Az egyetlen dolog a kezünkben ami utánozhatatlan és felismerhetően egyedi karaktert ad a borainknak, az a termőhelyünk: a Zalai Borvidék, még közelebbről a Mura-mente. A Mura folyó hordaléka, a kavics, vastag agyag, meszesedett lösz, valamint a szinte megfogalmazhatatlan erejű mikroklíma olyan buja élővilágot és energiát ad minden növénynek, a szőlőnek és így a bornak is, ami egyedülálló.”

írja a borbirtok erről a tételről.

Érdemes a pince teraszán üldögélve, a borászat történeteit hallgatva, a borvidék csodáiban gyönyörködve iszogatni.

A borászat nyitvatartását itt találod.

Mura látnivalók - Bussay Pince
A Bussay Pince és környezete madártávlatból.

Horgászbotokat elő!

A folyó és a folyó mentén üzemelő tavak igazi horgászparadicsommá nőtték ki magukat. A Mura mentén több helyen is van lehetőség horgászni, természetesen a horgászjegy megváltása után. A folyami horgászat bár sokszor kihívásokkal teli, a környezet és a színes halállomány bőven kárpótolják az itt horgászókat.

Muraszemenyénél torkollik a folyóba a Kerka is. A patak önmagában is kedvelt célpont a vízi sportok és a horgászat szerelmeseinek.  A torkolat közelében  például két tó is várja a horgászni vágyókat.

Az Alsószemenyei Öreg-tó a Mura és a Kerka közvetlen közelében, található, ellenben nincs csatlakozása a folyókhoz (kivéve árvízvédelmi készültség esetén, ilyenkor a Mura hoz és visz is halakat). 

A térségben korábban kavicskitermelés zajlott, majd a kavicsbánya az 1980-as évek elején bezárt, így a horgászok vehették birtokba a tavat. Ez azóta sincs másképp, a tó közkedvelt célponttá nőtte ki magát és gyakoriak a horgászversenyek is. 

Tipp:

Akkor is érdemes errefelé venni az irányt, ha a horgászat helyett inkább csupán a természetben való kikapcsolódás érdekel A tó buja, zöld környezetben helyezkedik el, élővilága rendkívül gazdag, amelynek köszönhetően a területe természetvédelmi oltalom alatt áll.

A tótól 150 m-re található a Hódvár vízitúra kikötő, ahonnan rendszeresen indulnak kenutúrák is.

Az Alsószemenyei Öreg-tótól északra található a külföldi tulajdonú Mura Carp Lakes. A tó egy ponton a Murához is csatlakozik, így gyakran frissül a halállománya.

Vadregényes túra a Mura folyón

A Mura nem véletlenül közkedvelt célpontja a vízi sportok hódolóinak. Ha csak egy napot töltesz a környéken, a kenuzás egy jó módja annak, hogy közelebbről is megismerd a folyót minden szeszélyességével és gyönyörűségével együtt. 

Míg régebben – határfolyó lévén – teljesen tiltott volt a Murán való evezés, most már szerencsére – a szükséges engedélyek beszerzése után – bárki felfedezheti az itteni természeti csodákat. Köztük az ártéri ligeterdőket, a folyót szegélyező réteket, vagy épp a morotvatavakat, vagyis a folyókanyarulatok lefűzött ágait.  

A térség – Mura-menti Tájvédelmi Körzet néven – oltalom alatt áll 2007 óta.

Tudtad?

A muraparti homokfövenyek a Csallóköz és a Szigetköz mellett a Kárpát-medence második legjelentősebb folyami aranykincsét rejtik, így nem csoda, hogy az aranymosásból még az elmúlt században is nagyon sokan éltek. 

A Mura hajómalmai őrölték a muraközi és a balparti szántók gabonáját, kompok, révek működtek rajta melyek összekötötték a két part horvát és magyar népét.” 

forrás: http://www.muraregio.hu/vizi_turizmus 

Mura látnivalók - rafting és kenutúra
Evezés a Murán.

Több evezős cég is indít a környéken túrát, sőt ha kicsit több időd van, érdemes a Dráván való evezéssel is egybekötni. A turizmus fejlődésének köszönhetően már szálláslehetőségekből sincs hiány, így egy több napos kirándulás is remek lehetőségnek ígérkezik a környék felfedezésére.

Reméljük kedvet kaptál a Mura vidékének felfedezéséhez. Maradj velünk, mert legközelebb a Mura szlovén és horvát oldalán lévő határmenti látnivalókat mutatjuk be. Addig is túracipőt, pecabotot, fürdőruhát elő és irány a Mura-mente!

Fotó: Gelencsér Janka, Márton Anikó, Adorján Flóra, Bussay Pince Facebook oldala

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta: