Vonyarcvashegy-Zalai horgásztó

TOP 5 zalai horgásztó – ahová nem csak a kapás miatt érdemes ellátogatni

Vonyarcvashegy-Zalai horgásztó

Horgászni az év bármely szakában lehet, de talán mégis a leggyakrabban a nyári reggeleken és estéken az igazi. Ilyenkor hamar feljön és későn tér nyugovóra a nap, így sokáig gyönyörködhetünk a tó tiszta vizében, élvezhetjük a friss levegőt és persze közben várhatjuk a kapást. Csodálatos megyénk pedig bővelkedik lenyűgöző tavakban és folyókban, amelyek amellett hogy kiváló horgászhelyek, a legtöbb esetben különleges atmoszférájuk miatt kirándulóhelyként is ideálisnak bizonyulnak. Ezekből a tavakból gyűjtöttünk most össze 5 különleges helyszínt, amit érdemes felkeresnie az idelátógatóknak.

Zalaszentmihályi Horgásztó

A 97 hektáros tavat, melyet a tőzeg és mésziszap bányászok alakították ki, a falu határában a Szévízi csatorna festői szépségű völgyében találod. A tó különlegessége, hogy míg a parti stégekből kevesebb akad, addig a tó egész felületén beljebb igazi kis vízi város tárul elénk vízre épített apró házikókkal, melyekből akár napokon át horgászhatunk.

A vízpart közelében remek szálláslehetőségeket is találunk, illetve ha megéheznénk egy hangulatos büfében a zalai horgásztó panorámáját csodálva csillapíthatjuk étvágyunkat. A környéken biciklizhetünk, túrázhatunk vagy autóba ülve Nagykanizsa vagy Zalaegerszeg látnivalóit is megcsodálhatjuk.

  • Zalaszentmihály - horgasztó
  • Alsoszemenyei - Öreg-tó
  • Kis-Balaton - mint zalai horgásztó
  • Nagykanizsa - Csónakázó tó
  • Pölöskei tó

Kis-Balaton 

Hazánk egyik legkülönlegesebb tája a Keszthelyi-öböl délnyugati csücskében megbúvó KIs-Balaton. Az egyedülálló természeti értéket képviselő terület bővelkedik a különleges madárvilágban, de növény- és halállománya sem elhanyagolható. A terület horgászati szempontból szabályozott, így csak az erre kijelölt helyeken tehetjük azt meg. Az egyik leginkább ismert és felkapott rész pedig nem más, mint a Zalavár és Zalaszabar közötti út padkája. Érdemes azonban korán kelni, ha itt akarunk horgászni, mert később már nehezen találunk horgászhelyet magunknak. Aki pedig nem csak horgászni szeretne, annak ajánljuk a Kis-Balaton körül sorakozó látnivalókat.

Kis-Balaton - mint zalai horgásztó
Kis-Balaton – mint zalai horgásztó

Alsószemenyei Öreg-tó

Muraszemenye határában a magyar-horvát-szlovén hármashatár mentén helyezkedik el a festői szépségű alsószemenyei Öreg-tó. A mai vízterület eredetileg kavicsbányaként funkcionált, a terület gondozását  később – a pecások nagy örömére – egy horgászegyesület vette a kezébe. A jelenlegi tórendszert 3 tó alkotja, melyek Loki, Thor és Odin nevet viselik, mindegyikük különlegesen hangulatos változatos vízfelszínnel csábítja magához nem csak az Asgardiakat. A Mura és a vad természet közelsége, a horgászni vágyók mellett izgalmas úticél lehet a kirándulóknak is, így bátran ajánljuk azt az  idei nyári programjaid egyikeként. A tóról bővebb információt ide kattintva találhatsz.

Alsoszemenyei - Öreg-tó
Alsoszemenyei – Öreg-tó

Pölöskei tó

Pölöske bizony nem csak a szörpről híres, ugyanis az itt található zalai horgásztó évek óta célállomása a nemzetközi és hazai horgászturizmusnak. A 146 hektárnyi vízfelületen elterülő édesvízben rekord méretű halakkal találkozhatunk a hazai halfauna szinte minden képviselőjét beleértve. A vízpart mellett tavi stégek, kisházak és apartmanok is sorakoznak, ez pedig alkalmassá teszi a tavat akár több napos kikapcsolódásra az ide látogatóknak. Ha a csapat egyik része csak, aki inkább horgászna, ígérjük a többiek sem fognak unatkozni. A környék felfedezése után Zalaegerszeget is célba vehetik, ugyanis a városban számtalan izgalmas kincs várja az oda látogatókat.

Pölöskei tó
Pölöskei tó

Nagykanizsa – Csónakázó tó

Zalai lakosként szinte biztosan hallottál már vagy fel is kerested a Csónakázó tavat Nagykanizsán. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a sportolásra kiépített part, sárkányhajózási lehetőség és a romantikus andalgásra is kiváló sétaúton kívül a tó remek lehetőséget biztosít a horgászatra is. Telepedjünk le akár a víztükörre belógó kis szigeten, horgásszunk a híd alatt, vagy sétáljunk egy kicsit beljebb a vízparton és kapcsolódjunk ki a város határában elterülő tó mellett a friss levegőn. Egy zalai horgásztó, amely kikapcsolódást jelent az egész családnak, hiszen mindenki megtalálja majd a számára ideális programot a vízparton. 

Nagykanizsa - Csónakázó tó
Nagykanizsa – Csónakázó tó

A felsoroltak mellett a megyében még számtalan csodálatos tóval találkozhatunk a természetestől elkezdve a bányatavakig. Akad köztük olyan is, amiben fürdeni is lehet egy meleg nyári napon. Ha pedig az ország legnagyobb tava mellett keresnénk strandot, abból is találunk bőven Zalában, a legjobbakat pedig már össze is gyűjtöttük.

Fotó:Kis Dániel, Mészáros Norbert, Alsószemenyei Öreg-tó oldala, Adorján Flóra

A cikk 2021.07.13-án jelent meg először.

Minden domb mögött kincset találsz! Fedezd fel mindegyiket!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta: