vendéglő a világ végén

Vendéglő a világ végén – a legizgalmasabb zalai gasztro célpontok egyike

Valahol, Zala és Veszprém megye határánál, van egy település, aminek lélekszáma épphogy eléri az ezret. Ahogy minden vidék, Várvölgy is rejt valami lélegzetelállítóan csalogatót: egy éttermet, ami meszelt, szürke falával áll büszkén a falu közepén, tárt karokkal várva az éhes vendégeket. 

Nyugalmas tempóban sétáló emberek, kertes házak, karnyújtásnyira lévő természet és keskeny utcák között emelkedik a magasba egy szürke, különleges díszítésű épület, amit megpillantva az ember szava is eláll. Bárki, aki meglátja a homlokzaton lévő írást: Szent Domonkos vendéglő, azonnal eldönti, hogy ide egyszer biztosan betér. Mi is így tettünk…

Megérkezésünk után a vendéglőt üzemeltető Torma család tagjai sorra ültek oda hozzánk egy félreeső lugasban, a kert legmagasabb pontján. Béla, Judit és Áron fiúk csillogó szemekkel, mi pedig illatos levendula szörppel kezünkben kezdtünk bele a beszélgetésbe. Rögtön éreztük, hogy ahol éppen vagyunk az… 

Zala rejtett kincseinek egyik ékköve

“El van dugva, de mégis mindenki megtalálja.” – foglalja össze Judit. A vendéglő nem folytat marketing tevékenységet és számos megkeresés ellenére sem adnak gyakran interjút. Nem hisznek benne. Az őszinteségben, a vendégszeretetben, az ételek minőségében és a szájról szájra terjedő ajánlásokban, viszont annál inkább. 

Egyetlen céljuk van, megtartani az étterem családias hangulatát, hogy amikor valaki belép úgy érezze, mintha személyesen lett volna meghívva.

A lelkedet tedd bele a munkába. Próbálj kommunikatív lenni, hiszen a vendéglátás mégiscsak pszichológia és pedagógia valamilyen szinten. – folytatja Judit.

Természetesen nem hunynak szemet afelett, hogy a legjobb ízeket rejtő ételeket adják a vendégeknek, kerülve minden “csili-vili” megoldást, maradva a tradicionális, de sok esetben mégis ritkaságszámba menő kombinációknál. 

Szent Domonko vendéglő, Várvölgy
A Szent Domonkos vendéglő minden szeglete kincset rejt!

A vendéglőnek küldetése van

Nem mindennapi, hogy valaki egy ezer fős faluban nyit éttermet, távol a központi helyektől. Amikor pedig rákérdeztünk, hogy mégis miért itt, a válasz reflexszerűen jött: “Mert itt élünk.” Munkásságuk központi eleme a helyi értékek és ízek megőrzése, hogy valami olyat adjanak szülőfalujuknak, amitől Várvölgyet eggyel különlegesebb hellyé teszik. A látogatóknak pedig valamit, amit máshol biztosan nem kapnak meg. Ez a mentalitás meg is látszik a fogadtatástól kezdve az étlapon át az épület minden csücskéig. 

A vidék ha élni akar, akkor lennie kell olyan helyeknek, mint az étterem, a kocsma, a boltok és a helyi termelők. – kezdi el gondolatsorát Béla.

Folyamatosan törekednek, hogy helyi, zalai, vagy más közeli termelőktől szerezzék be az alapanyagokat. A húst és a zöldséget helyi termelőktől, a tejet és joghurtot Sümegről, a málnát Zalaszentlászlóról, a levendula szörpünk virágai pedig egy helyi nénitől származnak. Itt nem áll meg a sor folyamatosan lesik, kik azok akik biztosítani tudják a helyi zamatokat.

“Éjjel is süt, nappal is süt, de nem a hold, vagy a nap…”

A vendéglő egy pékségből nőtt ki, Judit és Béla szerelem projektjeként, ami még a nyolcvanas évek romantikájában, egy kempingben fogalmazódott meg bennük. Így nem is csoda, hogy az értékek és érzelmek mellett, a hely DNS-e a pékmesterség kódjaival gazdagodik. Sőt nem csak az, de az étlapon fellelhető összes pékárut igénylő étel is a körülbelül 200 méterre lévő pékségükből érkezik minden nap, frissen. 

A kovász élet. Hamvas szerint ketten maradnak. Az isten és a bor, én még kiegészíteném azzal, hogy a kenyér is. – foglalja össze Béla.

Mint megtudtuk, az étterem alapkövébe egy nap és egy hold van belerajzolva, ezzel szimbolizálva a pékmesterséggel kapcsolatos, több generációs elköteleződésüket és tiszteletüket. Az épület egyik homlokzatáról, pedig Szent Flórián, a pékek védőszentjének szobra tekint le az odaérkezőkre.

Szent Domonkos vendéglő
Az étterem alapkövébe elrejtett pék jelkép.

Meghökkentően szép épület, nem akármilyen történettel

Az ötlettől kezdve még közel két évtizedet kellett várni, hogy elinduljon a vendéglő, aminek helyén pár romos épület, egy egykori kocsma és bolt, illetve egy mérlegház állt. Ebből építették fel tizenkét év alatt, saját kezükkel és helybéli munkások segítségével, ezt az impozáns három szintes házat, aminek mostani pompáját mesteremberek kezemunkája tették ilyenné. 

A szürke külső burkolat piros diszitésekkel és fehér virágmintákkal, a helyi klasszikus építkezésnek megfelelően a homlokzatot pedig, macska lépcsős kialakítással díszítik. A bejárat előtt egy hatalmas fedett terasz várja a vendégeket, falba vájt domborművekkel. Ha ott nincs hely, akár hátulra is kiülhetsz. Ott egy amfiteátrum szerű lelátó és egy fehérre meszelt hatalmas kemence fogad, ahol alkalmanként rétest, kenyeret és sülteket is készítenek.

Szent Domonkos Étterem Kemence
A vendéglő kertjében álló hatalmas kemence.

Amikor belépsz, el se hiszed amit látsz. Gyönyörűen megmunkált fagerendák,  szobrok és igényesen megmunkált öntöttvas tárgyak között fogyaszthatod el ételed. A belső teret egy ovális falrész elé helyezett kör asztal és téglalap alakú keskeny üvegek választják ketté. A bútorok egy csángó faművész munkái, a csipkés terítők pedig egy erdélyi férfi kézügyességének eredményei. A belső terem egyik legszebb része egy zöld cserépkályha, ami már látványával is melegséget ad a helynek. 

Ne feledkezzünk meg a homlokzaton lévő Szent Domonkos szoborról sem! 

Kérdésünkre, hogy miért éppen ezt a nevet viseli a vendéglő ezt a választ kaptuk: “Mert ő a falu védőszentje.” – köszön vissza Béla szájából a falu iránt érzett szeretet és elköteleződés. Szent Domonkos egyébként egy 13. századi prédikátor, aki a Domonkos-rend megalapítója és névadója volt. Várvölgy mellett pedig a háziállatok, és a csillagászok védőszentje.

Szent Domonkos vendéglő
Szent Domonkos szobra és a vendéglő csodálatosan megművelt homlokzata.

Milyen ízekre fogsz itt lelni?

A magyar és a várvölgyi hagyományokat követve készítik el az ételeket, mindig ügyelve, hogy valami csavarral, de mégis az egyszerűség mellett letéve a voksot tálalják azokat. A szárnyas ételektől elkezdve a pisztrángon át a lusta asszony réteséig minden megtalálható. Sokszor készül langalló, kalács, más kenyérfélék és sültek a kinti kemencében. Az alapanyagok főként kistermelőktől érkeznek a vendéglőbe, ahogy pedig már korábban említettük a pékárut ők maguk készítik.

Bakony zsidi raguleves

Az állandó kínálat mellett érdemes az ajánlatban lévő ételeket is próbálni. Folyamatosan új finomsággal rukkolnak elő. A természettel összhangban maradva, sokszor az éppen érő zöldség/gyümölcs válik főszereplővé. Cékla szezonban például hideg cékla levest, de a spárga érésekor jó eséllyel találunk számos olyan ételt, ahol a “zöldségek királya” dominál. 

TIPP: Kóstold meg a Bakony-zsidi ragulevest, ami lényegében egy gombaleves a pékségből érkező rozscipóban tálalva.

Mindenképpen érdemes ellátogatni hozzájuk! 

Frissítve 2021.01.24-én: Bár a vendéglő helyben fogyasztásra zárva van, a várvölgyiek és a környékbeliek így sem maradnak éhesek. Elvitelre továbbra is rendelhettek!

Cím: Várvölgy, Kossuth Lajos u. 40, 8316
Asztalfoglalás: +36 30 012 5988

Facebook oldaluk

Ismerkedj meg egy másik várvölgyi történettel, a Gurumlai Család Borházával.

Tetszett a cikk? Likeold és ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel! 😉

A cikket írta:

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Legfrissebb cikkeink

Történetek, amik szintén tetszeni fognak