Balatoni panoráma

Zalai programötletek a horvátországi nyaralás „felturbózásához”

Balatoni panoráma

Végre eljött a várva várt szabadság ideje, szóval irány a horvát tengerpart? Alig várod már az indulást és a felhőtlen napok örömére szeretnél a legtöbbet kihozni a programból? Zala megyében ehhez jobbnál jobb ötleteket találsz.

Úgyhogy csak ne olyan gyorsan a (testtel) kocsival, a napsütés és az Adriai-tenger megvár, míg odaérsz. Szórakozz inkább egy kicsit a cikkben található zalai látnivalók meglátogatásával.

Amiért megéri köztes pihenővel színesíteni a horvátországi nyaralást

Legyünk őszinték, a nyár derekán stresszes kalandtúra az M7-es autópálya forgatagában célba venni a magyar-horvát (vagy szlovén) határt. Pláne, ha a fővárosból indulsz, teszem azt a tikkasztó júliusi délelőttök valamelyikén.

Miközben gondolatban már a hűsítő habokat szeled, a nyaralás első óráit jobbára torlódás, dugóban araszolás és szentségelés árnyékolja be. Sofőr legyen a talpán, aki a több száz kilométer levezetése után egészséges mosollyal pakolja ki a bőröndöket a szállásra érkezve.

De miért is kellene, hogy ideges rajtcél menet legyen az odaút? Lássuk be, mindenkinek jól eshet némi köztes pihenő. Különösen, ha gyerkőcök is színesítik a csapatot. A plusz megálló beékelése szinte olyan, mintha két nyaralást is sikerülne tető alá hozni.

Akár odafelé, akár visszafelé is megéri lekanyarodni a pályáról. Ami a lényeg:

  • Zalában ugyebár minden domb mögött kincset találsz;
  • ami az M7-es bármelyik lehajtóját övező településekre igaz;
  • a lokáció tökéletes köztes megálló lehet a horvát (illetve szlovén, olasz) tengerpart előtt;
  • akár ottalvós, akár csak pár órányi programot tervezve.

A „jó, de mégis mit csináljunk” kérdésre pedig rögvest hozok néhány izgalmas tippet.

Keszthely óriáskerék
A keszthelyi óriáskerékről gyönyörű kilátásban lehet részed

Zalai programötletek a horvátországi nyaralás „felturbózásához”

Miután nagy vonalakban ecseteltem a Zala megyei köztes kitérő előnyeit, ideje rákanyarodni a konkrétumokra. Utólagos engedelmeddel dióhéjban mesélek majd az egyes opciókról, a többi kiderítését és persze magát a döntést természetesen rád bízom.

Ha még július hónapban utazol (vagy jössz hazafelé), a hónapspecifikus programajánlónkra mindenképp megéri rápillantani. Például a több zalai településen is megrendezésre kerülő bornapok mindenképp megérhetnek egy kitérőt.

Aztán… Strandolni, vízi sportokat űzni és hűs koktélokat szürcsölni ugyebár nemcsak külföldön lehet. Ha kicsit elég volt már a sokhelyütt köves horvát tengerpartok miliője, a Zala megyében található Balaton-parti strandok tárt karokkal várnak. Többek között ropogósan friss finom lángossal, sült hekkel és a magyar tenger semmivel össze nem téveszthető bájával.

Gyerkőcökkel utazóknak majdhogynem kihagyhatatlan látnivaló a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum. A Szelíd óriások otthonáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Már csak amiatt is célszerű felírnod úticélként, mivel tőle egyetlen ugrásnyira a Kis-Balaton, illetve a Kányavári-sziget is elérhető.

Kis-Balaton nyáron
Kis-Balaton nyáron

Még néhány zalai látnivaló a horvátországi nyaralás előtt vagy után

Hévíz csodás városa is röpke néhány perc alatt elérhető, köszönhetően a nemrégiben kivitelezett gyorsforgalmi elkerülő útszakasznak. A tófürdő meglátogatása eleve „bakancslistás-programötletnek” illik be. De ahogy jómagam írtam tavaly nyáron, Hévízen egyébként is sorjáznak a lebilincselő és szórakoztató látnivalók.

Talán kevésbé felkapott, de annál inkább izgalmas látnivalókkal kecsegtet Bázakerettye festői települése. Ahol a hangulatos strandot meglátogatva, a Budafapusztai Arborétum mesés növényvilágát körbejárva, majd felülve a Dunántúl leghosszabb erdei kisvasútjára pikk-pakk repülhet az idő.

Ha már Hévíz említésre került, Keszthely látnivalói sem maradhatnak ki a sorból. A Balatonpart egyik legcsodásabb városában a Festetics-kastély, a Helikon Park, a Szigetfürdő, a Tavirózsa Kalandpark vagy a parti sétány egyaránt felejthetetlen nyári élmények forrása lehet. A keszthelyi látnivalók teljes listáját ide kattintva éred el.

Vétek lett volna, ha a gimnáziumi éveim színteréül szolgáló Nagykanizsa városát nem említem meg. Már csak azért sem, mert szinte kőhajításnyira fekszik a sztrádától. Ha pont úgy jön ki a program, a termelői piacon feltankolhattok helyi finomságokkal. De külön megérhet egy túrát a helyi Csónakázó-tó, aminek a szomszédságában 48! méteres kilátó is várja a tériszonytól mentes bátrakat.

Piac a Kertben Nagykanizsa
Piac a Kertben Nagykanizsa

Útravaló gyanánt

Mindenekelőtt köszönöm, hogy megtiszteltél a figyelmeddel. Bízom benne, hogy tudtál ötletet és inspirációt meríteni. Abban még inkább bízom, hogy ennek hatására célba is veszed valamelyik zalai látnivalót, települést. Kellemes kikapcsolódást, jó nyaralást kívánok!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta: