Nyitott porták Zala-völgye

Borkóstoló a Zala-völgyében, a csáfordi szőlőhegyen

A Nyitott Porták Zala-völgye keretein belül ellátogattunk a Medvebor Zalai Borászat csáfordi pincéjébe. Mesés környezetben, szőlőlugasos teraszon, a naplemente árnyékában, szinte elbújva a világ zaja elől töltöttünk el és tölthetsz el Te is pár órát, ha a nyár folyamán Zala megyében kirándulsz.

Annak is az északi csücskében, a Zalai-dombságban, Zalaszentgrót járásban. Itt található a csáfordi településrész a maga nyugodt és csendes dűlőivel, megbújva a Zalaszentgrótra vezető főút forgalma és zaja elől.

A Zala-völgye szinte toszkánai vidék, a Zalai Borvidék része, amire érdemes rászánnod akár egy egész hétvégét is, de ha éppen csak átutazóban vagy, akkor Csáfordot semmiképpen se hagyd ki!

Borkóstolóra hív a Medvebor Zalai Borászat

A Medvebor-birtok – nem meglepő módon – a csáfordi szőlőhegy Déloldal dűlőjében, zárt völgyben terül el. A völgy kerékpárral, autóval és gyalogosan is könnyen bevehető, de ha teheted a kocsidat hagyd otthon vagy a szállásodon, hogy megízlelhesd Nagy Gábor jobbnál jobb borait.

A Szeretünk Zala csapatával kerékpárral érkeztünk kifejezetten kóstolás céljából. Gábor már a telek végéből kiszúrt bennünket, és mosollyal az arcán üdvözölt. A birtokon áll egy kis pince, az az igazi “hegyi”, mögötte a kertben egy lugasos, pados “borterasz” – ahogy Gábor fogalmaz, a szőlő mellett pedig találni rengeteg gyümölcsfát is.

Medvebor Zalai Borászat
Medvebor Zalai Borászat

A birtok megcsodálása és a tekerést követő szusszanás után nekiláttunk kóstolni.

A Medveborok a természetesség és a kézművesség jegyében készülnek.

Gábor a Medvebor-birtokon természetes szőlőműveléssel, tehát a legkevésbé környezetterhelő módon, minimális beavatkozás mellett, adalékok nélkül készíti a borait.

“Hiszünk abban, hogy így izgalmasabb, különlegesebb és végső soron finomabb borok készülnek.”

A kínálatban megtaláljuk a négy “hungarikumot”: az olaszrizlinget, a furmintot, a cserszegi fűszerest és a szerémi zöldet. Utóbbi ráadásul csak a Medvebor pincében kapható, igazi különlegességnek számít!

A borok mindegyike fantázianévvel van ellátva, mint például a Grizzling vagy a Medvetánc, szerethetőséget és egyediséget kölcsönözve ezzel a márkának. A borok címkéjének grafikája is beszédes, kedvencünk a Szerémi Zöld palackon lévő fetrengő, vidám medve.

Medvebor-birtok Csáford

És hogy ki Nagy Gábor, a Medveborok borásza, a birtok művelője?

Egy Pest megyei borimádó, akinek szülei – az ő hatására – Zala megyében vásárolták meg a csáfordi szőlőhegy egy kis telkét kétszáz tőke termő szőlővel. Gábor, miután két szezon alatt Fekete Béla bácsi somlai pincéjében megtanulta a szőlőtermesztés és a kézműves borászat titkait, Zalába költözött, hogy maga is kamatoztathassa tudását.

A Nyitott Porták Zala-völgye keretében egész júliusban és augusztusban több időpontban is beleshetsz a Medvebor-birtokra, ahol Gábor személyesen meséli el a Medveborok történetét.

Nézd meg az időpontokat ITT és a többi környékbeli programot ITT!

A Medvebor Zalai Borászatról bővebben olvashatsz a Facebook oldalon vagy a weboldalon.

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Olvass tovább és derítsd ki milyen kincs vár még rád!