Pezsgés minden szegletén!

Zalaegerszeg - A szegek vidékén, Göcsejben

Zalaegerszeg a megye központja, Zala talán legismertebb tájegységének, Göcsejnek a szívébe zárva fekszik a dimbes-dombos, árkos zalai vidéken. 

A megyeszékhely egy igazi pezsgő város, ahol egyszerre találsz kultúrát, gasztrokalandokat, egy kis történelmet, na meg hagyományokat. Zalaegerszegen nemhogy az utazónak, de még a helyinek sincsenek unalmas órái. Itt egyszerűen mindig van mit csinálni!

Pihenhetsz a városszéli panziókban, kávézhatsz a Fő utcai teraszokon, részt vehetsz a nyár esti programokon, művelődhetsz a színházi előadásokon, elmerülhetsz az Aquacity medencéiben és nem utolsó sorban ismerkedhetsz a szegek népének mindennapjaival.

“Szép a Göcsej hepe-hupás földje…”. A mondás nem véletlen, hiszen hol dombra fel, hol dombról le járhatod be a vidéket vagy a Göcseji-körök egyikét.

A “szegek” világának tájképe egészen változatos, amit ha egyszer megpillantasz, sosem felejtesz.

Zalaegerszeg Szentháromság szobor
Zalaegerszeg Mária Magdolna Plébániatemplom

Zalaegerszeg látnivalói - Templomok, kultúra, kilátók

Zalaegerszeg belvárosában látnivalókból nincs hiány. Ott van mindjárt a különös Földönjáró toronyóra, ami egykor a Mária Magdolna Plébániatemplom tornyán ütötte hangosan a delet. A Deák téri kuriózum az első magyarországi Deák Ferenc szobor, a Dísz tér pedig a Tulipános szökőkút miatt lett híres. Városnéző túrádba vedd bele még a zsinagógát, ahová, ha van kedved szórakozni is betérhetsz.

Ha vízparti hangulatra vágysz, a Gébárti-tó vár. Partján találod a Gébárti Kézművesek Házát, ahol némi kultúrába is bepillantást nyerhetsz. Ismerd meg a szegek és Göcseji népek világát, amit a Göcseji Falumúzeum portáján találsz.

Gondoskodj ám arról is, hogy bejárd Egerszeg külső tájait. Tegyél egy kört a Horhosok útján, kukkants le a TV-torony tetejéről vagy nézz körbe a Jánkahegyi-kilátóról. Tavaszi látogatásodból ne hagyd ki a virágzó Azáleás-völgyet. Ha mindezeket sikerült a listáról kipipálnod, mehetsz és élvezheted az AquaCity medencepartot.

Gébárti-tó
fotó: Chibi Roland

Zalaegerszeg gasztronómiája - A dödöllétől a túróban tocsogó rétesig

Ó, az a zalai dödölle, az a göcseji tocsogós túrós rétes, az a mindent bele kanászleves! A káposzta, a gomba, a tejföl és a túró, a krumpli és a kukorica mind-mind a göcseji konyha ízeinek meghatározója. Térj be hát egy vendéglőbe, hogy kipróbáld a zalai ízeket!

Nem véletlen az sem, hogy a göcseji tájon barangolva lépten-nyomon gyümölcsöskertekre bukkansz. A gyümölcsből itt jó erős pálinka készül.

A vidéken olajokból sincs ám hiány, itt készülnek ugyanis az extraszűz, természetes magolajok, amiért a környék apraja-nagyja ide jár.

Mit mondasz? Kedvet kaptál már?

Kalandozz tovább!