A Kerkák és a Hetés vidéke

Lenti - A Kerka és a Hetés vidékének központja

Lenti a Hetés és a Kerka vidék középpontjaként őrzi nem csak Zala megye, de az ország nyugati határát is. Titokzatos táj ez, ahol a zalai, azon belül is a Kerka és a Hetés hagyományai még mindig elvenen élnek. Lenti és környéke tökéletes hely arra, hogy megismerd Zala e szegletének kultúráját és olyan csodát láss, amit máshol nem.

A kultúra és a hagyományok mellett a Lenti Termálfürdőben találod hazánk gyógyító vizeinek egyikét, ahol nem csak a víz adta hatásokat élvezheted, de töltődhetsz a szomszédos Szent György Energiaparkban is.

Lentiből indul az ország leghosszabb erdei vasútja, ami egészen Kistolmácsig zakatol Veled tova a zalai erdőkön és dombokon keresztül. Lenti kistérsége az a vidék, ahol“egy dombra érve sosem tudhatod, milyen kilátás nyílik a másik oldalon” (Kaliba Mihály). Az úton találkozhatsz a fák közt bújkáló őzekkel, vaddisznókkal és ha elég éles a szemed, tavasz derekán még a kockás liliom szirmait is láthatod. Ábel, a gőzös is jeles napokon ezen a vonalon mozog.

Lenti kistérség látnivalói

Lenti látnivalói - Vízimalmok és suttogó templomok

Lásd meg a Lenti környéki aprócska falvak, aprócska templomait, a gyönyörű határmenti zalai tájakat és a hullámzó zalai dombokat, na és persze kukkants át a szomszédos szlovéniai földekre is. Ha vidéki nyugalomra, csendre és a természet közelségére vágysz, megéri ide, az ország nyugati csücskébe utazni. Páratlan vendégszeretettel találkozol majd!

Lenti látnivalói között ott a Lenti vár, aminek története csak Rád vár! Hiszen a mai napig nem tudni a pontos eredetét, talán éppen Te fejted meg.

Fedezd fel a hetési szőttesek csodaszép mintáit vagy a fazekas mesterek színes cserépedényeit és dísztárgyait. Hazánk legtisztább levegőjét keresd Nemesnépen, és ne felejts el átkelni az utolsó rönkhídon sem. A kirándulás alatt ejtsd útba Nova suttogó templomát, majd Szécsisziget és a Kerka Vízimalom felé vedd az útirányt. Ismerd meg, hogyan őrölték egykor a gabonát és egyél-igyál a Kerka Piacon, a vízimalom udvarán.

Szécsisziget

Lenti gasztronómiája - Hetési és göcseji ízek egyvelege

Tudod-e mi az a fumu, a pörkölttorta vagy a kuplihupp? Ha nem, hát itt az ideje szétnézned a Lenti kistérségben. A fumut ugyan már csak elvétve, az idős asszonyok készítik, de pörkölttortából vagyis grillázsból és kuglófból fellelhetsz még némi kóstolót a környék pékségeiben vagy a termelői piacon. E nyugati vég jellemző gasztronómiai fogásai közé tartozik a kása és a málé, amit itt nem zabból, hanem kölesből vagy hajdinából készítenek. A méltán híres dödöllét pedig sok más zalai étterem mellett itt is megtalálod, különlegessége, hogy mindenhol kicsit más formában szaggatják.

Ha pedig teheted, a Kerka és a Hetés túrádat tejfölös vargánya levessel fejezd be.

Lenti gasztronómiája
fotó: Mesés Hetés