A Huszonyai Búcsún kóstoltuk ezt a lángost, aminek muszáj volt megszereznünk a receptjét, olyan finom. Ez a lángos nem nehezíti el a gyomrot, kívül ropogós belül pedig extra puha. Próbáld ki!
A receptet Jordanics Lajosné Marianna Tekenyéről osztotta meg velünk. Köszönjük!
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 ek só
- 1 dl olaj
- 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
- 2 dl langyos tej
- kevés cukor
- 6 dl langyos víz
Elkészítés:
A friss kocka élesztőt futtasd fel a langyosra melegített cukros tejben.
A lisztet, a felfuttatott élesztővel, az olajjal keverd össze, 6 dl langyos vizet fokozatosan keverd hozzá.
A masszát jól dagaszd ki. A tészta ne legyen olyan lágy, inkább közepes keménységű.
A tésztát fedd le és hagyd kelni amíg feljön. Majd olajos tálcára cipózd ki, és még egy kicsit hagyd kelni. A második kelesztést kb. az olaj felmelegítéséig tartson.
Ezután a cipókat süsd ki bő olajban.
Simán, vagy sajttal, tejföllel, fokhagymával ízesítsd.
Ebből a mennyiségből 12 db lángos jön ki. A maradék tészta a hűtőben 3 napig eláll. Sütés előtt azt is cipózd ki és hagyd kelni.
Jó étvágyat!
Nézd meg a tekenyei lángosról készült videót is!
fotó: Adorján Flóra, Szeretünk Zala
A cikk 2024.09.02-én jelent meg először.