tekenyei lángos recept

Lángos recept Tekenyéről

tekenyei lángos recept

A Huszonyai Búcsún kóstoltuk ezt a lángost, aminek muszáj volt megszereznünk a receptjét, olyan finom. Ez a lángos nem nehezíti el a gyomrot, kívül ropogós belül pedig extra puha. Próbáld ki!

A receptet Jordanics Lajosné Marianna Tekenyéről osztotta meg velünk. Köszönjük!

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 ek só
  • 1 dl olaj
  • 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
  • 2 dl langyos tej
  • kevés cukor
  • 6 dl langyos víz

Elkészítés:

A friss kocka élesztőt futtasd fel a langyosra melegített cukros tejben.

A lisztet, a felfuttatott élesztővel, az olajjal keverd össze, 6 dl langyos vizet fokozatosan keverd hozzá.

A masszát jól dagaszd ki. A tészta ne legyen olyan lágy, inkább közepes keménységű.

A tésztát fedd le és hagyd kelni amíg feljön. Majd olajos tálcára cipózd ki, és még egy kicsit hagyd kelni. A második kelesztést kb. az olaj felmelegítéséig tartson.

Ezután a cipókat süsd ki bő olajban.

Simán, vagy sajttal, tejföllel, fokhagymával ízesítsd.

Ebből a mennyiségből 12 db lángos jön ki. A maradék tészta a hűtőben 3 napig eláll. Sütés előtt azt is cipózd ki és hagyd kelni.

Jó étvágyat!

Nézd meg a tekenyei lángosról készült videót is!

fotó: Adorján Flóra, Szeretünk Zala

A cikk 2024.09.02-én jelent meg először.

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.