Miklósfai kerekrépa

Mitől kerek a világ Zalában? – Recepttel

Bár sokan még csak nem is hallottak róla, a miklósfai kerekrépa a zalai értéktár részét is képezi, egyenesen a dödölle mellett. Ráadásul ennek a különleges zöldségnek olyannyira nagy a híre, hogy “békeidőkben” fesztivált és főzőversenyt is rendeznek a tiszteletére. Idén azonban a kerekrépa a januári első nagykanizsai Piac a Kertben termelői piacra költözött, ahol Ti is megkóstolhattátok ezt a méltán híres és ízes zalai finomságot.

A cikket 2021.01.18-án frissítettük. Bízunk benne, hogy a piac mellett idén a Miklósfai Répafőző Versenyen is kóstolhatjuk a kerekrépából készült gasztrokölteményeket.

Most azonban lássuk, mi az a kerekrépa, és hogyan készíthettek belőle Ti is ebédnekvalót.

De mitől is olyan különleges a miklósfai kerekrépa?

Természetesen attól, hogy a „miénk”! 🙂

Mellette viszont fantasztikus ételek alapját is adja és még azok is imádják, akik egyébként nem szeretik a savanyított dolgokat. Elsősorban levest és rakott répát szokás belőle készíteni, a továbbiakban a receptről is esik szó.

Alapvetően a kerekrépa nem más, mint a hagyományos tarlórépa, amit régen a szegények eledelének is neveztek, mivel könnyen megterem – főként ebben a régióban – és jól eltartható. 

Kerekrépa vagy másnéven tarlórépa

Ha savanyú répa, akkor Miklósfa

A kerekrépa legnagyobb hagyománya Miklósfán van, ahol saját savanyítási receptúrát követnek és minden évben versenyt is rendeznek, ahol bárki megmérettetheti a tudását, aki úgy gondolja, hogy ringbe szállhat a törzsgyökeres miklósfaiak elkészítésével szemben. A fő versenytéma természetesen a savanyú répaleves, de különlegességekkel is lehet készülni.

A megyében több helyen is vásárolhatunk savanyú kerekrépát és kóstolhatjuk a belőle készült ételeket, de a legnagyobb hagyománya a Nagykanizsa melletti Miklósfán van, ahol a savanyítási eljárást mindig a család hölgy tagjai örökítik tovább.☺

Miklósfai Répafőző Verseny
fotó: Turi István

TIPP: Ha Miklósfa felé jártok, érdemes felkeresni Vadkerti-Tóth Jánosné Mariannt (+36302914460), aki a miklósfai savanyított répa elsődleges készítője. Többen is rendszeresen az ő savanyú répájával érnek el előkelő helyezéseket a répafőző versenyen.

Mariann 2004 óta foglalkozik kerekrépa termesztéssel és már 2005 óta savanyít. Természetesen a teljes savanyítási procedúra – ahogy Mariann fogalmazott – titkos hozzávalókat és műveleteket is magában foglal és sajnos a titokra nem most fog fény derülni, de ha mégis megpróbálnátok otthon a saját „titkos hozzávalóitokkal” az alaprecepthez nincs szükség másra, mint lisztre, vízre, élesztőre és kerekrépára!

A pontos savanyítási eljárást mi sem tudnánk jobban megfogalmazni, ide kattintva olvashatjátok.

Ha pedig már beszereztétek/elkészítettétek a savanyú répát, nincs más hátra, mint felrakni főni a savanyú répa levest! 🙂

Mi ezt a bevált receptet ajánljuk hozzá:

Hozzávalók 10 főre:

  • 1 kg hagyományosan savanyított kerekrépa
  • 1 kg sertésoldalas / sertéscsülök
  • 10 dkg sűrített paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 e.k egész bors
  • 1 k.k egész kömény
  • 1 fűszercsokor (zöldségzöld, zellerszár, kapor, babérlevél, kakukkfű)
  • 1 e.k liszt

Elkészítés:

Az oldalast 2 liter hideg vízben feltesszük forrni. Amikor felforrt lehaboljuk. A fűszereket fűszergolyóba vagy gézbe tesszük és hozzáadjuk. A vöröshagymákat félbevágjuk, és vékony szeletekre szeljük, majd beledobjuk a levesbe. Beletesszük az egész fej fokhagymát (ezt később kivesszük). Egy órát lassú tűzön főzzük, majd hozzátesszük a kiáztatott savanyú répát. 10 percet forraljuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és a fűszercsokrot. Ismét forraljuk 10 percet, majd egy púpos evőkanál lisztet egy kevés vízzel simára keverünk és óvatosan hozzáadjuk. Fél óra alatt készre főzzük. Ínyencek az oldalas mellé sertéskörmöt és sertésfarkat is tehetnek! 🙂 Oldalas helyett sertéscsülökből is elkészíthető. (Sok helyen húsgombócot is főznek bele, ez opcionálisan külön elkészíthető hozzá.)

Savanyúrépa leves
fotó: Turi István

Bár idén sajnos a répafőző verseny nem tartható meg (már 21. alkalommal kerülne megrendezésre!), jövőre mindenképp jó programnak ígérkezik, hiszen amellett, hogy jobban megismerhetünk egy zalai hagyományt, isteni ételeket is kóstolhatunk (többek közt kerekrépából készült édességeket is).

A miklósfai kerekrépa rajongói tábora akkora, hogy még egy dalt is szenteltek neki, semmiképp se hagyjátok ki a Miklósfai Szirének Kórusa Despacito átdolgozását. Már csak emiatt is egyből rajongók lesztek Ti is! 🙂

Idén sem maradtok kerekrépa élmény nélkül!

De hogy idén se maradjunk kerekrépa élmény nélkül, a nagykanizsai Piac a Kertben termelői piac idei első eseményén a savanyú répáé lesz a főszerep. 

A piacról ebben a cikkben már írtunk Nektek korábban is. Május óta várják a környék termelői a piacozni vágyókat, és hogy a piacozás igazán élmény legyen – a hatályos szabályozások betartása mellett – folyamatosan tematikus piacokat is tartanak. 

A december az ünnepekről szólt, de januárban indulhat a méregtelenítés, van idő otthon főzőcskézni, új recepteket kipróbálni és persze ehhez mindent beszerezni a helyi termelői piacokon. 

Mivel most a kerekrépáé lesz a főszerep, természetesen lesz lehetőség savanyú kerekrépa vásárlásra, vagy ha otthon próbálnátok ki a savanyítást, tarlórépát is vehettek a piacon. Ha viszont csak a belőle készült ételekre vagytok kíváncsiak, paradicsomos savanyú répaleves (hagyományosan oldalassal és húsgombóccal) és rakott répa is kapható lesz! 🙂 

Lakjatok akár a környéken, akár messzebb, egy egész napos kirándulást is megér a termelői piaclátogatás, hisz a piac közvetlen szomszédságában található a Csónakázó-tó és a nagykanizsai kilátó is, ami a havas erdőben megbújva szintén gyönyörű kirándulópont még januárban is. 

A piac a nagykanizsai Szőlőskert Étterem teraszán található, ahol be tudjátok szerezni a túrához az elviteles kávét, teát, forraltbort is! 🙂

Mi biztosan így töltjük a most szombatot: 

Délelőtt kirándulunk a nagykanizsai Csónakázó-tó körül.

Fél 2-kor már az elsők közt lecsapunk a Piac a Kertben termelői finomságaira és mindenképp beszerezzük a savanyúrépa adagunkat, közben persze bele is kóstolunk az ott kapható levesbe, hogy tudjuk milyennek is kéne lennie. Ha pedig már ott vagyunk, azért a tippeket is begyűjtjük az elkészítéshez és a savanyításhoz! 🙂

Este pedig feltesszük főni életünk első savanyúrépa levesét! 🙂

Első januári Piac a Kertben esemény linkje: https://www.facebook.com/events/768623100396642 

Időpont: 2021. január 16. 13:30-16:30

Helyszín: Nagykanizsa, Szőlőskert – Vineyard Inn

A fotókat köszönjük Turi Istvánnak!

A cikket írta:

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Legfrissebb cikkeink

Történetek, amik szintén tetszeni fognak

Ahol megannyi kincs vár még rád...

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét -vagyis a cookie szabályzatot-, itt eléred annak részletes leírását.