A csalán (Urtica dioica) egy széles körben ismert, de gyakran alábecsült növény, amely egyaránt hasznos és kellemetlen is lehet. Bár sokan csak bosszantó gyomnövényként tekintenek rá, valójában rendkívül értékes gyógynövény, amelynek számos jótékony hatása van az emberi szervezetre, valamint a vegyszermentes kert művelése során is hasznos.
Azt tudod-e, hogy a népi hiedelem szerint, ha csalánnal csapkodod meg a fájó testrészt, reumatikus, és izületi tüneteket enyhíthetsz vele? Vajon igaz ez a hír?
Ezt tudja a csalán
A csalán rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között C-vitaminban, vasban, kalciumban és magnéziumban. Az alábbiakban olvashatod kiemelkedő egészségügyi hatásait:
- Méregtelenítő hatás: A csalán erős vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, segíti a vesék és a máj működését, elősegíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből.
- Gyulladáscsökkentő: Kiválóan alkalmazható ízületi fájdalmak és reumás panaszok kezelésére.
- Vérképző és vértisztító: A benne található vas hozzájárul a vérképzéshez, ezért különösen ajánlott vérszegénység esetén.
- Allergia ellen: Antihisztamin hatásának köszönhetően segíthet az allergiás tünetek enyhítésében.
- Immunerősítő: Vitaminjai és ásványi anyagai támogatják az immunrendszer működését.
- Bőrápolás: Külsőleg alkalmazva segíthet a pattanások, ekcéma és más bőrproblémák kezelésében.

Így használd, ha jót akarsz
A csalánt a népi gyógyászatban számos módon használták és használják ma is:
- Teaként: A csalántea fogyasztása kiváló méregtelenítő hatású, segíthet a veseproblémák kezelésében és az immunrendszer erősítésében.
- Főzetként hajápolásra: A csalánfőzet serkenti a fejbőr vérkeringését, csökkenti a hajhullást és segít a korpásodás ellen.
- Levesként vagy főzelékként: A fiatal csalánlevelek főzve fogyaszthatók, és gazdag tápanyagforrást jelentenek.
- Kapszulákban és kivonatokban: A csalánt gyakran alkalmazzák koncentrált formában étrend-kiegészítőként.
- Külsőleg borogatásként: A csalán főzete segíthet bőrproblémák, ekcéma vagy izomfájdalmak esetén.
Mire ügyelj?
Bár a csalán rengeteg előnnyel bír, nem árt óvatosnak lenni a használatával kapcsolatban:
- Allergiás reakciók: Egyes embereknél bőrkiütést, viszketést vagy allergiás reakciót válthat ki.
- Vérnyomásra gyakorolt hatás: Mivel vízhajtó hatású, csökkentheti a vérnyomást, ezért vérnyomáscsökkentőt szedőknek érdemes orvossal konzultálniuk.
- Terhesség és szoptatás alatt: Mivel erős hatóanyagokat tartalmaz, várandós és szoptató anyáknak nem ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani.
Hol szedj csalánt Zalában?
Szinte minden erdőben, réten fellelhető, nagyon igénytelen növény, elképesztő méretekben bír növekedni. Nagyon figyelj azonban, hogy mindig tiszta forrásból származzon a növény, amit használsz, magyarul: véletlenül se út mentén szedd!
Nem javasolt megmosni, de ha nagyon nem vagy biztos benne, nem érte-e kutyapisi – mert ugye ez simán előfordulhat, inkább öblítsd le meleg vízzel, majd hagyd levegőn megszáradni.
Így tárold
Csalánszüret után – ami egyben egy kiadós erdei túra is lehet – a növényt lehetőleg szabad levegőn hagyd megszáradni. Terítsd ki sütőpapírra, vagy tálcára, lehetőleg ne nedvesedjen, hiszen akkor pillanatok alatt befülled és penészedik a növény.
Amikor már teljesen száraz, jöhet a morzsolás és csomagolás – kézzel apróra morzsolva, majd tiszta befőttes üvegbe, esetleg papírzacskóba töltve hónapokig eláll.

KertiKonyha tippek – Vegyszermentes permetszer csalánból
Csalánt szinte minden kertben találhatsz, ha csak ki nem gyomlálod, vagy a kasza éle nem lép vele közelebbi kapcsolatba. De azt vajon tudtad-e, hogy ezt a csípős gyógynövényt permetezőszerként is bevetheted, ha arra kerül a sor?
A csalánlé elkészítése pofonegyszerű, nem igényel szaktudást.
Mi kell hozzá?
Te, a kerted, némi csalán, egy megfelelően záródó edény és esővíz.
Mire jó a csalánlé?
A növények a csalán hatására egészségesebbek és ellenállóbbak lesznek a megbetegedésekkel és a rovarokkal szemben. Ha hetente alkalmazod, a növényeid vastagabb szárakat növesztenek, több tápanyagot szívnak magukba és akár a gombásodás ellen is védelmet nyújt.
A természetes, vegyszermentes permetezőszerünk egyetlen hátulütője, hogy kellemetlen illata van, így érdemes a háztól távol tartani.
Hogyan készítsd el házilag?
- Vágj le egy nagy kosár csalánt mielőtt virágzik.
- Szárastól levelestől aprítsd bele a kiválasztott, zárható edénybe.
- Öntsd fel annyi esővízzel, amennyi bőven ellepi.
- Legyen kb. a kétszerese az esővíz, de az edény ne legyen tele, mert az erjedés soran kitölti a maradék helyet.
- Tedd rá a tetőt, de ne zárd le teljesen, mert az erjedéshez levegőre is szükség lesz.
- Hagyd állni két hétig, és ha tudod minden nap keverd meg, lehetőség szerint fakanállal.
- Amikor már sötétedni kezd a lé, el is készült.
Használhatod hígítva a locsoláshoz (10 literes kannába elég 1 liter csalánlé) így megelőzve a kerti nyavajákat.
Még több recept és kerti tipp »
fotók: Kása Andrea, Preisinger Éva, Szeretünk Zala
A cikk 2025.04.02-án jelent meg először.