Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

Cserszegtomaj Tündérkert

Cserszegtomaj Tündérkert – a környék legvarázslatosabb kertjében jártam

Cserszegtomaj Tündérkert

A fűszeres zamatú, félszáraz fehér cserszegi fűszeres bor és az óriási, teljesen fából épített Margit-kilátó mellett Cserszegtomaj 2019 óta egy Tündérkerttel is büszkélkedhet. De vajon mi található egy ilyen varázslatos névvel illetett helyen? Spoiler veszély: tündérek nem, mesés kincsek viszont annál inkább! Tarts velem a Cserszegtomaj Tündérkert felfedezésben! 

Van, aki bélyeget, van, aki érméket…

Partics Gyula pedig régi magyar gyümölcsfajtákat gyűjt. Bár gazdálkodó családban nőtt fel, ahogyan az lenni szokott, akkoriban még nem igen foglalkoztatták a gyümölcsfák, másfelé sodorta az élet. Először 15 évvel ezelőtt figyelt fel a tájfajták jelentőségére, amikor is eladóvá vált egy birtoka, melyen egy öreg borkörtefa és egy szömörcsök almafa is lakott.

Hogy megőrizze ezeket a régi helyi tájfajtákat, beleásta magát a gyümölcsoltás tudományába. Kezdeti próbálkozásai azonban még nem jártak sikerrel, mire pedig megszerezte a szükséges tudást és gyakorlatot, az új tulajdonos sajnos kivágattatta a szóban forgó fákat. Ez a két fajta pedig mind a mai napig hiányzik a gyűjteményéből.

A gyümölcsészet iránti érdeklődése azonban nem lankadt, elkezdett járni oltónapokra, gyümölcsész találkozókra, beszerezte a szakkönyveket, megismerkedett Kovács Gyulával, mára pedig már 137 saját gyűjtésű tájfajta őrzője és büszke tulajdonosa.

Partics Gyula és kedvence, az éppen virágzó korkováni cseresznyefa
Partics Gyula és kedvence, az éppen virágzó korkováni cseresznyefa

Mi fán terem a Tündérkert?

És akkor eljött az ideje, hogy lerántsuk a leplet a Tündérkertek mibenlétéről. Bizony, jól sejtitek, ezek tulajdonképpen olyan gyümölcsösök, mondhatni génbankok, melyekben kihalóban lévő, régi magyar tájfajták kerülnek megmentésre. Az első Tündérkertet a fent említett Kovács Gyula, Magyar Örökség-díjas erdész hozta létre a szintén zala megyei Pórszombaton. Ő már az 1990-es években kezdte a gyűjtést, és több mint 3000 fajtát őriz kertjében, melyek az egész Kárpát-medence területéről származnak.

Mára már több száz ilyen Tündérkert található az országban, a Cserszegtomaj Tündérkert pedig egészen pontosan a Szent Anna Kápolna szomszédságában. A kert 54 régi helyi tájfajtát őriz, melyek mind Gyula gyűjteményéből származnak, és legalább 100 éves fákról lettek átoltva. Megtalálható köztük a totyakos körte, a házi berkenye, valamint a község egyik legnagyobb büszkesége a cserszegi mézes cseresznye is.

Cserszegtomaj egyik büszkesége, a totyakos körte is otthonra talált itt - Cserszegtomaj Tündérkert
Cserszegtomaj egyik büszkesége, a totyakos körte is otthonra talált a Tündérkertben

Az igazán finom almás rétes titka

Ahogy a fák között sétálunk, egy-egy fajtának megelevenedik a története, régmúlt karácsonyok aszalt csemegéi, és nagy kosár cseresznyékkel a piacra igyekvő asszonyok képei tárulnak elénk. A régi paraszti időkben minden gyümölcsfajtának megvolt a maga elkészítési módja. A pálinka például tüskés körtéből, az aszalvány aratókörtéből, az almás rétes pedig csak rétesalmából az igazi. Megtudom, hogy a nyári kármán körte nyersen is ízletes, míg a főzőkörte értékei csak főzéssel vagy sütéssel hívhatók elő, a téli vajkörte pedig a hideg hónapokban rendszerint a búzába rejtve érlelődött a padláson.

Ezek a gyümölcsfajták évszázadok óta élnek velünk, köréjük fonódnak a hagyományaink, a gasztronómiánk és a népi gyógyászatunk is. A Tündérkertek ezt a gazdaságot hivatottak megőrizni az utókor számára, vagy ahogy Gyula megfogalmazta a mozgalom credo-ját:

„A régi helyi gyümölcsfajtáink megmentésével átörökítjük a régi tudást, közösséget teremtünk, és elültetjük gyermekeinkben a föld, a munka és a haza szeretetét.”

A házi berkenye termése, melyből „a pálinkák királya és a királyok pálinkája” készül - Cserszegtomaj Tündérkert
A házi berkenye termése, melyből „a pálinkák királya és a királyok pálinkája” készül

Tudtad?

A házi berkenye annak ellenére, hogy akár 400-500 évet is megél, mára szinte teljesen eltűnt. Pedig egy rendkívül gazdag gyümölcsről van szó, kalciumtartalma 4-5-ször akkora, mint az almáé, kezdetben rendkívül erős savai pedig éréssel cukorrá alakulnak, cukorfoka 28-30 is lehet. Így nem meglepő, hogy kiérdemelte a „pálinkák királya és a királyok pálinkája” titulust, de az almabor és az almaecet minőségét is megsokszorozza.

A szomszéd fűje mindig zöldebb

A régi tájfajtáknak sokszínűségükön túl van még három kitűnő érdemük: akár a 100 éves kort is képesek meghaladni, nem kell őket permetezni, illetve a kezdeti évek után már metszeni sem. De vajon akkor mégis miért sodródtak a kihalás szélére?

„Ha egy paraszt embernek tönkrement egy fája, vagy látta, hogy már ki van öregedve, akkor azt átoltotta, vagy ültetett helyette másikat. Vagy ha nem is pont ugyanazt a fát mentette tovább, de tudta, hogy a komájának vagy valamelyik szomszédjának van egy jó fajta, akkor olyat kért tőle, de mindenképp ültetett helyette másikat.”

Ezzel szemben manapság, mint megtudtam Cserszegtomaj településén is tombol a pázsitdivat. Amikor is a fiatalok megvesznek egy telket, kivágják a rajta lévő értékes, termő gyümölcsfákat, és befüvesítik a terepet. Sajnos ezt én is tapasztaltam, a nagymamám házát megvásárlók is rögtön megfosztották magukat egy csodás sárgabaracktól, és egy bőven termő almafától (úgyhogy ezúton rideg, szúrós pillantást küldök nekik)!

Egy-két fa már virágzásnak is indult a Cserszegtomaji Tündérkertben
Egy-két fa már virágzásnak is indult a Cserszegtomaji Tündérkertben

Modern idők

Egy másik oka a tájfajták eltűnésének nem más, mint a nagyüzemi gyümölcstermesztés. Egy ilyen mai modern gyümölcsösben a fákat vadalany helyett eleve hibrid alanyra oltják. Hiszen ahhoz, hogy sorba lehessen őket ültetni, és alkalmasak legyenek a gépesített művelésre, törpésíteni kell a gyümölcsfajtákat.

Ezen felül egy ilyen gazdaság működtetéséhez elengedhetetlen a kiszámítható terméshozam, melyet csak vegyszerezéssel és műtrágyázással lehet elérni. A régi tájfajták pedig nem bírják a nagyüzemi termelés igáját, ők minden második évben teremnek bőven, a köztes években pedig pihennek kicsit. És így lehetséges az, hogy a több száz almafajtának otthont adó térségben is be kell érnünk a szupermarketek által kínált idareddel, jonagolddal, granny smith-tel, és esetleg még a pink lady-vel.

Tündérkert a szívünkben

A Tündérkertek elengedhetetlenek a régi tájfajták megmentéséhez, de önmagukban még nem elegendők. Hogy többé váljanak, mint egy szép turistalátványosság és a települések büszkesége, ahhoz ezeket az értékes gyümölcsöket újra vissza kell ültetnünk a kertünkbe.

„Maga a Tündérkert nem csak egy gyümölcsöskert, az lenne jó, ha a szívünkbe költözne be, és ott maradna meg, mert ezek a régi gyümölcsfajták igazán akkor fognak továbbélni, akkor fognak fennmaradni.”

A jó hír az, hogy évről-évre nő az érdeklődés irántuk, sok fiatal érkezik konkrét elképzeléssel Cserszegtomaj Tündérkert meglátogatására, hogy milyen fajtát szeretnének, és a Gyümölcsoltó Boldogasszony napja (március 25.) körül megrendezett oltónapokat is egyre többen látogatják. Sőt van, aki az ország másik feléről is eljött, hogy beszerezze a híres cserszegi mézes cseresznyét.

A híres-neves Margit-kilátó a korkováni cseresznyefa virágaival keretezve
A híres-neves Margit-kilátó a korkováni cseresznyefa virágaival keretezve

Így juthatsz te is régi magyar gyümölcsfajtához!

Először is azt kell eldöntened, hogy pontosan milyet szeretnél. Ha ez megvan, akkor célszerű körbekérdezni a rokonságot, ismerősöket, hogy nálunk esetleg megtalálható-e az a fajta. Ezután olyan február környékén oltóágat kell venni a fáról, melyet hideg helyen, (akár a hűtőszekrényben) kell tárolni, míg március 25-e körül megkezdődhet az oltás.

Természetesen, ha nem leltél rá a vágyott gyümölcsfára, vagy nem mersz egyedül belevágni az oltásba (amit teljesen megértek, bár állítólag nem boszorkányság), Gyulához is fordulhatsz segítségért. Ő minden évben több mint 100 oltványt készít. Bár beszerezhető tőle konténeres oltvány is, amit már csak ki kell ültetni, ő szívesebben ad hálót, mint halat, és inkább megtanít az oltás tudományára.

„Az a jó, ha az érdeklődő maga is a folyamat részéve szeretne válni, ugyanis ha egy ember saját maga be tud oltani egy gyümölcsfát, és azt elülteti a saját kertjében, akkor az sokkal értékesebb, mint ha úgy vásárolja meg.”

Őseink egészségtippjei

Beszélgetésünk végén legnagyobb örömömre egy házi berkenye pálinkával és egy szintén háziberkenyével készült almaecettel gazdagodtam.

„Reggel éhgyomorra 1 evőkanál ecet vízzel vagy a nélkül rendben tartja a bélflórát, ez kiemelten fontos, ugyanis minden nyavalya a beleinkben kezdődik, a vírusokat pedig eltakarítjuk a pálinkával. Még egy kis mozgás kell, és egészségesek maradunk.”

– szólt mellé az instrukció.
Házi berkenyéből készült pálinka és almaecet, a népi gyógyászat legfontosabb medicinái
Házi berkenyéből készült pálinka és almaecet, a népi gyógyászat legfontosabb medicinái

Bízom benne, hogy sikerült meghoznom a kedvedet ahhoz, hogy ellátogass a Cserszegtomaj Tündérkert varázslatos világába. Ha te is szeretnél permetezés nélküli, kevésbé munkaigényes gyümölcsfákat, melyek a következő generációik számára is teremnek, akkor ültess régi tájfajtákat a kertedbe. Akár csak 1-2 darabot, akár nagyobb gyümölcsösöket, mint ahogy azt Anikó és Atti, a Liszói Szedd Magad Kertek megálmodóit tették, az ő történetüket ide kattintva olvashatod el.

Örülök, hogy velem tartottatok a Cserszegtomaj Tündérkert felefedezésének kalandjára! No, de én most megyek is, és megkezdem az egészségkúrámat a legújabb szerzeményeimmel. Egészségetekre!

fotó: Varga Zsófi

A cikk először 2021.05.10-én jelent meg először.

„Minden domb mögött kincset találsz!” Fedezd fel mindegyiket!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.