Ha azt mondom Zala, Neked melyik étel ugrik be először? Bizonyára a dödölle, ami a megye egyik leghíresebb és talán legalapvetőbb hozzávalóiból álló fogása. A választás egyrészt személyes is, mégis azt kell, mondjam nekem Zala megye volt és az lett az otthonom, az otthon íze pedig egy nagy tál igazi dödölle.
A mai napig előttem van a kép, mikor Messzimama a sparhelt mellett, egy stokin lévő zománcos tepsibe szaggatja fakanállal a dödöllét – vagy ahogy ő mondta, a gánicát. Az összes mozdulatát fel tudom idézni, az illatok most is itt vannak velem. Ha mentünk hozzá, mindig csinálnia kellett, amiben segítettünk is.
Kislányként mindig belenyúltam. Két kézzel próbáltam keverni rajta párat, de a kezem hamar elfáradt, nem tudtam mit kezdeni a masszával. Bezzeg a törékeny nagymamám csodálatosra keverte még akkor is, ha tizenöt embernek kellett csinálnia.
Mindig megkérdeztem:
“Messzi, hogy kell ezt jól csinálni? „
„Érzésre lányom, érzésre.”
Akkor azt gondoltam, hogy ez nekem soha nem fog sikerülni, beletettem minden erőm, a massza mégsem engedelmeskedett. Nem tudtam, mit jelent, hogy érzésre. El is engedtem, hogy dödöllét csináljak egészen addig, míg volt ki készítsen nekem.
Sajnos már nincs, így egyedül is meg kellett próbálnom.
Recept nélkül álltam neki, mert pontosan tudtam, hogy mit kell csinálnom.
A hozzávalók a lehető legegyszerűbbek: liszt, krumpli, zsiradék, hagyma, só – mindenkinél van otthon.
Ennyi lenne az az étel, ami kuriózumnak számít jó néhány étteremben?
Igen, ennyi, de pontosan úgy van, ahogy Messzi mondta. Érzésre kell csinálni, érezned kell a masszát. Elsőre sikerült; ugyanazt az ízt kaptam, amit anno mamánál Szentpéterföldén.
Nem ördöngősség, viszont odafigyelést igényel. Ha biztosra mennétek, akkor ajánlom Ábrahám Gézáné, a Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás könyv szerzőjének receptjét.
Pirított lisztes zalai dödölle
- 10 közepes nagyságú burgonya
- 1,5 bögre liszt
- 2 tojásnyi zsír
- 1 fej vöröshagyma
- só
A burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, meg mossuk, és főni tesszük annyi sós vízben, hogy ellepje. Puhára főzzük. Fakanállal vagy burgonyatörővel a levében alaposan összetörjük, közben a lisztet világos zsemleszínűre pirítjuk, és az összetört burgonyához adjuk. Folytonos keverés közben a lisztet beledagasztjuk. A tűzhely szélére húzva még 5 percig dagasztjuk, ha nem hagyományos tűzhelyünk van, akkor a lángra alátétet tegyünk, hogy a keverés közben le ne égjen. A hagymát megreszeljük, a zsírban sárgára sütjük, zsírozott cseréptálba zsíros kanállal beleszaggatjuk, mint a galuskát. Forró, hagymás zsírral megöntözzük és lepirítjuk. Vaddisznópörkölt elengedhetetlen körítése.
Hol kóstolhattok jó dödöllét?
Például Nagykanizsán, a Kanizsai Bor- és Dödöllefesztiválon.
A többnapos fesztiválon gyerekprogram, koncert és rengeteg dödölle várja az érdeklődőket. Reméljük, hogy idén újra együtt kóstolhatjuk majd a dödölle minden formáját, hisz a versenygyőztes, hagyományos receptek mellett a dödölleburger és az alakbarát verzió is előkerül.
Kóstold meg a zalai gasztronómia más remekeit is, például a savanyú répalevest:
fotó: Kása Andi, Adorján Flóra // Szeretünk Zala
A cikk 2021.01.18-án jelent meg először.