Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

Ehető gomba

Végre gombaszezON – Ehető gomba nyomában a zalai erdőkben

Ehető gomba

Zala megye az ország legjobb gombatermő területeinek egyike. Az ismertebb ehető gombafajok legtöbbjét, így a nagy őzlábgombát, a vargányát vagy az erdőszéli csiperkét is megtaláljuk itt. Vajon mi a titka a zalai erdőknek? Milyen erdei ehető gomba az, amit szedhetünk és hogyan azonosíthatjuk be? Cikkünkben Szabó Zsolt gombaszekértő segít a kérdések megválaszolásában.

Tudtad, hogy a környékbeli erdőket az egész országból látogatják gombászási céllal? Nem véletlenül, hiszen a megye és környéke – az Őrség és a somogyi erdők is – az ország legbővebb gombatermő erdeivel rendelkeznek. Az őszi gombaszezon idén sem marad el, a csapadékos időjárás végre előcsalogatta az erdei finomságokat. A következő hetekben érdemes nyitott szemmel járni az erdőket!

Zalai gombakalauz

Hol és mikor terem ehető gomba? 

Elsősorban erdőkben és mezőkön, de ezzel biztosan nem árultunk el nagy titkot. Természetesen nem mindegy a hely fekvése, az erdőben lévő fák fajtája és a talaj sem, de még így is az időjáráson múlik szinte a legtöbb. 

Ha gombászni indulnál, az első és legfontosabb, hogy kizárólag 100%-ban állami tulajdonban lévő erdőterületről gyűjts, magánterületről, engedély nélkül ez szigorúan tilos.

Tudtad?

Az állami erdőterületeken személyes felhasználásra külön engedély nélkül gyűjthető az ehető gomba, a hazavihető mennyiség pedig maximum 2 kg/fő naponta. Az üzleti célból, eladásra szánt gombagyűjtés azonban engedélyköteles, csakúgy mint a védett területen való gyűjtés.

A vadon termő gombák elsősorban a meszes és a savanyú talajt kedvelik. Vannak kimondottan a fákon növekvő fajták is, mint például a laskagomba, de az ehető fajok többségére a földben megbújva lehet rátalálni. Ettől függetlenül ők is igénylik a fák közelségét – a luc, a gyertyán, a nyír-, a tölgy-, a nyár-, és a fenyőfákat kedvelik a legjobban. 

Néhány gombafajnak egyébként azért van szüksége a megfelelő fapartnerre, mert gyökérkapcsolatban élnek velük, ezért csak a megfelelő fapartner jelenlétében tudnak termőtestet kialakítani.

Zala megyében az Őrségben, továbbá Lenti és Bajcsa környékén találni a legtöbb gombatermő területet. Természetesen az Őrség már nem Zala megyéhez tartozó része és a somogyi erdők is bővelkednek vadon termő gombákban, Kaszóba például mindenképp érdemes ellátogatni.

Ehető gombák
Most van gomba az erdőkben bőségesen

A jelenlegi időjárás kimondottan kedvez a lelkes gombászoknak. Persze a nagyobb fagyok után szinte egész évben találni gombát az erdőkben, de ha biztosra szeretnél menni, mindenképp vedd figyelembe az alábbi időjárási feltételeket.

A vadon termő gomba akkor bújik elő a legszívesebben, ha esős időszak után jön egy kis meleg levegő, amit újabb lehűlés követ. A túl sok eső és a túl meleg sem kedvez nekik. 

árulta el Szabó Zsolt.

A legkedveltebb ehető gombákra most is rálelhetünk az erdőben

Ízletes Vargánya – Sütve, rántva, grillezve – mindenhogy örök kedvenc! Ugyan csak ritkán van szezonja és a leggyorsabban mindig ezt a fajtát kapkodják el-hiszen majdnem mindenki szereti-, de ha ezen időben indulsz gombatúrára , szinte biztosan találsz egy kis kosárra való mennyiséget.

Nagy Őzlábgomba – Nagy kalapjáról viszonylag könnyen felismerhető, de érdemes óvatosnak lenni, hisz mérgező fajtája is akad. Általában töltve fogyasztják – juhtúróval töltve például mennyei -, de pörköltként és rántva is nagyon finom.

Sárga Rókagomba – Mi pörköltként ajánljuk, de sütve, köretként is isteni.

Laskagomba – Sokan termesztik otthon is, hisz elég hozzá egy jól termő tuskó, de az erdőkben sétálva is gyakran találkozni vele. Salátába és pörköltbe is tökéletes, továbbá érdemes kiszárítani és ízesítőként használni.

Szegfűgomba – Az egyik legszéleskörűbben keresett és felhasznált vadon termő gombafaj. Elsősorban mezőkön, réteken találkozni vele, ellenben vigyázzunk, mert az erdei szegfűgomba nem ehető! Isteni leves vagy épp mártás készíthető belőle, de pörköltként is kiváló.

Erdőszéli csiperke gomba – A csiperkék nemzetségébe rengeteg faj tartozik, ezek közül az egyik legnépszerű a vadon termő erdőszéli csiperke. Párolva vagy sütve szuper köret, számos ételnek tökéletes kiegészítője, de szinte bárhogy felhasználható.

Képes gombakalauz Szabó Zsolt gombaszakellenőrtől, az ősszel gyűjtött gombákról

  • ehető gomba: Gumós tuskógomba
  • ehető gomba: Barna gyűrűstinóru
  • ehető gomba: Nyárfa édestinóru
  • ehető gomba: ízletes vargánya
  • ehető gomba: Nagy őzlábgomba
  • gombák vegyesen - baloldalt vargánya, mellette szegfűgomba
  • Mérgező és ehető gombák vegyesen
  • Gál Sándor, gombaszakellenőr vezetett túrája - Zalaerdő

Mit tegyünk, ha gombát találunk vagy vadon termő gombát vásárolnánk?

Bármennyi tapasztalatunk is van a gombászásban, a talált gombát elfogyasztás előtt mindenképp be kell vizsgáltatni. Nagyon fontos, hogy ha gombászni indulunk, bármekkora szerencsénk is legyen a talált gombamennyiséggel, a hatályos Erdőtörvény szerint személyenként és naponta 2 kilogrammnál többet szedni nem megengedett! Az ezt meghaladó mennyiség gyűjtéséhez az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulása szükséges. 

A pontos szabályozásról sok hasznos információt olvashatunk a Zalaerdő oldalán.

Mivel nagyon sok olyan mérgező gombafaj van, ami hasonlít más ehető gombákhoz, mindig érdemes biztosra menni és nem a véletlenre bízni. Ha az ismerősi körben nem is akad hivatalos gombaszakellenőr, gombaszezonban a termelői piacokon, vásárcsarnokokban mindig fellelhető egy szakember. Érdemes őket felkeresni és mindenképp hivatalos gombaszakellenőrrel bevizsgáltatni a talált gombát.

Ha piacon vásárolsz vadon termő gombát, nem kell aggódni. A termelői piacokon, vásárcsarnokokban vagy épp kirakodóvásárokon csak úgy lehet hivatalosan gombát árulni, ha azt vagy már bevizsgálta egy szakember vagy maga a gombaszakellenőr árulja. 

Reméljük, Te is kedvet kaptál a gombászáshoz és az erdei gomba fogyasztásához. Ne feledd, mindig csak megbízható forrásból vásárolj vadon termő gombát, ha pedig saját magad gyűjtöd, mindenképp vizsgáltasd be, mielőtt az asztalra kerül. 

A zalai erdők rengeteg csodát rejtenek, ha gombászni indulsz, érdemes nyitott szemmel járni, hisz akár csipkebogyót vagy más erdei csemegét is szedhetsz útközben. Ha az ehető gomba gyűjtése mellett, az erdőjárás is érdekel, mindenképp fusd át a megye legszebb erdejeit összegyűjtő cikkünket! 🙂

Fotó: Szabó Zsolt, Steyer Edina / Zalaerdő, Gelencsér Janka

A cikk 2021.10.14-én jelent meg először.

Minden domb mögött kincset találsz. Fedezd fel mindegyiket!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.