hirdetés

Erdei ehető gyümölcsök az őszi tájban – recepttel

Oszd meg másokkal is!

hirdetés

Az őszi erdőt járva nemcsak a lábunk alatt érdemes tűzetesebben körülnézni, szemmagasságban több erdei bogyós gyümölcs is akad, amit hasznos megismerni és gyűjteni az őszi túrázások alkalmával. Ám a színes bogyók csak akkor csábítsanak szedésre, ha biztonsággal felismered, hiszen akad több is, amelyik mérgező. Ahogy a gombászás, úgy az erdei gyümölcsök gyűjtése is alapos odafigyelést igényel. 

A legkönnyebben gyűjthető erdei kincseket gyűjtöttük össze most nektek egy csokorba.

Kezdjük a legismertebb őszi terméssel, ami nem más, mint a csipkebogyó

A természet ehető finomságai között méltán népszerű, azt is mondhatjuk, hogy már a gyerekek körében is ismert, hiszen mondókák és mesekönyvek kedvelt erdei szereplői. A csipkebogyót nem nehéz felismerni, így gyűjtése összeköthető egy erdei sétával. Bár nem is igazán erdőben terem, hiszen, ahhoz hogy termését megérlelje és bogyói szép pirosra színesedjenek, napfényre van szükség. Ezért a csipkebogyót és a legtöbb bogyós termést adó bokrot erdő-mező határán keresd. 

  • Erdei ehető gyümölcsök - csipkebogyó
  • Ehető erdei gyümölcsök - Kökény bokor
  • Szederlekváros piskótatekercs

Sőt, a vadrózsa, amit egyes területeken hecsedlinek, Zalában pedig csicskenyének neveznek, gyakori vendég a kiskertekben is. Tavasszal lágy rózsaszínes virágaival díszít, ősszel téglapiros bogyóival. C vitamin tartalma kiemelkedő, ami pont jókor jön az őszi, téli időszakban. 

Készülhet belőle hecsedli lekvár és szörp, ami nem csupán különleges csemege, de kimondottan egészséges is. A csipkebogyó feldolgozásához meglehetősen nagy türelem kell, mivel a tisztítást passzírozás követi, majd a főzési folyamatok.  

Legegyszerűbb felhasználási módja, ami nem okoz nehézséget, ha teaként fogyasztod. Egy tálcán, nagyobb méretű szitán egymás mellé téve szellős helyen szárítsd meg, így elkerülhető, hogy bepenészedik, majd csatos üvegben, kiürült befőttes üvegben tárold. 

Tudtad?

A csipkebogyó kiemelkedően magas C vitamin tartalmát az első fagyokig őrzi meg, éppen ezért ilyenkor még meglehetősen savanyú az íze. Amikor már fagyosak a bogyók, megnő a cukortartalmuk, állaguk lisztes lesz. Ebben az állapotában a magjával együtt csipkebogyó liszt is készíthető.

Szederlekváros piskótatekercs
Szederlekváros piskótatekercs

Kékek, lilák, pirosak – erdei gyümölcsök a bozótosban majd a fazékban

Ha szívesen járod az erdőt, mezőt biztosan találkoztál már a nyár derekán érni kezdő erdei vagy más néven vadszederrel. Ha másképp nem jut eszedbe, csak idézd fel azt a növényt, amelyik néhol áthatolhatatlan bozótosként – vagy, ahogy Zalában mondják: csekmet – állja utadat, amikor épp egy rövidebb ösvényt keresnél. 

Érdekel, hogy mi is az a csekmet és más érdekes, furcsa szavakat mire használnak Zala megyében? Olvasd el cikksorozatunkat érdekes zalai kifejezésekről: 

Hömbölődik a kágyiló – avagy azok a szeretett zalai szavak

Igen jól rempül a csepőtés – az imádott zalai szavak 2. rész

Ahogy a kiskerti bogyós gyümölcsökből, úgy vadon termő társaikból is fantasztikus lekvárok készíthetők, amik később pompás töltelékként kerülhetnek palacsintába, piskótekercsbe, linzerek tetejére. 

Gyűjtésük augusztustól indulhat, az erdei szeder már ebben a hónapban szedhető, a kökény szeptember végén kezd halvány liláskék színével feltűnni a mezők szélén, leginkább szúrós sövényt alkotva. 

A kökény igazán csak jóval később lesz finom csemege, ehhez meg kell várni az első fagyos reggeleket. Ha az első dér megcsípi veszít fanyar ízéből, de C vitamin tartalma miatt mindig megmarad savanykás erdei gyümölcsnek. 

Tipp:

Mindegyik ehető erdei gyümölcsre igaz, hogyha lekvárt készítesz belőle kockázz közé néhány almát, akár a vadalma is pompás kísérője. Az alma pektin tartalmával természetes módon segíti a dzsemek sűrítését, semleges íze nem befolyásolja a fő erdei ehető gyümölcsök aromáját.

Az erdei szeder és a kökény nem csak finom, jól mutat a sütikben is

Friss szedésből, vegyesen is felhasználhatod a szedret és a kökényt, ha egyszerű, de mutatós sütit alkotnál családodnak, vendégeidnek. A francia eredetű galette egy felül nyitott omlós pite, körben felhajtogatva mintha csak egy fészek lenne, amibe mindenféle finomság tölthető. Ügyelj rá, hogy a kökény belsejében mag van, így felhasználás előtt attól szabadítsd meg.

Recept: 

  • 250 g liszt, 50 g nádcukor, 150 g vaj vagy margarin 
  • csipet só 
  • 3-4 evőkanál tejföl vagy növényi tejszín

Töltelék:

  • 500 g erdei gyümölcs vegyesen, ha nem tudtál ennyit szedni, vagy elfogyott útközben almával kiegészítheted
  • 2-3 evőkanál durvára aprított dió
  • 3 evőkanál nádcukor
  • ízesítésnek fahéj

A tészta összetevőit kézzel gyúrd egynemű masszává, süthetsz belőle egy nagyobb vagy több kisebb galette-t. Nyújtsd kerek formára a tésztát, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. A cukorral, fahéjjal és dióval elkevert tölteléket kanalazd rá, hagyj pár centis részt üresen, ami a perem felhajtogatásához kell. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt elkészül. 

Ehető erdei gyümölcsök - Kökény bokor
Ehető a kökény is.

Az őszi táj színezői: ismert és kevésbé ismert ehető erdei gyümölcsök 

A kökény nem csak kékes-lilás színével nyújt pazar látványt a színesedő erdei lombok közelében, hanem egészségvédő hatásai is kiemelkedőek. 

Emiatt főképp nyersen érdemes egy-egy túra alkalmával belekóstolni, de egyre több módon dolgozzák fel a klasszikus kökénylekvár mellett kökénymagolajként. Sőt kökénypálinka formában is üvegbe kerülhet. 

A galagonya is sokak által ismert őszi erdei termés, jótékony hatásai miatt májusban virágát gyűjtik, pirosas-barnás bogyói szeptembertől érnek. Apró bogyóit szárítva teaként a legegyszerűbb felhasználni.

Még egy piros erdei gyümölcs, amit érdemes gyűjteni, – a fő érési időszak nyár vége, kora ősz – ez pedig nem más, mint a húsos som. A 3-6 méter magasra is megnövő cserjéről alacsonyabb, lehajló ágairól elérhető a termés, a magasabb példányok tetején beérő som bogyó a madarak csemegéje lesz. Miután beérett elkezd potyogni, így végső esetben a földről is szüretelhető, ez esetben alapos mosás után fogyaszd. Ebből az erdei gyümölcsből is többnyire lekvár készül, de a sompálinka vagy likőr is igazán különleges csemege. 

Az erdei gyümölcsök szedésénél fontos tudni, hogy személyes felhasználásra naponta maximum 2 kg szedhető fejenként.

Szívesen olvasnál a zalai vidékre jellemző gasztronómiai fogásokról és készítésükről? A legismertebb zalai ételről ebben a cikkben írtunk: 

“Érzésre lányom” – ilyen egy tál igazi dödölle

Fotók: Márton Anikó

A cikk 2021.09.29-én jelent meg először.

Minden domb mögött kincset találsz. Fedezd fel mindegyiket!

hirdetés

Kövesd a Szeretünk Zalát!

Szóban forgó történések

hirdetés
hirdetés

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.