hirdetés

Zalai finomfalatok recept – A legropogósabb prószabundás sertésszelet

zalai finomfalatok

Oszd meg másokkal is!

hirdetés

Minden tájegységnek megvannak a saját, jellegzetes ételei, amelyek az adott vidék nevét is viselik – így van ez Zalában is. A zalai finomfalatok az egyik legkedveltebb helyi specialitás. A fűszeres sertésszeletet egy ropogós, burgonyás prószabunda öleli körbe, amelyet nem is olyan nehéz elkészíteni, de persze némi érzék nem árt hozzá. Ha szereted a laktató és hagyományos ételeket, ezt mindenképp próbáld ki!

Zalai finomfalatok recept

Hozzávalók

  • 4 szelet sertéskaraj
  • 0,5 kg burgonya
  • 1 db tojás
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 1 db kefir (ha túl sűrű, akkor 2 db)
  • só, bors
  • olaj a sütéshez
zalai finomfalatok hozzávalók
Egyszerű hozzávalók, amiket te is megtalálsz otthon.

Elkészítés

  1. Prószabunda elkészítése: A tojást, a kefirt és a lisztet összekeverjük, majd pihentetjük, amíg előkészítjük a burgonyát.
  2. Burgonya előkészítése: A krumplit meghámozzuk, almareszelőn lereszeljük, megsózzuk, majd kinyomkodjuk a levét, és hozzáadjuk a kefires masszához. Borssal és fokhagymával ízesíthetjük.
  3. Hús előkészítése: A hússzeleteket kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, majd vékonyan lisztbe forgatjuk.
  4. Sütés: Az olajat felforrósítjuk, a lisztezett hússzeleteket a prószabundába forgatjuk, és aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.

Tálalási tippek

  • Tejföl és sajt: A tetejére kanalazott tejföl és reszelt sajt még ízletesebbé teszi.
  • Lilahagyma: Aprított lilahagymával még karakteresebb ízt adhatunk az ételnek, de ugyanez igaz a fokhagymára is.
  • Salátával vagy rizzsel: Egy könnyű vegyes saláta tökmagolajjal vagy egyszerű főtt rizs tökéletes köret hozzá.
zalai finomfalatok
Salátával és rizzsel is nagyon finom és tartalmas étel.

Miért érdemes kipróbálni ezt a zalai finomfalatok receptet?

  • Egyszerű és gyors elkészítés: Nem igényel különleges alapanyagokat vagy hosszadalmas előkészületeket, hisz alapélelmiszerek kellenek hozzá, mint a krumpli vagy a karajszelet. Ha épp nincs kefired, akkor natúr joghurttal is elkészítheted.
  • Hagyományos magyar ízek: A prósza ropogóssága és a fűszeres sertéshús tökéletes párost alkot. És hogy lesz ennyire ropogós? A bőséges krumplitól és attól, hogy almareszelőn reszeljük le, nem kisebb fokú reszelőn.
    Ha bevált receptet választanál, akkor lesd meg a göcseji prósza receptünket. 
  • Laktató és kiadós: Egyetlen szelet is bőségesen elegendő egy étkezéshez, hisz húsos és krumplis egyszerre. 

Mi ezt a fogást beválogattuk az 5+1 hagyományos zalai fogások közé, amiket muszáj megkóstolnod, úgyhogy hajrá, készítsd el otthon! 

fotók: Kása Andrea, Szeretünk Zala

A cikk 2025 03.26-án jelent meg először.

hirdetés

Kövesd a Szeretünk Zalát!

Szóban forgó történések

hirdetés
hirdetés

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.