Balaton-parti strandok zalában

Itt vannak a legjobb Balaton-parti strandok Zalában

Balaton-parti strandok zalában

Végre tényleg itt van az igazi nyár, ilyenkor pedig a zalai Balaton part csak Téged vár! Veszprém és Somogy megye mellett Zalának is jutott egy kis saját rész a Magyar tengerből, aminek a strandjait érdemes a nagy melegben úticélul választanunk. Ebben a cikkben a legjobb balatoni strandokat gyűjtöttük össze, amihez nem kell kimozdulnod a kedvenc megyénkből.

Keszthelyi Városi strand és a Szigetfürdő

Keszthelyen több figyelemre méltó és különleges strand is van, de a város rejtett kincse nem más mint a múltat idéző Szigetfürdővel is büszkélkedő Városi strand. Az ide látógatók a vízpartot könnyen megközelíthetik, legyen szó bármilyen közlekedési eszközről. A strand a balatoni kerékpárút közvetlen közelében, néhány perc sétára a busz és vasúti megállótól, több helyen árnyékos parkolókkal várja a felfrissülni vágyókat. Ahogy sétálunk a strand bejárata felé, a nyári napokon, olyan igazi balatoni hangulat tölti fel az embert, ameddig végigsétál a sétálóutcán elhelyezkedő éttermek, fagyizók és pavilonsor mellett. 

Keszthely Balaton-part madártávlatból
Keszthely Balaton-part madártávlatból

Ha már látjuk a vizet, balra fordulva a Keszthelyi óriáskerék monumentális alakja ragadja meg a tekintetet. Utunkat egyenesen folytatva kisétálhatunk a mólóra, de ha fürödni jöttünk, még ez előtt forduljunk jobbra, hiszen itt találjuk a strand bejáratát. A vízparton bőven találunk helyet napozásra, válogathatunk, hogy a gyerekek számára kiépített homokos rész közelébe, vagy inkább csendesebb fás területre telepedünk-e le. Ha megéhezünk a strand területén bőven akad majd hamisítatlan balatoni büféáru, kis pihenés után pedig sportolhatunk is a kiépített kosár, röplabda és tollas pályák egyikén. 

Ha pedig a strand után egy kis felfeledezésre vágyik az ember, érdemes azt a Szigetfürdővel kezdeni, majd folytatni azt Keszthely különleges látnivalóival.

Szigetfürdő - Keszthelyen
Szigetfürdő – Keszthelyen

Családoknak ideális a Diási Játékstrand

Keszthelyről tovább haladva a Balaton északi partján, ne hagyjuk ki Gyenesdiás hangulatos települését sem, ahol szintén találunk majd kedvünkre való vízparti helyeket. A gyenesi Lidó strand mellett gyermekprogramokkal, játszóterekkel és animációs foglalkozásokkal várja a strandolni vágyókat a Diási Játékstrand. Ha autóval érkezünk, a 71-es útról letérve közelítjük meg a partot, de ide is érkezhetünk kerékpárral vagy vonattal is, hiszen a közelben halad el a kerékpárút és a vonatsínek is. 

Diás Játékstrand
Diási Játékstrand

Tudtad? Gyenesdiás területén már az újkőkorszakból is találtak leleteket, majd később római szálláshely és avarok lakta település is volt a kis Balaton parti település. Vajon már akkor is strandoltak az itt lakó őseink?

A strandon bőven találunk helyet a szépen nyírt gyepen napozásra, de a sok fának köszönhetően a gyerekek és az érzékenyebb bőrűek is találnak maguknak árnyékot még a legnagyobb tömegben is. Büfékből természetesen itt is van bőven választék, ahogy sportolási lehetőségből is kijut a nyaralóknak, szárazföldön és vízben egyaránt.

Tipp: A strandtól néhány száz méterre találod az Első Balatoni Hal-és Termelői Piacot, ahol hétvégén termelői piaccal, napközben és esténként pedig kézműves burgerrel, harcsa chips-szel és még sok-sok finom étellel és itallal várnak az ide települt vendéglátóhelyek.

Irány szörfözni Vonyarcvashegyre

Tovább haladva utunkon semmiképpen se hagyjuk ki a Balaton Kerékpárbarát strand címet szerzett Vonyarci Lidó strandot. A vízpart egyik különlegessége, hogy a szárazföldi szórakozások mellett nagy hangsúlyt kapnak a vízi sportok is, hiszen itt akár szörfözni is megtanulhatunk, vagy kipróbálhatjuk magunkat a vízisí világában. 

A parton nyugodtan ledőlhetünk napozni egyedül vagy többedmagunkkal. A büfékben csillapíthatjuk az éhségünket egy friss lángossal, ami után elmaradhatatlan kellék az ebéd lezárásához, a porcukorral megszórt palacsinta is. A homokos partszakaszt kisgyermekkel is élvezni fogjuk, vagy vehetjük az irányt a több emelet magas kanyargós csúszda felé is. 

Vonyarcvashegy strand
Vízi sportokban is gazdag a vonyarci strand

A vonyarcvashegyi Lidó strandon kicsik és nagyok egyaránt jól fogják érezni magukat és akár különleges vízi sportokban is kipróbálhatják magukat. 

Badacsonyi panoráma strandolás közben?

Ebben is részed lesz, ha ellátogatsz a Balatongyöröki strandra. Közeledve a part felé, a település hangulata már a kezdetektől magával ragad, ezt garantálom. A sétáló utcaként is szolgáló Kossuth Lajos utca megőrizte a hagyományokat és felújítva a nádtetős vályogházakat, új értelmet adott nekik éttermek és pavilonok formájában. A varázslatos kis étterem köz esténként zenével, és kellemes illatokkal csábítja maradásra a strandról hazafelé tartó nyaralókat. 

Balatongyöröki strand
Badacsonyi kilátás a balatongyöröki strandon

A györöki strandot a korábbiakhoz hasonlóan bármivel könnyen megközelíthetjük. A bátrabb vonattal érkezők akár már a kabinjukban átvehetik a fürdőruhájukat, ugyanis a vonat olyan közel áll meg a strandhoz, hogy kis túlzással akár egyből a vízbe ugorhat az ember. Belépve a strandra hosszan elnyúló partszakaszt látunk majd, aminek közelebbi részén lassan mélyülő homokos és kavicsos partot alakítottak ki, tovább sétálva pedig a fákkal és büfékkel tarkított füves részen kereshetünk magunknak idális pihenőhelyet. Ha ezt választjuk, akkor amellett, hogy a nedves levegő hűsítő hatását érezzük majd a bőrünkön, a Badacsony csodás panorámájában is gyönyörködhetünk, ami igazán különlegessé teszi az élményt. 

A strandot folyamatosan fejlesztik, több hangulatos étteremmel is büszkélkedhet, melyek esténként zenével kedveskednek az ide látogótóknak. A területen emellett helyet kapott egy apartman ház is, ha valaki több napig is maradna a györöki parton. 

Ugyan kis szeletet birtokol szeretett megyénk a balaton partból, de annál különlegesebb és hangulatosabb vízparti feltöltődéssel várja mindazokat, akik ide látogatnak. A cikkben említett strandok mellett a többit is jó szívvel ajánljuk, ebben a melegben pedig nincs is jobb annál, mint egy hűsítő fürdő az ország legnagyobb tavában, ráadásul mindezt Zalában. 🙂

Fotó: Belovári András, Adorján Flóra, Pocsai B. Ábel, gyenesdias.info.hu, vonyarcvashegy.hu, balatongyorok.hu, Kis-Balázs Szabina

A cikk 2021.06.22-én jelent meg először.

“Minden domb mögött kincset találsz!” Fedezd fel mindegyiket!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta: