Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

Virágzó újburgonya

Mi terem a kertben júniusban?

Virágzó újburgonya

Június az a hónap, ahol már egy nagyon kicsit hátra dőlhetünk a kerti munkák terén. Már kikerült minden palánta, elvetettük az összes nyári zöldséget, már csak türelemmel kell várni, hogy minden elvetett magból zöldség teremjen. Persze a várakozás mellett, már júniusban is számos finomságot élvezhetünk a kertből – ezeket, és néhány kertészkedős gondolatot szedtük össze most nektek.

Mit terem a kertben júniusban?

A saláta szinte egész évben terem, ha jól alakítjuk ki a kertünkben a körforgást.

Érdemes többféle fajtát, különböző helyeken kipróbálni. 

A fejes salátaféléket célszerű előbb edénybe elvetni, majd onnan tovább palántolni, hogy legyen elegendő terük a növekedéshez akár szabadföldben, akár fóliasátorban termesztjük.

Ha tuti biztosra szeretnétek menni, akkor válasszatok tépősalátát, mert azok ellenállóbbak, és ha csak az alsó leveleket szedjük, akkor tovább is teremnek. 

Nyári tépősaláta frissen a kertből
Nyári tépősaláta frissen a kertből

Ami nélkülözhetetlen a kertben: a hagyma


A hagymát elrakhatjuk akár ősszel is, hogy következő húsvétra legyen zöldhagymánk, és hogy nyár elejére, a bográcsozós időszakra már a sajátunkból tudjunk főzni. Áprilistól júniusig bármikor dughatunk el hagymákat, hogy folyton legyen utánpótlás. És mivel a hagyma védőnövény, ezért a paradicsom, paprika és káposztafélék mellé is ültethetünk, nem csak az ágyásokba.

A fokhagymából szintén van őszi és tavaszi verzió.

Az ősszel elvetett fejekből júniusban már szedhetünk, és készülhetnek a csodaszép fonatok. 

Júniusban szüretelhetjük a cukorborsót is. 

Nem ismerős ez a kifejezés? A zöldborsóra gondolunk, mi így hívjuk Zala megyében. Ha kíváncsi vagy, milyen egyedi nyelvjárást használnak a megyében, ajánljuk a szeretett zalai szavakat felvonultató írásunkat.

A cukorborsó szintén olyan zöldség, amit akár ősz végén földbe tehetünk, hogy minél hamarabb teremjen, de tavasszal is érdemes elvetni egy-egy sort.

Bár a paprikaszezon csak júliusban, augusztusban tombol igazán.

Ha időben elvetettük a magokat, és szépen gondoztuk a palántákat, akkor már biztosan júniusban is ehetünk néhány darabot a bokrokról. Élvezzük ki minden egyes darabját, majd jöhet a bogrács, a grill, a lecsó. 

Paprikatövek a fóliasátorban
Paprikatövek a fóliasátorban

A csemege uborka és a kígyóuborka is termőre fordul júniusban.

A titkuk, hogy bőségesen öntözzük őket, és hogy inkább késsel szedjük le az uborkákat. A nagy terméshozamig pedig keressük ki a kedvenc csalamádé és savanyúság receptünket.

Uborkaháló uborkával
Uborkaháló uborkával

A hónapos reteknek főként tavasszal van szezonja, de ha olyan helyet találunk neki, ahol nem süti végig a nap, akkor még júniusban is szép példányok teremhetnek a kertben. És ne feledkezzünk el a jégcsapretekről és vajretekről sem, mert otthon is ugyanolyan nagyokat lehet termelni, mint a boltban kaphatók.

Cukkini és főzőtök: minden az időzítésen múlik

Azaz, ha már szép nagy palántát neveltünk a lakásban vagy a fóliasátorban és úgy ültettük ki, akkor már teremhetnek kint a tökfélék.

Újburgonya a láthatáron

Többféle vetőburgonyát találunk a boltokban (és persze ott van a sajátunk is, ha raktunk félre „magnak”), ezekből a korai újburgonyák és bio verziók már júniusban szedhetők, így készülhet a finom petrezselymes burgonya köretnek.

Virágzó újburgonya
Virágzó újburgonya

Sárgarépa, petrezselyem a levesbe

Ha időben elvetettük a répamagokat, akkor júniusban már friss sárgarépával és petrezselyemmel ehetjük a cukorborsó levest. A répafélékhez a legjobb trükk, ha feltöltjük a magoknak szánt részt, akárcsak a krumpli esetében, majd abba vetjük el és csak vékonyan morzsoljuk rá a földet. 

Sóska és spenót, ami folyton terem

Az idei év nagyon kedvez a folyton termő zöldeknek is, mint a sóska és a spenót, hisz ragyogó időnk volt és elegendő eső is. Ezeket a növényeket érdemes gyakran szedni, hogy folyamatosan teremjen, és ne hagyjuk, hogy felmenjen magba. Mindkettő jól bírja a fagyasztást, így ha épp unjuk már, akkor eltehetjük télire.

Zöldellő fűszer- és gyógynövények

Az otthon készült ételek mitől lehetnek még finomabbak? Hát persze, hogy a kertben termő zöldfűszerekkel. 
Ha szerencsések vagyunk, akkor egész évben sikerül életben tartani a bazsalikomot, majorannát, oregánót, de ha nem, akkor június az a hónap, amikor a tavasszal elvetett fűszernövényeink már biztosan teremnek. 

Érdemes tudni azt, hogy növényeinket a fűszerekkel is védhetjük. Akárcsak a hagymát, ültessük el a bazsalikomot is több helyre a kertben, mert a benne lévő illóanyag jó hatással van a növényekre, az erős illata miatt pedig több rovar elkerüli a környékét is. Júniusban is szépen zöldell a citromfű, a menta, a zsálya, ha szépen gondozzuk őket. Vágjuk, szedjük őket gyakran és készítsünk belőle szörpöt, likőrt vagy csak szárítsuk le teának.

A piros gyümölcsök szezonja

A zöldségek mellett jó néhány gyümölcs terem júniusban.

Még találunk a kertekben epret, de már piroslanak a cseresznyefák és meggyfák, szépen alakul a málna és a ribizli. Na és persze, ahol sikeresen túlélte az időjárást, ott már terem a finom őszibarack és kajszibarack is.

A fenti zöldségek mind teremhetnek a kertünkben, de ha esetleg eddig nem volt időnk foglalkozni vele, akkor sincs késő! 

Ha van egy nagyobb edényetek a teraszon vagy pár lépésnyi kert, akkor lessétek meg a helyi termelői piacot, mert mindenféle csodás palántákat lehet venni, amivel már kevesebb a gond, a kockázat, csak ki kell ültetni.


És ha tényleg a két kezetek gyümölcsét (és zöldségét) szeretnétek enni, akkor tervezzétek meg a kertet úgy, hogy összeszeditek mi teremhet a kertben júliustól egészen jövő tavaszig, és készítsétek aszerint össze a kertet, teraszt.

Mert az biztos, hogy minden egyes otthon termett zöldség öröm, és megéri a bele fektetett energia!

Fotó: Kása Andi

“Minden domb mögött kincset találsz!” Fedezd fel mindegyiket!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.