Június az a hónap, ahol már egy nagyon kicsit hátra dőlhetünk a kerti munkák terén. Már kikerült minden palánta, elvetettük az összes nyári zöldséget, már csak türelemmel kell várni, hogy minden elvetett magból zöldség teremjen. Persze a várakozás mellett, már júniusban is számos finomságot élvezhetünk a kertből – ezeket, és néhány kertészkedős gondolatot szedtük össze most nektek.
Mit terem a kertben júniusban?
A saláta szinte egész évben terem, ha jól alakítjuk ki a kertünkben a körforgást.
Érdemes többféle fajtát, különböző helyeken kipróbálni.
A fejes salátaféléket célszerű előbb edénybe elvetni, majd onnan tovább palántolni, hogy legyen elegendő terük a növekedéshez akár szabadföldben, akár fóliasátorban termesztjük.
Ha tuti biztosra szeretnétek menni, akkor válasszatok tépősalátát, mert azok ellenállóbbak, és ha csak az alsó leveleket szedjük, akkor tovább is teremnek.
Ami nélkülözhetetlen a kertben: a hagyma
A hagymát elrakhatjuk akár ősszel is, hogy következő húsvétra legyen zöldhagymánk, és hogy nyár elejére, a bográcsozós időszakra már a sajátunkból tudjunk főzni. Áprilistól júniusig bármikor dughatunk el hagymákat, hogy folyton legyen utánpótlás. És mivel a hagyma védőnövény, ezért a paradicsom, paprika és káposztafélék mellé is ültethetünk, nem csak az ágyásokba.
A fokhagymából szintén van őszi és tavaszi verzió.
Az ősszel elvetett fejekből júniusban már szedhetünk, és készülhetnek a csodaszép fonatok.
Júniusban szüretelhetjük a cukorborsót is.
Nem ismerős ez a kifejezés? A zöldborsóra gondolunk, mi így hívjuk Zala megyében. Ha kíváncsi vagy, milyen egyedi nyelvjárást használnak a megyében, ajánljuk a szeretett zalai szavakat felvonultató írásunkat.
A cukorborsó szintén olyan zöldség, amit akár ősz végén földbe tehetünk, hogy minél hamarabb teremjen, de tavasszal is érdemes elvetni egy-egy sort.
Bár a paprikaszezon csak júliusban, augusztusban tombol igazán.
Ha időben elvetettük a magokat, és szépen gondoztuk a palántákat, akkor már biztosan júniusban is ehetünk néhány darabot a bokrokról. Élvezzük ki minden egyes darabját, majd jöhet a bogrács, a grill, a lecsó.
A csemege uborka és a kígyóuborka is termőre fordul júniusban.
A titkuk, hogy bőségesen öntözzük őket, és hogy inkább késsel szedjük le az uborkákat. A nagy terméshozamig pedig keressük ki a kedvenc csalamádé és savanyúság receptünket.
A hónapos reteknek főként tavasszal van szezonja, de ha olyan helyet találunk neki, ahol nem süti végig a nap, akkor még júniusban is szép példányok teremhetnek a kertben. És ne feledkezzünk el a jégcsapretekről és vajretekről sem, mert otthon is ugyanolyan nagyokat lehet termelni, mint a boltban kaphatók.
Cukkini és főzőtök: minden az időzítésen múlik
Azaz, ha már szép nagy palántát neveltünk a lakásban vagy a fóliasátorban és úgy ültettük ki, akkor már teremhetnek kint a tökfélék.
Újburgonya a láthatáron
Többféle vetőburgonyát találunk a boltokban (és persze ott van a sajátunk is, ha raktunk félre „magnak”), ezekből a korai újburgonyák és bio verziók már júniusban szedhetők, így készülhet a finom petrezselymes burgonya köretnek.
Sárgarépa, petrezselyem a levesbe
Ha időben elvetettük a répamagokat, akkor júniusban már friss sárgarépával és petrezselyemmel ehetjük a cukorborsó levest. A répafélékhez a legjobb trükk, ha feltöltjük a magoknak szánt részt, akárcsak a krumpli esetében, majd abba vetjük el és csak vékonyan morzsoljuk rá a földet.
Sóska és spenót, ami folyton terem
Az idei év nagyon kedvez a folyton termő zöldeknek is, mint a sóska és a spenót, hisz ragyogó időnk volt és elegendő eső is. Ezeket a növényeket érdemes gyakran szedni, hogy folyamatosan teremjen, és ne hagyjuk, hogy felmenjen magba. Mindkettő jól bírja a fagyasztást, így ha épp unjuk már, akkor eltehetjük télire.
Zöldellő fűszer- és gyógynövények
Az otthon készült ételek mitől lehetnek még finomabbak? Hát persze, hogy a kertben termő zöldfűszerekkel.
Ha szerencsések vagyunk, akkor egész évben sikerül életben tartani a bazsalikomot, majorannát, oregánót, de ha nem, akkor június az a hónap, amikor a tavasszal elvetett fűszernövényeink már biztosan teremnek.
Érdemes tudni azt, hogy növényeinket a fűszerekkel is védhetjük. Akárcsak a hagymát, ültessük el a bazsalikomot is több helyre a kertben, mert a benne lévő illóanyag jó hatással van a növényekre, az erős illata miatt pedig több rovar elkerüli a környékét is. Júniusban is szépen zöldell a citromfű, a menta, a zsálya, ha szépen gondozzuk őket. Vágjuk, szedjük őket gyakran és készítsünk belőle szörpöt, likőrt vagy csak szárítsuk le teának.
A piros gyümölcsök szezonja
A zöldségek mellett jó néhány gyümölcs terem júniusban.
Még találunk a kertekben epret, de már piroslanak a cseresznyefák és meggyfák, szépen alakul a málna és a ribizli. Na és persze, ahol sikeresen túlélte az időjárást, ott már terem a finom őszibarack és kajszibarack is.
A fenti zöldségek mind teremhetnek a kertünkben, de ha esetleg eddig nem volt időnk foglalkozni vele, akkor sincs késő!
Ha van egy nagyobb edényetek a teraszon vagy pár lépésnyi kert, akkor lessétek meg a helyi termelői piacot, mert mindenféle csodás palántákat lehet venni, amivel már kevesebb a gond, a kockázat, csak ki kell ültetni.
És ha tényleg a két kezetek gyümölcsét (és zöldségét) szeretnétek enni, akkor tervezzétek meg a kertet úgy, hogy összeszeditek mi teremhet a kertben júliustól egészen jövő tavaszig, és készítsétek aszerint össze a kertet, teraszt.
Mert az biztos, hogy minden egyes otthon termett zöldség öröm, és megéri a bele fektetett energia!
Fotó: Kása Andi