Lilahagyma, vöröshagyma és fokhagyma

Itt a zöldségszezon! Mi terem a kertben júliusban?

Lilahagyma, vöröshagyma és fokhagyma

Csakúgy repülnek a hónapok! Nemrég még tojást és sonkát falatoztunk újhagymával és friss retekkel, most pedig itt a nyár második hónapja, itt a zöldségszezon. Bár idén is nagyon szeszélyes az időjárás, de lassan helyre áll a rend és számos finomságot ehetünk kertjeinkből vagy a termelői piacokról. Lássuk ezeket!

Saláta minden mennyiségben

A salátafélék szinte egész évben jól érzik magukat a földben, így érdemes többször, többfélét vetni. Tépő, fodros, tölgylevelű, május királya… még hosszan sorolhatnám hány féle magot vehetünk a gazdaboltban, a lényeg, hogy folyamatosan legyen, mert nem lehet betelni vele! Minden zsenge levélben ott a napsütés íze, és mondani sem kell, hogy sokkal gazdaságosabb otthon termeszteni, mint bolti mixet venni. 

És ha már saláta, akkor érdemes megemlíteni az uborkát is, mert végre frissen ehetjük a ropogós csemegeuborkát és kígyóuborkát is. Elkészülhet végre az igazi uborkasaláta, készülhet az ecetes és kovászos uborka és mindenféle csalamádé ha már ilyen sok a zöldség a kertben.

  • Szalagos tépősaláta frissen a kertből
  • Csípős almapaprika frissen a fóliasátorból
  • Lilahagyma, vöröshagyma és fokhagyma
  • Kígyóuborka, ami néhány nap alatt be is érik
  • Érik már a manó paradicsomok
  • A telek Petőhenyén

Levesek gazdagon

Végre már minden terem, ami kell egy gazdag hús- vagy zöldséglevesbe. Sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller, karalábé, ezek mind frissek, ropogósak és sokkal ízletesebbé teszik leveseinket. És ne feledkezzünk el a cukorborsóról sem (Zalában így hívjuk a zöldborsót), mert nincs is jobb egy friss borsóból és répából készült levesnél, főleg, ha abba friss erdei gomba is kerül.

Hagymát hagymával!

A tavasz során az újhagyma a sláger, júliusra viszont ezek megnőnek és mindenbe friss vörös- és lilahagymát tudunk tenni. Bár kiszedni még nem kell őket, felhasználni már fel lehet, így mehetnek a grillrácsra, a pörkölt alá, saslikba vagy a zsíros kenyérre.

A tavaszi fokhagymát ekkortájt kell kiszedni a földből – ami egyébként nem is olyan könnyű menet ekkora szárazságban –, de megéri minden csepp munka, mert a házi fokhagymával megkent pirított kenyérnél nehezen találunk egyszerűbb és finomabb csemegét.

Lilahagyma, vöröshagyma és fokhagyma
Lilahagyma, vöröshagyma és fokhagyma

Csillag, spárga, lopó? Tökök a láthatáron

Az olajtökön és a sütőtökön kívül már elérhető zöldség a kertben az összes tökféle: a patiszon, másnéven csillagtök, mely az egyik legfinomabb zöldség rántva, már van spárgatök, melyből általában kapros tökfőzelék készül, és növekszik a cukkini, amit egyre többféleképpen használunk fel, például készíthetünk belőle prószát, pizzát, sajtot és spagettit a megszokott rántott cukkinin kívül.

Mindenki másképp csinálja

Ha nyár, akkor paprika és paradicsom. Ha paprika és paradicsom, akkor lecsó! Abban biztosak vagyunk, hogy szinte minden magyar asztalra kerül lecsó a nyár során, maximum mindenki másképp készíti. 

Bár nagyon sok helyen tudunk magyar paprikát és paradicsomot venni az év során, mégis alig várjuk a nyarat, mert sokkal finomabb az, amit a nap érlelt meg.

Érdekel a vidéki kertészkedés “tudománya”? Kukkants bele a Vidéki Élet magazin rovatába!

Csípős almapaprika frissen a fóliasátorból
Csípős almapaprika frissen a fóliasátorból

A lekvárlobbi

Cseresznye, meggy, málna, áfonya, ribizli, josta, egres a július főszereplői, de már nagyon finom barackokat és dinnyéket is találhatunk a kertben és a piacokon. 

Bödőcs Tibort megidézve a nyári gyümölcsszezon egyben harc is a gyümölcsért vidéken. Jön a szörpök, lekvárok, kompótok, fagyasztott gyümölcsök tábora és jön a cefre tábor. Szerencsére mindkettő elfér egymás mellett, csak legyen jó a termés!

Az ételek megízesítői

Szinte egész évben csodásan terem néhány fűszernövény fajta, mégis a nyár a főszezonjuk, ekkor sokkal nagyobbra bokrosodnak. 

Bazsalikom, kapor és borsikafű illat lengi be a kerteket, melyek a legfinomabb ízesítői a kertben elkészített ételeinknek. A citromfű, menta, zsálya pedig a nyári italokat dobja fel. 

Ha nincs saját kerted és zöldség a kertben, érdemes felkeresned Zala megye termelői piacait, ahol minden fent említett vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt megtalálsz!

Vagyok olyan szerencsés, hogy idén már elmondhatom, kertes családi házban élek egy csodálatos Zala megyei faluban, Pethőhenyén. Egy korábbi cikkben megtaláljátok Pethőhenye történetét, látnivalóit, hamarosan induló blogomon a kertünket mutatom be nektek: Kertikonyha – Mesék és receptek egy zalai kertből.

Fotó: Kása Andi

A cikk 2021.07.19-én jelent meg először.

Minden domb mögött kincset találsz! Fedezd fel mindegyiket!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta: