Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

Túrázz az Országos Kéktúra zalai szakaszán!

Mit nézz meg az Országos Kéktúra zalai szakaszain?

Túrázz az Országos Kéktúra zalai szakaszán!

A Zalában való kalandozásnak egyik kihagyhatatlan eleme az Országos Kéktúra látnivalóinak bejárása. Nemcsak a zalai dombokra, de a Balaton-felvidék tanúhegyeire is ritka perspektivából lehet rálátni. Sőt a Festeticsek hagyatéka, és számos vár mellett egy több száz éves izraelita temető, és Európa legnagyobb sztúpája is helyet kap az útvonalon. Érdemes felkerekedni és végig járni! Mármint, tényleg… Nem fogod megbánni, garantáljuk!

Az Országos Kéktúra Zalában

Az Országos Kéktúra zalai szakasza Veszprém megyéből indul és ugyan ide tér vissza, egy nagyobb karéjt képezve a zalai dombokba. Egy igen színes kirándulásról van szó, hiszen a sík terep mellett rengeteg megmászandó domb és ezzel együtt kilátás is vár ránk. Sőt számos fürdési lehetőség, közel ezer éves várak és szokatlan épített látnivalók is tarkítják a zalai szakaszokat. Mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy próbálj a lehető legtöbb időt rászánni. Ha pedig egyben nem is tudod bejárni, akkor kisebb szakaszokban érdemes lesz vissza-vissza járnod.

Hogyan épül fel a zalai Országos Kéktúra?

Az első (OKT 3-as) szakasz Sümegtől egészen Keszthelyig tart, érintve a Sarvaly Erdészházat, Zalaszántót, Rezit, Karmacsot és Hévízt. A táv hosszúságából adódik, hogy több napos túrára kell készülni, hiszen egy aránylag hosszabb, 45,3 kilométeres szakaszról van szó, aminek teljesítése 12-14 órányi menetelést igényel. 


A második (OKT 4-es) szakasz Keszthelytől a Balaton-felvidék fővárosáig, Tapolcáig tart. A túra során olyan kistelepülések hangulatát élhetjük át, mint Vállus és Lesenceistvánd, de az egyik legszebb kilátással is itt találkozunk, amikor lenézünk a Kő-orráról a tanúhegyekre és a köztük lévő völgyekre. Ha igazán szapora léptekkel tudunk haladni, akkor akár egy nap alatt is megtehető ez a 27,3 kilométeres szakasz – körülbelül 7-8 órába telik. 

Hogy pontosan mi vár majd ránk ezen a szakaszon? Lássuk!

Az Országos Kéktúra első szakasza: A Bakony őrtornyától, Sümegtől egészen a Balatont éltető Keszthelyig

Sümegi-vár, a Bakony őrtornya

Még mielőtt elhagyod Sümeget és beleveted magad a zalai erdők mélyébe, semmiképpen ne hagyd ki a település látnivalóit! Az út ugyanis rögtön egy időutazással kezdődik… 

A középkori Sümegi vár külső kapuján belépve pár évszázadnyi ugrást élhetünk át, amiről nem csak a kőfalak, a csapóhíd és az alatta lévő árok, de a hely nyújtotta élmények is gondoskodnak. Az udvaron lévő kovács- és bognárműhely, a sütőház és kínzókamra mellett, több mint valószínű, hogy valamilyen középkori-tematikájú program részesei is lehetünk. 

Azonban nemcsak az ország egyik legértékesebb történelmi öröksége, de a környező táj koronája is. Amikor megérkezel a sümegi Püspöki Palota mellé és visszapillantasz a domb tetején magabiztosan álló várra, rögtön megérted miért. 

Tipp:

Ha az irodalom szerelmese vagy ne hagyd ki Kisfaludy Sándorról szóló, szülőházában található életmű-kiállítást sem! 

Lelassulás a Sarvalyi erdőben

A bazalttakarón fekvő Sarvalyi erdőben minden adott a meseszerű hangulat átéléséhez: csendesen csörgedező forrás, komótosan susogó fák, sőt egy erdészház is van (ahol pecsételni lehet). 

A forrástól pár száz méterre egy körülbelül 200 éves, 30 méternél is magasabb, 3 méter átmérőjű bükkfára is bukkanhatunk, amit a helyiek csak “Ördögigafa” néven emlegetnek. Továbbá egy Kocsis István, fafaragó által készített fakeresztet is megcsodálhatunk.

A Sarvalyi erdőn való átkelés közben, amennyire csak tudsz lassulj le és készülj az ezt követő kaptatóra! A Sümegi vár után egy újabb “korona” következik.

A Tátika, vára annak koronája

Zalába átérve a dombos táj adta vizuális örömök között fogod megpillantani a 413 méter magas Tátikát. Egy hosszabb erdei ösvény után – ami bizony emelkedni fog – felérsz a tetején ácsorgó várhoz. A romokat megpillantva máris érzed, hogy egy igazán történelmi helyszínen jársz. Az első magánvárak között tartják számon, ami még a tatárok “látogatása” előtt épült.

Kéktúrázás napja
A Tátika több száz éves romjai.

A vár múltjának mindennapjait belviszályok, a török, rosszul elsült hadgyakorlatok és elzálogosítások jellemezték. Eredetileg egy külső és egy belső erődből állt, azonban a török pusztítása miatt ma már csak a belső vár romjaira lehet felmászni. Ha izgat, hogyan nézett ki anno, tekintsd meg ezt a videót!

Sas szemeiddel vissza tekinthetsz Sümeg irányába és utad következő állomásai is kirajzolódnak az erdők sűrűjéből, de a Balaton egy kisebb partszakaszát is megpillanthatod. Mesés kilátásban lesz részed!

Zalaszántói Béke Sztúpa, Európa legnagyobb sztúpája

Tovább haladva, egy viharos magyar történelmi állomás után rögtön a keleti hitvilág közepébe fogsz csöppenni. A zalaszántói sztúpa hófehér kupolája nem akármilyen látványként türemkedik ki a zalai tájból. Már az odavezető úton, a szentélyt megpillantva gyermeteg izgalom fog el minden túrázót. Az erdei ösvényen felfelé haladva a színes kis zászlócskák jelzik: nincs már messze ez a 30 méter magas buddhista monumentum.

Mikor megérkezel szinte nem is hiszed el, hogy tényleg Magyarországon jársz. Buddhista szerzetesek járkálnak fel alá, tibeti zene szól és füstölőkből áramló illat csiklandozza orrod.

Tiszteletadásként ne felejts el a rituálénak megfelelően, füstölővel a kezedben balról haladva felmenni a sztúpa kör alakú lépcsőzetes talapzatán. Mielőtt megérkeznél a szentély elé, jobb kezeddel pörgesd meg a fali imamalmokat és kívánj! A szentélybe sajnos nem léphetünk be, de a meditációs központot mindenképpen látogasd meg!

Tudtad?

A zalaszántói sztúpát maga a 14. Dalai Láma avatta fel 1993-ban. 

Rezi vára: mintha egész Zalára rálátnál…

A Meleg-hegyen lévő Rezi községhez tartozó vár egy előreugró sziklán csúcsosodik.

Amikor felérsz a várhoz a túra legszebb panorámája tárul szemeid elé.

Visszapillanthatsz a Tátika szabályos kúpjára és annak koronájára. Sőt, a sztúpa is rendkívül izgalmasan alakítja a tájat hófehér kupolájával, ekkor igazán tudatosulni fog benned milyen monumentális is valójában. Mi több, a Tapolcai-medence vulkáni tanúhegyei, a Szántói-medence, sőt még a Balaton is részét képezik a látványnak. 

Rezi vára - Zalai várak
Rezi vára naplementekor

A vár maga kicsit fiatalabb a Tátikán lévőtől, ezt már jóval a tatárjárás után építették és egészen az 1500-as évek végéig állt. Habár hadi szerepe csekély volt, a törökök balatoni térségét érintő rabló-pusztító hadjárata során a Tátika elfoglalásakor Rezi vára is kifosztásra és lerombolásra került. 

Tipp:

Mivel a várból szemlélhető panorámát szinte semmi sem takarja el, nyári időszakban az esti csillaghullás és csillagles egyik tökéletes helyszíne.

A túra igazi meglepetése, a Karmacsi Izraelita temető

A Hévízre vezető földes út első kilométerén, takarmánynövények mentén, egy nagyobb fa árnyéka alatt, egy több száz éves kicsiny sírkertet fogsz megpillantani.

A kőkerítés mögött csúcsosodó dávid csillagok izgalmas és kicsit érthetetlen látványt adnak: zsidó temető itt, a mezők ölelésében? 

Mindenképpen érdemes megállni pár percre és végigsétálni a sírkerten. A környék történelmének egy apró, de annál érdekesebb részébe nyerünk betekintést ezzel. 

Miért pont itt? Az 1700-as évek második felében lettek Karmacsnak zsidó lakosai, akik a második világháború szörnyűségéig szerves részét képezték a település életének. A főként kereskedelemből élő zsidó lakosság az 1800-as évek végén nagyjából 10 százalékát tette ki a karmacsi lakosoknak. 

Az Országos Kéktúra második szakasza: A hévízi Egregyi Borhegytől a Balaton-felvidék fővárosáig, Tapolcáig

Hévíz, a termálfürdőzés királynője

Mostanra biztos elfáradtál… Itt az idő egy kis pihenésre és feltöltődésre, amihez nem is találhatnál jobb helyet Hévíznél! 

Hévíz a zalai Kéktúra egy olyan állomása, ahol érdemes több időt tölteni és kihasználni ennek a mágikus helynek az adottságait. Hiszen nemcsak lebilincselő látnivalókat lesz lehetőséged megnézni, de a világ legnagyobb, máig aktív gyógytavában is megmártózhatsz, amit télen és nyáron is meg tudsz látogatni. Tényleg nem túlzásként mondva, de ez a fürdőzés Mekkája! 

A tó kiélvezése után pedig érdemes ellátogatni a hévíziek borhegyére, Egregyre. Itt nemcsak kulináris élvezetek, de gyönyörű kilátás is vár. Borozz, és egyél jobbnál jobb falatokat!

Hévízről tovább indulva Keszthelyre egy több kilométer hosszú véderdőn vezet át az út, ahol nem akármilyen élővilággal találkozhatsz majd. Vigyázz a siklókkal! 

Keszthely: Festeticséktől a Libás strandig

Ami Londonnak a Big Ben, Budapestnek a Parlament, Prágának a Károly-híd,  az Keszthelyenek a Festetics-kastély és úgy, amúgy a Festetics család hagyatéka. Így megérkezvén a városba ne is habozz és keresd fel mindazt, amit Festetics Györgytől vagy Taszilótól – vagy György Taszilótól- ránk maradt. Emellett mást is lehet csinálni, múzeumokból sincs hiány, valamint lehet óriás kerekezni és gasztro élményeket is átélni. 

Mivel annyi minden van, amit meg lehet nézni vagy csinálni, ezért most nincs helyünk felsorolni őket. Készítettünk egy részletes útmutatót ehhez a kedves kis balatoni városhoz.

Ha pedig nyáron érkezel, akkor állj meg egy csobbanás erejére vagy egy lángosért Keszthely négy strandjának egyikén: Városi strand, Helikon strand, Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert, Libás strand. Ám ha túrád időpontja pont nem a kánikula időszakában van, akkor is érdemes megnézni a partot. A természeti élmények kedvéért, mi a Libás strandot javasoljuk.

Vállus, a zalai dombok tengerén himbálózó kis hajó

A túra útvonala talán az egyik olyan pontjához ér a Vállus táblán áthaladva, ami egy bakancsos turistának igazán üdítő. A dombok aljában meghúzódó kicsiny faluban mondhatni nincsen semmi érdekes… Viszont a természet közelsége, a templom és a pár utca kicsiny házainak atmoszférája emlékezetesek maradnak. Nem is csoda, hogy ilyen jól érzi magát itt az örökzöld csodabogyó!

Érdemes ezen a ponton kicsit letérni a kék jelzésről és először a Zöld +, majd a  Zöld ∆ jelzéseket követve felbaktatni a Láz-tetőre. Ha pedig már felértünk a csúcsra, akkor tartsunk ki még pár lépcső erejéig és nézzünk szét a Láz-tetői kilátóról. Nem akármilyen élményben lehet részünk, hiszen tiszta időben szinte a teljes addig megtett útvonalunkat látni fogjuk: Rezit, a zalaszántói Béke Sztúpát, a Tátikát, de a Keszthelyi-hegység fa tengerét is megcsodálhatjuk.

Tipp:

Ha ősszel érkezel mindenképpen járd végig a Medvehagyma tanösvényt, ami egyébként Zalában sok helyen fellelhető, ám itt az egyik legdúsabb növésű a megyében.

Kő-orra: valahol Zala határán…

A Láz-tetői kilátóra tett rövid kitérő után érdemes maradni ennél a kalandos, jó szokásnál. Ugyanis van még egy tippünk, amit érdemes felkeresni úgy, hogy kicsit letérünk a járt útról… 

Országos Kéktúra; Kő-orra
A Kő-orránál az egyik legszebb kilátásban lehet részünk.

A Kő-orra egy olyan természetes kilátópont, ahonnan a teljes Balaton-felvidékre le lehet tekinteni és egyenként meg lehet számolni a tanúhegyeket. Sőt a Szigligeti Vár és a Balaton vize is jól látszik. Érdemes hát elidőzni kicsit azon az ikonikus piros padon és átáramoltatni tüdőnkön a friss levegőt. 

Utána pedig irány a lesenceistvándi pecsételőhely, majd Tapolca, utunk végállomása!

Tapolca, a Balaton-felvidék fővárosa

Tapolcára megérkezvén érdemes itt is több időt, akár egy éjszakát is eltölteni. Hiszen nem egy, de közel fél tucat dolgot lehet csinálni, megnézni. 

Íme pár dolog, amit semmiképpen ne hagyjunk ki, ha pedig mégsem jut rá idő, akkor jegyezzük meg őket és térjünk vissza hozzájuk.

A fő attrakcióként mi mindenképpen a Tapolcai-tavasbarlangot jelölnénk meg. A múlt század elején egy véletlen folytán felfedezett, közel 12 millió éves képződmény a Malom-tó vizének köszönhetően a mai napig hajózható. A csónakázás közben pedig olyan élelőlényekkel találkozhatunk, mint a tapolcaiak által csetrinek nevezett (egyébként fürge cselle) halfajta. 

A városban sétálva pedig semmiképpen se hagyjuk ki a Malom-tó partján ejtett sétát, a Nohab-emlékhely felkeresését és a Halas lépcső megcsodálását!

Mi mást mondhatnánk ezután? Zala-kalandra fel!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.