Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

Festetics-kastély, Keszthely

Hosszú hétvége Keszthelyen és környékén

Festetics-kastély, Keszthely

Helló Szeptember! A nyár fürtjei az őszbe hajlottak, de ne csüggedj! Ez még korántsem jelenti azt, hogy a Balatonnál, vagy Zala megye többi városában a szezonnak lőttek. Sőt! Az enyhébb és hűvösebb idő beköszöntével kezdődik igazán a kirándulási láz. Ebben a cikkben összeállítottunk Neked egy részletes útitervet arról, hogyan tölts el egy őszi hosszú hétvégét Keszthelyen és környékén.

A nyári szezon immár őszbe fordult. Van okod az örömre, hiszen a legfrissebb turisztikai adatok alapján látható, hogy idén júliusban és augusztusban rekordszámú vendégéjszakát regisztráltak a Balatonnál, de a járványügyi helyzet és a biztonságosabb itthoni üdülés miatt nem csak a Magyar Tenger környékén, de országos szinten is nagyobb volt az érdeklődés a hazai kikapcsolódási lehetőségek és a turisztikai desztinációk iránt.

Ősz Zalában

Egyértelmű, hogy a gyengébb szezonkezdést most mindenki megpróbálja ellensúlyozni egy még dübörgő szeptemberrel, így bízhatsz benne, hogy az utószezonban is az élmények gazdag kínálata vár rád.

Ez egy jó kiindulási helyzet ahhoz, hogy őszre is összehozz egy igazán ütős hosszú hétvégét, méghozzá itthon, Zalában.

Az elmúlt hónapokban bizonyára körültekintőbb voltál a szokásosnál és talán Te is úgy gondolod, hogy ebben a viszontagságokkal teli időszakban jobb országhatáron belül maradni. Ez nem csak a saját és a környezetünkben élők védelme érdekében fontos, de igen nagy segítség lehet a hazai turizmus szereplői számára is. Most, hogy a nyári szezon lassan a végéhez közeledik, ideje megállnod egy pillanatra és elgondolkodnod azon, hogy milyen élményeket gyűjthetsz még a tél beköszönte előtt.

Gyere Zalába, mutatunk pár klassz lehetőséget szeptemberre!

Így tölts el egy hosszú hétvégét Keszthelyen és környékén

Hogy a képernyő mögül kézzelfoghatóbbnak érezd a őszi hosszú hétvége lehetőségét, bökj rá a térképen Keszthelyre, ez a város lesz a kiindulási pontod az elkövetkező napokra.

Készülj úgy, hogy autóval, kerékpárral és bizony gyalog is gyűjtöd majd a kilométereket, valamint hűvösebb és melegebb időre is számíthatsz. Ha ez megvan, vágj is bele a tervezésbe, itt találsz néhány alapötletet hozzá, amelyet majd kedved szerint alakíthatsz.

A szeptember, vagy ahogy emlegetni szokás a vénasszonyok nyara és az őszi hónapok számos lehetőséggel kecsegtetnek, nem kell rögtön lemondanod a tóparti programokról. Amennyiben az időjárás is a kegyeibe fogad, egy igazán remek hosszú hétvégét lehet összehozni úgy, hogy már nincs az a nyüzsgő őrület, amelyet augusztusban tapasztalsz.

Ehhez Keszthely és környéke az egyik legjobb hely, itt minden adott ahhoz, hogy vízi, erdei és városi túrákra is elindulhass.

Merülj el a Balatonban!

Lehet, hogy szeptemberben már hűvösebb a Balaton, de még mindig lehetőséged van megmártózni benne. Ezt ki is kell élvezned, mert ha nem vagy egy rozmár típus, bizony jövő májusnál előbb nem nagyon fogsz tudni újra csobbanni.

Amennyiben szeptemberben már kihagynád a Balatonban való úszkálást, pattanj fel egy hajóra és tegyél egy kört a Keszthelyi-öböl környékén. A Mólótól több hajóval is elindulhatsz, például a Hableány névre keresztelt nosztalgiahajóval, vagy éppen Helkával séta hajókázhatsz egyet.

Keszthely Szigetfürdő
fotó: Chibi Roland

Nézz körül Keszthelyen, a Balaton fővárosában!

Partot érve vedd nyakadba a várost és az őszi levélhullásban nézz körül a Helikon Parkban is, majd irány tovább a város Fő terére.

Itt megcsodálhatod a Magyarok Nagyasszonya-templomot és mesebeli kertjét, valamint a gróf Festetics Pál által 1772-ben alapított egykori iskolát, ami ma a Vajda János Gimnázium épülete.

Festetics-kastély és a Helikon Kastélymúzeum

Ha egy kis kultúrára vágysz, múzeumok sora áll rendelkezésedre, kezdve a Festetics-kastéllyal és Helikon Kastélymúzeummal, amely akár egy egész napos programod is lehet, amennyiben minden kiállítást (Kastély, Amazon Ház Látogatóközpont, Pálmaház és Madárpark, Hintókiállítás, Vadászati kiállítás, Történelmi modellvasút kiállítás) végig nézel.

Szeptemberi hosszú hétvége Keszthelyen

Belvárosi Múzeumok

A kastélypark mellett, a sétálóutca irányába találod a Mini Zoo-t, azaz a Lepke- és egzotikus hüllőkiállítást, ahol öt földrész lepke- és rovarkiállítása, valamint egzotikus hüllőbemutatója vár rád.

Tovább haladva a sétálóutca irányába színes programkínálatként vedd fontolóra a Belvárosi Múzeumok végig látogatását is, amely biztosan mosolyt csal az arcodra. Mielőtt azt gondolnád, hogy ezek unalmas kiállítások, gyorsan leszögezném, meg fogsz lepődni! Bár a páratlan Csigaparlament és a Babamúzeum lehet, hogy nem túl érdekesek számodra, az Erotikus Panoptikumot, a Játékmúzeumot, vagy a Horroráriumot már biztosan izgalmasnak fogod találni.

Az összesen 7 db, egymáshoz egy ugrásnyira elhelyezkedő kis múzeumot néhány óra alatt körbe lehet járni, ráadásul olcsóbban, mintha külön-külön térnél be néhányba.

Balatoni Múzeum

Ne feledkezz meg a Balatoni Múzeumról se, hiszen gazdag gyűjteménye mind állandó, mind pedig időszaki kiállításokban is bővelkedik.

A középpontban természetesen a Balaton áll, a tó kialakulásával, geológiájával, élővilágával, turizmusával, hajózással és fürdőkultúrával kapcsolatos kiállítási részeket találsz, emellett pedig folyamatosan változó, érdekes időszaki tárlatokat is megtekinthetsz.

Helló Hévíz!

Nem kell bánkódnod, ha esetleg nem sikerül elmerülnöd a Balaton hullámaiban, hiszen itt van egy ugrásra Hévíz, ahol a kellemes termálvíz akkor is felmelegít, ha kint ködös idő honol.

A Hévízi-tó egy zöld, erős, parkos terület ölelésében (ún. véderdő) fekszik, ahol a sötét gyógyvíz tetején csodaszép tavirózsák úszkálnak. Pompás helyszín egy kis testi-lelki feltöltődésre.

Hévízi-tó

Az egyedülálló Hévízi-tó

A Hévízi-tó a maga nemében páratlan természeti képződmény. A gyógytó aljzata valahol 36-38 méter mélyen található, ahonnan a forrásbarlangból kiindulva, több méternyi tőzegrétegen átszűrődve a bőséges vízhozamban oldott ásványi és egyéb gyógyhatású anyagok törnek a felszínre.

A Tófürdő biológiailag aktív, amely azt jelenti, hogy élő organizmusok összessége alkotja. A már a rómaiak által is kedvelt gyógytó természetes úton létrejött képződmény, amely része a természeti környezetnek. A tó vizében találhatsz néhány halfajt, a víz felszínén pedig vízimadarakat és színpompás növényzetet figyelhetsz meg. A vízben található kémiai anyagok a bőrön keresztül, valamint a melegvíz párolgása miatt inhalálás útján a szervezetedbe jutva együtt, komplex módon fejtik ki jótékony hatásukat.

Hévízi Termelői Piac

Mielőtt felfrissülnél a 30 fokos gyógyvízben, érdemes ellátogatnod a Hévízi Termelői Piacra, amelyet egy őszi hosszú hétvégét figyelembe véve éppen nyitva is találsz, szombatonként reggel 7 órától.

A piac a Nagyparkoló mögötti területen helyezkedik el, a nagy pavilonról már messziről felismered. Itt helyi és környékbeli termelők sora vár jobbnál jobb portékákkal, kézműves termékekkel és itókával.

Hévízi termelői piac

Nézz körül Hévízen!

A várost egy nagyobb sétával szinte teljesen fel tudod fedezni, de ha egy kis extra élményre vágysz, akkor muszáj a kemping mögött található területre is ellátogatnod, ahol a tóból kifolyó vizet egy csatorna vezeti le, ez a Hévízi-lefolyó, vagy ahogyan a Zalaiak hívják Hévíz-patak. Kedvelt fürdőzőhely ez, szintén a zöld ölelésében, de kissé elbújva a kíváncsi tekintetek elől. A tótól úgy 2-300 méterre csordogálva is még 24 fokos a víz, amelybe érdemes még egyszer elmerülnöd, pláne, ha az őszi szellőt már kissé hűvösnek érzed.

A tó mellett a rómaiak több ízben is hátrahagyták nyomaikat Hévízen, amelyeket az Egregyi városrészben találhatsz meg. Ott van mindjárt a Római kori romkert és a Hévízi Múzeum, melynek virágos kertjében bátran időzz el egy kicsit.

Az Egregyi Borhegyre felérve lelheted meg a Római katona sírját. (Ha jó a szemed, még az egykori maradványait is kiszúrhatod.) Az utca végén magasodik az Árpád-kori Szent Magdolna-templom, melynek udvarából romantikus kilátás nyílik a szemközti Cserszegtomaj és Rezi hegyére.

Szent Magdolna-templom Hévíz

Tipp: A borutcán végighaladva nem csak zamatos borokat, de mennyei ízeket is kóstolhatsz.

Hévíz-patak vízitúra

Ha már a Hévíz-patakról van szó, lehetőséged van részt venni egy vizitúrán is, hiszen az alacsonyan fekvő területen számos vízfolyás található, amely része a Nagy-Bereknek, ahol gyermekkorod egyik olvasmánya, a jól ismert Tüskevár és annak folytatása, a Téli Berek is játszódik.

Irány a Keszthelyi-hegység!

Miután szó szerint csobbantál a helyi élményekben, ideje, hogy kiszellőztesd a fejed és bevedd magad az erdőbe egy hátizsákkal, hogy felfedezz valami újat.

Sokak számára az ősz az igazi túra időszak és szeptemberben ehhez remek időjárási körülmények is társulnak, így egy jó kis felfedezőútra indulhatunk, egy hosszú hétvége alatt pedig nem árt, ha jól átmozgatjuk az egész testünket.

Keszthelyi-hegység

Nagymező

A környék egyik legjobb kiindulási pontja a Nagymező. Ez egy csodaszép rét az erdő közepén, amelyet számos útvonal keresztez, így szinte mindig találkozol ott túrázókkal, nyársalókkal, kutyásokkal, vagy éppen terepfutókkal. A környéken több magaslat van, amelyekre kilátókat emeltek. Bár a környékbeli kilátótúra is egy klassz program, most elég lesz, ha csak kettőre kapaszkodsz fel.

Kilátók és a Festetics Imre Állatpark

Keszthely felől, érkezve rögtön a Nagymező előtti magaslaton találod a Festetics-kilátót, de még mielőtt elérnéd a hegy lábát, érdemes betérned a Festetics Imre Állatparkba, amely épp útba is esik.

A bájos kis parkban főleg háztáji állatok élnek, de vannak itt bivalyok és kedves szarvasok is. Ha nem szeretnél betérni, a szürkemarhákat, vaddisznókat, mangalicákat a kerítés mellől is szemügyre veheted. Sőt, a lovak annyira barátságosak, hogy meg is etetheted őket az útszéli fűvekkel.

Az előbb említett Festetics-kilátó az év bármely szakában ingyenesen látogatható. Lenyűgöző panoráma tárul eléd innen a Balatonra, Keszthelyre és a környező vidékre, de a hegyet borító erdő látványáról se feledkezz meg. A magasból könnyebben szemügyre is veheted a következő úticélodat, amely a magasabban fekvő Berzsenyi-kilátó. A 2,5 km távolságra fekvő magaslatot egy 40 perces túrával el is érheted.

Ha esetleg úgy érzed, a hegyi túra nem vonz annyira, akkor hasonló távolságban, a Balaton irányába találod a Gyenesdiás fölé emelkedő domboldalt és a Fénykeresztet, ahonnan szintén csodálatos kilátás nyílik.

Foglald össze, tervezd el – Íme, az útiterved!

Most, miután végig olvastad ezt a sok programlehetőséget, vedd számba, hogy miről is volt szó.

Indulj ki abból, hogy az őszi hosszú hétvégéd a péntek délelőtti megérkezéssel kezdődik.

Miután elfoglaltad a szállásodat, irány a part. Csobbanj egy utolsót a Balcsiban, majd jöhet az ebéd. Ezt követően jót fog tenni egy kis séta a városban, nézz meg pár múzeumot és kiállítást, fagyizz a sétáló utcában, ülj le egy padra a Kastélyparkban és élvezd a pihenést.

Szombat reggel pattanj bringára és vedd célba Hévízt. A bringaút jó állapotban van és szuper lejtőn száguldhatsz át a szomszédba.

Itt keresd fel a Termelői Piacot, reggelizz meg helyben a vidék ízeiből.

Ezután irány a Tófürdő egy testet és lelket egyaránt kényeztető fürdőzésre. Ha még bírod szusszal, sétáld körbe a tavat és fedezd fel Hévíz városát. Ha extrém kalandra vágysz, akkor ülj be egy csónakba és evezz egy jót a vadregényes Hévíz-patakon.

A vasárnap legyen a túra napja. Előbb nézz körül az Állatparkban, majd jöhetnek a kilátók, zárásként pedig a jól megérdemelt sütizés.

Voila! Ennyire egyszerű egy nagyszerű őszi hosszú hétvégét összehozni Keszthelyen és környékén. Gyere Zalába, várnak Rád az élmények!

Ne siess! További látnivalók és kirándulóhelyek Keszthely környékén:

A zalaszántói Béke Sztúpa – a hely, ahol békére lelsz

Mit nézz meg a Kéktúra zalai szakaszán?

Ha tetszett a cikk, köszönjük, ha lájkolod! 🙂


Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.