A zalai krumplileves egyszerű, olcsó és tápláló étel, amelyet számos variációban elkészíthetsz. Különlegessége pont az egyszerűségében rejlik, és kevés olyan ember van, aki nem szereti valamelyik változatot.
A vidéki konyha egyik legnagyobb varázsa, hogy néhány egyszerű alapanyagból is mennyei ételek készülhetnek. A hagyományos zalai konyha éppen ezt a szemléletet képviseli, azt, ahol a szezonális és helyi hozzávalók kapják a főszerepet.
A rohanó mindennapokban sokszor azt gondoljuk, hogy a főzés időigényes és bonyolult, pedig egy kiadós és ízletes leves akár fél óra alatt is elkészíthető.
Nézzük meg, hogy a régi, klasszikus zalai receptek, például a zalai krumplileves ma is megállják-e a helyüket. Merítsünk inspirációt a zalai konyhából!
Zöldséges krumplileves
A vidéki ember étkezésében fontos szerepe van a levesnek, szinte mindennap fogyasztották, gyakran reggelire vagy akár vacsorára is. A krumpli egy alapélelmiszer volt, így sokszor szerepelt a vidéki fogások között. Lássuk az egyik legegyszerűbb krumplileves receptet.
Hozzávalók:
- 5-6 db közepes krumpli
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 evőkanál zsír
- 1 kávéskanál fűszerpaprika, só, bors
A krumplit és a zöldséget megpucoljuk, mindegyiket kockára vágjuk, majd feltesszük főni annyi vízbe, amennyi épp ellepi. Mindent puhára főzünk, eközben összekészítjük a rántás hozzávalóit: apróra vágjuk a vöröshagymát, közben melegíteni kezdjük az olajat, hozzáadjuk a lisztet és világos rántást csinálunk, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fűszerpaprikát, csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk. Összeforraljuk és alaposan megszórjuk petrezselyemzölddel.
Zalai vargányás krumplileves
A zalai erdők kincse, a vargánya, tökéletes kiegészítője a klasszikus krumplilevesnek. A zalai éttermekben ezt az ételt is többféleképpen kóstolhatod meg, mely inspirálhat téged az otthoni kísérletezésre is.
A hagyományos vargányás krumplileves fő összetevői között a vargánya, krumpli, hagyma és fűszerpaprika szerepel.
Ha egy tartalmasabb verzióra vágysz, szalonna vagy kolbász is gazdagíthatja.
A tejfölös vargányás krumplilevesben a tejföl különleges selymességet ad az ételnek, miközben a gomba mély, földes aromája teljessé teszi az ízhatást.
Az elkészítéséhez mindössze néhány hozzávalóra van szükség: vargánya, krumpli, tejföl és hagyma, de kipróbálhatod más gombából is, amit a zalai erdőkben találsz.

Savanyú krumplileves – A göcseji konyha egyik titkos remeke
A göcseji konyha jellegzetessége, hogy sok ételnek létezik savanyú változata is. A savanyú ízt ecettel vagy savanyított zöldséggel (savanyú kerekrépával vagy savanyú káposztával) érik el, így egy frissítő, könnyed fogást kapunk.
Hozzávalók:
- 5-6 db közepes burgonya
- 2 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- Só és ecet ízlés szerint
A megpucolt, kockára vágott krumplit sóval és babérlevéllel főzzük. Eközben rántást készítünk zsiradékból, pirospaprikával és fokhagymával. Amikor a krumpli megfőtt, hozzáadjuk a rántást, majd ecettel ízesítjük.
Tejes krumplileves – Az egyszerűség nagyszerűsége
A tejes krumplileves igazi nosztalgikus fogás, amely a régi paraszti konyha egyik alapétele volt. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, így nyári napokon is ideális választás lehet.
Hozzávalók:
- 5-6 közepes burgonya
- 1,5 liter tej
- Só ízlés szerint
- 1 tojás
- 2-3 evőkanál liszt
A megpucolt krumplit sós vízben főzzük, majd amikor megpuhult, hozzáadjuk a tejet és felforraljuk. A tojásból és a lisztből készült tésztából csipetkét vagy reszelt tésztát formázunk, és a leveshez adjuk.


Hogyan teheted még különlegesebbé a krumplilevest?
- Gazdagítsd füstölt húsokkal! A kolbászkarikák vagy a füstölt sonka darabok még intenzívebb ízt adhatnak a levesnek.
- Próbáld ki hajdinával! Az Őrségben hajdinával vagy hajdinagombóccal gazdagítva is készítik a krumplilevest, amely egy különleges ízvilágú, laktató variáció. Ha érdekel ez az ízvilág, lesd meg a többi hajdinás receptünket.
- Kísérletezz levesbetétekkel! Csipetke, gombóc vagy akár nokedli is kerülhet bele, amivel még tartalmasabb lesz a leves.
Még több zalai receptért keresd a Kertikonyha rovatot!
Receptek inspirációja:
Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás
fotó: Kása Andi – Szeretünk Zala
A cikk 2025.02.20-án jelent meg először.