hirdetés

Tejfölös, vargányás vagy savanyú? Zalai krumplileves receptek

zalai krumplileves

Oszd meg másokkal is!

hirdetés

A zalai krumplileves egyszerű, olcsó és tápláló étel, amelyet számos variációban elkészíthetsz. Különlegessége pont az egyszerűségében rejlik, és kevés olyan ember van, aki nem szereti valamelyik változatot.

A vidéki konyha egyik legnagyobb varázsa, hogy néhány egyszerű alapanyagból is mennyei ételek készülhetnek. A hagyományos zalai konyha éppen ezt a szemléletet képviseli, azt, ahol a szezonális és helyi hozzávalók kapják a főszerepet.

A rohanó mindennapokban sokszor azt gondoljuk, hogy a főzés időigényes és bonyolult, pedig egy kiadós és ízletes leves akár fél óra alatt is elkészíthető.

Nézzük meg, hogy a régi, klasszikus zalai receptek, például a zalai krumplileves ma is megállják-e a helyüket. Merítsünk inspirációt a zalai konyhából!

Zöldséges krumplileves 

A vidéki ember étkezésében fontos szerepe van a levesnek, szinte mindennap fogyasztották, gyakran reggelire vagy akár vacsorára is. A krumpli egy alapélelmiszer volt, így sokszor szerepelt a vidéki fogások között. Lássuk az egyik legegyszerűbb krumplileves receptet.

Hozzávalók:

  • 5-6 db közepes krumpli
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 evőkanál zsír 
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika, só, bors 

A krumplit és a zöldséget megpucoljuk, mindegyiket kockára vágjuk, majd feltesszük főni annyi vízbe, amennyi épp ellepi. Mindent puhára főzünk, eközben összekészítjük a rántás hozzávalóit: apróra vágjuk a vöröshagymát, közben melegíteni kezdjük az olajat, hozzáadjuk a lisztet és világos rántást csinálunk, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fűszerpaprikát, csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk. Összeforraljuk és alaposan megszórjuk petrezselyemzölddel. 

Zalai vargányás krumplileves

A zalai erdők kincse, a vargánya, tökéletes kiegészítője a klasszikus krumplilevesnek. A zalai éttermekben ezt az ételt is többféleképpen kóstolhatod meg, mely inspirálhat téged az otthoni kísérletezésre is.
A hagyományos vargányás krumplileves fő összetevői között a vargánya, krumpli, hagyma és fűszerpaprika szerepel.

Ha egy tartalmasabb verzióra vágysz, szalonna vagy kolbász is gazdagíthatja.

A tejfölös vargányás krumplilevesben a tejföl különleges selymességet ad az ételnek, miközben a gomba mély, földes aromája teljessé teszi az ízhatást.

Az elkészítéséhez mindössze néhány hozzávalóra van szükség: vargánya, krumpli, tejföl és hagyma, de kipróbálhatod más gombából is, amit a zalai erdőkben találsz.

vargányás zalai krumpliveles hozzávalói recepttel
Mindössze 6 hozzávalóból tartalma zalai krumplilevest készíthetsz.

Savanyú krumplileves – A göcseji konyha egyik titkos remeke

A göcseji konyha jellegzetessége, hogy sok ételnek létezik savanyú változata is. A savanyú ízt ecettel vagy savanyított zöldséggel (savanyú kerekrépával vagy savanyú káposztával) érik el, így egy frissítő, könnyed fogást kapunk.

Hozzávalók:

  • 5-6 db közepes burgonya
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • Só és ecet ízlés szerint

A megpucolt, kockára vágott krumplit sóval és babérlevéllel főzzük. Eközben rántást készítünk zsiradékból, pirospaprikával és fokhagymával. Amikor a krumpli megfőtt, hozzáadjuk a rántást, majd ecettel ízesítjük.

Tejes krumplileves – Az egyszerűség nagyszerűsége

A tejes krumplileves igazi nosztalgikus fogás, amely a régi paraszti konyha egyik alapétele volt. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, így nyári napokon is ideális választás lehet.

Hozzávalók:

  • 5-6 közepes burgonya
  • 1,5 liter tej
  • Só ízlés szerint
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál liszt

A megpucolt krumplit sós vízben főzzük, majd amikor megpuhult, hozzáadjuk a tejet és felforraljuk. A tojásból és a lisztből készült tésztából csipetkét vagy reszelt tésztát formázunk, és a leveshez adjuk.

Hogyan teheted még különlegesebbé a krumplilevest?

  • Gazdagítsd füstölt húsokkal! A kolbászkarikák vagy a füstölt sonka darabok még intenzívebb ízt adhatnak a levesnek.
  • Próbáld ki hajdinával! Az Őrségben hajdinával vagy hajdinagombóccal gazdagítva is készítik a krumplilevest, amely egy különleges ízvilágú, laktató variáció. Ha érdekel ez az ízvilág, lesd meg a többi hajdinás receptünket.
  • Kísérletezz levesbetétekkel! Csipetke, gombóc vagy akár nokedli is kerülhet bele, amivel még tartalmasabb lesz a leves.

Még több zalai receptért keresd a Kertikonyha rovatot!

Receptek inspirációja:
Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás

fotó: Kása Andi – Szeretünk Zala

A cikk 2025.02.20-án jelent meg először.

hirdetés

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.