Hajdina szív

A reformkonyha sztárja: hajdina, az ősi étel – receptekkel

Ha tippelni kellene, mit mondanátok? Mi a hajdina? Egy gabonaféle, ami hasonlít a búzához vagy egy 1 méter magasra nyúló, virágzó növény? Nos, a kérdést nem véletlenül tettük fel…

Honnan származik a hajdina?

A 15. században érkezett meg Ázsiából Európába, valószínűleg a törököknek köszönhetően. Jelen volt ukrán, német, lengyel területeken és innen terjedt tovább Magyarországra, először a nyugati és északi vidékekre, igy Zala megyében is jellemzővé vált mindennapi fogyasztása.Azonban később a krumpli és a rizs mára teljesen kiszorította a köretek királyságából, habár, a disznóvágások során hurkatöltéskor még ma is előfordul,.

  • Hajdina egy kanálban
  • Hajdina kása
  • Hajdina leves
  • Hajdina

Lükü, lépőkölyű… ismerősek ezek a szavak?

Talán nagyszülőktől hallottátok a lükü kifejezést, de az is teljesen normális, ha ismeretlen számotokra, mert manapság nem igazán használják ezeket a szavakat, sőt az őket jelölő tárgyakat sem. Mindkét szó ugyanazt jelöli: egy, a magok megtörésére szolgáló, lábbal hajtható eszközt. 

Mire találták fel ezt a szerkezetet? Ebben törték meg a hajdinát, kölest vagy a tökmagot. Mennyit dolgozhattak ezzel felmenőink, mire lábbal megtörték a kis magvakat…  Ha érdekel hogyan csinálták, a Göcseji Falumúzeum őriz néhány lüküt – ha ellátogattok oda, mindenképpen nézzétek meg!

Miért volt jó a hajdina a gazdaságban?

Először is ez a növény kiváló volt az ember és az állat számára egyaránt. A hajdinát sokkal többféle ételben felhasználták, mint manapság (receptekért tekerj lejjebb), sőt még lisztnek is leőrölték, akárcsak a gabonákat. Az állatok szintén szívesen lakmároztak ebből a rostban gazdag növényből, mint például marhák, disznók, csirkék. A megmaradt szalmáját pedig felhasználták az állatok takarmányozására.

Ezen felül számos más haszna is volt.  A hajdinát el tudták vetni másodvetésbe, a gabonák aratása után, sőt a hajdinamező kitűnő méhlegelő is, mivel tovább virágzik, mint más, a méhek által szeretett többi növény.

Tudtad?

Hajdinából méz is készül! Ráadásul a hajdinaméz gazdag ásványi anyagokban és köhögéscsillapító, vérnyomáscsökkentő hatása van. Több helyen pohánkaméz néven találjátok meg.

Miért jó hajdinát fogyasztani? Soroljuk… 

  • A hajdina egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy gluténmentes, így a gluténérzékenyek is ehetik.
  • Magas az ásványi anyag tartalma, van benne magnézium, vas, cink és jó minőségű fehérjéket is tartalmaz.
  • Képes szabályozni a vércukorszintet, így az IR-eseknek is ajánlott a fogyasztása.
  • Csökkenti a vérnyomást, szabályozza a koleszterinszintet és védi a májat, azaz egyértelműen kijelenthetjük, hogy ez egy olyan növény, aminek fogyasztása hasznos a testünknek.
Hajdina
Egy kanálnyi szuperélelmiszer

Nézzünk néhány hajdinás receptet!

A szokásokhoz híven Ábrahám Gézáné szakácskönyvéből válogattunk nektek, hisz ő gyűjtötte össze a legtöbb vasi, zalai autentikus receptet. 

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy kásának, egytálételnek, levesbetétnek használták a hajdinát, lisztként kenyeret sütöttek belőle, illetve hurkatöltéskor kapott nagyobb szerepet, de manapság már inkább rizst használnak erre is.

Párolt hajdinakása

  • 0,5 kg hántolt hajdina 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kanál zsír
  • 2 ujjnyi füstölt szalonna
  • csipet őrölt bors
  • csipet só
  • forró víz 

A hajdinát átmossuk, szitába tesszük és lecsurgatjuk. A zsírt felhevítjük, a hajdinát átforgatjuk benne. Ha már kezd üvegesedni, hozzátesszük az egészben hagyott vöröshagymát és az őrölt borsot és sós, forró vízzel felengedjük. Lefedve puhára pároljuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. A hajdinakását tálba öntjük, és a pirított szalonnát zsírjával együtt ráöntve tálaljuk. Tálaláskor az egészben hagyott hagymát távolítsuk el. 

Tökmagolajos savanyú káposztával ebédre vagy vacsorára érdemes fogyasztani!

Hajdina kása
Hajdinakása – laktató és még egészséges is

Hetési hajdinagombóc-leves, amit szinte már senki sem ismer

Gombóc:

  • 1 bögre hántolt hajdina 
  • 2 ujjnyi füstölt szalonna
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld
  • 1 tojás
  • kevés só, bors 

A hántolt hajdinát sós vízben keményre főzzük és kihűtjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, beledobjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, elkeverjük és a kásához adjuk. Hozzáadjuk a tojást, a sót, és jól összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk.

Leves: 

  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 vöröshagyma
  • kevés zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • pirospaprika
  • petrezselyemzöld
  • 1-2 kanál tejföl

A zöldségféléket megpucoljuk, feldaraboljuk és 1,5 liter hideg vízben megfőzzük. Zsemleszínű rántást készítünk, kevés vöröshagymát teszünk bele, kicsit megpirítjuk, hozzátesszük a pirospaprikát; a tejfölt kevés vízzel simára keverjük és a forrásban lévő leveshez adjuk. Így főzzük még 10-15 percig. A levest leszűrjük, a benne főtt zöldségeket áttörjük, és visszatesszük a levesbe. Belefőzzük a hajdinagombócot.

Most két autentikus receptet választottunk nektek, de reméljük, hogy kutakodásra buzdítunk titeket, és tovább keresgéltek a hajdinás receptek között! Ez egy szuper egészséges élelmiszer, amit érdemes bevezetni az étkezéseinkbe.

Fotó: Kása Andi

Apropó: a helyes válasz…

A cikkünk elején feltett kérdésre (vagyis gabonaféle, vagy sem a hajdina), tartozunk még egy válasszal: a hajdina egy fehér apró virágokkal díszelgő növény szív alakú levelekkel. Viszont magját hasonlóan dolgozzák fel, mint a gabonaféléket, ezért nem is csoda, hogy sokan annak hiszik.

További zalai recepteket az alábbi oldalakon találsz:

Dödölle recept

A hetési fumu vagyis a baba alakú kalács receptje

Kerekrépaleves recept

A cikket írta:

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Legfrissebb cikkeink

Történetek, amik szintén tetszeni fognak

Ahol megannyi kincs vár még rád...

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét -vagyis a cookie szabályzatot-, itt eléred annak részletes leírását.