Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

Rezi szőlőhegy

A legjobb augusztusi programok Zala megyében

Rezi szőlőhegy

Nem kell messzire utazni, sőt, még megyehatárt sem kell átlépni ahhoz, hogy számos szuper program keretében augusztusban is jól érezhessük magunkat kedvenc megyénkben. Az új kenyér, vagy más néven Kisasszony havában az ízeké a főszerep, hiszen bárhova kalandozz is Zalában, mindenhol találsz kedvedre való fogást.
Mutatjuk, hova menj, ha tutira nem akarsz kimaradni a jóból! Íme a legjobb augusztusi programok Zala megyében.

A lista folyamatosan bővül, nézz vissza, hogy mindig naprakész legyél!

Keszthely és környéke programok

2023.08.02-06. XXXI. Zalai Borcégér

Keszthely, Balaton-part, gasztro korzó, ízletes helyi termelői borok, kézművesség, és változatos színpadi produkciók; ezt kínálja az idén mar 31. alkalommal megrendezett Zalai Borcégér rendezvénye.

2023.08.04-06. első Egregyi Ökofesztivál

Tudod! Biztos tudod… ismered azt a kifejezést; fűre lépni tilos?! Ezt a felszólítást írja felül az első Egregyi Ökofesztivál, melynek hívószava: Fűre lépni szabad!
Az Egregyi Múzeumkertben augusztus 4-6. között színes, illatos, örömtáncos, nyár esti lazulós programok várnak minden erre nyitott érdeklődőt. A rendezvény hívószavai pedig: egészséges életmód, testi-lelki jóllét, ökotudatosság.

2023.08.12. Családi délután PikNik Mozival a Rezi szőlőhegyen

A változatos és sokszínű gasztronómiai élményt kínáló Rezi PikNik a helyi termelőket és borászokat fogja össze. Céljuk nemes egyszerűséggel az, hogy válasszuk a helyit. Nekünk is ez a célunk, ezért javasoljuk, látogass ki a 18 órától kezdődő programokra, kóstolj, érezd jól magad! Találkozhatsz például Kelemen Kenyere Pékség termékeivel is.

Fontos: a pokrócot ne hagyd otthon, hiszen 20:30-tól a PikNik mozi keretében a csillagos ég alatt nézheted meg az ikonikus Indul a bakterház című filmet.

2023.08.10-13. MargóFeszt és a Szeretünk Zala Egyesület programjai

Idén sem maradhat el a régió legszínesebb kulturális és irodalmi fesztiválja, ahol az irodalmi programok, koncertek, sztori délutánok és filmvetítések mellett főszerepet kap a zalai gasztronómia és a helyi értékek bemutatása is. Mindez Keszthely-Hévíz vonzáskörzetében, az alig pár-száz lelket számláló, festői tájban lévő Szentgyörgyváron, 2023. augusztus 10-12. között.

a legjobb augusztusi programok Zala megyében

Ami az idei Margófesztet még különlegesebbé teszi, az pedig a Szeretünk Zala Egyesület és a Margósok összefogásából született extra programok, mint például az óriási népszerűségnek örvendő rizlingországi bormustra, Reziben.

És hogy mi vár rád, ha becsekkolsz?

Könnyed bortúra helyi legendákkal, történetekkel és egy csipet gasztronómiával fűszerezve a Keszthelyi-fennsík egy titokzatos, dimbes-dombos táján, Reziben. Ismerkedés a helyiekkel, némi vidéki kalamajka, na meg Rizlingország borainak végig kóstolása a helyi pincék kíséretében. Vagyis egy cseppnyi dínom-dánom idegenvezetéssel és a Keszthelyi-hegységhez kapcsolódó történetek közös felkutatásával, játékos formában.

Megtudhatod például, kik azok a vadlányok és miféle misztikus legenda fűződik hozzájuk. Felfedjük Vak Illés és Kökes Pista rezi betyárok rémtetteit, de elmondjuk a Tátika legendáját és a hozzá fűződő csodás gyógyulás történetét is.

További információ és jelentkezés >>

2023.08.13. Balatongyörök – Zalazulunk együtt?

S ha már mindent megkóstoltál, meghallgattad kedvenc előadóid koncertjeit, finom bort kortyoltál és a Tátika legendáját is megismerted, nincs más hátra, mint együtt kipihenni a fesztivál fáradalmait.

Lángos, fagyi, jófej emberek, csodás Balaton, klasszik vasárnapi semmittevős, kikapcsolódós program. Ez a Zalazulás. Ez az életérzés, ami rád vár, ha csatlakozol hozzánk augusztus 13-án, vasárnap, délelőtt 10-től a balatongyöröki strandon. Beszélgessünk, osszuk meg a nyári és MargóFesztes élményeinket egymással! Ismerd meg a Szeretünk Zala csapat tagjait, láss a sorok mögé, kik is vagyunk a betűk mögött!

TEDxBalaton

2023.08.17-20. Hévízi Bor-és Gasztrofesztivál

Az augusztus, olybá tűnik, kedvez a gasztronómiai programoknak. Idén ismét korzózhatunk a borok, kézműves termékek és változatos művészeti előadások között a Hévízi Borfeszten.

2023.08.20. Festetics Vágta

Klasszikus, inGyenes esemény, melynek középpontjában értelemszerűen a lovas kultúra áll. A Nemzeti Vágta egyik előfutamaként megrendezett program olyan elemeket vonultat fel, mint például a Kassai Lovasíjász Iskola Brázik Törzsének bemutatója. De ha éppen arra vagy kíváncsi, hogyan érthetsz a lovak nyelvén, Hamza Viktória szabad idomítási műsora lehet az ideális választás. És ne gondold, hogy étek nélkül maradsz eme nemes eseményen! A rendezvény ideje alatt Ízek utcája működik, hogy az éhes-szomjas közönség kedvére tegyen.

Zalaegerszeg és környéke programok

2023.08.05. Ízes Göcsej – Zalaszentgyörgyi Folkpiknik

Ízek, hangulatok, népzene, néptánc, minden mennyiségben. Második alkalommal rendezik meg a zalaszentgyörgyi FolkPikniket, ahol a talpalávalót népzene, az ízélményeket pedig különféle gasztro-szigetek adják. Olyan hírességeket kóstolhatsz, mint a híres-neves Göcseji dödölle, a kukoricamálé, vagy éppen a tejfölös vargánya leves. Mi ott leszünk, szerintünk nem érdemes kihagyni!

2023.08.05. Gyümölcsöző kiskertek – előadás a Göcseji Tudásközpontban

Ha kicsit visszavonulnál a pörgős, fesztiválos hangulattól, és érdekel a házi vegyszermentes ételkészítés, a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpont előadás-sorozatának soron következő állomását neked találták ki. A szombat délelőtt 10 órakor kezdődő programon Oszkolics Zoltán vezeti be a nagyérdeműt az aszalás izgalmas tudományába.

2023.08.11. Zalaszentlőrinci mesék – Kovács Gyula, a Tündérkertek szülőatyja

Ebben a hónapban 2 helyszínen is találkozhatsz Kovács Gyulával, aki a Tündérkert mozgalom megálmodója és a régi magyar gyümölcsfajták megmentője. Tudása országhatárokon átívelő. Nagy megtiszteltetés hallgatni, előadásmódja rendkívül magával ragadó. Hallhatjuk őt beszélni gyümölcsészetről, emberekről és Göcsejről augusztus 11-én, Zalaszentlőrincen, a Mi Kertünkben. A részvétel ingyenes, a szervezők előzetes regisztrációt kérnek.

2023.08.12. Mi így szeretjük, kóstold meg! – Séta Zalaegerszegen

Nevezhetnénk augusztust a „Gasztronómiai csodák havának” is, hiszen egymást érik a finomabbnál finomabb rendezvények. Szinte menetlevelet is készíthetünk magunknak – nem is rossz ötlet! – merre járunk a hónapban. A zalaegerszegi korzózás göcseji étkeink szellemében eleveníti fel az oly ismerős, ínycsiklandó és igazán helyi fogásokat. S ha ez nem volna elég, a szervezők elkalauzolnak a helyi termék piacra is.

2023.08.19. Szent István királyunk és az Új Kenyér ünnepe

Különleges programmal készült Zalaegerszeg városa az államalapítás ünnepére: augusztus 19-én, szombaton 19 órától ünnepi litánia veszi kezdetét a csácsbozsoki Szent Sebestyén Templomban, majd ezt követően, 20 órától Tolcsvay László és Tolcsvay Béla: Magyar Mise – rockatóriumát hallhatja a közönség.

2023.08.20. A Göcseji Falumúzeum napja

Délelőtt 10 órától tárt kapukkal várja az érdeklődőket a Göcseji Falumúzeum születésnapi rendezvényére, mely alkalom különlegessége, hogy a fatemplomban először szólal meg az 1796-ban készült Klügel orgona. Figyelj! Erre a programelemre regisztráció szükséges! Lesz még fotókiállítás a Pajtagalériában Göcseji arcok címmel, mindenféle ízes zalai étek, néptánc, népzene és kézműves foglalkozások. Szerintünk nem érdemes kihagyni.

Nagykanizsa és környéke programok

2023.08.05. Holdfénytúra a Dalas-hegyi Kereszt kilátóhoz

Ki ne szeretné látni egy békés, augusztusi szombat estén a csillagos eget? Képzeld el, hogy ott állsz egy hegy tetején, feletted a végtelen, indigókék ég, ragyognak a csillagok, mint milliónyi szentjánosbogarak. Csend van, csak a mindig élő természet lágy, esti hangjai sejlenek fel. Derült égbolt esetén ezt az élményt adja a Holdfénytúra, melyet Újudvar Község szervez, és a Nagykanizsai Amatőr Csillagász Egyesületnek köszönhetően Gazdag Attila útmutatásával, magyarázataival szemlélhetjük az eget távcsövön keresztül.


Ilyen különleges élményt élhetsz at többedmagaddal a Zalaxis Útikalauz Margósoknak programunkon is a SkyGrót Csillagászati Társaság vezetésével.

2023.08.11. Ismét Bor.Zene.Zala

Koncertekkel tarkított hegyi piknikre hív a Kányaváry Borbirtok augusztus közepén. A zalaszabari Öreghegyről mesés Kis-balatoni kilátásban lehet részünk, miközben a jobbnál jobb zalai borokat kortyolhatjuk a teraszon.

2023.08.19. Újudvari termelői piac

A nagykanizsai járás kistelepülésén, Újudvaron minden hónap 3. szombatján termelői piac várja a háztáji ételek és kézműves termékek  iránt érdeklődő vásárlókat.

Zalaszentgrót és környéke programok

Nyitott porták Zala-völgyben júliustól szeptemberig

A Nyitott Porták a Zala-völgye területén gazdálkodó és működő helyi kézműveseket és termelőket fogja össze. Támogatásukkal már hagyományszerűen több éve nézhetünk be a gazdák életének kulisszái mögé.
Kiemelnénk az augusztus 12-i Huszonyai Búcsút, amely egyúttal izgalmas Kultúrpajta-megnyitót is jelent.

A házigazda Laposa Julcsi. Az eseményen megismerhetjük a méltán híres Kovács Gyula bácsit, aki a Tündérkert mozgalom megálmodója és élete munkájának köszönhetően egyedi, 3500 magyar gyümölcsfajtát őriz. Előadásmódja magával ragadó, reményt adó, tudása pedig szerteágazó; munkássága felbecsülhetetlen.

És hogy az ízeknek is kedvezzünk; a híres-neves cukorperecet most magad is elkészítheted. Ha lecsúsztál a júliusi alkalomról, sebaj, itt van mindjárt  kettő is augusztusban: 12-én, szombaton 10.00-től 13.00 óráig; 25. pénteken pedig 16.00-tól 19.00 óráig tartó workshopon ismerkedhetsz a hagyomanyos lakodalmi édességgel.

2023.08.19. Zümmögő mézesház látogatás a zalaszentgróti Skapér méhészetben

Ki ne szeretné megtudni, milyen fantasztikus gyógyhatásai vannak a méhkaptár levegőjének? Te például tudtad, hogy asztmásoknak, migrénes fejfájással küzdőknek kifejezetten javallott beleszippantani a mézédes levegőbe? Itt megismerheted az apiterápiás ház egészségügyi hatásait.

Lenti és környéke programok

2023.08.05. Szapáry-napok

Ha eddig már eljutottál az olvasásban – szuper vagy! – akkor bizonyára  feltűnt, hogy valamilyen rejtélyes okból kifolyólag elég sok rendezvény került éppen augusztus 5-re. Nos ez azért van, mert…mi sem tudjuk, de ha útba esik jövet-menet például a Szapáry-napok programjai, ki ne hagyd!

2023.08.05. és 08.19. Kerka piac

A kéthetente szombaton, a Kerka Vízimalom udvarán megrendezésre kerülő termelői piac utolsó 2 nyári alkalma augusztus 5 és 19, ahol ismét kipakolják portékáikat a Kerka-vidék legjobb termelői.

Júliustól szeptemberig – Csömödéri Állami Erdei Vasút

Csömödéri Állami Kisvasút

2 útvonal közül választhatsz, ha erdei kisvasúton fedeznéd fel Zala megye kincseit: Lenti-Csömödér, ezen a szakaszon április végétől szeptember végéig utazhatsz, vasárnap kivételével minden nap. A Lenti-Csömödér-Kistolmács karika pedig július 13. és augusztus 19. között várja a lelkes kalandorokat.

Tudsz még jó programokat Zalában? Hozzáadnál valamit? Ne habozz megírni Nekünk!

Írj nekünk: hello@szeretunkzala.hu

fotó: Fülöp Veronika

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.