Göcsej és az Őrség kuriózuma a tökmagból kisajtolt, aromás zöld olaj, ami nemcsak finom, de szuper-egészséges is. Bár nagyon régóta termelik és fogyasztják a dél-dunántúli országrészben, mégis akkor lett népszerű, amikor Magyarország Tortája az Őrség Zöld Aranya lett. Ezúttal egy személyes hangvételű cikkben bennfentesként, olajtöktermelőként mesélünk nektek a tökmagolajról. Kása Andi, a Kertikonyha rovat írása saját tapasztalatokkal fűszerezve.
A tökmagolaj rövid története
Néhány forrás szerint tökmagolajat már a 14. században is készítettek. Az olajkészítés azonban a különböző tökfélék termesztésével terjedt el még inkább. Magyarországon 1930-tól a Nyugat-Dunántúlon volt jellemző ez a tevékenység – ahogy ma is. Olajat viszont a maihoz képest eltérő fajtájú tökből is készítettek. Ilyen volt például a takarmánytök, melyet később felváltott a héjnélküli verzió, amiben a mag szélső sejtrétege nem vastagodott meg.
Először főként egy-egy „sajtoló” mester állított elő olajat, később nagyobb üzemek szakosodtak erre. Napjainkban viszont újra a kistermelőkhöz tért vissza ez a szaktudás, sajtoló üzemmel már csak elvétve találkozhatunk.

Töktermesztés – Hogyan termelünk mi egy Zala megyei kis faluban?
Először is az ültetés időpontja. Mint ahogy mindennek, a tök elvetésének is megvan a néphagyományból ismert ideje. Felmenőinktől azt tanultuk, hogy május 1-jéig a földbe kell kerülniük a tökféléknek – így nagyjából május első hetét bezárólag elvetjük a magokat. Telkünkön hosszú sorokban lépésenként szórjuk el őket.
Talán egyetlen fontos és lényeges tippünk van az ezutáni időszakra nézve: hagyjuk őket nőni.
Hosszú hónapokig csak a kapáláson és a gyomláláson van hangsúly.

A tök nagyjából szeptemberre érik be, de a betakarítása tovább is eltarthat.
Meg kell várni, míg elszárad a szára.
Ezután kiszedjük a földből és egyszerűen félbe vágjuk, kimagozzuk.
Jöhet a tökmagolaj előállítása
A magokat mi szokás szerint a napon szárítjuk le. Amint mind megvan, egy géppel kipörgetjük, hogy a vékony, pernyés rész lejöjjön róla. Ezután jön a sajtolás, amit ha igazán kitartóak vagyunk és megvan hozzá a megfelelő felszerelésünk, akkor magunknak tudjuk csinálni, vagy kereshetünk olyan erre specializálódott üzemet is, ahol mindezt elvégzik helyettünk.
Mi évek óta Milejszegen csináltatunk (eddig mindig nagyon finom lett az eredmény).
Összességében nincs vele túl sok munka, viszont csak közösen, családilag érdemes vele foglalkozni! Egyedül nem igazi a móka…

Különböző technikák tökmagolaj sajtolására
A melegen sajtolás egy sokkal intenzívebb ízélményt ad, mint a hidegen sajtolás, azonban így csökken az olaj ásványi anyag tartalma. Az eljárás lényege, hogy a magokat ledarálják, majd sóval, vízzel keverik össze és ebből gyúrnak masszát, amit megpirítanak, és a végén kisajtolnak.
A hidegen sajtolás esetében egy présszerű gép nyomja ki a magokból az olajat hidegen, nincs melegítés és pirítás, így minden vitamin az olajban marad.
Miért érdemes tökmagolajat fogyasztani?

Mert…
- csökkenti a vér koleszterinszintjét;
- vitaminban gazdag;
- támogatja az emésztési folyamatokat és a zsírégetést;
- megszünteti a hasi görcsöket, puffadást;
- méregtelenítő hatású;
- megelőzi a stresszt és az álmatlanságot;
- erősíti az idegrendszert;
- segít a prosztata jóindulatú megnagyobbodása ellen;
- természetes gyulladáscsökkentő;
- megakadályozza a daganatok kifejlődését.

Érdekelnek tökmagolaj receptek?
Tipp:
Ha igazi tökmagolajat szeretnél enni, kistermelőtől érdemes vásárolni! Javasoljuk, hogy nézz szét a zalai és vasi termelői piacokon.
Amint látod, szinte pofon egyszerű a tökmagolaj gyártása. Reméljük május első hetére Neked is megvan már a programod! Ha pedig szeretnél további tippeket, tudást szerezni a tökmagolaj készítésről keress minket bátran!
Fotó: Kása Andi, Bartus Dávid – Szeretünk Zala
A cikk 2021.12.14-én jelent meg először.