Szia, kedves Olvasó! Kása Andrea vagyok, Andi, a Kertikonyha Instagram oldal alkotója, a Szeretünk Zala konyhakultúra rovat felelőse. Több cikkben találkozhattatok már velem, főként gasztronómiai és kertészkedős témában.
Ez továbbra sem lesz másként!
Maradok a jól megszokott terepen, a kertben és a konyhában, annyi különbséggel, hogy sokkal több hagyományőrző, maradékmentő, igazi kerti alapanyagokból készülő receptötletet hozok nektek.
És mitől lesznek különlegesek ezek a receptek? Attól, hogy velem tarthattok a zöldségek vetésétől az étel tányérra kerüléséig. Hónapról hónapra kerti tippeket hozok, így akár közösen is kertészkedhetünk. Ha pedig már van termésünk, megnézzük, hogy kerül a gondosan nevelt zöldség, gyümölcs a kertből az asztalra.
Lesz bográcsozás, grillezés, sütés-főzés kint és bent…
Mindezt úgy, hogy hagyományos és reform recepteket is készítek ugyanazokból az alapanyagokból.
Végigjárjuk a befőzés, tartósítás, aszalás témakörét és üvegbe teszünk mindent, amit csak lehet.
Bejárjuk közösen a zalai erdőket, ahonnan szintén értékes finomságokat gyűjthetünk össze, amikkel színesíteni tudjuk az étkezéseket, és kipróbálunk mindent, amit elődeink ettek-ittak itt a megyében.
Megmutatom, mi hogyan törekszünk az önellátásra, miket csinálunk meg magunk a kertben, és betekintést nyerhettek abba, hogy milyen a vidéki élet a Zala megyei Pethőhenyén.
És ha már betekintés, akkor néhány infó rólam
Pécsi születésű vagyok, de a szüleim mindketten kötődnek Zala megyéhez. Minden nyáron a szentpéterföldi nagymamámnál nyaraltunk a tesóimmal, unokatesóimmal és mindig is ez volt az a hely, az a táj, ahol a nyugalomban éreztem magam.
Az egyetemi éveimet Budapesten töltöttem, ahol magyar alapszakot, művészettörténet minort és irodalom- és kultúratudomány mesterszakot végeztem.
Mindig is fontos volt számomra a művészet, a kultúra, és szerencsésnek érzem magam, hogy 16 éves korom óta ebben tevékenykedhetek. 2020 novemberében költöztem le Zala megyébe, Pethőhenyébe, ahol hárman élünk együtt. Jelenleg Zalaegerszegen dolgozom rendezvényszervezőként, és ki tudja mit hoz még a jövő.
A házunk mögött lévő telken kertészkedünk, ahol vannak gyümölcsfák, bokrok, magaságyás, fóliasátor és egy 100 méter hosszú föld – erről fogok mesélni nektek a következő írásokban.
Remélem, velem tartotok! Kertészkedjünk, tartósítsunk, járjuk be közösen az erdőket és együnk sok-sok finom zalai fogást közösen!
Kukkants be egy vidéki kert, a Kertikonyha kulisszái mögé, gyűjts ötleteket saját kiskerted megvalósításához, önellátáshoz, tanulj maradékmentő, igazi kerti alapanyagokból készíthető recepteket!