fűszernövények tartósítása

Fűszernövények tartósítása: Így rakd el télire a zöldeket

fűszernövények tartósítása

Melyik fűszernövényt hogyan érdemes tartósítani? Ha nálad is roskad az ablakpárkány vagy tele a kert illatos gyógy- és fűszernövényekkel, megőriznéd a nyár ízét, akkor így tedd el őket télire. Fűszernövények tartósítása, szárítása, fagyasztása, tárolása: mutatom, hogy csináld.

Fűszernövények otthon, kicsiben és nagyban

Akár kicsi, néhány-edényes balkonkerted van, akár nagyobb telken gazdálkodsz, biztosan ismered azt az érzést, hogy a lehető legtöbb mindent meg szeretnél menteni télire. Egyrészt, hogy konzerváld a csodás nyári ízeket, másrészt, hogy ha van saját termésed, ne vesszen kárba, hisz legalább annyit nem a boltban kell megvásárolni.

Bár tudom, hogy rengeteg munka van mindennel, hogy akár éjszakákat tölthetünk el a konyhában pepecselve egész nyáron, nem sajnálva a kezünket és az időnket, mégis arra buzdítalak, hogy amit csak tudsz, tegyél el későbbre!

Fűszernövények tartása: cserépben és szabadföldben

Nálunk az ablakpárkány elengedhetetlen kelléke a rozmaring, a kakukkfű, a snidling és a menta. Mindegyik cserépben van, mindegyik túléli a telet, ám ehhez az kell, hogy törődjünk is velük, hogy gyakran visszavágjuk, és mindig a lehető legideálisabb méretű cserépbe ültessük át.

Viszont ha beindul a nyár, akkor jönnek a magról vetett fűszerek is, például a bazsalikom, a metélőpetrezselyem vagy a majoranna. Mivel ezek szezonális fűszerek nálunk, így a lehető legtöbbet szeretnénk megmenteni későbbi felhasználásra.

A nyári zöldségeknek hála, nemcsak ízletes gumókhoz jutunk, hanem értékes zöldekhez is.
Ilyen például a petrezselyem, a zeller és azok levele.

És szerintem minden kertben megvannak azok a fűszerek, amiket nem ültetünk, amik csak nőnek, mindenhova!

Nálunk ilyen a kapor és a borsikafű. Másoknak többszöri vetés sikertelen, nálunk pedig kiírthatatlan, a virágcserépből és bármilyen elhagyott edényből képesek kikelni.

A szomszédoknál meg ilyen a menta vagy az oregánó.

fűszernövények tartása cserépben

Zárd üvegbe a meleget!

A fűszernövény szárítás viszonylag egyszerű dolog. Szinte mindegyik zöldfűszert tökéletesen le lehet szárítani, ezt láthatod a boltok kínálatában is, hisz számtalan szárított fűszerrel találkozhatunk morzsolt és őrölt formában.

Na, ha ott vannak a boltok polcain, ezek mind ott lehetnek a mi fűszeres polcunkon is.

Ha inspirációt keresel, térj be egy hipermarketbe és nézz körül!

Nekem mindig eszembe jut ilyenkor valami extra fűszernövény, és addig keresem, míg meg nem találom, így lett idén végre hatalmas levelű oregánóm és babérbokrom.

Egy családi nyaraláson, Horvátországban szedtünk anno egy befőttes üvegnyi babért, és azóta epekedtem, hogy nekem is lehessen. Most végre van, úgyhogy már saját babérlevéllel ehetjük ősszel és télen a gulyást és a kocsonyát, ráadásul még egy termék, amit már nem kell a boltban a kosárba tenni, hanem otthon megterem.

fűszernövények tárolása: snidling
Egy csokor snidling várja az aprítást.

Fűszernövények szárítása

Napon vagy a sütőben

Ehhez a legfőbb tippem az, hogy frissen, leginkább kora reggel szedd le a növényt (mert akkor nem aszalta még meg a nap annyira), alaposan mosd meg, itasd le papírtörlővel, igazítsd el úgy, hogy a lehető legkevésbé érjék egymást és tedd meleg, pormentes helyre. 

Az erős napfényt nem szeretik ezek a növények, így az elsődleges szempont a meleg hely, nem a napos.


Ha valamiből sok van, köthetsz belőle csokrot is és fellógathatod valahova vagy akár használhatod a sütőt. Viszont ilyen melegben örül az ember, ha legalább a lakás hűvös marad.

Egészben vagy aprítva


Száríthatod a zöldeket egészben vagy egyből aprítva. Mi vegyesen szoktuk csinálni, mert használjuk egészben és morzsolva is a fűszereket.

Amik nálunk előfordulnak szárítva: petrezselyem, snidling, bazsalikom, kapor, borsikafű, rozmaring, kakukkfű, lestyán, zeller, tárkony, citromfű, menta. 

Fűszerkeverék házilag? Naná!

Ha nagyon prók’ szeretnétek lenni, akkor készíthettek mixeket!

Például milyen jól hangzik egy provence-i vagy egy mediterrán fűszerkeverék, ugye?

Ehhez csak válogasd össze a megfelelő fűszereket és készítsd el egyszerűen otthon.

A szárított fűszernövények tárolása

Hogyan tárold a szárított zöldeket?

Üvegben, papírzacskóban teljes száradás után.

Ultimate szárítás:

Ha nemcsak fűszernövényeket szárítasz le, hanem megy mellé egy kis sárgarépa, petrezselyem, zeller, hagyma nagyon apróra kockázva, és megszárítod az egészet, akkor egy szuper tartósítószer, adalék- és színezőanyag mentes házi vegetád lesz. És milyen az íze? Nagyon telt zöldséges, amiből egy csipetnyi is feldobja a leveseket.

Fűszernövények fagyasztása: egészben, aprítva, magában vagy jégkockába zárva

A fűszernövény fagyasztás esetében is érdemes megfontolni, hogy a későbbiekben miként használjuk fel a fűszereket, aprítva vagy egészben. Mi fagyasztva is mindenből tartunk meg egészben és aprítva.


Az aprított petrezselyem, kapor szuper salátákba, levesekbe, főzelékekbe, viszont az egészben hagyott szárak meg feldobják a húslevest.

Bele fagyaszthatjuk a fűszernövényeket akár jégkockaformába, például rozmaringot, mentát, citromfüvet. Ezek nemcsak a nyári melegben, hanem később is feldobják a limonádét, koktélokat.

Fűszernövény tárolás a fagyóban

Erre tökéletesek a zárható, újrahasznosítható zacskók és a mindenféle dobozkák. Nálunk általában a vajkrémesekbe kerül, mert azok között vannak jó laposak, így több elfér egymáson.

Mi a tuti tipp az elrakáshoz? Mindenképp írd rá, hogy mi van benne, és akkor nem kevered össze és nem kerül egy nagy halom petrezselyem a tzatzikibe (bár el semmit nem ront a friss fűszer, de a szándék nem az volt ☺).

Nyűgözz le mindenkit házi fűszerolajjal és ecettel!

Olaszos éttermekben gyakran láthatunk fűszerolajokat, ez sem nagy ördöngösség, csak friss, tisztított fűszerekre van szükség és nagyon jó minőségű olívaolajra.

A száraz fűszereket tegyük tiszta üvegbe és öntsük rá az olívaolajat. Extraként egész borsok, fokhagyma is mehet mellé, néhány hétig hagyjuk állni, hogy az olaj átvegye az ízeket. Utána pedig mehet salátákra vagy olyan „Jamie Oliveresen” mindenre is! 

És ha olajat csináltunk, akkor csinálhatunk fűszeres ecetet is, nálunk több éve megvan már a tárkonyecet. Ami szintén nem bonyolult.

Sima ecetbe tárkonyt rakunk, fokhagymát, egész szárított paprikát és hagyjuk, hogy átjárja a tárkony íz az ecetet. Hogy ezt mire is használjuk? Coleslaw salátába!

Ha eddig nélküle ettétek, akkor irány a kert vagy a piac, hogy beszerezzetek egy szál tárkonyt.

Sóban elrakott fűszerek

Tavaly rengeteg zeller zöldünk maradt, és már nem akartunk többet a hűtőbe tenni, ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom a sóban tartósítást. Sikeres művelet volt, még a mai napig zöldell és semmi baja, felbontás után sem.


Nagyon apróra vágom a zellerzöldet, megnézem hány gramm és ugyanannyi sót adok hozzá. Alaposan összekeverem és egy jól zárható, steril üvegbe töltöm és kész is.

fűszernövények tartósítása: sóban eltett zeller

Sóban eltett zellerzöld: legalább annyira feldobja így is a zöldségleveseket, mint ha friss levél lenne benne, egyedül arra kell figyelni, hogy ez jó sós, így magába az ételbe kevesebb kell majd. Ugyanúgy működik petrezselyem zölddel és lestyánnal is.

Remélem kicsit motiváltalak arra, hogy begyűjts mindenféle zöldet a kertből, teraszról, piacról és elrakd későbbre! 

Ha van esetleg ezeken felül valamilyen szuper tartósítási tipped, írd meg nekem!

kertikonyha-receptek

fotók: Kása Andi, Kertikonyha

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.