Eperszezon – Epres receptek és tartósítási tippek

epres receptek

Oszd meg másokkal is!

Biztosak vagyunk benne, hogy az eper sokak kedvence csak úgy, megmosva, minden nélkül, mert ha igazán érett, magától is mézédes. Mégis sokunkban él a nosztalgikus kép, amikor a nagymama kristálycukorral meghintve kínálja, mi pedig a végén még a pirosra színezett cukros levet is boldogan felhörpintjük… A cikkünkben tippeket hozunk a hagyományos felhasználáshoz, ami a nagymamák konyháját idézi, hozunk néhány reformötletet és tartósítási tippet, hogy minél tovább élvezhessük az eper ízét.

Készülj az eperszezonra!

Az eper a tavasz igazi hírnöke gyümölcsök terén. Már május első napjaiban megtalálhatjuk a piacokon és szezonja kitart a nyár kezdetéig, sőt a folyton termő fajták még akár a nyár végéig elérhetők a kertekben.Érdemes termelői epret választani, hiszen akkor tudod, hogy nem utazta körbe a gyümölcs a világot és nem a dobozban érett pirosra, hanem a napsütötte földön. Szezon előtt érdeklődj a piacokon, hogy mikorra várható az eper, a gazdák biztosan segíteni fognak!

Nézz szét a zalai termelői piacok között, és vedd az epret akkor, amikor szezonja van!

Tipp: Ha nagyobb mennyiségben vásárolnál vagy ha van kedved saját kézzel szedni a friss epret egy helyi eperföldön, akkor keresd fel a „Szedd magad” zalai eperföldeket!

Epres receptötletek, amiket kár lenne kihagyni az eperszezonban

Ez a pirosló gyümölcs nemcsak ínycsiklandó, természetadta finomság, hanem igazi szupersztár az egészséges táplálkozás világában is. Tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal, rostokkal, és még a szívet is védi. Ráadásul alacsony a kalóriatartalma, így szinte bűntudat nélkül nassolható, szóval egyetek epret minden fogásban, mert egészséges!

eper a kertben
Eprek a kertben

Eper a reggelikben

Dobd fel a zabkását, granolát vagy joghurtot friss, natúr eperrel! Készíthetsz belőle vitaminokban gazdag smoothie-t is – garantáltan energiával indítja a napodat és legalább egy kis szín is kerül a tányérodra!

Gyümölcslevesek eperszezon idején

Az egyre melegedő napokon nincs is jobb, mint egy hűsítő eper krémleves. Készítheted csak eperből, de kombinálhatod almával, körtével, barackkal vagy meggyel a még komplexebb, gyümölcsös ízélményért.

Eper a főfogásokban

A húsos ételek között ritka, amit eperrel kínálunk, inkább a salátákat szoktuk megbolondítani vele. Készülhet egy finom vegyes saláta (zöldsaláta, spenót), amibe kerülhet pluszban fetasajt, mozzarella és ehhez mehetnek az eperdarabok, a végén pedig egy kis balzsamecet.

Ha ezt kínáljuk a grillezett hús vagy grillsajt mellé, senki nem fog nemet mondani és boldogan eszi meg az édes gyümölcsöt egy salátában.

Ezeknek az epres salátáknak számtalan variációja lehet: kipróbálhatjuk az epret dióval, camamberttel, almával, körtével is.

Édes epres főfogások

Édes főfogások terén gyakrabban hódít az eper. Készíthetünk epres gombócot friss eperből a szilvás gombóc mintájára, készülhetnek az epres lepények, de az eper megjelenhet a különböző ragukban, szószokban, amivel feldobhatjuk a rizskoch-ot, a császármorzsát vagy az amerikai palacsintákat – igazából bármit, amit lekvárral ennénk.

Eper az édességekben

A friss eper gyakorlatilag minden édességbe beilleszthető: belekeverhetjük gyümölcskenyerek, muffinok, piskóták, piték tésztájába, és a tejszínes, pudingos, gyümölcsös, túrós krémekhez is szuperül passzol. Szezonban minden süteményt érdemes vele feldobni!

Epres italok

Próbáld ki a gyerekek nagy kedvencét, az eperszörpöt vagy készíts finom epres limonádét!

Eper kerülhet a felnőttesebb italokba is, pl. epres mojito vagy epres daiquiri, és ha netán sok eperhez jutsz, akkor készíthetsz akár házi eperlikőrt is.

Hogyan tartósítsd az eper zamatos ízét?

A frissen szedett eper mosás nélkül talán egy-két napot bír hűvös helyen, de mosás nélkül sem áll el túl sokáig, így érdemes valamilyen tartósítási praktikát bevetni, hogy ezt a szuperfinom ízt megőrizhessük télre is. Szerencsére több is van, így, ha van a kertedben, próbáld ki az összeset!

Fagyasztás: A gyümölcsöket mosás után, alaposan lecsöpögtetve kell lefagyasztani. Lehet dobozba vagy akár zacskóba, hogy könnyebben szétszedhető legyen.

Aszalás-szárítás: Ha van aszalógéped, akkor kipróbálhatod az eper aszalását is, de valószínűleg erre manapság jobb technika a liofilizálás, azaz a fagyasztva szárítás, ám ez drágább befektetést igényel.

Befőzés: A leghagyományosabb módja az eper tartósításnak a lekvárfőzés, amivel tényleg megőrizhetjük a gyümölcsöt olyan formában, ahogy kedveljük. Készülhet a lekvár sűrűre, hígabbra, darabosra – ki ahogy kedveli.

Tipp: Az eperlevelet sem kell eldobni! Az eperlevelet szárítva teaként ihatjuk, mely fertőtlenítő hatással is bír. Arra figyeljünk, hogy ne használjunk az epernevelés során vegyszereket és a leveleket többszörösen mossuk át.

Az eper után hamarosan következik a többi bogyós gyümölcs, ezekhez is találsz ám nálunk recepteket!

A cikk 2025.04.30-án jelent meg először.

fotók: Kása Andi és Adorján Flóra, Szeretünk Zala

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.