Biztosak vagyunk benne, hogy az eper sokak kedvence csak úgy, megmosva, minden nélkül, mert ha igazán érett, magától is mézédes. Mégis sokunkban él a nosztalgikus kép, amikor a nagymama kristálycukorral meghintve kínálja, mi pedig a végén még a pirosra színezett cukros levet is boldogan felhörpintjük… A cikkünkben tippeket hozunk a hagyományos felhasználáshoz, ami a nagymamák konyháját idézi, hozunk néhány reformötletet és tartósítási tippet, hogy minél tovább élvezhessük az eper ízét.
Készülj az eperszezonra!
Az eper a tavasz igazi hírnöke gyümölcsök terén. Már május első napjaiban megtalálhatjuk a piacokon és szezonja kitart a nyár kezdetéig, sőt a folyton termő fajták még akár a nyár végéig elérhetők a kertekben.Érdemes termelői epret választani, hiszen akkor tudod, hogy nem utazta körbe a gyümölcs a világot és nem a dobozban érett pirosra, hanem a napsütötte földön. Szezon előtt érdeklődj a piacokon, hogy mikorra várható az eper, a gazdák biztosan segíteni fognak!
Nézz szét a zalai termelői piacok között, és vedd az epret akkor, amikor szezonja van!
Tipp: Ha nagyobb mennyiségben vásárolnál vagy ha van kedved saját kézzel szedni a friss epret egy helyi eperföldön, akkor keresd fel a „Szedd magad” zalai eperföldeket!
Epres receptötletek, amiket kár lenne kihagyni az eperszezonban
Ez a pirosló gyümölcs nemcsak ínycsiklandó, természetadta finomság, hanem igazi szupersztár az egészséges táplálkozás világában is. Tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal, rostokkal, és még a szívet is védi. Ráadásul alacsony a kalóriatartalma, így szinte bűntudat nélkül nassolható, szóval egyetek epret minden fogásban, mert egészséges!

Eper a reggelikben
Dobd fel a zabkását, granolát vagy joghurtot friss, natúr eperrel! Készíthetsz belőle vitaminokban gazdag smoothie-t is – garantáltan energiával indítja a napodat és legalább egy kis szín is kerül a tányérodra!
Gyümölcslevesek eperszezon idején
Az egyre melegedő napokon nincs is jobb, mint egy hűsítő eper krémleves. Készítheted csak eperből, de kombinálhatod almával, körtével, barackkal vagy meggyel a még komplexebb, gyümölcsös ízélményért.
Eper a főfogásokban
A húsos ételek között ritka, amit eperrel kínálunk, inkább a salátákat szoktuk megbolondítani vele. Készülhet egy finom vegyes saláta (zöldsaláta, spenót), amibe kerülhet pluszban fetasajt, mozzarella és ehhez mehetnek az eperdarabok, a végén pedig egy kis balzsamecet.
Ha ezt kínáljuk a grillezett hús vagy grillsajt mellé, senki nem fog nemet mondani és boldogan eszi meg az édes gyümölcsöt egy salátában.
Ezeknek az epres salátáknak számtalan variációja lehet: kipróbálhatjuk az epret dióval, camamberttel, almával, körtével is.
Édes epres főfogások
Édes főfogások terén gyakrabban hódít az eper. Készíthetünk epres gombócot friss eperből a szilvás gombóc mintájára, készülhetnek az epres lepények, de az eper megjelenhet a különböző ragukban, szószokban, amivel feldobhatjuk a rizskoch-ot, a császármorzsát vagy az amerikai palacsintákat – igazából bármit, amit lekvárral ennénk.
Eper az édességekben
A friss eper gyakorlatilag minden édességbe beilleszthető: belekeverhetjük gyümölcskenyerek, muffinok, piskóták, piték tésztájába, és a tejszínes, pudingos, gyümölcsös, túrós krémekhez is szuperül passzol. Szezonban minden süteményt érdemes vele feldobni!
Epres italok
Próbáld ki a gyerekek nagy kedvencét, az eperszörpöt vagy készíts finom epres limonádét!
Eper kerülhet a felnőttesebb italokba is, pl. epres mojito vagy epres daiquiri, és ha netán sok eperhez jutsz, akkor készíthetsz akár házi eperlikőrt is.



Hogyan tartósítsd az eper zamatos ízét?
A frissen szedett eper mosás nélkül talán egy-két napot bír hűvös helyen, de mosás nélkül sem áll el túl sokáig, így érdemes valamilyen tartósítási praktikát bevetni, hogy ezt a szuperfinom ízt megőrizhessük télre is. Szerencsére több is van, így, ha van a kertedben, próbáld ki az összeset!
Fagyasztás: A gyümölcsöket mosás után, alaposan lecsöpögtetve kell lefagyasztani. Lehet dobozba vagy akár zacskóba, hogy könnyebben szétszedhető legyen.
Aszalás-szárítás: Ha van aszalógéped, akkor kipróbálhatod az eper aszalását is, de valószínűleg erre manapság jobb technika a liofilizálás, azaz a fagyasztva szárítás, ám ez drágább befektetést igényel.
Befőzés: A leghagyományosabb módja az eper tartósításnak a lekvárfőzés, amivel tényleg megőrizhetjük a gyümölcsöt olyan formában, ahogy kedveljük. Készülhet a lekvár sűrűre, hígabbra, darabosra – ki ahogy kedveli.
Tipp: Az eperlevelet sem kell eldobni! Az eperlevelet szárítva teaként ihatjuk, mely fertőtlenítő hatással is bír. Arra figyeljünk, hogy ne használjunk az epernevelés során vegyszereket és a leveleket többszörösen mossuk át.
Az eper után hamarosan következik a többi bogyós gyümölcs, ezekhez is találsz ám nálunk recepteket!
A cikk 2025.04.30-án jelent meg először.
fotók: Kása Andi és Adorján Flóra, Szeretünk Zala