hangulatos-termeloi-piac-szeretunk-zala

Hangulatos termelői piacok Zalában és az Őrségben

Az emberek többsége nem csupán kulturális és természeti értékekre kíváncsi, amikor felfedezi vagy újra és újra meglátogatja kedvenc vidéki helyeit. A kikapcsolódás és vidéki kiruccanás élménye mellett kulináris finomságokból is tapasztalatokra vágyik. Ízlelni, kóstolni, komótosan beszélgetni egymással és a termelőkkel, talán ez a legfőbb bája a falusi hangulatú piacoknak.

Íme három hangulatos termelői piac Zalából és az Őrségből.

Szalafői vásártér

A hazánk nyugati csücskében található Őrség sokak által ismert turisztikai célpont, ahol a helyi gasztronómia és termelői finomságok iránt is egyre növekszik az érdeklődés. Ennek köszönhető, hogy a korábban csak Őriszentpéteren megtalálható termelői piac mellett tavaly nyár óta lelkes szalafői lakosok jóvoltából elindult a Szalafői vásártér. 

A szervezők a helyi, szigorúan termelői kínálat mellett egyfajta vásári hangulat megteremtését is célul tűzték ki. Szerették volna ráérőssé tenni ezeket a vasárnap délelőttöket a látogatók, vásárlók számára. 

Ahogy régebben is hozzátartozott az élő zene és a helyi falatozás a piaci hangulathoz, itt is minden vasárnap készül meleg étel a bográcsban, vagy sül a farsangi fánk, ropogós lángos, hideg időszakban forralt borral, teával kiegészítve.

Füstöltek, sajtok, rétesek, lekvárok, szörpök és számtalan termelői portéka mellől nem hiányoznak az Őrség egyszerűségében mutatós fazekasság jellegzetes edényei sem. A piac rövid idő alatt kedvelt beszerzési helye lett a helyi lakosoknak és környékbelieknek is, akik hétről-hétre szívesen vásárolnak a változatos kínálatból.

Kerka Piac

Zala megyében is egyre több helyi termelői piac alakult az elmúlt két-három évben, ezek közül kettő kedvencünket mutatjuk be, amiket nem érdemes kihagyni, ha arra jártok.

Önmagában már az rendkívül példamutató, amikor egy építész pár fejébe veszi, hogy megmenti és felújítja a Szécsiszigeten található Kerka vízimalmot

Ám amikor kezdenek elfogyni a kihívások és egyre többen fedezik fel és látogatják a helyreállított épületet, a házigazdák gondolnak egyet és piacot álmodnak a Kerka patak partján, buja természet ölelésében fekvő malom udvarára.

Kéthetente szombat délután megtelik élettel ez a hangulatos tér, a kertben beüzemelt öreg sparhelten mindig rotyog szezonális étel vagy ital a fazekakban, nem csoda, hogy a környéken kirándulók és visszatérő vásárlók szívesen időznek itt.

Piac a Kertben

Az elmúlt két év kényszerű változásai vannak, akikre bénítólag hatottak, ám vannak lelkes emberek, akiket cselekvésre inspirált a bezártság. A nagykanizsai Piac a Kertben azokban az időkben szerveződött, amikor a vendéglátóhelyek szükségszerűen zárva tartottak. A hosszú évek óta családi vállalkozásban üzemeltetett Szőlőskert étterem felelős vendéglátóként régóta helyi beszállítóktól szerzi be az alapanyagok javát. 2020 tavaszán nem csak a vendéglátók, de a termelők is nehéz helyzetbe kerültek emiatt. 

Így indult el a tervezés:  van eladandó portéka, de az étterem nem fogadhat vendégeket, az épület körül viszont ott van a hangulatos kert, árnyas pihenőkkel és terasszal. Szerencsére mire az álomból valóság lett, a kültéri egységek, piacok kinyíthattak, így indult el a Piac a Kertben kezdeményezés, ami mára télen minden szombat, nyáron minden péntek délután várja a vásárlókat.

szerző: Márton Anikó

fotó: Piac a Kertben

A cikk a Vidéki Élet Magazinnal való együttműködés keretében jelent meg. A Szeretünk Zala Magazin szerkesztésénél fontos számunkra, hogy Zala megye látnivalóinak bemutatása mellett az azon túli, de közvetlen közelben lévő, valamint a régióra jellemző értékeket is megismertessük olvasóinkkal. Hiszen az itt élő emberek közös kulturális szokásainak terét nem a megyehatár vagy az országhatár jelöli ki, hanem a KÖZÖSSÉG.

A cikket írta:

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Egy cikk, amit szívből ajánlunk!

Legfrissebb cikkeink

Történetek, amik szintén tetszeni fognak