Országszerte gomba-módra jönnek létre termelői piacok, amely trend alól szerencsére Zala megye sem kivétel. Nagykanizsa első és egyetlen termelői piaca, a Piac a Kertben udvarán amellett, hogy egész évben jó minőségű termékekhez juthatunk, a helyi értékek és hagyományok is képviseltetik magukat gasztronómiai fogások formájában.
Miután megismertük a Piac a Kertben termelői piacnak otthont adó Szőlőskert Étterem történetét, szinte adta magát, hogy a piac működésének és mozgatórugójának mélyére is leássunk.
A zalai termelői piacok mindegyike hordoz magában valami egyedülállót. A gyenesdiási piacon nyaranta friss balatoni halhoz juthatunk, a hévízi piacot pedig a régiségek udvara egészíti ki.
A Piac a Kertben szervezői már a kezdetektől fogva kiemelt hangsúlyt fektetnek a helyi termelők megismertetésére, a kistermelői termékek és az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, valamint a közösségépítésre – mind a termelői csapat, mind a vásárlók és látogatók szemszögéből nézve.
A Szeretünk Zala csapatának célja, hogy megtalálja azokat a helyeket, amelyek Zalát Zalává teszik. Sorozatunkban olyan helyszíneket, rejtett kincseket, értékteremtő vállalkozásokat és itt tevékenykedő példamutató zalai arcokat mutatunk be, amelyek és akik a megyét a helyiek és az idelátogatók számára is különlegessé teszik.
Hangsúly a helyi értékeken
A Piac a Kertben története csupán a közelmúltig nyúlik vissza, mégpedig a mindannyiunk által jól ismert koronavírus időszakára. De amilyen gondterhes volt a 2020-as év, olyan pozitív dolgokat is tartogatott. Ékes példája ennek a nagykanizsai termelői piac, amely létrejöttét a kényszerhelyzet szülte, fennmaradását pedig a töretlen lelkesedés, a jó üzleti érzék, a minőségi alapanyagok bemutatása és a zalaiak asztalára szállítása iránti elkötelezettség biztosítja.
De, haladjunk szép sorjában…
A termelői piac ötlete már korábban is ott motoszkált megálmodója, Gelencsér Janka fejében. A korábbi évek alatt szerzett tapasztalat, a franciaországi tanulmányok és a vendéglátós családi örökség mind hozzájárult ahhoz, hogy 2020 tavaszán végre útjára induljon Nagykanizsa első termelői piaca.



Termelőit, háztájit a zalai háztartások asztalára
A napsütötte teraszon helyet kapó piacon a különböző friss és tartós élelmiszerek a kihelyezett standokon szép sorjában követik egymást. Állandó hellyel csak néhány termelő rendelkezik, de mivel a terület jól belátható, ezért akkor is ugyanolyan könnyen megtaláljuk a sajtost, ha az előző héthez képest még másik standon árult.
„Egy termelői piacot a legkevésbé sem lehet összehasonlítani egy vásárcsarnokkal.„
Ugyanis a termelői piacon kizárólag a helyszín 40 kilométeres körzetében gazdálkodó kis- és őstermelők kínálhatják termékeiket. A Piac a Kertben esetében ehhez még a magas minőségi “követelmény” is hozzáadódik.
„Úgy gondolom, hogy akik nálunk árulnak, azok minőségi termékeket kínálnak.„
teszi hozzá Janka.
A termelői áru egyet jelent a háztájival. A frissnek számító alapanyagok, mint a zöldségek és a gyümölcsök mind az árusok kertjéből kerülnek a pultra, a tojást az udvaron kapirgáló baromfi tojja, a füstölt sonka pedig a kamrában felakasztva érlelődik.
Emellett a zalai és somogyi erdők bővelkednek ehető javakban. Gondoljunk csak a tavaszi üde erdők illatos medvehagymájára, a rétek gyógynövényeire vagy az ősz sztárjára, a gombára. A nagykanizsai piacon a szezonnak megfelelően nyersen vagy feldolgozva – például tea vagy pesto formájában – szerezhetjük be ezeket.
„Ide azért jönnek az emberek, hogy télen megvegyék a kerekrépát, nyáron pedig a paradicsomot.„
mondja Janka.
Egy termelői piacon ugyanis mindig az idényjellegű alapanyagokkal találkozhatunk, amihez városiként már kissé nehezen szokunk hozzá, hiszen a boltok polcain egész évben szinte minden a rendelkezésünkre áll. Éppen ezért a piac küldetése a zöld szemléletmódnak megfelelően kiegészül azzal is, hogy a vásárlókat olyan hasznos információkkal lássák el, mint: melyik hónapban milyen zöldségnek, gyümölcsnek van szezonja.
Bár a piac jópár termelővel működik együtt, a kínálat hétről hétre változik a szezonalitásnak köszönhetően. Így ha megírtad a bevásárlólistát, indulás előtt érdemes ránézni a Facebook-oldalra, ugyanis ott mindig megtalálod, hogy adott héten milyen termékeket lehet beszerezni.
Ahol a vásárló és az árus is jól jár
A környékbeli alapanyagok biztosítása mellett az üzemeltetők azt is fontosnak tartják, hogy egy adott terméket csak egy termelőnél lehessen megvásárolni. Erre a mindenki számára előnyös megoldásra azért van szükség, mert a piacnak méreténél és gyakoriságánál fogva megvannak a maga korlátai. Így szinte garantálni tudják, hogy egy-egy árus üres ládákkal térjen haza a “Ma is eladtam mindent.” – boldog felkiáltás mellett.
A szabály alól kivételt képeznek a szezonálisan termő, konyhai nyersanyagok: a zöldségek és a gyümölcsök. Amelyekből egyébként a piacon mindig bőven van választék.
És, hogy miért éri meg a nagykanizsai piacra járni vásárlóként? A termelőkkel való közvetlen kapcsolat megteremtésének lehetősége miatt tisztába kerülhetünk azzal, mit teszünk a tányérunkra. Továbbá nem veszünk el a kínálat és az árak kavalkádjában, a bevásárlást gyorsan és egyszerűen elintézhetjük, miközben tudjuk, honnan jön az étel és annak megteremtése mennyi munkával jár.

Mennyi az annyi?
Bár a termelői piacokról általánosságban az a hír járja, hogy jóval drágábbak, mint a szupermarketek vagy a vásárcsarnokok, ez valójában mégsincs így.
Sok esetben az itt fellelhető gyümölcs és zöldség kedvezőbb áron kapható, ráadásul egészségesebb is mint a bolti társai. Nem beszélve arról, hogy például az eper megvásárlásával nem a spanyol, hanem a hazai gazdákat támogatod.
Természetesen az olyan kulináris kincsek, mint a homoktövis préslé, a kézműves sör vagy a kecskesajt közvetlenül az árustól beszerezve némiképp drágább lehet. Ám ha a minőséget és az egészséget is rátesszük a képzeletbeli mérlegre, akkor az a legtöbb esetben a piac felé dőlne.
A Piac a Kertben programlehetőségnek sem utolsó
Az éléskamra feltöltése mellett a nagykanizsai piacon gasztronómiai élményekben is részünk lehet. Minden héten más-más tematika kerül porondra az év ünnepeinek, eseményeinek fényében. Csak hogy párat említsünk: télen miklósfai kerekrépa levest kóstolhatunk, tavasszal tulipánvásár, majd az eperszezon vár minket, ősszel pedig tökfaragással köthetjük össze a bevásárlónapot.
Közösségben az erő
Janka egyébként nem egyedül igazgatja a piac mindennapi ügyeit. Családja és párja is rendszeresen kiveszik a részüket a piacnapokból, de az árusok is nagyon aktívak az új ötletek megvalósításában.
Elkötelezettséget nem csupán az értékesítés lehetősége miatt éreznek, hanem az őszinte, kölcsönös tiszteletnek és megbecsültségnek is fontos szerepe van.
A Piac a Kertben megközelítése és nyitva tartása
A 61-es főúton Somogy megye irányába, a Csónakázó-tó közvetlen szomszédságában, a körforgalom jobb oldalán található Szőlőskert Étterem udvara ad helyet a piacnak.
Vásárolni minden pénteken délutántól lehet menni.
Egy termelői piacon általában csak a legszükségesebbeket fogod tudni beszerezni, de ha fontos számodra a szezonális, háztáji, környékről származó, odafigyeléssel gondozott táplálék fogyasztása, akkor itt nyert ügyed van.
Olvasd el a Reziben működő Kelemen Kenyere Pékség történetét is!
Fotó: Gelencsér Janka
A cikk 2022. április 28-án jelent meg először.