Piac a Kertben Nagykanizsa első termelői piaca

Nagykanizsa első termelői piaca – Piac a Kertben

Országszerte gomba-módra jönnek létre termelői piacok, amely trend alól szerencsére Zala megye sem kivétel. Nagykanizsa első és egyetlen termelői piaca, a Piac a Kertben udvarán amellett, hogy egész évben jó minőségű termékekhez juthatunk, a helyi értékek és hagyományok is képviseltetik magukat gasztronómiai fogások formájában.

Miután megismertük a Piac a Kertben termelői piacnak otthont adó Szőlőskert Étterem történetét, szinte adta magát, hogy a piac működésének és mozgatórugójának mélyére is leássunk.

A zalai termelői piacok mindegyike hordoz magában valami egyedülállót. A gyenesdiási piacon nyaranta friss balatoni halhoz juthatunk, a hévízi piacot pedig a régiségek udvara egészíti ki. 

A Piac a Kertben szervezői már a kezdetektől fogva kiemelt hangsúlyt fektetnek a helyi termelők megismertetésére, a kistermelői termékek és az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, valamint a közösségépítésre – mind a termelői csapat, mind a vásárlók és látogatók szemszögéből nézve.

A Szeretünk Zala csapatának célja, hogy megtalálja azokat a helyeket, amelyek Zalát Zalává teszik. Sorozatunkban olyan helyszíneket, rejtett kincseket, értékteremtő vállalkozásokat és itt tevékenykedő példamutató zalai arcokat mutatunk be, amelyek és akik a megyét a helyiek és az idelátogatók számára is különlegessé teszik.

Hangsúly a helyi értékeken

A Piac a Kertben története csupán a közelmúltig nyúlik vissza, mégpedig a mindannyiunk által jól ismert koronavírus időszakára. De amilyen gondterhes volt a 2020-as év, olyan pozitív dolgokat is tartogatott. Ékes példája ennek a nagykanizsai termelői piac, amely létrejöttét a kényszerhelyzet szülte, fennmaradását pedig a töretlen lelkesedés, a jó üzleti érzék, a minőségi alapanyagok bemutatása és a zalaiak asztalára szállítása iránti elkötelezettség biztosítja.

De, haladjunk szép sorjában… 

A termelői piac ötlete már korábban is ott motoszkált megálmodója, Gelencsér Janka fejében. A korábbi évek alatt szerzett tapasztalat, a franciaországi tanulmányok és a vendéglátós családi örökség mind hozzájárult ahhoz, hogy 2020 tavaszán végre útjára induljon Nagykanizsa első termelői piaca.

Termelőit, háztájit a zalai háztartások asztalára

A napsütötte teraszon helyet kapó piacon a különböző friss és tartós élelmiszerek a kihelyezett standokon szép sorjában követik egymást. Állandó hellyel csak néhány termelő rendelkezik, de mivel a terület jól belátható, ezért akkor is ugyanolyan könnyen megtaláljuk a sajtost, ha az előző héthez képest még másik standon árult.

Egy termelői piacot a legkevésbé sem lehet összehasonlítani egy vásárcsarnokkal.

Ugyanis a termelői piacon kizárólag a helyszín 40 kilométeres körzetében gazdálkodó kis- és őstermelők kínálhatják termékeiket. A Piac a Kertben esetében ehhez még a magas minőségi “követelmény” is hozzáadódik.

Úgy gondolom, hogy akik nálunk árulnak, azok minőségi termékeket kínálnak.

teszi hozzá Janka.

A termelői áru egyet jelent a háztájival. A frissnek számító alapanyagok, mint a zöldségek és a gyümölcsök mind az árusok kertjéből kerülnek a pultra, a tojást az udvaron kapirgáló baromfi tojja, a füstölt sonka pedig a kamrában felakasztva érlelődik.

Emellett a zalai és somogyi erdők bővelkednek ehető javakban. Gondoljunk csak a tavaszi üde erdők illatos medvehagymájára, a rétek gyógynövényeire vagy az ősz sztárjára, a gombára. A nagykanizsai piacon a szezonnak megfelelően nyersen vagy feldolgozva – például tea vagy pesto formájában – szerezhetjük be ezeket.

Ide azért jönnek az emberek, hogy télen megvegyék a kerekrépát, nyáron pedig a paradicsomot.

mondja Janka.

Egy termelői piacon ugyanis mindig az idényjellegű alapanyagokkal találkozhatunk, amihez városiként már kissé nehezen szokunk hozzá, hiszen a boltok polcain egész évben szinte minden a rendelkezésünkre áll. Éppen ezért a piac küldetése a zöld szemléletmódnak megfelelően kiegészül azzal is, hogy a vásárlókat olyan hasznos információkkal lássák el, mint: melyik hónapban milyen zöldségnek, gyümölcsnek van szezonja.

Bár a piac jópár termelővel működik együtt, a kínálat hétről hétre változik a szezonalitásnak köszönhetően. Így ha megírtad a bevásárlólistát, indulás előtt érdemes ránézni a Facebook-oldalra, ugyanis ott mindig megtalálod, hogy adott héten milyen termékeket lehet beszerezni.

Ahol a vásárló és az árus is jól jár

A környékbeli alapanyagok biztosítása mellett az üzemeltetők azt is fontosnak tartják, hogy egy adott terméket csak egy termelőnél lehessen megvásárolni. Erre a mindenki számára előnyös megoldásra azért van szükség, mert a piacnak méreténél és gyakoriságánál fogva megvannak a maga korlátai. Így szinte garantálni tudják, hogy egy-egy árus üres ládákkal térjen haza a “Ma is eladtam mindent.” – boldog felkiáltás mellett.

A szabály alól kivételt képeznek a szezonálisan termő, konyhai nyersanyagok: a zöldségek és a gyümölcsök. Amelyekből egyébként a piacon mindig bőven van választék.

És, hogy miért éri meg a nagykanizsai piacra járni vásárlóként? A termelőkkel való közvetlen kapcsolat megteremtésének lehetősége miatt tisztába kerülhetünk azzal, mit teszünk a tányérunkra. Továbbá nem veszünk el a kínálat és az árak kavalkádjában, a bevásárlást gyorsan és egyszerűen elintézhetjük, miközben tudjuk, honnan jön az étel és annak megteremtése mennyi munkával jár.

Piac a Kertben Nagykanizsa
A termelők nem árulnak zsákbamacskát, kóstolni is lehet.

Mennyi az annyi? 

Bár a termelői piacokról általánosságban az a hír járja, hogy jóval drágábbak, mint a szupermarketek vagy a vásárcsarnokok, ez valójában mégsincs így.

Sok esetben az itt fellelhető gyümölcs és zöldség kedvezőbb áron kapható, ráadásul egészségesebb is mint a bolti társai. Nem beszélve arról, hogy például az eper megvásárlásával nem a spanyol, hanem a hazai gazdákat támogatod.

Természetesen az olyan kulináris kincsek, mint a homoktövis préslé, a kézműves sör vagy a kecskesajt közvetlenül az árustól beszerezve némiképp drágább lehet. Ám ha a minőséget és az egészséget is rátesszük a képzeletbeli mérlegre, akkor az a legtöbb esetben a piac felé dőlne.

A Piac a Kertben programlehetőségnek sem utolsó

Az éléskamra feltöltése mellett a nagykanizsai piacon gasztronómiai élményekben is részünk lehet. Minden héten más-más tematika kerül porondra az év ünnepeinek, eseményeinek fényében. Csak hogy párat említsünk: télen miklósfai kerekrépa levest kóstolhatunk, tavasszal tulipánvásár, majd az eperszezon vár minket, ősszel pedig tökfaragással köthetjük össze a bevásárlónapot.

Közösségben az erő

Janka egyébként nem egyedül igazgatja a piac mindennapi ügyeit. Családja és párja is rendszeresen kiveszik a részüket a piacnapokból, de az árusok is nagyon aktívak az új ötletek megvalósításában.

Elkötelezettséget nem csupán az értékesítés lehetősége miatt éreznek, hanem az őszinte, kölcsönös tiszteletnek és megbecsültségnek is fontos szerepe van.

A Piac a Kertben megközelítése és nyitva tartása

A 61-es főúton Somogy megye irányába, a Csónakázó-tó közvetlen szomszédságában, a körforgalom jobb oldalán található Szőlőskert Étterem udvara ad helyet a piacnak.

A téli szezonban minden szombaton, a nyári szezonban pedig minden pénteken délutántól lehet menni vásárolni.

Egy termelői piacon általában csak a legszükségesebbeket fogod tudni beszerezni, de ha fontos számodra a szezonális, háztáji, környékről származó, odafigyeléssel gondozott táplálék fogyasztása, akkor itt nyert ügyed van.

Olvasd el a Reziben működő Kelemen Kenyere Pékség történetét is!

Fotó: Gelencsér Janka

A cikket írta:

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Legfrissebb cikkeink

Történetek, amik szintén tetszeni fognak

Ahol megannyi kincs vár még rád...

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.