Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

hagyományos húsvéti receptek

Hagyományos húsvéti receptek

hagyományos húsvéti receptek

Az ajtónkon kopogtat a tavasz, itt a jó idő, és már izgatottan készülhetünk a Húsvétra, ahol asztalunkra kerülnek a hagyományos húsvéti ételek: a főtt sonka, a tojás, a fonott kalács, a torma. Cikkünkben a húsvéti ételek szimbolikáját járjuk körbe, és természetesen mindenhez hozunk receptötleteket is.

Közeledik a böjt vége

A húsvéti ünnepkör előtt 40 napig böjtöltek az emberek. Ebben az időszakban nem fogyasztottak húst, egy nap csak egyszer laktak jól, így az asztalra egyszerűbb zöldséges ételek, friss zöldek (spenót, sóska), tartalmas levesek, kásák és gabonák kerültek.

Az utolsó szigorú böjti nap, a Nagypéntek. Ekkor a babonásabb felmenőink nem főztek, nem sütöttek kenyeret és nem végeztek földmunkát, nehogy valami baj érje a házat.

Mire elérkezett a Húsvét, már mindenki nagyon készült testileg és lelkileg is az ünnepre. Megtisztultak kívül-belül, és ugyanez történt a környezetükkel is nagytakarítás formájában.

Húsvétvasárnap a reggelt a hívő ember biztosan a templomban kezdte. A szentmisén a feltámadáshoz kötődve megszentelik a húsvéti ételeket, ezek hagyományosan a tojás, a sonka, a kalács és a torma voltak.

Hagyományos húsvéti receptek

Fonott kalács – a Húsvét dísze

Lehet édes vagy sós, biztos hogy minden magyar család asztalára kerül egy finom, foszlós, fonott kalács Húsvétkor. A fonott verzió mellett került a régiek asztalára hagyományos mákos és diós kalács is.

Ha pedig még jobban feldobnád az ünnepi asztalt, készíthetsz babkát vagy a hetési kistérség baba alakú kalácsát, a fumut

Fonott kalács recept

  • 500 g liszt
  • 250 ml tej
  • 1 teáskanál porcukor
  • 20 g élesztő
  • 1 egész tojás + 1 tojássárgája
  • 70 g porcukor
  • 2 csipet só
  • 50 g puha vaj

A langyos tejbe elkeverjük a porcukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet, a porcukrot, a sót átszitáljuk, hogy majd minél puhább legyen a kalácsunk.
A vajat, ha kemény, akkor kissé megolvasztjuk.
A liszthez adjuk az élesztős keveréket, majd a tojásokat (1 egészet, 1 sárgáját) és lassan dagasztani kezdjük. A vajat csak apránként adagoljuk hozzá, így sokkal szebb tészta lesz a végeredmény.
A dagasztás legyen legalább 10 perc, dolgozzuk ki alaposan a tésztát!
Amikor kész, hagyjuk hogy duplájára növekedjen.
Ha megnőtt, öntsük vékonyan lisztezett deszkára,  osszuk annyi felé, amennyi szálas kalácsot szeretnénk – az egyszerű hármas fonás is gyönyörű! Fonjuk meg, majd hagyjuk kelni 30 percet. A tetejét kenjük le egy kevés tejjel, és süssük kb 35 percet 170 fokon légkeveréses sütőben.

fonott kalács recept
Fonott kalács hármas fonással

Füstölt sonka – a húsvéti asztal alappillére

A vidéki ember életében kiemelt pont volt a Húsvét, egészen addig tartogatták a téli disznóvágásokból a füstölt árut. Ezen az ünnepen viszont végre előkerülhettek a finom sonkák és kolbászok, amik addig a sózóban, a füstön, majd a kamrában lógtak.
A húsvéti asztalra füstölten, nyersen vagy főtten is kerülhet.

A főzéshez azt az aranyszabályt kell betartani, hogy legalább annyi órán át főzd, mint ahány kilogramm a sonka, majd hagyd a lében kihűlni, hogy még zamatosabb legyen.

A főzőlevet pedig még véletlenül se öntsd ki! Alább megírom, miért és receptötletek is hozok.

húsvéti ételek

Főtt tojás – a szimbolikus húsvéti fogás

A tojás a termékenység szimbóluma, mely minden népnél fellelhető, a születés és megújulás jelképe, ami nagyon szépen szimbolizálja a húsvéti feltámadást.
A hímes tojás nagy szerepet kapott Húsvéthétfőn, hiszen a lányok előzőleg megfestették a tojásokat és a hozzájuk érkező locsoló fiúknak osztogatták.
A húsvéti asztalra általában főtten került, majd a későbbi időben terjedt el egyéb formában: például kaszinótojásként és tojáskrémként.

Egyszerű tojáskrém recept

  • 5 db keményre főtt tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors
  • snidling/petrezselyem/medvehagyma
  • ízlés szerint porcukor

A tojások sárgáját kikeverem a tejföllel, majonézzel, mustárral, sózom, borsozom, mehet bele snidling, de most akár még medvehagyma is.
Majd a fehérjéket összedarabolom ízlés szerint és belekeverem a krémbe.
Jót tesz neki, ha egy napot áll a hűtőben, mert jobban összeérnek az ízek.

A fentiek szabadon variálhatók ízlés szerint, kerülhet bele torma vagy akár hagyma is!

húsvéti tojáskrém recept
Tojáskrém

Torma – a Húsvét fűszere

A torma fontos eleme volt a zalai ember életében. A kiskertekben szinte kiirthatatlan, így bármikor frissen darálva, reszelve fogyasztották, és fogyasztják a mai napig. A boltokban számos fajta reszelt torma áll rendelkezésünkre, a gyömbéres-mézestől a céklásig. Próbáld ki ezeket otthon, és színesítsd a húsvéti asztalt kedved szerint!


Reszelt torma készítése

A hagyományos reszelt tormához nem kell más, mint egy kis ecet, egy kis víz, csipet só és cukor, és máris fogyasztható. 

Javasoljuk, hogy szabadtérben csináld, mert ha friss, akkor biztos, hogy reszelés közben kicsordul majd a könnyed!

Piac a Kertben termelői piac

Szerezd be a húsvéti asztalra valót a termelői piacon!

A zalai termelői piacok toplistájáért kattints ide. >>

Húsvéti sütemények – répa + nyúl = répatorta

A fent említett diós és mákos kalácson kívül, biztosan elsőre a répatorta jut eszünkbe, ha a húsvéti süteményekre gondolunk. Ezért íme a recept, amihez elsőként készíts elő egy mérőpoharat vagy bögrét.

Fűszeres répatorta recept

  • 1,5 pohár cukor
  • 0,5 pohár barnacukor
  • 0,5 pohár olaj
  • 2 pohár liszt
  • 1,5 kiskanál sütőpor
  • 2 kiskanál fahéj
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál só
  • 5 tojás
  • 2,5 pohár répa
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál citromhéj

Ha megvan a kiválasztott pohár vagy bögre, végig azzal dolgozz! Elsőként összekeverjük kézi mixerrel vagy robotgéppel a cukrokat és az olajat.
Egy külön tálba átszitáljuk a lisztet, majd jöhet  a sütőpor, a fahéj, a szódabikarbóna.
A cukros masszába öntjük a lisztes keveréket, és szépen elkeverjük alacsony fokozaton.
Ezután egyesével belekeverjük a tojásokat, és minden tojást teljesen elkeverünk.
A legvégén jöhet a répa, majd a citromhéj.
Egy kivajazott tortaformába öntjük, és 60-70 percig sütjük.
Amikor kész még 5-10 percig hagyjuk a formában kihűlni.
Ha cifrázni szeretnénk, akkor megtölthetjük fehércsokis, mascarponés krémmel vagy leönthetjük csokival.


Ha pedig a répatortra elsőre túl macerás, akkor javasoljuk nektek, hogy vegyétek elő a kedvenc, bevált recepteket – mert mindent lehet aktualizálni!

Szuper lesz a karácsonyi keksz vagy linzer tojás alakban kiszúrva, vagy a mézeskalács nyusziformával kinyomva. Bármilyen színes kis tojáscukorral azonnal feldobható a jól megszokott sütemény.

Zala kocka

Tökéletes vendégváró sütemény, a zala kocka

Mentsük meg a húsvéti maradékokat!

Fontos arra visszaemlékeznünk, hogy nagyszüleink korában mindent elhasználtak, semmi nem végezte a szemétben! 

A húsvéti maradéknak pedig különleges, mitikus jelentése volt, a morzsát a tyúkoknak szórták, hogy jobban tojjanak, a sonka csontját felakasztották a fára, hogy többet teremjen és még a tojáshéjat sem dobták ki, helyette összemorzsolva a földre szórták, hogy megvédjék a betegségektől a terményeket.

Próbáljatok meg annyi finomságot csinálni, amennyit meg tud enni a család.
Ha nem sikerül, akkor szuper maradékmentő receptötletek vannak!

Mit készíts a húsvéti sonkából, tojásból és kalácsból?

A sonkaléből még készíthetsz egy tartalmas levest krumplival, sonkával, akár lencsével vagy babbal. A főtt sonkából és tojásból összedobhatsz egy húsvéti tekercset, például leveles tésztába csomagolva. A megmaradt szikkadt kalácsból lehet kalács felfújt tejjel és lekvárral.

Ez csak néhány ötlet a sok közül, szerintem neked is egyből beugrik néhány hasonló – a lényeg, hogy mentsük meg a maradékokat!  

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon 

Fotó: Kása Andrea, Szeretünk Zala

Kertikonyha az Instagramon is.

kertikonyha-receptek

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.