Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

saláta

Májusi kertmustra: a színes retektől a salátáig

saláta

Mi terem a kertben májusban? Egyrészt terem mindenféle zöldség, amit még télen vetettünk el, másrészt teremnek a tavaszi vetésű zöldségek. Virulhat többféle saláta, a sóska és a spenót, teremnek a különböző fajtájú retkek. Frissen szedhetjük az újhagymát és megtaláljuk a kertben a burjánzó fűszernövényeket is.

Ez még nagyon tavaszi időszak, elindultak a vetések, növekednek a palántáink kint és bent, de mi például még egyetlen egyet sem ültettünk ki bármilyen meghökkentő is. Ellenben a szabadföldi ágyásaink gazdagok, zöldellnek mindenféle földi jóban, amit télen és koratavasszal palántoltunk.

Piros, lila, sárga, vaj, jégcsap – A sokféle retek

Ha van fóliasátor vagy üvegház, akkor a retek nagyon korán vethető. Mi március 18-án már retket szedtünk a fóliából, mert februárban elvetettük. Taktikánk, hogy figyeljük a sorok növekedését, és mindig jöhet egy újabb adag vetése.

Mivel a retek gyorsan nő és szinte egyszerre kell mind megenni, ezért törekedjünk a fokozatosságra.

Retek vetése: Elvetünk kb. 1 métert, várunk amíg 5-6 centis nem lesz a növény, majd jöhet a következő magvetés. Amikor melegebb időszak köszönt be, érdemes szabadföldbe vetni, de a legtutibb helye a magaságyásban van, mert ott elkerüli a legtöbb kártevő.

Nálunk így május közepére az 5. adag vetés van épp soron.

Ahogy írtam is, egyszerre van sok termés, így pl. szuper retek saláta készíthető belőle.

Pontos receptet nem érdemes írnom, mert mindenki készítse el kedve szerint, de íme néhány összetevő.

Retek saláta recept

  • fejenként 3-4 retek
  • friss zöldfűszerek (kapor, petrezselyem, snidling stb.)
  • újhagyma (vagy bármilyen egyéb hagyma)
  • bors
  • tökmagolaj

Mosd meg és szeleteld le a retkeket, keverj mellé zöldfűszereket, sót, borsot, újhagymát és ízlés szerint mehet rá a tökmagolaj.

Ha nincs tökmagolajod, akkor kipróbálhatod natúr joghurttal vagy kefirrel is, a fenti fűszereket abba is belekeverhetjük, mehet egy kevés só, fokhagyma és máris megvan a friss, ropogós retek saláta. 

A fentieket pedig még jobban extrázhatjuk, például, ha zellerszárat vagy uborkát is teszünk bele.

Saláta minden évszakban

Az Instagram oldalamon többször említettem már, hogy nálunk szinte egész évben terem a saláta. Természetesen ez egy nagyon átgondolt dolog. 

Október körül vetünk olyan fajtákat, amelyek bírják a telet, hogy azokat november, december körül ki tudjuk palántázni. Amennyiben bírják a már egyre kevésbé zord időjárást, akkor tavaszra van vagy 5 fajta salátánk. 

Minden évszakban vetünk, így folyamatosan van salátánk. Mindig vegyes fajtákat választunk: van fejes-, van tépő-, van cukor-, van tölgylevelű… és meg kellene nézni a sok magos zacskót, hogy mindegyiket fel tudjam nektek sorolni. A változatosság azért kell, mert ha egyfajta nem bírja a kiképzést még mindig tudunk egy másikhoz nyúlni.

Mindig legyen többféle saláta, mindig figyeljétek, melyik mennyire bírja a hideget, meleget, rovarokat, és az alapján válasszatok!

salata-kertikonyha

Vetési pro tipp (amit jó  néhányszor olvasni fogtok): mindig fogadd el, amit a szomszéd ad! 

Nálunk ez régóta így van. mindent elfogadunk, és ezért is van annyi fajta dolog a kertben, átadunk egymásnak magokat, palántákat és hát a szomszéd salátája mindig zöldebb! 

Salátát ehetünk hidegen, melegen, levesnek, főzeléknek, önmagában, köretként, mindenhogy is.

Most egy egyszerű tavaszi salátát hoztam előtte-utána fotókkal, retek, újhagyma, saláta és zöldfűszerek ezersziget öntettel és néhány vegyes salátát inspirációként.

saláta

Popeye kedvence – A spenót

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én abba a kategóriába tartozom, aki kiskorában nem szerette a spenótot, aztán rájöttem, hogy nagyon is finom és azóta örömmel használom mindenbe.

fokhagymás spenót

Vitamingazdag levélzöldség, aminek a leggyakoribb felhasználási módja a fokhagymás spenót főzelék, melynek nyitja talán a sok fokhagyma és a sűrítés, ami készülhet önmagával, tejszínnel, tejjel, majd tálalhatunk mellé főtt krumplit, főtt tojást, tükörtojást.

Ezt ismerjük a legjobban a menzáról, de ezerféleképp variálhatjuk akár főzve, akár nyersen.

Ha van otthon saját termesztésű spenótod, akkor biztosan ismered azt az érzést, hogy beviszel egy nagy tállal, majd főzés után épphogy van valami az edény alján… hát igen, főzve igencsak összemegy, így a mennyiséget mindig jól át kell gondolni.

Nálunk a favorit a tejszínes, sonkás, spenótos tészta, amit megeszik az egész család, pedig előtte nem ették meg a spenótot. 

Tejszínes, sonkás, spenótos tészta

  • 1 nagy tál friss spenótlevél (vagy 1 adag mirelit)
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg szalonna, füstölt sonka
  • kevés vaj vagy olívaolaj
  • bármilyen alakú tészta igény szerint 
  • bors 

A recept igen egyszerű, a főzési metódus csak attól függ, hogy rusztikus verziót szeretnétek vagy selymesebb állagút. 

Ha a rusztikus verziót választjátok: kevés olajon vagy vajon üvegesre pirítjuk a hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a szalonnát vagy sonkát. Amint kellően lepirult, hozzáadjuk a spenótot is, megvárjuk míg kellően megpárolódik, majd felöntjük tejszínnel és ízlés szerint fűszerezzük. Közben kifőzzük a tésztát ésösszekeverjük.

A selymesebb állagú verzió esetében külön pirítjuk meg a sonkát, majd külön tálba kiszedjük és a megmaradt zsírba tesszük fel pirulni a hagymát és a fokhagymát. Ha megpirultak, hozzáadjuk a spenótot, megfonnyasztjuk, bele tesszük a tejszínt, majd botmixerrel selymesre mixereljük. Hozzáadjuk a pirított sonkát, a tésztát és sok sajttal tálaljuk.

Aki a spenótot szereti…

Írhatnám, hogy aki szereti a spenótot az a sóskát is szereti, de ez nem biztos, hisz a sóskának sokkal savanykásabb íze van, szerintem karakteresebb. Az biztos, hogy hasonlóan vitamindús és hasonlóan bőtermő. Mindkét zöldség szinte kiirthatatlan. Nálunk mindkettő nagyon megy, a sóska évtizedek óta ugyanott nő és próbál azért újabb területekre is betörni, melynek kedvez a szellő, hisz szanaszét viszi a magokat.

Ha nálatok is sok terem, akkor érdemes lefagyasztani mindkettőt. Mi általában összevágva tesszük el, hogy egyszerűbb legyen utána megcsinálni belőle a szószokat, főzelékeket. 

Nektek van egyéb felhasználási ötletetek? 

Indul a fűszer szezon!

Menta, citromfű, petrezselyem, snidling, zeller és minden egyéb kuriózum, a kakukkfű, a rozmaring már vígan növekszik, virágzik, így jöhetnek az intenzívebb fűszerezések.

Esszük őket, mert kell az íz egy-egy ételbe, de igazság szerint sokkal többet rakhatnánk nyersen is minden ételbe, mert azzal jót teszünk az egészségünknek. Így bátran keverjük bele szószokba, tésztákba, salátákba.

Bár még nincs itt a szezon, de már alakul a kapor, ami egyszerűen annyira finom és illatos! Aminek az édes íze kiváló mártásba főtt hús, főtt krumpli mellé vagy akár egy halfilé mellé. Feldobja az összes salátát önmagában is, viszont ha összekevered a natúr joghurtot, egy kis fokhagymát és sót, akkor tényleg nagyon szuper öntetet kapsz, ami passzol az összes grillezett finomság mellé.

tavaszi-kert-kertikonyha

Kinek kertje, kinek erkélye

Ha most valaki szomorkodna, hogy mindezekről lemarad, mert nincs kertje, annak üzenjük, hogy semmi sem lehetetlen, nyugodtan álljatok neki egy teraszos lakásban is a fentieknek. Vannak direkt tépősaláták, amiknek nem kell nagy hely, vannak tök jó magszalagos retkek.

Ha egy cserépbe elültettek egy zeller palántát, szedhetitek egész télen át a friss zöldet róla, de ugyanez igaz a lestyánra vagy a petrezselyemre is. Ha csak az alsó leveleket szeditek, ezek mind tartósak maradnak, és újabb hajtásokat hoznak.

A retek és saláta megterem bent is, még akkor is, ha nincs terasz vagy kert, a lényeg, hogy a meleg mellé fényt is kapjanak. A fentiek mellett pedig számos csíra és mikrozöld kapható, ami szintén nagyon feldobja az étkezést.

Én mindenkit csak arra tudok biztatni, hogy kertészkedésre fel! Sosincs késő belevágni!

Olvass tovább! Gyűjts ötleteket saját kiskerted megvalósításához, önellátáshoz, tanulj maradékmentő, igazi kerti alapanyagokból készíthető recepteket!

kertikonyha

fotó: Kása Andi, Kertikonyha

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.