Minden hobbikertész várva várja a nyári időszakot, hiszen a legtöbb termés ekkor várható a kertben. Júliusra már szépen alakulnak a leveszöldségek (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé és ezek zöldjei), már van uborka, kukorica, paprika, káposztafélék és tökfélék, és már csak egy kicsit kell várni, hogy a paradicsomokat is bőséggel szedhessük. Na, de ahol egy cukkini van, ott sok cukkini lesz! Ezért szuper tökös, cukkinis recepteket hozunk, hogy felturbózd az ebédnek valót. Próbáld ki mindet!
Tökfélék a kertben
Főzőtök, másnéven spárgatök, cukkini, patiszon, kolbásztök, sütőtök, olajtök. Csak néhány tökféle, amelyek többsége gyakran terem a zalai és a vidéki kertekben, de ha kellő nagyságú és napos terasz esetében még akár a lakásunk erkélyén is termeszthetünk belőlük.
Bár a sütőtöknek és az olajtöknek később van a szezonja, mégis itt a helyük a felsorolásban, hiszen a tökfélékhez tartoznak, az olajtöknek pedig régre nyúló hagyománya van Zalában és az Őrségben egyaránt. Az olajtököt csak a magja miatt tartjuk, nem esszük meg, abból tökmagolajat sajtolunk.
A felsorolt többi tökből viszont számtalan verzió létezik: fehér, zöld, sárga, csíkos, pöttyös, hatalmas méretű, hosszúkás és kicsi gömbölyű – szinte végtelen a repertoár.
Tartósítási tippek a tökfélékhez
Főzőtök – reszelve, fagyasztva
Hámozd meg a főzőtököt, reszeld le nagy lyukú reszelővel és egyszerűen fagyaszd le zacskóba adagolva. Amikor előveszed a télen, ugyanazt az ízt kapod, mint nyáron, nem lesz víz íze.
Ebben a formában kiváló marad főzeléknek, de akár tökös-mákos rétesbe is!
Cukkini – kockázva, fagyasztva
Nálam bevált módszer, hogy felkockázva, kiporciózva elrakom a cukkinit is a fagyasztóba. Mi nagyon szeretjük az extra zöldséget az ételekbe és ezekkel a kockázott zöldségekkel fel lehet dobni a ragukat, leveseket, tésztákat vagy csak ehetjük natúr, párolt zöldségként. Az íze nem változik, így sem lesz vizes.
Cukkini – pürésítve, dunsztolva
Tavaly nagy sikere volt instán a cukkinis melegszendvicskrémnek, amibe bele lehet sütni 2-3 cukkinit, sok paradicsomot, paprikát, hagymákat. Igazából úgy ízesítjük, ahogy szeretnénk, lehet olaszos, mexikói vagy kolbászos, amit szeretünk.
Az elkészítési mód hasonló, mint a paradicsomszósz esetén: megsütjük a fenti hozzávalókat sütőben, leturmixoljuk, felfőzzük és üvegekbe öntjük, amit száraz dunsztba teszünk.
Manapság a melegszendvicskrém egyáltalán nem olcsó, így pedig biztosan tudjuk, hogy csak természetes alapanyagokból készül!
Cukkinis és tökös receptek
Cukkini krémleves recept
Van egyáltalán olyan zöldség, amiből nem finom a krémleves? Szerintem aligha! A cukkiniból egy jól fűszerezhető, tartalmas levest tudunk készíteni.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb méretű cukkini vagy 2-3 kisebb cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- igény szerint: 2 dl tejszín (lehet növényi is)
- igény szerint: 1 nagyobb darab krumpli, amivel sűrűbbé tehetjük
- fűszerek: só, bors, kakukkfű, petrezselyem
Előkészítés: a cukkinit felkockázzuk, a hagymát és fokhagymát apróra vágjuk
A hagymát és fokhagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a cukkini kockákat, kicsit tovább pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a cukkinit. Ha szeretnénk krumplival sűríteni, akkor azt is hozzáadjuk, majd mindezt a fűszerekkel összefőzzük.
Amint a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítjük.
Igény szerint rakhatunk hozzá tejszínt, de ha szeretjük az intenzív zöldséges ízeket, akkor elhagyható.
Feltétként pár csepp tökmagolajjal, pirított magvakkal vagy egy finom sajtos pirítóssal kínáljuk.
Rántott cukkini és rántott patiszon recept
Talán recept nem kell a nyár legfinomabb tökös ételeihez, a rántott cukkinihoz és rántott patiszonhoz. Magában, zöldséggel, tartárral, hidegen, melegen, mindenhogyan csodálatosan finomak, és a legfontosabb, hogy most van szezonja, a tökök most a legfinomabbak, úgyhogy most kell enni!
Aki szeretné egy kicsit felturbózni, megsütheti úgy, ahogy nemrég a szomszédban kóstoltam, és már másnap én is elkészítettem: sajttal és sonkával feltekerve majd kirántva. Mennyei élmény lesz, azt megígérhetem!
Tökfőzelék és cukkinifőzelék recept
A tökfőzelék akár csak a spenót elég megosztó étel, sokan nem szeretik, mert rossz emlékek vannak a menzáról. Most anyukám egyik receptjét hoztam, ami egyáltalán nem is hasonlít a menzásra, úgyhogy aki esetleg évek óta nem evett, próbálja ki!
Hozzávalók:
- 1 db főzőtök legyalulva
- 1 fej hagyma
- kevés olaj kb
- 1 liter tej
- 1 kefir
- kb 2 kanál liszt
- só
A hagymát apró kockára vágjuk, a tököt legyaluljuk. Az olajat a fazékba öntjük, hozzáadjuk a hagymát majd üvegesre pároljuk. Amikor megvan, hozzáadjuk a gyalult tököt, átforgatjuk, majd felöntjük tejjel, kicsit megsózzuk és megfőzzük. Amint megfőtt a kefirből és a lisztből habarást készítünk és hozzáadjuk a főzelékhez, besűrítjük vele és kész is!
Kaport adhatunk hozzá kedvünkre, de nélküle egy finom krémes főzeléket kapunk, ami még hidegen is nagyon csábító.
A recept teljes egészében elkészíthető cukkinival is.
Töltött tök és töltött cukkini recept
Mi sem egyszerűbb, mint elkészíteni egy gyors töltött tökfélét, amibe akár bekerülhetnek a hűtőben talált maradék zöldségek, maradék hús vagy köret! Számtalan módon variálható és lehet teljesen vegán verzió is.
Az alapelvek:
Pucoljuk meg a tököt, kaparjuk ki a magjait – ami lehet akár főzőtök, akár patiszon, akár cukkini.
Egy kicsit sózzuk meg a zöldséget, mert így jobban átveszi az ízeket és meg is puhul, majd szedjük össze a belevalókat.
Ha nincs semmink a hűtőben, akkor csinálhatunk egy hagyományos rizs, darált hús, zöldségek tölteléket a tökbe, vegán opcióban akár egy vöröslencsés ragut zöldségekkel.
Ha van maradék pörkölt, maradék bolognai szósz vagy sült csirke, maradék rizs, bulgur, kuszkusz vagy főtt tészta, az mind tökéletes és ehhez már csak zöldségeket kell hozzáadni az extrább ízélményért.
Egy tepsibe vagy hőálló tállba tesszük a tököt, megpakoljuk töltelékkel, megszórjuk sajttal és megsütjük. Akkor van kész, amikor alul a tök teljesen átpuhult.
Cukkini tészta recept
Nem kellenek különleges eszközök ahhoz, hogy otthon is elkészülhessen egy cukkini tészta, elég, ha hámozóval leszeljük, majd utána vékony csíkokra vágjuk a cukkinit.
Így egy 5 perc alatt elkészülő zöldség „tésztát” kapunk, amit kis sóval, borssal, fokhagymával ízesítünk és bármely tésztás ételben pótolhatja a hagyományos tésztát.
Csinálhatunk bolognait vagy bármilyen ragus ételt ilyen formában, gyorsabban kész lesz, mint a hagyományos és sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz.
Még több cukkinis receptötlet
Cukkini prósza: a krumpli helyett reszelj cukkinit, és süsd meg a hagyományos prószarecepted.
Pásztor pite: a pásztorpite egy olyan étel, aminek az alapjába rengeteg zöldség belemehet, cukkiniszezonban mindenképp érdemes egyszer elkészíteni!
Tejszínes tészta: nálunk a kedvenc legegyszerűbb receptek között szerepelnek a tejszínes tészták, mert nem kell hozzá más csak zöldség és tejszín (persze ha van csirkemell vagy sonka, az még gazdagabb ízeket ad) – a legegyszerűbb a lekarikázott cukkinit kis hagymával, fokhagymával összepárolni, majd felönteni tejszínnel és 10 perc alatt az asztalra is kerülhet a finom ebéd!
Rakott cukkini: a rakott káposzta, rakott kel talán ismertebb, de ugyanazzal a recepttel dolgozva kicserélhetjük cukkinire is a zöldséget, csodás lesz, hidd el!
Cukkinifasírt: a kedvenc zöldségfasírt recepted, felturbózhatod extra cukkinivel.
Saslik: grillezni nemcsak húsokat lehet, hanem zöldségeket, ilyenkor szuper a cukkini, hagyma, paprika és paradicsom kombináció.
További ötletekért vagy pontosabb receptért keresd a KertiKonyha blogot Instagramon.