Zala ihlette kortárs irodalmi idézetek

“A dödölle tartást ad, a dödölle: Zala.” – Zala ihlette kortárs irodalmi idézetek

Zala ihlette kortárs irodalmi idézetek

Van aki a megyében nőtt fel, van aki távolról jött, és itt talált otthonra, de akad olyan írónk is, akit egy rövidebb látogatás során varázsolt el a környék. Legújabb cikkünkben egy-egy zalai ihletettségű idézetet hoztunk a számotokra, a teljesség igénye nélkül.

– Nem sietünk. Ezt is annyira bírom itt, Zalában, hogy mindenki olyan klasszul le van lassulva. Nem érdekli az embereket az idő, meg hogy… 

– Jó, jó, jó – kiáltott közbe Mikkel, nem bírt volna elviselni egy újabb Zala-reklámblokkot.

Maros András: Két-három dán

Maros András kortárs irodalmi alkotónk egy zalai körutazás során döntött úgy, hogy Két-három dán című regényének szereplőit is egy itteni aprócska zsákfaluba, Vöcköndre küldi el kaladozni. 

Vöckönd első hallásra fiktív településként is megállná a helyét, de valójában egy nagyon is létező, Zalaegerszegtől északkeletre található kis faluról van szó. Elzártságának köszönhetően sokáig meg tudta őrizni paraszti kultúráját és különleges építészeti stílusát, egyik régi háza, a “Vöcköndi ház” a Szentendrei Falumúzeumban is megtalálható. 

Emellett egy másik büszkesége az 1900–as évek elején épített Jézus szíve templom, és a benne található, felbecsülhetetlen értékű, több mint 200 éves orgona.

Utazásaimon olykor én is megszédülök. S amikor hosszú idők után, a jelennek e felfoghatatlan távolságából mégis hazatérek, akkor falubéli szomszédjaimnak erre is van egy visszatérő, tiszteletteljes és örömteli mondata: „Ügyes volt, hogy visszajött.

Nádas Péter: A hely, ahol élünk

Te hallottál már Gombosszegről? Ez a kis egyutcás göcseji falu minden bizonnyal a világirodalom leghíresebb zalai faluja, ugyanis az (utolsó becslések szerinti) 54 fő lakosából az egyik nem más, mint Nádas Péter. A Zalaegerszegtől mintegy 20 km-re, Göcsej szívében található apró településen a nyugalom és a dimbes-dombos táj csodás ötvözete vár, így nem meglepő, hogy az író is mindig olyan “ügyesen” visszatért oda. 

Göcsej - Zala megye
Göcsej – Zala megye

Ha te is szívesen felfedeznéd a szegek vidékét, akkor ide kattintva olvashatod a környékről készült írásunka! Ha pedig különleges zalai szavakkal, kifejezésekkel bővítenéd a szókincsedet a kortárs irodalmi idézetek után, akkor ezen a linken járhatsz sikerrel! 

A kakasvér Zala kokainja, azt is gyakran ettük. És ne feledd, hogy a göcseji embert már bográcsban ringatják, vindőben altatják, és előbb tanulunk meg tüzet rakni bogrács alá, mint járni, mert úgy kell rakni a tüzet, hogy ne legyen turneri füst az egész kistérségben, lángoljon, aztán csak izzon, miképpen a gyűlölet két szomszéd között, vagy ahogy a reformátusok meg a katolikusok között.

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak

Zala szebbnél-szebb tájai mellett a gasztronómiája is valódi ihletadó.   Nem csoda, hogy a Búcsúszentlászlón nevelkedett Bödőcs Tibor humorista is büszkén terjeszti hírét könyvében, ráadásul a címben található “dödölle-kinyilatkoztatás” is tőle származik.

A dödölle valóban az egyik legikonikusabb zalai fogás, egy igazi, laktató parasztétel. A hozzávalói pedig minden bizonnyal most is megtalálhatóak a spájzban, elkészítéséhez ugyanis mindössze lisztre, krumplira, hagymára, zsiradékra és sóra van szükség. De vajon hogyan varázsolható ezekből a végtelenül egyszerű alapanyagokból a környék egyik leghíresebb gasztronómiai különlegessége? Egy korábbi cikkünkből ez is kiderül, melyben Andi megosztja veletek Messzimamája receptjét: Kattints ide, és próbáld ki te is!

Búcsúszentlászló - Kálváriadomb
Búcsúszentlászló – Kálváriadomb

Láttasd, jó Múzsám, kicsi ihlet e szittya viharban
meg tud-e tölteni művet méltó múltbeli súllyal,
mely súlyt, vérén, régtől fogva nevelte a nép ki,
szent Zala szántóföldjén dolgozván szakadatlan.

Szálinger Balázs: Zalai passió vígeposz

Szálinger Balázs, az „első magyar zalai-revizionaista költő” és kortárs irodalmi alkotó Keszthelyen született, és a rendkívül szerencsés elhelyezkedésű Alsópáhokon töltötte a gyermekkorát. 

Hogy mitől olyan kedvező Alsópáhok fekvése? Például azért, mert Hévíz mindössze 2, Keszthely, a Balaton fővárosa pedig mindössze 6 kilométerre található tőle. 

A nyüzsgő városok között a kb. másfél ezer fős kis község csendes menedék tudott maradni. Fürdőzési lehetőségekben azonban nem marad el a környezetétől, az itt található Kolping Hotel termálfürdője gyógyhatású vízzel várja vendégeit.  

Ti is szívesen eltöltenétek pár napot Keszthely környékén? Már össze is állítottunk számotokra egy remek kis programajánlót, melyet itt tudtok elolvasni

Bár a megye csodái még számtalan alkotást ihlettek, rövidke idézetgyűjteményünk itt véget ér. Azonban ha szívesen folytatnátok az irodalmi kalandozást Zalában, nem hagyunk benneteket program nélkül. 


Látogassatok el az augusztus 12-15. között Szentgyörgyváron megrendezésre kerülő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárra! Kattintsatok a részletes programért!

“Minden domb mögött kincset találsz!” Fedezd fel mindegyiket!

Fotó: Búcsúszentlászló önkormányzata, Adorján Flóra, Varga Zsófi

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta: