hirdetés

Gasztronómiai időutazás a Zala-völgyben: A cukorperectől a füstölt sonkáig

gasztronómiai hagyományok a Zala-völgyben

Oszd meg másokkal is!

hirdetés

Talán manapság sokunk életéből hiányzik az idős generációval való kapcsolódás, mely során elleshetnénk a kertészkedés, az állattartás vagy a sütés-főzés praktikáit vagy csak egyszerűen megtanulhatnánk, hogyan csinálta a dédnagymama azt a puha, sparheltben sült kakaós kalácsot. Kakaós kalács készítésről most nem, de kovászos kenyér, zalai nyújtott rétes, cukorperec készítéséről, de még gyógynövények felhasználásáról is lesz szó.

Hagyományokkal átszőtt élmények a szomszédban

Zala megye szívében, a Zala-völgyben járva az ember valódi betekintést nyerhet Nyugat-Magyarország lüktető világába. Itt, a Zala-völgyben abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a több száz éves gasztronómiai hagyományok nem a múlt relikviái, hanem a mindennapok részei.

A Zala-völgyi Nyitott Porták kezdeményezése remek lehetőséget kínál arra, hogy megismerd a zalai gasztronómia és kézműves hagyományok legjavát. A Zalaszentgróti kistérségben működő portákon aktívan, tradicionális módszerekkel készülnek a termékek, melyeket közvetlenül a portáknál lehet beszerezni. De ha szeretnéd megtanulni, miként készíthetsz magadnak például zalai húzott rétest vagy szeretnél belelátni egy kisgazdaság mindennapi teendőibe, akkor a meghirdetett programok keretében erre is adódik lehetőség.

Cukorperec készítés, mézeskalács díszítés, hagyományos füstöléssel, adalékmentesen érlelt húsáruk fortélya, vegyszermentes zöldségtermesztés, lekvárfőzés és gyógynövény felhasználás, mely folyamatokba bárki bekukkanthat, sőt a foglalkozásokon el is sajátíthatja a praktikákat.

Cukorpereckészítés, avagy meditálás zalaiul

Túlzásnak hangzik? Ha résztvevőként vagyunk jelen a cukorperec készítésnél, azonnal megértjük, honnan az asszociáció. A sütemény elkészítése ugyanis nem 15 perces folyamat, a tésztát keverni, dagasztani, pihentetni, formázni, sütni, sepregetni és mázazni kell, ami alsó hangon 3 órába telik és a sütés minden egyes lépését precízen, maximális odafigyelés mellett kell végezni.

zalai-cukorperec
A zalai cukorperecet a Kis-Balaton környékén sütötték lakodalmak alkalmával.

Akit egyszer elkap a cukorperec varázsa, azt soha nem ereszti. Hasonló történt a zalaszentgróti Mézespatkó Alkotóműhely alapítójával, Csiszár Tiborné Zsuzsával is, aki több évtizede készíti a zalai lakodalmak légies süteményét – ma már nem csak esküvőkre, hanem más ünnepekre is.

Zsuzsa két helybéli asszony mellett tanulta meg a cukorperec készítését, mára pedig ő az, aki nem csak az ízt, de a sütés tudományát is átadja az érdeklődőknek.

Szerkesztőségünk tagjai is részt vettek egy cukorperec foglalkozáson, élménybeszámolónkat itt olvashatod.

Karácsony közeledtével az alkotóműhelyben mézeskalács díszítő foglalkozás is lesz, ahol különböző technikákat próbálhatsz ki: az írókázást, a terülőmázas vagy a felrakásos díszítést.

cukorperec-keszito-workshop
A “meztelen” perecre sütés és a sepregetés után kerül a fehér cukormáz.

Kovászos kenyérsütés és rétesnyújtás

Talán mindenki emlékszik arra, hogy a 2020-as járvány idején a városi és vidéki háztartásokban újra megjelent a kenyérillat: sokan kezdtek otthon saját kenyeret sütni. 

Azóta a kenyérsütés lendülete nem lankadt, hanem még népszerűbb lett, ráadásul az utóbbi időben egyre másra nyitnak a kézműves pékségek is, melynek köszönhetően egyre többen ízlelik meg a kovászos kenyér és péksütemények ízét.

A kovászos pékáru ízében finomabb, állagában tömörebb, tápanyagtartalmában pedig jóval dúsabb a tipikus bolti változatoknál. Nem kell hozzá más, mint “liszt + só + víz + szeretet = kenyér”, ahogy a Mi Kertünk porta eseményének leírásában olvasható. 

Mikla Gabriellától a kenyérsütésen kívül a nagymamájától származó házi húzott rétes receptjét és készítésének fortélyait is ellesheted. A tökös-mákos, meggyes-túrós, káposztás, almás rétessel főként ünnepekkor lehetett találkozni: Zalában Mindenszentek vagy lakodalmak idején készítették leggyakrabban.

Ma pedig ha időd engedi, bármikor húzhatod és töltheted a rétest.

kovászos kenyérsütés a Mi Kertünkben
A kovásznak lelke, a kenyérnek íze van.

Fűben-fában jóság

Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy lépten nyomon értékes gyógynövények vesznek minket körül. Elég csak körbenézni kutyasétáltatás vagy egy erdei kirándulás során és a természet ezernyi jósága tárul fel előttünk.

A régiek jól tudták, hol találnak lándzsás útifüvet vagy fekete nadálytövet, de májusban gyűjtötték a bodzát és nyáron pedig a cickafarkot. A természetnek szinte minden emberi nyavalyára van valami megoldása, amit könnyedén használhatunk, ha felszedünk néhány alapismeretet.

A Gyógynövények Völgyében Bakos Zsuzsa fitoterapeuta foglalkozásain bárki megtanulhatja beazonosítani az ismertebb gyógynövényeket, de lehetőség van természetes kozmetikai szereket, tinktúrákat is készíteni vagy megismerkedni az illóolaj-lepárlás folyamatával.

Gyógynövények felhasználása a Gyógynövények Völgyében

Valljuk be, hogy a gyógynövényekhez általában az erős és “zöld ízű” teákat szoktuk társítani. A Csáford-völgyi Natúr Pont a gyógynövények népszerűsítése és a bennük található áldásos hatóanyagok hatékonyabb felhasználása érdekében több mint tíz éve készít gyógynövény szirupokat. Hogy jobban csússzon! 

Gyümölcsfeldolgozás, természetesen

A pálinka készítés, az aszalás, a lekvárfőzés mind olyan módszerek, melyekkel a friss gyümölcsöket természetes módon tartósítani lehet. 

A Kisgörbői Pálinkafőzde helyi gyümölcsökből, mint a Tüskéskörte, a Katinka szilva vagy a Cserszegi fűszeres szőlő, készít pálinkákat a hagyományos magyar kisüsti módszerrel. Ez a kétlépcsős lepárlás rézüstben zajlik, megőrizve a gyümölcs természetes ízét, melynek eredményeként különösen zamatos pálinkák születnek. Látogatóként pálinkakóstolón és bemutatón vehetsz részt, megismerve a gyümölcsfeldolgozás és pálinkafőzés hagyományait.

Érdekesség: A Kisgörbői Pálinkafőzdét a Bezerédi család alapította több mint 100 évvel ezelőtt, mely örökséget 1993 óta Horváth János és családja viszi tovább.

Pálinkafőzés kisüsti eljárással a Kisgörbői Pálinkafőzdében
A Kisgörbői Pálinkafőzdében a saját és a környékről származó gyümölcsből készülnek a pálinkák. fotó: Nyitott Porták Zala-völgye

Az aszalás az egyik legrégebbi módszer a gyümölcsök tartósítására. A hagyományos eljárás során a gyümölcsöket napon vagy kemencében, lassú, egyenletes hőmérsékleten szárították. Zalában például a szilvát, almát, körtét, és cseresznyét gyakran így konzerválták, hogy a tél folyamán is rendelkezésre álljanak a vitaminokban gazdag, édes csemegék. A modern technológiák megjelenésével ma már a gyümölcsaszalás gépekkel történik. A Zala-völgyben a Gyógynövények Völgye gazdaságban Te is meglesheted ezt a tevékenységet.

A tradicionális lekvárfőzés során a gyümölcsöt gyakran csak minimális cukorral vagy teljesen cukor nélkül készítették el, hogy a természetes gyümölcsízek domináljanak. Ebben az esetben a lekvárt több óráig kell rotyogtatni az üstben folyamatos kavargatás mellett. A Pitypang portán tartósítószer- és cukormentesen készülnek az üvegbe zárt lekvárcsodák, amely folyamathoz nyitott napok vagy műhelyfoglalkozások keretében lehet csatlakozni.

Kertészkedés vegyszermentesen

A Zala-völgyi Nyitott Porta hálózat tagja a Rózsa-kert, ahol egész évben terem valami szezonális zöldség vagy fűszernövény. A zalaszentgróti kertben több mint 800 négyzetméteren, természetközeli módon, vegyszermentesen, fóliasátrakban és szabadföldben zajlik a zöldségtermesztés. Úgy, ahogy korábban a nagyszülők is csinálták.

A Rózsa-kert egyfajta esettanulmány is azoknak, akik érdeklődnek az önellátás vagy az alap zöldségtermesztés iránt. 

Rózsa Ferencné Németh Andrea rendszeresen tart vezetett kertbejárást. Ha csatlakozol, akkor sok-sok kerti praktikát elleshetsz.

Rózsa-kert porta Zalaszentgróton
A Rózsa-kertben vegyszeres permetezés nélkül, természetes módon teremnek a zöldségek. fotó: Nyitott Porták Zala-völgye

Füstölés tradicionálisan gyümölcsfával

Tipikusan disznóvágás után, a húsok tartósítása érdekében került sor a füstölésre, amely Zala és Vas megyében bükkfa helyett gyümölcsfával történt. Ezt a módszert viszi tovább ma a Zala-völgyi Zsankó Kistermelői Gazdaságban Zsankó Norbert is, aki a felmenőitől tanulta meg a füstölés csínját-bínját. 

A gyümölcsfával való füstölés különleges, enyhén édeskés, gyümölcsös aromát ad a füstölt termékeknek.

A füstöléssel tartósított sonkának és kolbásznak nincs is szüksége tartósítószerre vagy egyéb adalékanyagokra ahhoz, hogy hosszú ideig elálljon.

A Nyitott Porta hálózatban további két állattartó és húsfeldolgozó gazdaság működik, ahol a sertés- és marhahús termékeket lehet megkóstolni.

Mindez csak egy szelete volt annak, amivel a Zala-völgyi Nyitott Porták tagjai foglalkoznak.

Az aktuális élményprogramokról ezen az oldalon tájékozódhatsz. A kóstolás és termékvásárlás lehetőségéről pedig az adott porta adatlapján találsz további információt. A porták listája >>

Ez is érdekelhet: Kulináris kalandok a Zala-völgyben >>

kiemelt kép: Nyitott Porták Zala-völgye

A cikk 2024.10.22-én jelent meg először a Zala-völgyi Nyitott Portákkal való együttműködésben.

támogatott tartalom

Fotók: Adorján Flóra / Szeretünk Zala

hirdetés

Kövesd a Szeretünk Zalát!

Szóban forgó történések

hirdetés
hirdetés

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.