Zalai konyha Kukorica prósza

Hogyan találkozik a hagyományos és a modern zalai konyha?

Ha elindulsz egy fesztiválra, a gasztronómia terén nem feltétlen készülsz túl nagy durranásra, főleg ha nem az az esemény profilja. Jelen esetben más a helyzet! A szentgyörgyvári összművészeti fesztiválon a kortárs irodalom, a zene és az ott megjelenő zalai konyha is külön művészeti ágat képvisel.

Amikor a zalai konyha remekeit kell sorra vennünk, akkor sokunknak legelőször a hagyományos dödölle juthat eszébe. Bár a krumpligombóc a zalai térség egyik meghatározó étele, vannak még emellett más finomságok is, amiket érdemes megismerni, megkóstolni.

Ebben a cikkben a hagyományos és a modern ízek ötvözetének egy szeletét mutatjuk be, a teljesség igénye nélkül, hiszen egy írás édes kevés lenne a már megszületett és még kialakuló kreációk bemutatására. 

Milyen a hagyományos zalai konyha modern köntösbe bújtatva?

A konkrét étlap összeállítása előtt pár dolgot le kell fektetnünk. A dombok országában fontos, hogy összhangban legyen a tájjal, hogy képviselje a hagyományokat. Hogy őrülten finom legyen, úgy hogy érezzük benne a több generációs ízeket és némi modern pikantériát is! Hogy olyan alapanyagokat használjunk fel, melyek meghatározók voltak a hagyományos zalai-magyar konyhában. 

Ilyen a hajdina vagy a kerekrépa, majd a később Európába érkezett burgonya is. Ami pedig régi ételeinket megbolondíthatja, az a dél-zalai földön termett füge.

Pop-up gasztrocélpont a zalai dombok ölelésében

Álljunk meg egy pillanatra, csukjuk be a szemünket és képzeljünk el egy tájat, ahol dombok dudorodnak, minden bujazöld színben pompázik és mesés illatokat érzünk. Figyeljünk oda az illatokra. Nem olyan, mintha csak otthon lennénk?

Az idén Zalába költöző Margófeszt is valami hasonlóról álmodozhatott. Az augusztusi rendezvényről már többször is hírt adtunk a Szeretünk Zala oldalán. A négynapos fesztivál nemcsak a kortárs irodalom és a kultúra terén hoz el nekünk maradandó élményeket. A gasztronómia is külön művészeti ágnak ígérkezik, hiszen a fogások a programokhoz hasonlóan éppúgy zalai kötődésűek lesznek.

A szervezők egyik nagy álma, hogy a hagyományokat szigorúan követve modern köntösben hozzák közelebb az igazi zalai ízeket. Sőt, nemcsak az ízeket, hanem a hagyományos elkészítési módokat is. Nyújthatunk például rétest, de saját magunk készíthetünk majd grillázst is.

Az esemény gasztrofelelőse Bezerics Dániel és csapata, aki maga is zalai, és egy picit szentgyörgyvári kötődésű. A településen található ugyanis a Széchenyi család öröksége, a Széchenyi Pince és Rendezvényház, amit ma a Bezerics család gondoz. A történelmi hangulatú helyszínen a pincészet fahordós érleléshez szükséges elemeit találjuk.

Szentgyörgyvár és környékének látnivalóiról itt tudhatsz meg többet.

Dödöllét vagy prószát elvitelre!

Melyik az az étel, amely leginkább zalai? Hát a dödölle, aminek kiemelt szerepe lesz a fesztivál ideje alatt is. 

Különlegessége, hogy a Keszthelyi Egyetem hópehely burgonyájából készítik. Ez a magyar nemesítésű fajta a legalkalmasabb tradicionális ételünk készítésére. A Nagykanizsai Dödölle Fesztivál nyertesei is sorra ezt használták az ottani versenyeken. Ettől lesznek a gombócok belülről krémesek, kívül pedig ropogósak.

És hogy mitől lesz a hagyományosból újragondolt étel? Az „egy tál dödöllénkre” mindenféle finomságot kérhetünk, így a tejfölön és a sajton túl megbolondíthatjuk levendulás vagy narancsos kacsazúzával is. Egy kicsit olyan lesz, mint a lángosos, csak dödöllével. ☺ Na igen, ezért is lesz kicsit más, de mégis klasszikus itt minden!

A zalai gasztrokultúra másik fő attrakciója a kukorica prósza, amiről mind tudjuk, hogy mennyei. A hétvége alatt szintén kipróbálhatod. De a tíz ujjunkat megnyalhatjuk a vágott zsíroskenyér és a pincelángos után is.

  • Zalai konyha Sétálós dödölle
  • Zalai konyha Vágott zsíroskenyér és pincelángos
  • Zalai konyha Kukorica prósza

A finomságok mellett fontos a felfrissülés is!

Mivel a teljes vendéglátást a Bezerics család szolgáltatja, ezért a borválaszték is széles lesz. Megtalálhatók a friss alapborok, melyek önmagukban és fröccsnek is kiválók egy nyári esti mulatáshoz, de kóstolhatunk különleges, testes borokat is, ha éppen „gurmé” kedvünkben vagyunk.

Zamatos helyi szörpökből, friss gyümölcslevekből sem lesz hiány, ami talán nem is meglepő egy olyan megyében, ahol gond nélkül lehet fügefákat nevelni. 

Mi tuti ott leszünk a fesztiválon, találkozzunk a Dödöllézőnél!

Fotó: Tóth Enikő

A cikket írta:

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Egy cikk, amit szívből ajánlunk!

Legfrissebb cikkeink

Történetek, amik szintén tetszeni fognak

Ahol megannyi kincs vár még rád...

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét -vagyis a cookie szabályzatot-, itt eléred annak részletes leírását.