Kilátás a Rezi várból

Kilátás Rizlingországból – egy hely a “hegyek” ölelésében

Kilátás a Rezi várból

Rezi nem éppen a világ teteje, Zalának viszont az egyik legmagasabb pontja. A rajta fekvő fellegvár egykoron a néha felbukkanó ellenséget tartotta távol, ma pedig kirándulókat fogad és kápráztat el az ormáról nyíló panorámával. Természetesen annak a ténye mellett sem mehetünk el, hogy a zalai és a magyar borkultúra és gasztronómia egy fontos, rezzenéstelenül álló bástyája ez a kicsit több mint ezer főt számláló falu. 

Rizlingország “hegyei” tárt karokkal várnak

A faluba érdemes a déli irányból érkezni, hogy az eléd táruló táj látványa mellett rögtön megértsd miért hívják “Rizlingországnak” Rezit. A nyugalmat árasztó szűk kis utcácskákat járva a dombokba mélyedő présházak különös alakja és a “hegyeket” sűrűn benövő szőlő jelzi: megérkeztél. Jogosan merül fel benned a kérdés: Hegyek? Hiszen nem az Alpokban vagyunk… Itt bizony nem olyan hegyekről van szó! A zalai tájszólás egyik legmeglepőbb nyelvfordulata, hogy itt az embereknek nem telkük, farmjuk, vagy éppen grundjuk van, hanem bizony “hegyük” – utalva a zalai táj dombosságára.

A tekergő utakon tovább haladva ráeszmélünk, hogy mennyire kedves településre érkeztünk. Tiszta levegő és a barátságosan integető, olykor beszélgetésbe is elegyedő lakosok igen emlékezetes desztinációvá teszik ezt a zalai “országot.”

  • Rezi szőlőhegy
  • Út a Rezi várhoz
  • Út a Rezi várhoz
  • Rezi vára - Zalai várak
  • Kilátás a Rezi várból
  • Keszthelyi-hegység
  • Béke Sztúpa, Zalaszántó
  • Rezi vár várfala

A rómaiak hagyatéka még mindig kitartóan fellelhető ebben a Keszthelytől kevesebb, mint 10 kilométerre található faluban. Borászai a mai napig szívesen táplálják a magyar borkultúrát, több száz éves szőlészeti hagyományai mentén, főként rizling típusú szőlőikkel. A növekvő igények miatt manapság nem csak fehér, de kék típusú szőlőfajtáknak is otthont ad ez a változatos területű föld. Kóstolhatunk merlot, cabernet, oporto fajtákat is.

Talán nem is meglepő tanácsunk: érdemes végig kóstolni a pincészetek borait!

TIPP:

Reziben nyaranta megszervezik a Nyitott Pincék Éjszakáját, ahol minden pincészet helyi kézműves ételekkel, zene-bonával nappal a mesés tájjal este pedig a sok kis pontban fénylő éjszakával várja az odalátogatókat. 

Rezi, a bakancsos turizmus egyik égköve

Az Országos Kéktúra abban a szerencsés helyzetben van, hogy Rezi a zalai szakasz egyik fő állomása. Rendesen pörög is a bakancsos turizmus, hiszen évente túrázók ezrei (ha nem több) keresik fel első sorban a várat. Az odavezető út a települést elhagyva sűrű erdő ölelésében tekereg és a fel-fel bukkanó rálátás a tájra élvezetes kirándulást biztosít. Nem is beszélve arról a panoráma dömpingről, ami a célt elérve várja az embert…  

  • Rezi vára - Zalai várak

Érdemes hát a balatoni/hévízi nyüzsgést magunk mögött hagyva egy kis természetjárásra indulni. A Meleg-hegyi erdőket bejárva javasolt tovább haladni és felfedezni a közelben lévő látnivalókat is. Jó pár kilométerre található a Tátika és a rajta fekvő vár. Tőle nem messze Európa legnagyobb sztúpája, a zalaszántói Béke Sztúpa. Itt már érdemes autóba szállnia annak, aki nem gyakorlott túrázó, hiszen tizen kilóméterekről van szó. Ha a séta mellett döntenénk készüljünk fel, hogy egy igazán aktív állat- és növényvilágot fogunk felfedezni!

Tudtad?

A vár alatti hegyoldalban található  a Siskalikja barlang, ami egykoron a Hévízi meleg forrásvíz feltörési helye volt.

A Rezi vár váratlan szépségű kilátása

Aki járt már a Rezi várban az tudja, hogy a megmaradt, ég felé nyújtózkodó 8-10 méter magas és közel két méter széles falak mellett elnézve tényleg páratlan kilátásban van része a kirándulónak.

Szinte 360 fokos rálátásunk lesz a Balaton-felvidékre, a Meleg-hegy púpjára a közeli Tátikára és a rajta fekvő várra. Fejünket tovább forgatva, igazán bámulatos, amikor szemeink rátalálnak a Béke Sztúpa fehéren világító kupolájára. Arról nem is beszélve, hogy tiszta időben még a Balatont és a Sümegi várat is láthatjuk. 

  • Rezi vára - Zalai várak

Érdemes a várfalak alatt lévő környéket is végig pásztázni, hiszen a mesebeli nevekkel megáldott Vindornyafok, Vindornyaszőlős, Vindornyalak, Várvölgy és a már emlegetett Zalaszántó is a látvány részét képezik. Nem csak vizuálisan, de óránként felcsendülő templomharangjaik is emelik a helyen töltött percek és órák különlegességét.

Zárásként, pedig egy idézet Juhász Ferenc költő Rezi bordal költeményéből:

“Nézd a rezi hegy üstökét, 
zöld bozontját nyomja az ég, 
rengő erdeit.
Ott ül eső boronálta
fején sziklakoronája. 
Gőzoszlopok tömődnek a dus fellegekig.”

“Minden domb mögött kincset találsz!” Fedezd fel mindegyiket!

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta: