Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

Októberi programok Zala megyében

A legjobb októberi programok Zala megyében

Októberi programok Zala megyében

Kedvenc őszi hónapom – persze minden évszak aktuális hónapja simán lehet kedvenc – október köszöntött ránk. Minden évben rácsodálkozok arra a színkavalkádra, amivel a természet ajándékoz meg ebben a szépséges időszakban. Nézzük, mit lehet ekkor látni, milyen élmények várnak rád, merre indulj, ha kulturális, gasztronómiai, aktív pihenős, vagy hagyományőrző élményekre vágysz a legzöldebb megyében.

Zala megye legjobb programjai októberben, a Szeretünk Zala ajánlásával.

Zalaegerszeg és környéke programok

2023.10.07. Szüreti felvonulás és Aszaló Hétvége

Szüreti felvonulás és Látvány Aszalás várja az erre tévedőket, tudatosan felkerekedőket Becsvölgyén, ahol másnap a prószakészítés fortélyait tanulhatjuk ki az erre hivatottaktól. No de visszatérve, a becsvölgyei Élmény-és Pihenőparkban déltől délután 5 óráig mindent megtudhatsz az aszalásról, lesz itt körteaszalás, piac, recept csere-bere, csak hogy tudd, mibe tégy aszalt bármit. A szüreti felvonulás díszes menete pedig 14 órakor indul a barabásszegi Idősek Otthonától. Zenei felvezető : Zalaapáti Harmonika Zenekar.

2023.10.08. Prósza “Prompt” Göcseji prószák, málék ízesítése

Ha lemaradtál a nyári Dombérozóról – vagyunk így ezzel páran, sajna én sem jutottam el – itt a lehetőség, hogy picit belekóstolj – szó szerint – az élménybe és az ízvilágba. Göcsej hagyományos étele, a prósza tárja fel ősi titkait. Kóstolhatsz, süthetsz kemencében sajátot. Szuper őszi program október első hétvégéjére Zala megyében.

6 féle málé várja, hogy magadévá tedd. A helyszín pedig nem más, mint Becsvölgye, Barabásszegi Turista Pihenőhely. Gyere és (l)együnk együtt Göcsejben!

Más prószaféleségekről többet ebben a cikkben olvashatsz.

Prósza recepteket pedig itt találsz.

Októberi programok Zala megyében: prószakészítés
A göcseji krumpliprósza: egyszerű és nagyszerű étel

2023.09.25 – 2023.11.15. Múzeumok őszi fesztiválja a Göcseji Múzeumban és intézményeiben

Számos színes programot kínál októberben a Göcseji Múzeum, intézményegységeivel karöltve. 7-én, szombaton a Zala menti középkori várromokat fedezheted fel két keréken, a Göcseji Múzeumtól indulva. Négy templom és egy tájház várja, hogy megismerd. Október 9-től folyamatosan kapcsolódhatsz be abba a sárkányos Végvárjátékba, ahol felfedezheted a középkori Egerszeg történelmét. A szabadulós játék során egy kezdőcsomaggal indulsz neki az útnak, amit a múzeum portáján vehetsz fel.

Mi jut eszedbe először ha azt mondom, Göcseji Falumúzeum? Szerintem a nádtető, a nagy terek, a régi parasztházak és a végtelen béke. Nos, csendből kevesebb, érdekességből annál több adatik október 14-én, az Állati sokadalom eseményén, ahol olyan hírességgel is találkozhatsz, mint például Julis, a szamár. Vannak azonban visszatérő vendégek is (mocsári teknős, vadkacsák).

A teljes programkínaltot szeretnéd látni? Javasoljuk, keresd fel az eseményt.

2023.10.14. A fa felhasználása régen és ma

A faművesség rejtelmeibe nyerhetsz betekintést, ha október második hétvégéjén ellátogatsz a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpontba és részt veszel ezen az izgalmas hagyományőrző napon. Megtudhatod, eleink hogyan s miként művelték meg a fát, mi mindent készítettek belőle.

Kiss Nóra néprajzos-muzeológus előadása mellett kézműves foglalkozások, fa játszóház, mesterségbemutató és tökfaragó verseny színesíti a kínálatot. Javasoljuk, hogy mindenképpen látogass ki a vásári forgatagba, hiszen minden ilyen alkalommal szuper kézműves és helyi termékek várnak, zöldség-gyümölcs, termelői sajtok… jól hangzik, igaz? 

Keszthely és környéke programok

2023.10.07. Dolomit dallamok – Handpan & hegedű koncert Gyenesdiáson

Ha hallottad valaha akár egyszer is a handpan varázslatos hangját, akkor nem kell bemutatni, milyen élményben lehet részed a gyenesdiási dolomitbányában október 7-én szombaton délután. Amikor azt mondom, hogy merülj el a dallamok tengerében, hagyd, hogy vigyen a flow, érezd a tested minden egyes sejtjében a zenét, akkor nem túlzok. S ha mindez nem lenne eléggé izgalmas, tégy még hozzá egy kis hegedűszót is.

Ezen a szuper őszi délutánon Bakai Márton, országosan elismert improvizációs hegedűművész lesz a társa Füzesi Gergelynek, aki pedig évek óta tart handpan koncerteket és hangmeditációkat. Tökéletes választás kicsit spiriknek, nem spiriknek, és azok számára is felejthetetlen élményt biztosít, akik szeretnének teljesen kilépni egy órára mindenféle gondolatból és átélni a varázslatot, amit ez a fajta zene hordoz magában.

2023.10.14-15. Gesztenye Fesztivál, Keszthely

Vannak sztárok Hollywoodban, meg még néhány menő helyen. Zalában a gasztrosztár, a sütőtök meg a göcseji krumpliprósza mellett egyértelműen a gesztenye. Most mondd meg, mekkora királyság ez a növény! Isteni finom, ropogósra sütve illatozik és várja, hogy betoljuk az arcunkba.

Mindenkitől elnézést az elragadtatottságért, de a gesztenye egyszerűen olyan étel, amit nem lehet eleget enni.

Ha semmi más miatt nem bírod az őszt, a hűvös esős napokat, a gesztenye miatt érdemes megszeretni ezt az évszakot is. Szóval, legalább olyan menő, mint a dödölle, ennek is saját fesztiválja van. Gasztro-workshop, gesztenye sütés, tökfaragás vár rád a keszthelyi Tavirózsa Kalandparkban, ha benevezel erre a klassz programra. Részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Októberi programok Zala megyében: Gesztenyefesztivál
Zala, Vas és Somogy megye gasztrokincse a szelídgesztenye, aminek tiszteletére a térségben több fesztivált is rendeznek.

Nagykanizsa és környéke programok

2023.10.09-2023.10.14. A zalai erdők állatvilága

Állatvédelmi témahét részesei lehetnek azok a lelkes gyerekek, akik a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolával karöltve fedezik fel a zalai erdők sokszínű állatvilágát. A témahét célja felhívni a figyelmet a bennünket körülvevő élőlényekre, s tudatosítani, hogy az élet minden formája szent s bánjunk vele eképpen.

Szerintünk nagyon szép kezdeményezés, bátran javasoljuk, hogy kerekedj fel, ovis vagy kisiskolás csoporttal.

A helyszín pedig nem más, mint a csodaszép Eszteregnye-Obornak. Részleteket a Zalaerdő online felületén találsz.

Zalaszentgrót és környéke programok

2023.10.01-2023.10.31. Nyitott Porták októberi programjai

Egészen elképesztő mennyiségű programot kínálnak október hónapban is a Zala-völgyi Nyitott Porták.

A Nyitott Porta a zala völgyi gazdákat, helyi termelőket, agroturisztikai szolgáltatókat összefogó kezdeményezés, melynek célja, hogy minőségi, helyben előállított portékákkal és kiemelkedő színvonalú szolgáltatásokkal lássa el a helyieket és a zala völgyi településekre látogatókat egyaránt.

Kis ízelítő, a teljesség igénye nélkül: október 6-an, pénteken délután a Fenyőkertész kertben közel 280 fenyőfajtát ismerhetsz meg, és egy gyorstalpaló keretében lehetőséged nyílik belepillantani a fenyőoltás rejtelmeibe is. Erősen ajánlom, hogy nézz szét a havi programok között és válassz kedvedre valót.

Találsz még alma-körte szüretet Kisgörbőn és gombatúrát Döbröcén, a budai kutyavásár után szabadon: lesz még itten agár szüret is, illetve megtudhatod hogy készül a minőségi gyümölcslé.

Letenye és környéke programok

2023.10.14. Levendulás gyógynövénytúra – Valkonya Borsfa

Valkonya és Borsfa között, ahol a madár is jár, meg ha te is arra kószálsz, egyszerre többféle programelemből válogathatsz a gyógynövényes kézműves levendulás túra alatt. Ha ez így egyszerre túl sok és kusza, mindjárt mutatom a részleteket: szóval, október 9-ig tudsz jelentkezni arra a Kék Túra Napja alkalmából szervezett gyógynövénytúrára, melyen Fülöp Zoli, az Ezerjófű megálmodója kalauzol végig minimum 30 fő jelentkezése esetén.

Érdemes az eseményt figyelemmel kísérni a közösségi oldalon, hiszen minden friss információ onnan indul és oda fut be. A túra teljesítését követően – ami 8 km, nem veszélyes szintkülönbségekkel –  a borsfai levendulásban 2 órát tölt a csapat, ahol lesz minden, mi szem-szájnak ingere: gyógynövényes szörpök, zsíroskenyér, kézműves foglalkozás.

Fekete-öveseknek Valkonyára visszatérve kovászos kenyér workshop ajánlott, mely díj ellenében vehető igénybe.

+1. TIPP 2023.10.02-10.08. között Erdők Hete a Zalaerdőnél!

Szenzációs erdei programokkal készül október első hetében a Zalaerdő minden zöldimádó természetbúvárnak, erdőszeretőnek. 12 féle program, telis-tele természetismerettel, kirándulásokkal, például a Vétyemi Ősbükkösben, vagy éppen a Budafai Arborétumban. Vezetett túrák közül is válogathatsz, ilyen lesz például a Csiga-túra tanösvény a Zalakarosi Parkerdőben október 4-én, illetve a Madárerdő-tanösvény október 5-én, Nagykanizsa-Alsóerdőn. És hogy véletlenül se maradj le a részletekről, tudd meg, mi vár még rád a témahéten. Ami biztos: minden program ingyenes!

Lenti és környéke programok

2023.10.01. A Szeretünk Zala kiemelt programja: Tekerj a Zöldbe! Kerékpártúra Lenti környékén

Szeretsz biciklizni? Élvezed, ha erdőkkel szegélyezett, kevésbé ismert útvonalakon tekerhetsz? Felfedeznél több települést és látnivalót is egy délután alatt? Vágysz egy szuper kikapcsolódásra? És még a 26 km komótos letekerése sem okoz gondot? Akkor itt a helyed a Szeretünk Zala következő túráján!

Október elsején bringára pattanunk, hogy két keréken bejárjuk Lenti környékét, a víz és a föld energiájának útján.

A bringatúrán bárki részt vehet, előzetes regisztrációt követően. További részletek az eseményben, itt.

2023.10.20. 21. és 10. 28. Kisvasútra fel! Vonatozz a legendás Csömödéri Állami erdei Vasúttal!

Őszi vonatozás a csodás színekben pompázó zalai erdőkben. Kell ennél jobb program október végéhez közeledve? Ha te is odáig vagy az erdei vasutazásért, ezt a programot neked találták ki! A vonatok Lentiből és Csömödérből indulnak, változó időpontokban. A Zalaerdő honlapján megtalálod a pontos menetrendet. Figyelem! Ez a program csak október 20-án, 21-én és 28-án elérhető a hónapban!

Októberi programok Zala megyében: Lentiszombathely kerékpártúra
Lentiszombathely felújított haranglába

Tudsz még jó programokat Zalában? Hozzáadnál valamit? Ne habozz megírni Nekünk!

Írj nekünk: hello@szeretunkzala.hu

fotók: Varga Zsófi, Adorján Flóra // Szeretünk Zala

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.