tőzike zala

Hóvirág- és tőzikenézőben – Tanösvények és erdei rejtekhelyek (térképpel)

Kora tavaszi napokon az erdőt járva mesés hóvirág- és tőzikemezők várják a kirándulókat. Mindkét tavaszi virág jellemzője, hogy leginkább a vizes élőhelyeket kedvelik, előfordulásuk patakok közelében vagy ártéri ligeterdőkben a leggyakoribb.
Zala megyében főképp a Zala folyó környékén és a Kerka-völgyben érzi magát a legjobban. Március elején, amikor a fák még nem növesztenek lombozatot a napfénynek köszönhetően szinte egyszerre virágzik több millió tavaszi tőzike.

Vigyázz rá, mert védett!

Írásunkkal segítünk néhány helyszín ötlettel, merre indulj Zala megyében, ha szeretnél Te is e pompás zalai hóvirág és tőzike látványban gyönyörködni.

Már február végén virágba borulnak az erdők

Valószínűleg nem véletlen, hogy ez a két tavaszi szépség virágzása hozza lázba az embereket, hiszen február végén, március elején már igazán kellemes az idő az erdei sétákhoz. Nem csak a jó idő hívogató a szabadtéri sétákhoz, de egyre több ismerős, barát és a követőink is posztolni kezdik a hóvirág és tőzike virágzást, az ember úgy érzi nem maradhat ki ebből a csodából, ezt mindenképpen látni kell.  

Pedig van egy virág, ami még a hóvirág és tőzike virágzást is megelőzi. A tavasz hírnöke a téltemető, ami gyakran már januárban hirdeti a tél végét, a kikelet közeledtét. De a január hős, sárga virágait még kevesen indulnak el megcsodálni, valahogy olyankor még jobban esik a szoba melegében kuckózni. Ám a melegedő napsugarak, a fagymentes napok beköszöntével egyre többen vágynak a szabadba, mi lehet jobb annál, mint örülni és megcsodálni a természet újjáéledését? Talán az, hogy könnyen összekötheted szuper szabadtéri programokkal.

Ahol hóvirág és tőzike is virágzik egyszerre 

Lenti Parkerdőben mindkét virág megtalálható, a tanösvényen indulva a hóvirágok vannak többségben, míg a pihenőtől jobbra tartva a tőzike virágzását csodálhatod. Ebben a keményfás ligeterdőben a Zalaerdő Zrt. tanösvényt is kialakított. A Vadvirág tanösvény hossza kb. 1,5 km, de ennél akár hosszabb séta is bevállalható a Parkerdő azon részén, ahol a kitaposott ösvényen lehet haladni a virágmezőre vigyázva.

A Lenti Parkerdőben hóvirág és tőzikevirágzás is várja a látogatókat, autóval a főútról letérve parkoljatok le, aztán irány az erdő.

Zalalövő – Irsapuszta részén is tőzike virágmező vár. Itt komolyabb túrára készülj megfelelő cipővel, mert a szilárd útburkolatot elhagyva sáros, hepe-hupás út vezet a lelőhelyhez. Irsapusztára beérve a földes-köves út előtt parkolj le, majd tovább haladva egy nagyobb erdei kereszteződésnél a KÉK jelzésen indulj. A következő támpont egy infotábla, itt balra fordulva az erdészeti úton lehet tovább menni egészen le a völgyig, ahol a patak mentén már felbukkan a tőzikés mező. 

Hosszabb túra Tormaföldén, kösd össze a Kerka-piac élményével

A zalai dombok között, Letenye közelében található Tormaföldén, természetvédelmi területen csodálható meg, amint ez a bájos, fehér harangocskát formáló virág életre kelti a téli erdő avar fedte talaját. 

A több hektáros területet bejárni egy közel 10 km-es körtúrán lehet kényelmes sétával, vagy tempósabb túrával, ki milyen edzettségi szinten van így tél végén 🙂 A túra útvonala érinti a Szécsiszigeti kilátót is, így ha szombati napon jársz arra kora délután, akkor tegyél egy kitérőt a Kerka vízimalom udvarán lévő a Kerka-piachoz is. Az aktuális piacnapokról a Facebook-oldalukon lehet tájékozódni. 

A túra útvonalához ide kattintva találhatsz egy kis segédletet.

Hóvirágos területek Zala megyében

A hóvirág az Amarilliszfélék legismertebb növénynemzetsége. Mintegy 75 faja és fajtája ismert, mind fehér színű. Hazánkban a kikeleti hóvirág őshonos, így a természetben főképp ez látható. A kiskertekben ültetett kora tavaszi hagymás inkább a pompás hóvirág, ennek egy kicsit nagyobbak a szirmai. A kikeleti hóvirág már februártól virágzik, március elejére éri el a csúcsvirágzást, amikor a legnagyobb számban egyszerre láthatók a ligetes bükkösökben, patak és folyó menti ligeterdőkben. 

A teljesség igénye nélkül mi ezeket a helyeket ajánljuk, ahol könnyen megközelíthetők a területek és más látnivalóval is összekötheted a virágzást. 

  • Zalaegerszeg Alsóerdő, Erdőgyöngye felé haladva
  • Zalaegerszeg Csácsi részén a Mária forrás felé tartó úton
  • Zalaszántó Béke Sztúpa környékén, a szentélyhez vezető út mentén
  • Zalalövő – Pacsahegy, a Zala patak környékén 
  • Várvölgy és Zalaszántó között a Zsidi-patak partján
  • Az Országos Kéktúra Rezi és Zalaszántó közötti szakaszon a Gyöngyös-patak partján
  • Sohollári erdő
  • A Zalacsány határában található horgásztó közelében, a 76-os útról Tilaj felé lekanyarodva addig menni amíg balkézről már látszik a patak. A patak mentén sétálva lépten-nyomon hóvirágokba fogsz botlani, csak igyekezz, mert egy-két héten belül elvirágoznak. 

További látnivalókat találsz még Zalaegerszegen és Zalaszántón, ha erre kirándulsz.

Térkép a tőzike és hóvirág lelőhelyekről

A térképen az alábbi jellel jelöltük a hóvirág és/vagy tőzike lelőhelyeket.

Ha pedig kedvet kaptál a gyűjtéshez, medvehagymák ezrei várnak Zala megyében. Erről itt olvashatsz részletesebben, a térképen pedig az alábbi jellel látod a medvehagyma lelőhelyeket:

Tavaszi is, fehér is mindkettő, mégis két külön virágról van szó

A tőzike virágai harang alakúak, hat fehér sziromlevél alkotja a virágfejet, a szirmok végén apró zöld vagy sárga folt. Ezzel szemben a hóvirágnak váltakozó hosszúságúak és csak fehérek a sziromlevelei, hosszabb és rövidebb szirmai is vannak. Legismertebb a kikeleti hóvirág, a kiskertekben találkozni a pompás hóvirággal. A természetben, vadon növő fajta védett növény, természetvédelmi értéke: 10 000 Ft szálanként.

A tőzikének két faja ismert: a tavaszi és az őszi tőzike. Nevéből adódóan évszakhoz kötődően virágoznak. Vadon növő mocsári növénynek számítanak, nemzetségük szerint az élőhelyük miatt a tőzegviola nevet kapta. Védettek, a tavaszi tőzike természetvédelmi értéke 5 000 Ft szálanként. 

Vigyázz rá, hogy jövőre is megcsodálhasd

Két fontos dologra kérünk, amit mindenképpen tarts be, mivel mindkét virág – tőzike és a hóvirág is – fokozottan védett. Védelmük érdekében csak a turistautakról gyönyörködj bennük. Szépségüket fénykép formában vidd magaddal, hogy a következő tavasszal is izgatottan várhassuk virágzásukat. 

Sem leszedni, sem kiásni nem szabad, figyelj arra, hogy ne taposd le, ezt a legkönnyebben a kiépített tanösvényeken sétálva teheted meg. A vadregényes patakok menti területeken vagy erdőkben is tartsd tiszteletben a természetet, vigyázz rá, hogy jövőre és a következő években is minél többen gyönyörködhessünk a hófehér virágmezőben!

Ha Te is ismersz hóvirág- és tőzikemezőket, írd meg nekünk a hello@szeretunkzala.hu e-mail címre!

A cikk 2021.03.05-én jelent meg először.

“Szeretünk Zala – Ahol minden domb mögött kincset találsz!”

A cikket írta:

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on reddit

Egy cikk, amit szívből ajánlunk!

Legfrissebb cikkeink

Történetek, amik szintén tetszeni fognak